Paste cu sos de rosii si usturoi copt

5

Pasta cu rosii si usturoi la grill (16)Paste cu sos de rosii si usturoi copt. O reteta de post. Inspirata de reteta clasica a celebrelor paste „alla puttanesca” am gatit aceasta varianta cu un sos fantastic de aromat. Originalul (alla putanesca) contine fileuri de ansoa si masline.

Fileurile de ansoa imi plac…am o problema cu maslinele. Nu le sufar! In schimb combinatia de rosii si usturoi o agreez oricand, mai ales in versiunea cu ambele caramelizate la gratar.

Nu se compara gustul usturoiului copt cu cel al celui crud. Este mult mai aromat, dulceag, cremos, mai putin iute. La fel si rosiile, mai ales ca fiind in extrasezon nu au nici un gust. Sunt fade, acrisoare si apoase. Le-am „ajutat” cu un pic de zahar brun, ulei de masline si caldura cuptorului ca sa se mai concentreze gustul de rosie. Atat de fain a iesit sosul acesta simplu de rosii cu usturoi incat vi-l recomand si pentru pizza, lipii, sandviciuri calde, bruschete sau alaturi de bucati de carne la gratar (pe post de sos BBQ).

Sos de rosii caramelizate (2)Aici gasiti un alt sos de rosii si usturoi gatit la rece (fara foc).

Sos de rosii proaspete pentru paste sau pizza Savori UrbaneAm folosit un alt tip de paste artizanale (tot din gama celor folosite la Orecchiettele cu rosii deshidratate – vezi reteta aici) care nu contin deloc oua. Sunt facute doar din faina de grau dur si apa. Deci este o reteta de post.

In varianta „de post” se renunta la parmezanul de la final.

5.0 from 2 reviews
Pasta cu usturoi si rosii caramelizate
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 4
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500g paste uscate (la alegere)
  • 6-7 rosii
  • 1 capatana de usturoi intreaga
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare marina, piper macinat
  • un strop de busuioc uscat
  • 2-3 lingurite de zahar brun (sau alb tos)
  • optional: putin chili pentru iuteala
  • optional: 50g parmezan sau alta branz tare si aromata (de ex. pecorino, provolone)

Mod de preparare Paste cu sos de rosii si usturoi copt

Se incinge cuptorul la 200C. Se spala rosiile.

Paste cu sos de rosii si usturoi copt (1)

Capatana de usturoi intreaga se taie transversal in doua. Se ia o bucata de folie de aluminiu (pusa dublu, ca sa nu se arda pretiosul continut) si se aseaza jumatatile de usturoi pe ea. Fiecare bucata se stropeste cu putin ulei de masline si se presara cu sare. Se inchide pachetelul.

Pasta cu rosii si usturoi la grill (4)

Rosiile spalate se injumatatesc si se aseaza intr-un castron. Se sareaza lejer, se presara cu putin busuioc uscat (doar o idee) si se stropesc cu o lingura de ulei de masline. Se amesteca usor cu mana astfel incat toate rosiile sa fie atinse de ulei, sare si busuioc.

Pasta cu rosii si usturoi la grill (2) Pasta cu rosii si usturoi la grill (3)

Se alege o tava mai adanca care se tapeteaza cu hartie de copt. In ea se aseaza un gratar de bucatarie (poate fi cel pe care se scot prajiturile) sau unul special pentru fripturi. Se aliniaza pe gratar jumatatile de rosii cu taietura in sus si se presara din mana cu putin zahar brun sau alb tos (le va ajuta la caramelizat si le va conferi putina dulceata). Langa rosii se aseaza si cocolosul din folie de aluminiu cu usturoiul. Daca nu aveti gratar puneti rosiile si usturoiul direct in tava. Nu e nicio problema.

Pasta cu rosii si usturoi la grill (5)

Se pune la fiert o oala cu apa si sare pentru paste (ca sa fie gata deodata cu sosul). Dupa 40 de minute de coacere la 200C veti obtine niste rosii cu margini caramelizate si cu o aroma extraordinara de vara! ce sa mai zic cum miroase usturoiul copt? Deschideti pachetelul de aluminiu si convingeti-va! Ce bune vor fi aceste paste cu sos de rosii si usturoi copt!

Pasta cu rosii si usturoi la grill (6) Pasta cu rosii si usturoi la grill (7)

Mixare sos de rosii si usturoi copt

Se scot cu grija cateii moi si parfumati de usturoi (fie prin presare fie cu o varful unui cutit) si se aseaza intr-un castron (sau direct in bolul unui blender). Langa ei se aseaza si rosiile caramelizate. Se presara cu putin piper macinat si un strop de chili. Se adauga ultima lingura de ulei de masline si mixeaza totul bine.

sos de rosii si usturoi (8)Pasta cu rosii si usturoi la grill (9)

Sosul este gata! Merita sa faceti cantitati mai mari din acest sos si sa-l congelati.

Intre timp au fiert si pastele. Daca aveti la indemana frunze proaspete de salata verde, rucola sau baby spanac e momentul sa spalati o mana din ele.

Paste cu sos de rosii si usturoi copt (10)

Servire Paste cu sos de rosii si usturoi copt

Pastele fierte si scurse se intorc in oala in care au fiert si se amesteca cu minunatul sos. Nu se mai fierb. Se servesc imediat, fierbinti, alaturi de cateva frunze proaspete de salata sau baby spanac.

Paste cu sos de rosii si usturoi copt (11) Paste cu sos de rosii si usturoi copt (13)

Amatorilor de parmezan (sau celor ce nu tin post) le recomand cativa fulgi subtiri din minunata branza. Sau putin provolone sau pecorino. Si un vin rose rece (traminer). Noua ne-au picat bine foarte bine aceste paste cu sos de rosii si usturoi copt.

Paste cu sos de rosii si usturoi copt (15)Reteta inspirata dupa Rachael Ray – vazuta la TV Paprika.

Aici gasiti mai multe retete de paste:

Pasta alla carbonara cu carnati (9)

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: