Minciunele braduti sau flori – cirighele in straturi

3

Minciunele braduti sau flori - cirighele in straturi savori urbane

Minciunele (cirighele, ciurigai, ciuroghele sau uscatele) in straturi, in forma de floare sau bradut. Diana face cirighele foarte bune cu aluat usor dospit (cu putina drojdie). Eu le zic minciunele si sunt nedospite, tot dintr-un aluat aromatizat cu coaja de lamaie si rom. Alcoolul din rom le ajuta sa creasca! Forma clasica, cunoscuta de toate lumea, este de fundite (vezi si reteta Dianei de cirighele) insa exista si forme mai speciale, mai elegante, ca cele de fata. De la strabunica Buia am si reteta si formele de decupat.

Daca nu aveti forme cu marimi crescatoare se pot folosi pahare cu diametre diferite urmand ca discurile decupate sa fie crestate in raze cu rotita (ca moristile de vant). Sunt foarte aspectuoase si gustoase, transformand un desert rustic intr-unul elegant, de salon.

cirighele ciurigai minciunele in forma de floare

Mai este o varianta din fasii lungi de 2-3 cm latime, taiate cu rotita zimtata, impletite pe dosul unui polonic perforat (spumiera bombata), in forma de cupola, si prajite asa in ulei. Cand sunt coapte raman cu forma semisferica si arata senzational pudrate cu zahar. Daca se aranjeaza cu cupola in jos sunt niste mici boluri (cosulete) in care se pot pune fructe de vara.

Minciunelele se fac traditional in perioada carnavalului – Fasching sau farsang (care precede postul catolic al Pastelui).

Diana are reteta de cirighele cu drojdie.

Cirighelele bunicii-009

Minciunele braduti - in straturi
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 25 bucati
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1 ou intreg + 2 galbenusuri
  • 20g unt moale cu min. 80% grasime
  • 100g zahar pudra
  • 100g smantana groasa (20% grasime)
  • 2 linguri de rom brun, parfumat (nu ajuta esenta - trebuie si alcoolul din rom)
  • 350-400g faina alba
  • un varf de cutit sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 1 albus de ou batut usor pentru lipit straturile intre ele
  • 500ml ulei de floarea soarelui - pentru prajit
  • zahar pudra pentru ornat

Mod de preparare Minciunele braduti – in straturi

Se freaca (mixeaza) bine ingredientele de mai sus si se adauga treptat faina. De la un moment dat nu se mai poate folosi robotul deoarece aluatul devine vartos si trebuie framantat de mana. Se infaineaza planseta de lucru si se framanta voiniceste 10-15 minute ca la taietei. Se mai face pauza 2-3 minute, se mai aduc ajutoare la framantat (daca aveti pe cine) si se continua pana se obtine un aluat neted, ferm, nelipicios. Cantitatea de faina poate varia intre 300-450g. Faina se dozeaza treptat urmarind consistenta aluatului. Aluatul nu are voie sa se lipeasca nici de masa nici de mana. Daca se sare calul cu faina va rezulta o „bomba” rigida de aluat care nu va putea fi intins cu usurinta.

Minciunele braduti (1)

Acestea sunt formele de decupat, cu diverse marimi. Sunt confectionate in secolul 19 de mesterii sasi din Sibiu si cred ca vor mai rezista cativa ani! Am ales 4-5 dintre formele mai mari…cele mici sunt microscopice. In poza a 2-a mai apare o ustensila antica: o presa de biscuiti spritati cu inimioara sau steluta. Tot saseasca.

Minciunele braduti (2) Minciunele braduti (3)

Decupare minciunele braduti – in straturi

Se intinde aluatul in foaie subtire cat muchia cutitului. Se decupeaza formele, in numar egal din fiecare marime. Se bate un albus de ou intr-un pahar si inmuind degetul mic in el se unge usor mijlocul florii mai mari. Se aseaza urmatoarea floare, apasand usor in mijloc. Si ea, la randu-i, se unge cu putin albus la mijloc si se continua pana la ultima floricica, cea mai mica (4-5 straturi). Se continua pana se epuizeaza aluatul.

Minciunele braduti (4)

Prajire minciunele

Intr-o craticioara mai adanca se incinge uleiul pentru prajit. Se vor praji 2-3 bucati deodata, nu mai multe, deoarece au nevoie de spatiu (se rastoarna singure in ulei). Se aseaza florile cu capul in jos (cu floarea cea mai mica spre fundul cratitei) si se prajesc 2-3 minute pe fiecare parte. Se pregateste un platou asternut cu hartie absorbanta pentru a scurge excesul de grasime. Se scot cu o sarma subtire, cu grija, sa nu se rupa sau dezlipeasca si se lasa la scurs cateva minute.

Minciunele braduti (5)

Mod de servire minciunele braduti – in straturi

Cat sunt calde se pudreaza abundent cu zahar pudra vanilat si se transfera pe platoul de servire. Sunt bune si calde si reci.

cele mai bune minciunele reteta

Arata ca niste mici lotusi sau braduti. Sunt foarte fragede si gustoase. Merg langa o cafea cu lapte, un ceai sau un lapte simplu. Sunt spectaculoase pe mesele festive, printre alte fursecuri si prajituri.

minciunele prajite si pudrate cu zahar

Sa incercati si voi aceasta reteta veche de minciunele in straturi!

Aici gasiti mai multe retete de patiserie dulce:

Colaci impletiti traditionali pentru colindatori Savori Urbane

 

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.