Paine cu cartofi reteta clasica de paine foarte pufoasa

49

Paine cu cartofi reteta clasica de paine foarte pufoasa ca in ardeal savori urbane

Paine cu cartofi reteta clasica de paine foarte pufoasa. Cum se face o paine de casa cu miez elastic si coaja crocanta? Cum dam forma unei paini? La ce temperatura se coace painea? Procedura este foarte simpla, nu necesita prea mult timp si e absolut senzationala.

Am facut de multe ori paine cu cartofi insa, neavand rabdare sa o pozez, nu a ajuns pe blog. Acum insa am stabilit regulile de la inceput: nimeni nu se atinge de painea cu cartofi pana nu o fotografiez! Painea cu cartofi este traditional germano-austriaca, ea fiind preparata și de svabii din Banat, nu doar de sasii din Transilvania si, apoi, de maghiari si de romani.

Dupa ce s-au dechis  granitele cumparam paine cu cartofi din Ungaria si ne-a placut foarte mult, mai ales ca e proaspata multa vreme, si apoi, dupa 3-4 zile. Chiar daca se mai usuca ea se poate praji la toaster si este foarte gustoasa. Acum facem si acasa si intr-adevar si aceasta varianta tine deosebit de mult, nu se usuca, nu se sfarma.

Priviti ce miez fain are aceasta paine cu cartofi!

sectiune paine de casa cu cartofi pufoasa si aromata

Uite si un colt crocant si rumen din aceasta paine 🙂 Nu va vine sa muscati din el?

colt crocant de paine de casa cu cartofi

Painea cu cartofi se face usor si rezista bine. Are o textura specifica, foarte placuta.

felii de paine cu cartofi facuta in casa savori urbane 1

Din cantitatile de mai jos iese o paine cu cartofi de cca 1,5 – 1,7 kg

5.0 from 15 reviews
Paine cu cartofi reteta clasica de paine foarte pufoasa
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 paine cu cartofi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 1100 g faina tip 650
  • 300 ml lapte
  • 300 ml apa
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
  • 1 lingurita zahar
  • 300 g cartofi fierti in coaja, soiuri fainoase
  • 22 g sare

 

Mod de preparare paine cu cartofi reteta clasica de paine foarte pufoasa

Cartofii fierti si racoriti se decojesc si se rad pe razatoarea cu ochiuri mici. Se lasa deoparte.

cartofi fierti si rasi pentru paine cu cartofi

Se amesteca drojdia cu zaharul si se adauga laptele caldut si apa calduta. Se presara cu putina faina (din cea cantarita). Se lasa 10 minute pana ce drojdia „infloreste”.

Se adauga peste drojdie 1/2 din faina ramasa si se amesteca bine cu o lingura de lemn (sau cu robotul), cca. 2-3 minute.

Dupa aceasta se adauga cartofii rasi, sarea si apoi, treptat, restul de faina.

Se formeaza aluatul care este usor lipicios si destul de moale. Se framanta 10 minute cu mana sau cu robotul de bucatarie.

Se alege o tava de cca. 30 x 40 cm si se unge cu putin ulei. Cu mainile unse se rastoarna aluatul in ea si se aplatizeaza. Fiind un aluat moale el are nevoie de niste manevre specifice brutaresti: plieri si intinderi (stretch and fold). Se aduc treimile laterale (stg si dr) peste cea din mijloc. Apoi se repete operatiunea si cu treimea de sus si cea de jos.

cum se pliaza si se intinde aluatul pentru paine

In final am obtinut un dreptunghi mai mic si bine bombat. Toate aceste manevre ajuta la formarea retelei de gluten si la structura finala a painii. Un aluat moale si lipicios se va transforma intr-unul neted si elastic dupa aceste manevre – vezi si la cozonacul moldovenesc cu 20 de oua – reteta aici.

aluat de paine cu cartofi inainte de dospire

Aluatul se lasa la dospit 40-50 de minute in tava unsa si acoperita cu folie de plastic. Eu o bag cu totul intr-o punga mare. Se lasa la dospit pana se dubleaza – timpul depinde si de temperatura ambianta.

Al meu a crescut grozav de bine in 40 de minute. A umplut tava si s-a si ridicat de-o palma pe inaltime!

aluat de paine cu cartofi dupa prima dospire

I-am mai dat un set de impaturiri (exact ca cele de mai sus) si l-am lasat sa se odihneasca 5 minute.

al doilea set de impaturiri aluat de paine cu cartofi

Cum dam forma unei paini?

Indiferent ce tip de paine facem, fie ea cu maia sau cu drojdie, trebuie sa impaturam aluatul si sa-l rulam strans pentru a-i da o forma. Painea nu se face rupand bucati de aluat si aruncandu-le la copt! Acele paini vor iesi diforme.

Se scoate aluatul pe masa unsa usor cu ulei si se intinde in forma unui dreptunghi. Se trag colturile formand un plic (ca la branzoaice), aducandu-le spre centrul foii. Obtinem un patrat mai mic si mai gros. Repetam: tragem si colturile acestuia spre mijloc.

cum dam forma painii cu cartofi

In final intoarcem aluatul pe masa si ii dam o forma sferica, pastrand partea cu „lipituri” la fundul ei.

cum se face o paine rotunda boule cu cartofi

Ca sa obtinem acea crusta frumoasa cu urme de faina va trebui sa pregatim un bol de plastic incapator (cu fund cat mai rotunjit – semisferic) in care sa punem o carpa curata de bucatarie presarata din abundenta cu faina (spre interior). Se ia cu grija bila de aluat de pe masa (cu mainile unse) si se rastoarna in castron. Partea frumoasa si neteda a bilei trebuie sa fie la fund iar lipiturile sa fie sus, la vedere. Castronul acesta asternut cu carpa infainata ii ofera sustinere in timplu dosirii finale.

Apoi se acopera aluatul cu colturile carpei si se inveleste totul in punga de plastic. Eu folosesc casti de plastic pentru dus (noi, evident).

Lasam painea la dospit alte 20-30 de minute, pana se incinge bine de tot cuptorul. Pornim cuptorul si il setam la 230 C fara ventilatie (maximum la cele cu gaz). Pregatim si o tava cu apa calda care sa genereze aburi in timpul coacerii. Tava va sta fie pe fundul cuptorului (la cele cu gaz), fie pe sina cea mai de sus, chiar sub grill (la cele electrice).

Coacere paine cu cartofi reteta clasica

Cu cateva secunde inainte de a baga painea la copt rasturnam aluatul din castron direct pe o tava asternuta cu hartie de copt. Indepartam usor carpa de pe el si indepartam excesul de faina cu o pensula moale.

Apoi il crestam repede cu lama (sau cu un cutit foarte bine ascutit). Eu i-am tras 5 crestaturi.

cum se cresteaza paine cu cartofi inainte de coacere

Bagam rapid tava cu painea la cuptorul bine incins la 230 C (fara ventilatie).

De retinut: orice paine se coace in primele 15-20 de minute la temperatura maxima pe care reuseste sa o atinga cuptorul vostru – 230 C!  Obligatoriu se aseza in cuptorul incins o tava cu apa fierbinte (inainte de a pune painea, apa trebuie sa clocoteasca si sa emane aburi). 

Aceasta paine cu cartofi se coace 20 minute la 230 C° (fara ventilatie). Apoi reducem caldura la 200°C, pornim ventilatia si mai coacem painea alte 35-40 de minute. Tava cu apa poate ramane inauntru pentru ca oricum apa se va evapora in primele 20-25 de minute. NU se deschide cuptorul pentru ca se pierde caldura!

Vai, cat de bine miroase in bucatarie!! De unde stim daca o paine este coapta? O ciocanim cu degetele la fund, apucand-o bine cu o manusa izolanta sau cu o carpa groasa de bucatarie. Daca suna a gol – e facuta, daca suna inca infundat – mai are de stat 5-7 minute la copt. Priviti cat e de faina!

paine coapta in cuptor electric la 230 c

Dupa coacere, aceasta paine cu cartofi se lasa la racorit pe un gratar de bucatarie (trebuie sa se aeriseasca). NU se acopera cu carpe sau pungi! Ele creeaza condens si distrug coaja si miezul!

reteta paine cu cartofi clasica savori urbane

In timp ce se racoreste, painea cu cartofi „canta” 🙂 Se aude cum pocneste si trosneste coaja crocanta si rumena.

cea mai buna paine cu cartofi savori urbane

Ce grozav a iesit aceasta paine cu cartofi! Coaja sfaraie, mirosul este imbietor si e clar ca in casa nimeni nu mai are rabdare sa se raceasta. Este o paine mare asa ca va ajunge pentru toti.

Sectiune paine cu cartofi reteta clasica

Miezul este usor galbui de la cartofi, moale si deloc lipicios. Dupa ce-l strangi in mana revine imediat la forma initiala.

Coaja este subtire si crocanta. Painea cu cartofi rezista foarte bine 4-5 zile, invelita in carpe de bucatarie (dupa ce s-a racit complet). Este foarte gustoasa si ca si paine prajita.

paine cu cartofi reteta pas cu pas

Aici gasiti si reteta unei paini cu cartofi coapte in oala.

Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca Savori Urbane

Din acelasi aluat am facut si un cozonac aperitiv (sarat) cu cascaval, bacon, masline, ardei etc – vezi aici.

cel mai bun cozonac sarat cu sunca cascaval masline reteta savori urbane

Sper ca v-a placut aceasta reteta clasica de paine cu cartofi si ca o veti testa in curand 🙂

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici  gasiti mai multe retete de paine, chifle si cornuri:

Chifle-cu-lapte (16)

49 COMENTARII

  1. buna ziua,
    Va multumesc pentru postari,pentru munca voastra de SISIF in ajutorul nostru.Va rog sa-mi spuneti la painea cu cartofi ,cat zahar trebuie sa punem,ca nu este specificat.Spuneti ca” se amesteca drojdia cu zaharul „.In asteptarea raspuns ,va doresc,
    „SARBATORI DE SFINTELE PASTI,CU PACE IN SUFLET SI IN CASA”.

  2. Buna ziua!Spuneti ca orice pâine se coace in primele 15-20 de min la foc maxim,aceasta regula se aplica doar la cuptoarele electrice sau si pe gaz? La cel pe gaz nu se poate arde? Multumesc!

    • Buna! Sa stii ca cuptoarele pe gaz clasice NU ating din pacate asemenea temperaturi. Pana la 200 C merg. Cineva chiar a masurat temperatura lasand 2 ore cuptorul pe gaz la incins si nu a atrecut de 200 C.

      • Am cumpărat un termometru pentru cuptor de la Lidl și am măsurat chiar aseară temperatură cuptorului meu cu gaz. La treapta 2 din 3 a ajuns la 230 de grade. Nu știu cât e de adevărat, dar tind să cred ca este, ținând cont de faptul ca aragazul meu sta foarte prost la capitolul copt. Daca îl folosesc cum scrie în manual arde toată mâncarea. Am veșnic o tavă pe primul nivel pe care o folosesc drept scut.

  3. Va multumesc pentru toate retetele postate, sunteti geniale. Nu am facut niciodata paine, as vrea sa incerc dar nu stiu ce faina sa folosesc. Faina „de paine” din supermarket sau merge orice tip de faina? La cuptor electric sa o coc pe gratar in mijloc sau in partea de jos? Multumesc anticipat!

  4. NELA 26 a 4 aretetele pe care le impartasiti cu noi sint minunate de aceea doresc sa fiti binecuvintate de D-ZEU si viata voastra sa fie curata inaintea lui. Va doresc de departe SARBATORI FERICITE impreuna cu DOMNUL IISUS.

  5. Am facut pentru prima data paine in viata mea. Nu stiu de ce plec tot timpul de la ideea ca nu se va primi bine cand fac retete dupa internet, dar macar de cand stiu de Savori Urbane am curajul s ama apuc….si se primeste bine. Retetele voastre sunt excelente si foarte bine documentate.

    • Nu toate cuptoarele coc la fel si ma gandesc ca cel al mamei nu incalzeste chiar cum trebuie. Ar fi bine sa testati cuptorul cu un termometru special ca sa vedeti daca gradele reale coincid cu cele afisate de cuptor. Probabil ca painea mai avea nevoie de cateva minute de coacere.

  6. Vreau sā încerc și aceastā pâine în porție dublă. Sigur și ea va ieși la fel de bunā ca celelalte! Dacā folosesc drojdie uscatā, câtā sā pun?

      • Sa stiti ca in caseta retetei scrie 7g de drojdie uscata, nu 14 g. Eu acum am painea la dospit cu 7g de drojdie in ea. Aluatul mi-a iesit foarte tare si vartos, nu moale ca la dumneavoastra in poza, nu inteleg de ce. Abia am reusit sa-i fac ‘strech and fold’. Mai am de asteptat 10 minute pt. al doilea ‘strectch and fold’. Dupa primul strech and fold arata ca o bila, insa a crescut ceva (de fapt deja arata ca o bila imediat dupa framantat, iar mixerul s-a luptat foarte tare sa framante coca).
        E prima data cand incerc reteta asta. Sa vedem ce iese.

        • Sa stiti desi aluatul meu a fost foarte tare, painea mi-a iesit o bunatate! Este extrem de frageda, iar coaja e super-buna! Va multumesc mult pentru retete!

        • 7 g de drojidie uscata sunt exact cat trebuie la cantitatile de mai sus. aluatul tau a fost mai tare datorita fainii de calitate – puteai adauga un pic de lichid in plus ma bucur ca ti-a reusit o paine cu cartofi faina si gustoasa 🙂

  7. Buna seara ! Am cateva intrebari :
    – la care tip de paine trebuie setat cuptorul ( sus + jos + ventilatie ) ?
    – temperatura este mai mare la acest tip de setare decat aceeasi temp la cea fara ventilatie ?
    – craticioara cu apa trebuie pusa in cuptor la toate tipurile de paine , mai putin cele care se coc in vas cu capac ?
    – la aceasta paine am vazut in reteta ca se pune o tava cu apa pe sina de sus ; difera modul de amplasare a vasului cu apa in functie de tipul de paine ?
    Eu am copt painea cu malai la 230 grade cu ventilatie, desi in reteta nu era specificat. De asemenea la painea ungureasca , am respectat toti pasi ( inclusiv temp. de coacere si tipul de setare ) si in mijloc nu era coapta..
    Mi-ar fi de mare ajutor un raspuns. Multumesc !

  8. Bună seara,am făcut și eu ieri aceasta pâine. M-am speriat la inceput ca este cruda dar când s-a răcit a fost foarte buna!Am și eu o întrebare, tăvița cu apa trebuie lăsată pe intreaga durata de coacere sau scoasă după cele 20 de minute?Vă mulțumesc pentru minunatele retete

  9. Vă mulțumesc pentru rețetă. Este minunată această pâine, am făcut-o de mai multe ori și întreaga familie a fost fericită.
    Aș avea o întrebare… s-ar putea împleti sau afectează aluatul și coacerea?

  10. Bună ziua, astăzi am făcut aceasta pâine. Absolut savuroasa și destul de ușor de făcut. Va mulțumesc pentru toate rețetele minunate care ni le oferiți.

  11. Bună ziua! Foarte bună rețeta, m-a surprins.🙂
    Am vrut să fie de post și am înlocuit laptele cu lapte de post. Și chiar și așa, a ieșit o bunătate.
    Mulțumim frumos pentru rețetă.
    Spor la toate cele bune!

  12. Multumesc pentru rețetă! A fost de mare ajutor! La început eram destul de pesimistă. Pâinea este o minunație! Aluatul a dospit foarte bine și, la final, am obținut o pâine ca în pozele dumneavoastră.
    Spor în toate!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: