Limba cu sos remoulade si telina

21

limba cu sos remoulade (2)Limba cu sos remoulade si telina. Cum se curata limba? Cum se gateste limba? Limba cu maioneza este foarte gustoasa, mai ales impreuna cu castraveti murati. Gatesc des organe: ficat, creier, limba si ocazional rinichi, pipote si inimi.

Limba este in fond un muschi foarte fin cu consistenta ferma, foarte potrivit mancarurilor cu sos sau ca aperitiv, cu maioneza sau sos remoulade. In cazul de fata am prezentat feliile de limba de porc rasol alaturi de o salata de telina cu sos remoulade. Un succes!

Sosul remoulade face parte din grupa maionezei, fiind imbogatit cu mustar (suplimentar fata de cel din maioneza), smantana acrisoara, fermentata, castraveti murati rasi fin, capere, ierburi aromatice (de obicei tarhon). Merita retinut pentru ca acompaniaza cu succes rasoluri de peste, de vita sau pui, zarzavaturi crude (salate) sau fierte, etc. Salata de telina cu sos remoulade este un clasic al bucatariei franceze, gasindu-se si gata preparata in galantarele supermarketurilor din Franta. Evident ca cea mai buna versiune este cea facuta in casa, din telina rasa si oparita doar 2 minute (pentru a ramane crocanta si pentru a i se elimina partial gustul si mirosul intepator). Combinatia dintre cele 3 este limba cu sos remoulade si telina.

Maioneza clasică poate fi înlocuită cu una dietetică (fără ulei) – vezi aici rețeta.

cea mai buna maioneza cu iaurt dietetica cu oua fierte si mustar

Fac si salata de limba cu maioneza – reteta aici.

Limba cu maioneza si castraveti murati reteta savori urbane

Aici gasiti o alta reteta: limba cu sos ragu si paste. Foarte gustoasa si ea!

Limba cu sos ragu Savori Urbane (2)Merita sa le incercati pe amandoua!

5.0 from 1 reviews
Limba cu sos remoulade si telina
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 8
Ingrediente - savoriurbane.com
Pt rasolul de limba
  • 1kg de limba de porc sau vita (cea de vita este mai fina dar se gaseste mai rar)
  • 500g zarzavaturi pentru supa: radacina de patrunjel, pastarnac, morcovi, o felie de telina
  • o ceapa medie intreaga
  • sare, piper boabe, o foaie de dafin
Pentru salata de telina
  • 500g telina cruda, curatata de coaja si rasa pe razatoarea mare
  • zeama de la ½ lamaie
  • 3-4 castraveti murati, tocati cuburi marunte sau rasi
maioneza rapida din:
  • 4 galbenusuri
  • 4 lingurite cu varf de mustar fin
  • 300ml ulei
  • un pic de sare
  • 2 linguri mari de smantana fermentata cu 20% grasime
  • 1 lingurita capere (optional)
  • 1 lingurita frunze de tarhon (proaspete sau conservate in otet)
  • 1 ceapa mica tocata fin

Mod de preparare Limba cu sos remoulade si telina

Se spala limbile in mai multe ape reci si se pun la fiert in 2-3L de apa in oala sub presiune (kukta, oala minune) impreuna cu zarzavaturile curatate, ceapa intreaga (asa se face la noi in familie, spalata dar cu coaja pe ea), sare, piper boabe si dafin. Din momentul in care fasaie se fierbe 40 minute. Daca se lasa mai mult se fac praf. Trebuie sa aiba textura ferma dar sa fie totusi patrunse.

Limba cu telina si remoulade (2)

Daca se foloseste oala clasica va dura mult mai mult (cca. 1h 30 – 2h). Se incepe prin fierberea limbilor in apa si indepartarea spumei apoi se adauga zarzavaturile si mirodeniile si se fierbe la foc mic, completand cu apa cand scade.

Dupa ce s-a scurs timpul necesar fierberii se deschide oala minune (kukta) nu inainte de a o raci sub apa rece (ca sa scada presiunea din interior) si se lasa 20-30 de minute la racorit. Limbile NU se scot toate deodata la racorit deoarece li se usuca membrana exterioara si nu mai pot fi curatate.

Limba cu telina si remoulade (3)

Cum se curata limba fiarta?

Se scot una cate una pe blatul de lucru si se jupoaie cu un cutit de membrana groasa albicioasa. Limbile curatate se aseaza intr-un bol cu capac (ca sa nu se ususce la suprafata).

Limba cu telina si remoulade (8)

Preparare salata de telina pentru limba cu sos remoulade

Pentru salata de telina: se pune la fiert o oala de 2L cu apa si sare.

Limba cu telina si remoulade (5)

Se curata telina si se rade „taietei” pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pregateste un castron cu apa si zeama de la 1/2 de lamaie si in el se introduc taieteii de telina. Telina se oxideaza foarte usor la aer iar acest amestec are rolul de a-i pastra culoarea frumoasa, alba.

Limba cu telina si remoulade (6)

Intre timp, daca fierbe apa cu sare, se pune telina rasa in oala si se lasa 2-3 minute. Se scurge intr-o sita si se clateste repede sub jet de apa rece pentru a opri fierberea.

Se rad castravetii murati si se scurg intr-o sita de moarea in exces.

Limba cu telina si remoulade (7)

Preparare sos remoulade

Se face maioneza din galbenusuri, mustar, sare si, treptat, ulei. Eu o fac in 60 de secunde (reteta aici)! Cu mixerul, evident. In maioneza se pune telina oparita, racita si scursa, castravetii rasi si 2 linguri de smanatana. Tot acum se pune si o ceapa mica tocata fin si o lingurita de frunze de tarhon tocate (eu am avut murate). Nu am mai avut capere in casa ca as fi pus. Se potriveste de sare si piper si se omogenizeaza usor. Salata aceasta de telina cu sos remoulade este mai buna dupa ce sta cateva ore la rece, sau chiar peste noapte.

Limba cu telina si remoulade (9)

Limbile curatate de membrana si racorite se taie felii subtiri.

Limba cu telina si remoulade (10)

Varianta mai gustoasa (dar nu la fel de aspectuoasa) este sa se amestece limba cu telina si sosul remoulade. Va indemn din toata inima sa faceti asa si sa o lasati peste noapte in frigider!

Servire Limba cu sos remoulade si telina

Pentru ocazii mai simandicoase puteti servi feliile de limba cu sos remoulade langa salata de telina si sa garnisiti farfuria (sau platoul) cu salata verde. Limba cu sos remoulade si telina se serveste cu felii de paine prajita si constituie un aperitiv delicios.

limba cu sos remoulade (1)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu organe: limba, creier, ficat, pipote

Creier pane panko (14)

21 COMENTARII

  1. […] Salata de fasole pastai cu maioneza si usturoi. Am zis ca nu fac des maioneza dar uite ca totusi am facut-o, special pentru aceste fragede si gustoase pastai de fasole. Imi place genul acesta de legume blansate (oparite si apoi racite in apa cu gheata) pentru ca pot merge cu ele in directii diferite. Fie natur, cu un sos fierbinte de smantana sau cu unt prajit (beurre noisette) si putin pesmet, cu un sos olandez fin (reteta aici),  fie gratinate cu un sos alb si putin cascaval ras, fie in salate reci (salata Nicoise – reteta aici) sau cu maioneza sau sos remoulade (telina cu sos remoulade – reteta aici). […]

  2. Dragelor, sunteți grozave!
    Toate rețetele voastre ies minunat dacă sunt respectate.
    Mulțumim pentru dedicarea și pasiunea cu care le faceți. Învățăm toată viața!
    A propos de învățare,eu am învățat să fac maioneză rapidă de pe internet din oul întreg deci și albuș și gălbenuș,cu adaos de muștar,sare, zeamă de lămâie și uleiul aferent. Se amestecă cu stick blenderul cca 30 de secunde, mutând blenderul încet de jos în sus până la înglobarea completă a uleiului și gata…
    Ce părere aveți de această procedură?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: