Kaiserschmarrn reteta austriaca de firimituri imperiale

14

 

Kaiserschmarrn reteta austriaca de firimituri imperiale savori urbane

Kaiserschmarrn reteta austriaca (firimituri imperiale, császármorzsa, șmoră sau șmarn) – un fel de clatite imperiale rupte in bucatele, pudrate cu zahar. Kaiserschmarrn este un alt clasic al bucatariei austriece alaturi de Käsekrainer (carnaciori cu cascaval), Germknödel (galuste umplute cu mac), Tafelspitz (rasol de vita cu legume), Ischler (prajiturele cu alune si glazura de ciocolata) sau Linzer (torte din aluat fraged umplute cu gem de coacaze sau caise acoperite cu un gratar din aluat) si Tort Sacher (Sachertorte). Foarte populare in Ardeal si Banat, gatite in casa de bunicii si strabunicii nostri, alaturi de bucatele traditionale.

Kaiserschmarrn nu are reteta fixa, se poate face cu faina alba sau amestec de faina si gris, poate fi mai fluid sau mai consistent in functie de cantitatea de lapte. Musai contine vanilie si stafide „imbatate” in rom (ajuta la cresterea aluatului) si se serveste cald, pudrat bine de tot cu zahar alaturi de compot sau dulceata de fructe (prune, caise). De asemenea poate fi preparat in intregime pe aragaz, fara cuptor. Eu am ales varianta si cu foc direct si cu coacere ulterioara la cuptor. Sunt variante unde se recomanda intoarcerea aluatului pe un platou si reasezarea lui intreaga in tigaie si apoi ruperea in bucatele. Eu il faramitez de la inceput, ca la papara… fiecare face cum crede.

Kaiserschmarrn reteta (16)

In fond Kaiserschmarrn este un amarat de aluat de clatite la care se separa ouale si albusurile se bat spuma si se incorporeaza mai tarziu. Sau un pandispan mai fluid. Simplu!

Se face Kaiserschmarrn sa șmoră si cu gris si este foarte gustos – vezi aici reteta.

Șmoră cu griș - rețeta bunicii de șmorni, Kaiserschmarren sau császármorzsa savori urbane

M-am tot gandit cum sa traduc in limba romana numele acestui fel si am gasit varianta „firimituri imperiale” ca fiind cea mai potrivita (si in limba maghiara la fel se traduce). Nu, nu sunt clatite imperiale…alea se fac altfel. Ideea clatitelor imperiale e tot pe baza spumei de ou dar se coc pe o singura parte si se pliaza sau se cladesc in forma de tort, cu mult zahar pudra si scortisoara presarata intre straturi. Reteta lor o gasiti aici.

tort de clatite imperiale savori urbane reteta vieneza

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 6 portii de Kaiserschmarrn.

5.0 from 4 reviews
Kaiserschmarrn reteta austriaca de firimituri imperiale
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6 portii
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 250 ml lapte rece
  • 6 galbenusuri
  • 6 albusuri
  • un praf de sare
  • 130 g de faina alba, cernuta
  • coaja rasa de la ½ lamaie
  • zeama de la ½ lamaie
  • 1 plic zahar vanilat sau miezul de la ½ baton de vanilie
  • 6 linguri de zahar tos (impartite in doua)
  • 100 g stafide inmuiate in 30ml rom de calitate
  • 50 g unt (pentru prajit)
  • 50 g migdale
Topping:
  • zahar pudra vanilat
  • compot de fructe sau gem incalzit (traditional este cu prune dar merge si cu caise sau cirese/visine)

 

Ingrediente Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn reteta (1) Kaiserschmarrn reteta (2)

Mod de preparare Kaiserschmarrn – reteta austriaca

Se amesteca galbenusurile cu vanilia, 3 linguri de zahar tos, zeama si coaja de la 1/2 de lamaie si romul scurs de la stafide.

Kaiserschmarrn (3)

Se bat bine cu mixerul pana se dizolva zaharul si se adauga treptat faina cernuta si laptele. In alt castron se bat spuma tare albusurile cu un varf de sare si se adauga treptat celelalte 3 linguri de zahar. Spuma rezultata trebuie sa fie tare si lucioasa. Se inglobeaza usor albusurile batute in compozitia cu faina si lapte si se amesteca usor de sus in jos.

Se pun la prajit migdalele fulgi sau bastonase intr-o tigaie adanca si larga, fara grasime. Se amesteca pana devin aurii (nu maro). Se pune untul peste ele si se lasa la topit (nu trebuie sa fumege!). Se rastoarna compozitia peste unt si migdale si se niveleaza usor. Se reduce focul la minimum. Se asteapta 2-3 minute ca sa se aseze si apoi se presara stafidele inmuiate in rom.

Se mai lasa 2 minute si se incepe ruperea aluatului in bucati cu doua linguri (sau furculite). Se rup „galuste” din aluat si se intorc cu fundul rumenit in sus. Cand Kaiserschmarrn e faramitat tot aluatul se stinge focul si se da la cuptorul incins la 180C (treapta medie la cele cu gaz).

Kaiserschmarrn (12)

Kaiserschmarrn se lasa alte 10 minute la cuptor (eventual si cu functia grill) ca sa se patrunda bine si sa se caramelizeze pe alocuri.

Kaiserschmarrn (13)

Mod de servire Kaiserschmarrn sau firimituri imperiale

Kaiserschmarrn se serveste fierbinte, bine pudrat cu zahar vanilat si alaturi de compot sau gemuri incalzite. Eu am ales o marmelada fina de caise (facuta de mama). La fiecare imbucatura se simt vanilia, romul din stafide, caramelul…foarte bun!

Kaiserschmarrn reteta (15) Kaiserschmarrn reteta (17)

Asa arata un Kaiserschmarrn vienez autentic de la o cafenea din centrul Vienei. Se servete pudrat cu zahar vanilat si are alaturi 2 sosuri: de mere (Apfelmuss – vezi aici reteta) si de prune (Pflaumenmuss).

kaiserschmarrn original viena cafe mozart

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de dulciuri de casa, budinci, inghetata:

Vargabeles budinca paste branza stafide (22)

14 COMENTARII

  1. De mult caut rețeta asta! O s-o fac… Io i-aș zice ”dumnicați imperiali” sau ”dumnicăciori imperiali”…că-s mai mult decât firimituri. Bravo vouă! Fără voi nu găseam rețeta! De fapt, am știut unde să caut…

  2. […] Si dupa cum m-am plans in stanga si in dreapta ca in orasul acesta nu gasesc nici unde osanza, dand sfoara in tara ca as fi recunoscatoare macar pentru 1 kg, tata a fost tare perspicace si mi-a „prins” o bucatica de la doamna din piata de la care cumparam cas si branza de ani de zile. Productie proprie. Au fost 750 g. Osanza se mai numeste si „untura mare”, „untura imparateasca” sau „Kaiserschmer” (kaizerșmer). A nu se confunda cu desertul austriac „Kaiserschmarrn” – vezi aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: