Galuste de aur cu nuca si gem Aranygaluska

3

Galuste de aur Diana (18)

Galuste de aur (Aranygaluska) – sunt mici minuni din aluat dospit de cozonac, umplute cu gem de caise si stafide si tavalite prin unt topit, nuca, zahar pudra si coaja de lamaie. Seamana cu cuibii de viespi sau cu buhtele (Buchteln). Atat de moi si parfumate! Un desert de iarna, cu flori de gheata la ferestre si caldura vanilata in bucatarie! Pot constitui un desert mai consistent sau o gustare pentru copii, langa o ceasca de lapte.

Bunica ma rasfata in copilarie cu aceste minunate „aranygaluska”. Aluatul este similar cu cel de cozonac simplu – reteta de baza.

cozonac simplu final (3)

Galustele de aur seamana oarecum cu buhtele (buctele) doar ca acelea au umplutura de gem amestecat cu nuca – vezi aici.

Bucte cu gem si nuca - Buchteln, buhte sau gogosi la cuptor reteta savori urbane

5.0 from 2 reviews
Galuste de aur (Diana)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 12
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat
  • 600g faina
  • 80g unt topit
  • 80g zahar pudra
  • 500ml lapte caldut
  • 2 galbenusuri
  • 25g drojdie + 1 lingura zahar
  • zahar vanilat, coaja de lamaie, un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • 400g gem de caise
  • 100g stafide
Pentru tavalit:
  • 300g nuci macinate
  • 160g zahar pudra
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 140g unt topit
Pentru insiropat (pensulat la final):
  • 150ml lapte
  • 4 linguri de zahar

Mod de preparare Galuste de aur

Se amesteca drojdia cu o lingura zahar si cu laptele caldut. Se lasa 5 minute, apoi se amesteca toate ingredientele si se formeaza un aluat care se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul. Aluatul se intinde pe masa si se taie rondele, ca la pogacele.

Pe fiecare rondea se pun un pic de gem si 2 stafide. Fiecare rondea se impatura si se modeleaza in forma de bile.

Pentru tavalit: se topeste untul. In alt castron se amesteca nuca, zaharul pudra si coaja de lamaie. Fiecare biluta de aluat se trece prin unt topit si se tavaleste prin nuca/zahar.

Tavile, cu pereti mai inalti, se tapeteaza cu hartie de copt. Se aseaza in ele straturi de galuste tavalite prin nuca/zahar. Se continua pana se umple 2/3 din inaltimea tavii. Au nevoie de loc pe verticala ca sa mai dospeasca. Ultimul strat, cel de deasupra, va contine galuste unse cu unt, NU si tavalite prin nuca si zahar (ca sa nu se arda).

Din resturile de aluat ramase dupa decuparea galustelor se mai face un mini cozonac. Se amesteca cu tot ce a ramas din nuca, gem, stafide si unt topit si se pune intr-o forma mai mica, tapetata si ea cu hartie de copt.

Galuste de aur Diana (12)

Coacere Galuste de aur – Aranygaluska

Se incinge cuptorul la 170C (treapta medie la cele cu gaz). Formele cu galuste si mini-cozonac se mai lasa in bucatarie la dospit cca. 15-20 de minute. Apoi se introduc la copt pentru 30-40 de minute (prima faza).

Dupa primele 30 de minute de copt ar trebui sa fie facute in proportie de 80%. Este momentul in care se face siropul clocotit din lapte si zahar. Cu acest sirop se pensuleaza galustele de aur si cozonacul, ca sa se imbibe bine si sa ramana fraged si peste 2-3 zile (daca mai ramane!). Se dau ambele forme din nou la copt pentru alte 10 minute.

Galuste de aur Diana (14) Galuste de aur Diana (15)

Cand sunt gata se scot tavile din cuptor si se invelesc cu carpe curate de bucatarie, lasandu-se sa se racoreasca incet. Cand vor fi racorite galustele de aur se vor putea desprinde bucata cu bucata. Aceste galuste de aur se servesc ca atare sau alaturi de un sos de vanilie sau o ceasca cu lapte.

Galuste de aur Diana (16) Galuste de aur Diana (17) Galuste de aur Diana (18)

Aici gasiti mai multe retete de patiserie dulce:

Strudel cu visine si bezea tip cuib (17)

3 COMENTARII

  1. Doamnelor santeti fantastice, de ani de zile va urmaresc si va folosesc retetele, proportiile, originara din Oradea cu o influenta maghiara si germana in bucatarie, am placerea sa va introduc la nepoatelele mele acum. Va multumesc din suflet, pentru ca ati contribuit la multe experiente placute in familia mea, cu retete care inevitabil m-au reintors in copilarie, cand mama facea placinte , cozonaci si alte aluaturi delicioase, compozitii mult mai modeste, cu atata dragoste.
    Pentru ca sunt medic, apreciez proportiile si exactitatea cu care lucrati si mereu sunt determinata sa adaug ceva nou la favoritele mele, va multumesc dine suflet si va consider cele mai talentate in stiinta bucatariei.
    Sanatate si bucurie voua si famililor care au placerea sa consume arta.

  2. La noi în casă se numeau Aranygaluska ,iar mama le făcea duminica . Erau din aluat de cozonac, dar le rupea cu lingura unsă cu ulei (ca niște găluște )și le așeza în tava presărată cu nucă ,pe 2 etaje ,iar deasupra se presară nucă măcinată . Tatălui meu îi plăceau atât de mult încât când le mânca calde avea impresia că plesnește și spunea “ dacă mor bine măcar că o să mor sătul “!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.