Fasole cu ciolan si csipetke reteta ungureasca

8

Fasole cu ciolan si csipetke reteta ungureasca savori urbane

Fasole cu ciolan si csipetke reteta ungureasca – un fel clasic al iernilor ardelenesti. Csipetke sunt un fel de galuste de faina (pronuntat „cipetche”). E un fel de ciorba-mancare, doua feluri intr-unul singur, consistent, condimentat si satios. La final se pune usturoi care da o aroma grozava acestei mancari.

Poti merge la taiat lemne dupa o portie de fasole cu ciolan cu csipetke! Cand afara crapa pietrele de frig acest fel te incalzeste pana in maduva oaselor. Se poate face si in cantitati mai mari deoarece este usor de reincalzit si poate fi mancat si a doua sau a treia zi. Se poate si congela 1-3 luni in caserole de plastic.

Genul acesta de mancare satioasa este deseori urmata in meniu doar de un desert usor: un compot, un orez cu lapte, clatite, clatite cu mere (placintele cu mere). Toata lumea va fi satula si multumita!

Aici gasiti si reteta „nationala romaneasca” de ciolan cu fasole, cel care se mananca mai nou de 1 Decembrie in toata tara.

ciolan cu fasole

Reteta de csipetke (micile galuscute de faina) o gasiti si scrisa separat aici.

Aceste csipetke se folosesc la tocanite (mancaruri cu sos), gulas traditional unguresc, mancare de mazare cu carne etc.

Ciolanul afumat este in general crud si trebuie fiert in prealabil. In oala normala dureaza 2-3 ore iar in cea sub presiune (kukta) e gata in 60 de minute din momentul in care aceasta intre in regim de fierbere (fasaie). Apa in care a fiert ciolanul se foloseste mai departe in reteta, NU se arunca! Dupa fierbere ciolanul se dezoseaza cu usurinta.

In magazine se gasesc si ciolane afumate si prefierte insa nu au aceasi savoare. Aici vedeti pe larg cum se fierbe un ciolan de porc in oala sub presiune.

Acest fel de mancare se poate gati si la ceaun, in aer liber. Este si mai gustos. Mai multe retete la ceaun (bograci) gasiti aici.

Retete la ceaun (bograci) - ce gatim in aer liber

Din ingredientele de mai jos am obtinut cca. 8-10 portii bune de fasole cu ciolan si csipetke.

5.0 from 1 reviews
Fasole cu ciolan si csipetke reteta ungureasca
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8-10 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500g fasole uscata
  • 30 g telina radacina
  • 2 morcovi de marime medie
  • 1 ceapa rosie
  • 1 ceapa galbena
  • 2 cartofi de marime medie
  • Frunze de telina/patrunjel
  • 500g ciolan afumat prefiert (cantarita carnea dupa dezosare) provenit dintr-un ciolan cu os de cca. 800 g
  • 1 capatana usturoi (8-10 catei)
  • 3-4 foi de dafin, chimen boabe si macinat, paprika (boia dulce sau iute), sare, piper alb si negru
  • Pasta de ardei dulce/iute
  • 2 rosii sau 1 cana bulion
Pentru csipetke:
  • 1 ou
  • 80 g faina + alte 30-40 g pentru infainat masa de lucru
  • Un praf de sare

 

Cum se face fasole cu ciolan si csipetke reteta ungureasca?

Ingrediente pentru fasole cu ciolan

Am pregatit la indemana zarzavaturile, fasolea boabe, ciolanul fiert si dezosat si condimentele.

Fasole cu ciolan si csipetkeFasole cu ciolan si csipetke-002

Iarna aceasta nu a prea fost iarna (pana acum) dar gasind intr-un magazin niste niste boabe imense si pestrite de fasole (cat moneda de 50 de bani) primul gand mi-a fost la ciolan si csipetke!

Fasole cu ciolan si csipetke-001

Boabele de fasole uscata se pun la inmuiat in apa rece macar 8-12 ore. Recomandarea ar fi sa se schimbe apa de 1-2 ori si sa fie pusa din nou apa rece. Fasolea se va hidrata frumos, boabele se vor umfla si vor fierbe mai usor. Riscul de balonare al mesenilor scade considerabil daca schimbati de cateva ori apa de inmuiere!

Dupa acest rastimp fasolea se fierbe timp de 60 de minute, impreuna cu condimentele (dafin, chimen, boia dulce sau iute, sare si piper) si 3-4 L de apa, intr-o oala sub presiune (kukta) sau peste 2 ore intr-o oala normala (completand mereu lichidul si verificand cu furculita 3-5 boabe).

Fasole cu ciolan si csipetke-003

Intr-o alta oala incapatoare se pun zarzavaturile la fiert in 2 L de zeama aromata ramasa de la fierberea ciolanului. Legumele si zarzavaturile sunt taiate bucati mai mari. Au si ele nevoie de 30 de minute de fierbere ca sa fie patrunse bine.

Fasole cu ciolan si csipetke-005

Intregul continut al acestei oale cu legume si zarzavat se va pasa (mixa) pentru a rezulta o crema de legume. Se poate folosi o sita deasa sau un blender (sau mixer vertical).

Fasole cu ciolan si csipetke-007

Mod de preparare galuste csipetke

Pana fierb cele doua oale avem timp pentru galuscute (csipetke). Se bate oul intreg cu un praf de sare si se adauga faina pana se formeaza un aluat moale care poate fi modelat (mai vartos decat cel de la galustele de faina care se pun in papricas). Pe planseta infainata se formeaza o bagheta cilindrica de grosimea degetului mic si se taie rondele de 1 cm grosime. Nu trebuie sa aiba forma fixa. Ele se mai deformeaza la prelucrare si nu este nicio problema. Se presara cu faina rondelele (ca sa nu se lipeasca intre ele) si se lasa deoparte, acoperite cu un stergar de bucatarie (ca sa nu se usuce). Gasiti aici pe larg reteta de csipetke.

Fasole cu ciolan si csipetke-010 Fasole cu ciolan si csipetke-011

Cat se fierbe fasolea cu ciolan si csipetke?

Fasolea fiarta in oala minune (kukta) se trece, cu tot cu zeama, intr-o alta oala incapatoare (in care sa aiba loc si crema de legume si ciolanul). Se adauga ciolanul taiat cubulete, crema mixata de legume, pasta de ardei si bulionul (sau sucul de rosii) si se aduce la fierbere, la foc mic.

Fasole cu ciolan si csipetke -008Fasole cu ciolan si csipetke-009

Pasta de ardei dulce sau iute se gaseste si in supermarket. Noi o facem in casa – vezi aici. La fel si bulionul sau sucul de rosii.

De acum ciolanul cu fasole ar trebui sa mai clocoteasca cca. 20-30 de minute.

Dupa primele 15 minute de clocotit molcom se adauga in oala si csipetke (galustele). Se aseaza cu grija, una cate una, ca sa nu se lipeasca. Se lucreaza cu mana infainata. Se amesteca usor si se mai lasa 10-15 minute ca sa fiarba si ele. Acum este momentul ajustarii gustului (daca este cazul): se potriveste de sare, piper, chimen (macinat).

Fasole cu ciolan si csipetke-012

Se toaca marunt cateii de usturoi (sau se dau prin presa) si verdeata (patrunjelul). Acestea si le presara fiecare in farfurie, dupa gust.

Servire Fasole cu ciolan si csipetke

Se cheama familia la masa! Fiecare primeste un bol mai adanc cu minunata fasole cu ciolan, presarata cu usturoi si verdeata.

reteta de fasole cu ciolan si galuste

Aceasta fasole cu ciolan si csipetke este foarte consistenta si cremoasa. Are arome faine de afumatura si usturoi.

fasole cu ciolan si usturoi reteta ungureasca

O felie de paine proaspata si o bere buna completeaza fericit acest fel consistent si aromat. Painea din fundal este una secuiasca cu cartofi, coapta in oala – reteta aici.

Paine secuiasca cu cartofi reteta pas cu pas savori urbane

Sa incercati si voi aceasta reteta ungureasca de ciolan cu fasole si csipetke! Este foarte buna!

 

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu ciolan:

 

Ciolan la cuptor cu cartofi, usturoi si ceapa - ciolanul brutaresei Savori Urbane

 

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.