Pasta de macese reteta de gem de maciese de casa

54

Pasta de macese - gem de casa reteta veche savori urbane

Pasta de macese reteta de gem de casa din maciese – unul dintre gemurile mele preferate. Este cunoscuta in Transilvania si Banat si ca Hetschenpetsch (germana) sau hecsedli sau hecserli lekvár (maghiara). Imi aduce aminte de copilarie, de casa si gradina bunicilor din Sibiu, de camara bogata si ordonata – plina de compoturi, dulceturi, marmelade si gemuri fine. Imi place culoarea ei vie, aproape rosu vermillon, care ma duce cu gandul la lucrarile lui Van Gogh.

Ce gust fantastic are acest gem sau heciumpeci (hecenpeci)! Dulce acrisor, cu o aroma distincta de fruct si cu o textura cremoasa si matasoasa. Este gemul meu nr. 1 pentru clatite sau gogosi (cu conditia sa fie facut de mine, in casa). Pe rafturile magazinelor se gasesc paste de macese facute industrial dar nu m-a incantat niciunul din cele testate: erau maro, cleioase si fara aroma de fruct. La unele se simtea gustul de ars-afumat.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (1)

Este un gem delicat care cere un pic de atentie la preparare astfel incat sa-si pastreze culoarea frumoasa si aroma.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (2)

Am fost foarte incantata cand am gasit in piata macese. Stiu ca se vinde si pasta fluida (neindulcita) de macese pe care mai trebuie doar sa o fierbi cu zahar acasa. De multe ori am vazut ca era foarte diluata si chioara si mi-am dat seama ca-mi va lua o vesnicie sa o fierb ca sa scada si sa se lege. Asa ca am mers, ca de obicei, pe varianta „the real thing, from scratch”.

cel mai bun gem de maciese reteta

Am cumparat 2 kg de macese si nu ma saturam uitandu-ma la ele, asezate pe blatul de lucru. Au ceva baroc si opulent in ele si sunt extraordinar de fotogenice (ca si smochinele si rodiile).

La fel de mult m-am bucurat cand am gasit coarne in piata din Arad! Imediat am facut din ele dulceata (vezi aici), pasta de coarne (vezi aici) precum si cornată sau lichior de coarne (vezi aici).

retete cu coarne gem pasta sirop dulceata cornata lichior de coarne savori urbane

Pentru ca acest gem de macese este fain sa fie acrisor nu am exagerat cu zaharul pe care l-am calculat 350 g la 1 kg de pasta de macese obtinuta. La dulceturi lucrez cu 1 kg de zahar la 1 kg de fruct. Este un gem spornic adica din 2 kg de fructe mi-au iesit 2,5 kg de pasta diluata moderat (cremoasa, nu fluida) pe care-am fiert-o apoi cu zahar.

5.0 from 9 reviews
Pasta de macese - gem de casa
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6 borcane
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 kg macese - din care au rezultat 2,5 kg pasta diluata
  • 750 g zahar tos
  • zeama de la o lamaie

 

Mod de preparare Pasta de macese gem

Pasta de macese Hetscherli hecserli (3)

Am inceput cu spalarea maceselor de praf si alte impuritati de la suprafata cojii. Le-am asezat intr-un castron incapator si le-am acoperit cu apa rece. Le-am lasat 5 minute in apa apoi le-am scurs si le-am clatit in alte doua ape.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (4) Pasta de macese Hetscherli hecserli (5)

Dupa ce le-am scurs le-am luat bucata cu bucata la sortat si la indepartat portiunea neagra, tare. Am constatat ca doar 10-12 bucati au fost moi, trecute restul fiind in stare exceptionala. Cu un cutit bine ascutit am taiat capetele negre si dure (care m-ar fi incurcat la trecutul prin sita al pastei). La operatiunea aceasta mi-am chemat ajutorul de nadejde, pe fiica mea Marlene. Draga de ea a bibilit bucata cu bucata toate aceste cateva sute de macese, cot la cot cu mine.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (6)

Cum se fierbe pasta de macese?

Buuun! Macesele sunt spalate, sortate si curatate. Le-am asezat intr-o oala mare si le-am acoperit cu apa rece (sa fie cam 2 degete de apa peste fructe). Am asezat oala la foc mediu si am asteptat sa ajunga la fierbere.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (7)

A durat cam jumatate de ora pana a inceput sa clocoteasca usor. Din acel moment am cronometrat 45 de minute. Atat le-am lasat la fiert. Lichidul din jur a mai scazut si nu am completat cu apa in timp ce-au fiert. Ce bine miroase in bucatarie!! Am testat cateva macese scotandu-le din oala si strivindu-le cu dosul lingurii, pe o farfurioara. Erau fierte, pastoase. Deci sunt gata.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (8)

Le-am lasat la racorit 15 minute si mi-am pregatit instalatia de macinat – pasat. Mai intai am zdrobit – macinat macesele (impartite in 4 portii), CU TOT CU APA in care au fiert cu ajutorul unui blender cu cutite. Iese o pasta super cleioasa plina de samburi si cojite. Am scos-o din blender si am pus-o deoparte intr-un bol. Am continuat asa si cu restul de 3/4 de macese.

Am schimbat accesoriile de la robot si am asezat sita si paleta lata pentru pasat. Daca nu aveti asa ceva puteti alege o sita manuala pentru pasat pe care o puteti gasi aici.

Sita fina pentru pasat

Nu am putut sa nu-mi amintesc instantaneu de strabunica Buia din Sibiu care pasa macesele manual, printr-o sita deasa si fina, ajutandu-se de un fel de ciuperca din lemn cu care le tot apasa si le freca (semana cu ciuperca de carpit ciorapii). Tot cu instalatia asta facea si bulionul de rosii. Cred ca damblaua ma lovea daca trebuia sa le fac si eu manual.

Am inceput sa pun in sita portii din mixul anterior. Si da-i si paseaza.

Ce fain curge in vasul de jos pasta rosie de macese! Gr0asa si lucioasa, cremoasa. Am continuat asa pana am terminat de strecurat tot mixul. Samburii sunt buni de compost sau gunoi.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (13)

Chestia asta (pasta strecurata) este super densa si cleioasa, desi i-am pus toata apa in care au fiert fructele. Sta lingura drept in ea! Sigur va mai trebui diluata.

Am chemat-o pe mama ca sa ne consultam cu privire la gradul de fluiditate ideal al pastei de macese. Adica: „Mamaaaa, hai pana sus sa-mi zici cata apa sa mai pun ca e densa de nu pot amesteca in ea!”. Si a venit! Stiti cum e chestia aia cu „mama e numai una!”

Hai sa o diluam treptat. I-am pus mai intai 500 ml apa si am amestecat – tot groasa era. Inca 250 ml…hai parca mai seamana. Dupa ultimii 250 ml a ajuns la ce stiam noi ca trebuie sa fie – groasa dar fluida. In total i-am pus 1 L de apa.

Pasta de macese Hetscherli hecserli (15)

Acum  am cantarit-o ca sa stiu cat zahar sa-i pun. Avea 2,5 kile deci 750 de zahar (calculand 300 g la 1 kg de pasta).  Am mutat-o intr-o cratita mai larga (ca sa aiba suprafata mare de evaporare si sa nu trebuiasca sa stau cu orele la amestecat in gem). Tot acum i-am pus si zeama stoarsa de la o lamaie (ca sa-si pastreze culoarea frumoasa rosie si sa nu mi se faca maro). La fiert cu ea!

Pasta de macese Hetscherli hecserli (17)

Am amestecat continuu cu o lingura curata de lemn pana a ajuns la fierbere (pe foc mediu spre mic) – adica vreo 40 de minute. Din momentul in care a inceput sa clocoteasca am lasat-o 10 minute la fiert propriu zis, cat sa se sterilizeze. Zaharul era deja dizolvat, de scazut a inceput sa scada si in timp ce se incalzea si oricum nu vroiam sa o fac iar masa cleioasa. Asa ca… e gata! Am stins focul sub oala si am lasat-o sa se racoreasca un pic, timp in care am spalat si sterilizat borcanele si capacele cu filet (la cuptor, la 105 C, timp de  3 minute). Adica spal borcanele si le scurg de apa, le asez pe o tava metalica cu gura in sus, pun si capacele pe langa ele si le introduc in cuptorul RECE! Setez temperatura la 105 – 110 C si le las la incalzit. Din momentul in care vad ca s-au evaporat picaturile de apa (deci sunt fierbinti) cronometrez 3 minute. Le ajunge! Le scot din cuptor, cu tava metalica cu tot si le las sa se racoreasca usor, 10 minute.

Servire Pasta de macese gem

Gemul si borcanele sunt calde dar nu fierbinti asa ca pot trece la „imbuteliat”. Ci palnie speciala (cu gura larga) am umplut 6 borcane de 400 ml si mi-au mai ramas cam 250 g de gem pe langa. Am inchis imediat borcanele cu capacele cu filet si le-am intors cu fundul in sus.

cum se face pasta de macese reteta de gem marmelada

Ce ziceti de ce frumusete de gem pasta de macese mi-a iesit? 🙂

reteta gem de maciese

Cel mai mult imi plac clatitele (reteta aici) umplute cu gem de macese!

Clatite reteta de baza clatite simple Savori Urbane (1)

Gemul din forma mica e cel pentru degustat. E fantastic! Restul borcanelor vor merge in camara si vor astepta niste clatite, cand o fi sa le fie vremea.

gem sau pasta de macese reteta pas cu pas

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de conserve, gem, dulceata:

Castane glasate confiate (17)

54 COMENTARII

  1. M- am apucat sa fac pasta de macese si am ajuns la faza diluarii. Dupa ce o diluez pasta tb. sa curga de pe lingura sau nu. As dori un pic mai multe amanunte pt. ca sa nu o stric acum.
    Multumesc

  2. Munca multa, dar fiind sigura ca iese, cu retetele voastre mereu am reusit, am facut si acest gem! Vai cata munca pt.3 borcanase…dar o sa le mananc singura ;)))
    Multumim pt. reteta!

  3. Felicitari pentru reteta !!! M-am amuzat copios citind reteta ta ….esti totusi „mecanizata „eu cand am facut pasta de maciese ..fara”” MECANISME”” (..manual) pe langa faptulca aveam si in par pasta era cat pe ce sa raman si fara perdele …eu am stors si presat intr-o bucata de perdea …afost o munca de doua zile dar rezultatul a fost fantastic …. Pe aceasta cale va multumesc pentru sfaturi si ideei..sunteti prietenele mele de zi cu zi ! Va doresc mult succes siputere de munca !! Va imbratisez cu drag !!

  4. Buna ziua,
    Am avut ceva probleme cu pasta de macese,mai exact acei „perisori” au ramas in dulceata,ce se poate face pentru a evita astfel de situatii?
    Pasta este foarte gustoasa totusi marea problema sunt „perisorii” care deranjeaza foarte rau !

  5. […] Această prăjitură simplă cu gem se făcea la noi în casă ca desert pentru o zi obișnuită din săptămână. Nu e ceva festiv sau complicat de preparat. O prăjitură ieftină și rapidă. Un pandișpan pufos și vanilat care se taie în 2-3 foi și se unge cu gem. Mie îmi place în mod special cu gem de caise (marmeladă fină – vezi aici rețeta) dar merge foarte bine și cu zmeură, afine sau chiar cu pastă de măceșe (vezi aici rețeta). […]

  6. Unde a-ti vazut parul din macese pe lingura aia?Unele”gospodine” comenteaza aiurea,sa se afle in treaba.Foarte bun gemult,l-am incercat azi,sunteti cele mai tari,retetele toate mi-au iesit de la voi!

  7. NO, maine adun macese din spatele blocului..sunt destule. am bleder din ala cu cutite de Inox…dar nu am sita….daca imi cumpar o strecuratoare din aia ieftina, cu plasa de sarma…opreste semintele si perisorii. Nu vreau sa stiu unde o sa ma scarpin ore in sir atunci cand semintele cu perisori vor vrea sa iasa din mine 🙂 ceva din tifon, ca la strecurat branza de vaca…aiai de la lapte prins nu e buna ? nici as da zeci de milioane pe un robot nou numai ptr macese. am scula din aia de facut bulion…care are ceva gauri in tabla de poprit semintele de rosii…dar e cam mare gaurile ptr macese…stiii Dumnezo ! nu se poate adapta ceva? improviza? am un aparat de facut cafea -ceai philips care nu il folosesc..sa iau sita de la ala….numa ca intra putin in aia de cafea… zic si io…nu dau cu parul 🙂

  8. Bună!
    Vreau sa fac gem de măceșe…. Spuneți – mi va rog, se poate folosi un storcător de fructe pt a separa semințele și perisorii? Alta soluție electrica nu găsesc aici….
    Mulțumesc anticipat pentru răspuns,
    Miana

  9. Buna ziua,

    Ma interseaza robotul pentru pasat macesele, folosit in reteta (cel galben): cum se numeste. As dori sa achizitionez si eu, dar nu il gasesc pe internet.

    Multumesc,
    Iulia

    • Robotul meu este Siemens Marche si este din 2001. Din pacate nu se mai fabrica acest model. As mai cumpara si eu unul deoarece l-am scăpat pe jos pe al meu și i s-a rupt o bucatica din axul central. Am plans de nervi,.

  10. Bună ziua,

    Mulțumim frumos pentru rețeta de excepție!

    Știți cumva codul de produs Siemens? Pe site-uri internet cu siguranță se găsesc. Este cumva MK55300 sau MKK51800?
    Vă mulțumesc mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: