Budinca de pere cu ricotta sau crema de branza si cozonac

3

Budinca de pere cu ricotta sau crema de branza si cozonac savori urbane

Budinca de pere cu ricotta sau crema de branza si felii de cozonac este inspirata de alte doua retete clasice, consacrate: budinca de cornuri cu branza de vaci si budinca diplomat.

Prima, cea de cornuri cu branza de vaci, e unul dintre deserturile copilariei mele. Cornuri de „25 de bani” inmuiate in lapte, asezate intr-un vas de Jena (da, se scrie Jena nu Yena – este numele localitatii germane in care se produce sticla termorezistenta) uns cu unt si presarat cu zahar cristal (ca sa se caramelizeze la fund) si acoperite cu o crema de branza de vaci (cu oua, zahar, vanilie si musai coaja rasa de lamaie). Reteta o gasiti aici.

cea mai buna budinca de cornuri cu branza de vaci si stafide

A doua, budinca diplomat, este facuta din felii de briosa (sau alta dospitura mai dulce – de ex. cozonac simplu) imbaiate intr-un amestec din oua, lapte, zahar si vanilie si presarate cu fructe confiate „imbatate” in rom sau cognac (varianta Eric Lanlard). Am facut-o si pe aceasta dupa Pasti (din panettone – reteta aici).

Pornind de la cele 2 retete de mai sus si avand cateva capete de cozonac (guglhupf, kougloff) ramase de la Craciun am zis sa improvizez o budinca de pere cu ricotta si felii de cozonac. Reciclare. M-am orientat dupa fructele disponibile (in cazul meu erau cateva pere) si am decis sa fac o budinca din pere cu o crema de branza ricotta, coji de lamaie confiate si migdale. De ce ricotta? Pentru ca este usoara, cremoasa si nu are aciditatea specifica branzei de vaci. Are un gust oarecum neutru care merge aromat doar cu vanilie si se acordeaza perfect cu perele. Am ales coji confiate de lamaie in locul cojii rase proaspat pentru o aroma mai subtila care sa nu estompeze vanilia.

Budinca de pere cu ricotta sau crema de branza si cozonac
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10-12 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500-600g cozonac simplu mai vechi (eventual cu stafide, rahat - nu cu umplutura de nuca sau mac)
  • optional 100ml lapte (daca feliile de cozonac sunt foarte uscate)
  • 500g branza ricotta sau crema de branza (cream cheese)
  • 150g zahar tos
  • 3 oua intregi
  • un varf de sare
  • 2 plicuri zahar vanilat (sau miezul de la o pastaie de vanilie)
  • 200ml frisca de gatit (smantana dulce)
  • 4-5 pere mai tari
  • zeama de la o lamaie
  • 100g de coaja de lamaie confiata (sau alte fructe la alegere)
  • 50g unt moale - pentru uns forma
  • 50g zahar cristal - pentru tapetat forma si presarat peste fructe
  • 20g fulgi sau bastonase de migdale

 

Mod de preparare Budinca de pere cu ricotta sau crema de branza si felii de cozonac

Se taie cozonacul felii de 1cm. Se alege o forma incapatoare, termorezistenta, cu pereti mai inalti (min 5cm). Se unge forma cu unt si se presara cu zahar cristal apoi se aseaza in ea, pe un strat, feliile de cozonac. Daca sunt foarte uscate se pot stropi cu 50ml de lapte.

Budinca de pere cu ricotta (3) Budinca de pere cu ricotta (2)

In bolul unui mixer se pun ricotta, sarea, zaharul, ouale si vanilia si se amesteca omogen. Se adauga frisca lichida si se amesteca din nou (atentie, stropeste!). Crema rezultata este fluida, ca o smantana subtire. Va fi partial absorbita de feliile de cozonac.

Budinca de pere cu ricotta (1) Budinca de pere cu ricotta (4)

Se imparte crema in doua si prima parte se aseaza cu un polonic peste primul strat de felii din vas. Se presara jumatate din fructele confiate si se repeta stratificarea: inca un rand de felii de cozonac si apoi restul de crema si fructe confiate.

Budinca de pere cu ricotta (5)

Se incinge cuptorul la 170C (mediu la cele cu gaz). Se spala perele si se taie in felii pe lung (se pot pastra coditele pentru aspectul estetic) si se scot casutele cu seminte. Feliile se pun imediat intr-un bol cu apa rece amestecata cu zeama de la o lamaie (rol antioxidant). Se lasa 3-5 minute in acest amestec acid si apoi se etaleaza pe suprafata budincii. Eu le-am pus dezordonat, unele cu coaja in sus, altele in jos. Se pot aranja circular, in spirala (incepand de la marginea formei) sau in randuri regulate…cum se doreste. Se mai presara un pic de zahar tos si fulgi de migdale deasupra fructelor si se da budinca de pere cu ricotta si felii de cozonac la cuptor pentru 50-60 de minute.

Budinca de pere cu ricotta (6)

Mod de servire Budinca de pere cu ricotta si felii de cozonac

Budinca de pere cu ricotta si felii de cozonac este gata! Perele de la suprafata s-au caramelizat si feliile de cozonac s-au imbibat cu crema fina. Totul este vanilat si parfumat. Se poate manca si calda dar e greu de taiat (se scoate mai mult cu lingura). Daca apuca sa se raceasca poate fi feliata mai elegant.

budinca de pere cu branza si cozonac savori urbane

Merge facuta si cu mere, caise, cirese sau chiar si cu fructe din compot (ananas).

budinca de pere cu crema de branza si cozonac uscat

Aici găsiți mai multe rețete de budincă de cozonac.

6 rețete cu cozonac uscat. Cum să refolosești cozonacii rămași de la Crăciun sau Paști. savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu pere:

prajitura-pandispan-ciocolata-pere-caramel (8)

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: