Tort Punci – Punschtorte

12

Punschtorte (11)

Tort Punci (punch, puns, puncs) – Punschtorte si prajiturile punci (Punschkrapfen) au origine vieneza si sunt raspandite si astazi in Ungaria, Cehia si Slovacia precum si in zonele Ardealului si Banatului de la noi. Mai tarziu reteta a aparut in cofetariile din intreaga Romanie. Mai stiti prajiturelele cubice acoperite cu glazura de fondant roz-violet aromata cu rom? Acelea sunt! Sub glazura delicata se ascund doua blaturi pandispan (unul alb si unul maro) si doua creme (una de cacao si unt si una din bucatele de blat insiropate cu suc de portocala si rom).

Glazura punsch are reteta consacrata si se face din zahar pudra frecat cu zeama de portocala si rom.

tort punci Punschtorte (9)

In cazul de fata am adaptat aromele si culoarea la o glazura din pasta de zahar. A iesit foarte bine!

5.0 from 5 reviews
Tort Punci Punschtorte
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 16-20 felii
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru blatul maro:
  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar (100 g)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 linguri cacao (40 g)
  • 2 linguri ulei (40 ml)
  • 4 linguri faina (100 g)
  • un praf de sare
Pentru blatul alb:
  • 4 oua
  • 4 linguri de zahar (100 g)
  • 1 plic zahar vanilat
  • 2 linguri ulei (40 ml)
  • 6 linguri faina (150 g)
  • un praf de sare
Pentru crema punsch:
  • 100 ml suc de portocale (proaspat stors)
  • 200 g zahar sau 200g marmelada fina de caise
  • 50 g stafide
  • 50 g nuca
  • 50 ml rom
  • esenta de rom
  • zahar vanilat
  • ½ din blatul de cacao (rupt in bucatele)
Pentru crema de ciocolata (zisa si crema frantuzeasca - un ganache care se bate si cu unt):
  • 250 ml frisca naturala lichida
  • 200 g zahar
  • 75g cacao
  • 60 g ciocolata de menaj
  • 350 g unt
  • zahar vanilat
Pentru pasta de zahar:
  • 50 ml apa
  • 1 lingura gelatina granule (20 g)
  • 1 lingura miere (30 g)
  • 30 g unt
  • eventual arome si culori – 2-3 picaturi colorant natural rosu
  • zahar pudra cat cuprinde (pe la 500-700g)
Pentru insiropat:
  • sucul de la o portocala mare si zemoasa

RETETA PANDISPAN CU CACAO pentru tort punci

Se bat albusurile bine apoi se adauga treptat zaharul, galbenusurile, cacaoa, uleiul, sarea, zaharul vanilat, ulterior treptat faina. (Eu asa fac blaturile, nu adaug albusurile la sfarsit pentru ca mie mi se pare ca se omogenizeaza mult mai bine asa, atat doar ca atunci cand adaug faina o fac treptat si la viteza mica a mixerului). Se pune intr-o forma rotunda (de 26-28 cm diametru) unsa cu unt si tapetata cu faina sau cu hartie de copt (la formele rotunde de copt pun hartie doar dedesubt si prinde colierul pe fundul tavii direct cu hartie, ca in poze).

Se coace la 180° timp de 15 minute, dar se face proba cu scobitorea. Cand este gata se rastoarna din forma pe un gratar de bucatarie si se lasa la racorit apoi se taie transversal in 2 foi groase.

Punschtorte (1)

RETETA PANDISPAN SIMPLU (CLASIC) pentru tort punci

Se procedeaza ca si la blatul maro cu mentiunea ca cele 2 linguri de cacao se inlocuiesc cu 2 linguri de faina. Se coace la fel. Dupa ce s-a racorit pe gratarul de bucatarie se taie si el transversal in 2 foi groase.

Punschtorte (2)

Crema punsch (PUNCH, PUNCI, PUNS) pentru tort punci

Jumatatea superioara a blatului maro de sus se toaca cubulete. Se pun ingredientele pentru crema punsch zaharul, zeama de portocala, romul si esenta de rom, stafidele si nucile) intr-un bol si se adauga blatul faramitat. Se bate bine pana se face ca o pasta.

Punschtorte (3)

Crema de ciocolata cu unt si frisca (zisa si crema frantuzeasca)

Se pune la fiert frisca cu zaharul pe baie de aburi (eu am o oala de inox de fiert lapte si acolo fac pt ca imi e mult mai simplu decat sa fac pe aburi cu 2 oale suprapuse). Dupa aprox 5 minute am adaugat ciocolata si am amestecat. Cand s-a omogenizat compozitia am cernut si cacaoa in vas. Se amesteca pana se face cremoasa si inchisa la culoare si se adauga 1/3 din unt. Se mai lasa cateva minute pe foc apoi se pune la racorit si apoi se da la frigider pentru 1-2 ore. Cand este rece se bate bine cu mixerul si se adauga si restul de 2/3 de unt (la temperatura camerei).

Daca se taie crema, nu intrati in panica! ORICE crema pe baza de unt se repara singura daca o bateti cu mixerul (la viteza mare) chiar si 10-15 minute. Stati cu ochii pe crema si vedeti cum redevine cremoasa.

Punschtorte (4)

MONTAREA TORTULUI

Aici am schimbat un pic ordinea clasica dar per ansamblu tot aia e.

Pe un platou de tort se pune un blat alb, peste se pune crema punsch si se aseaza al doilea blat alb. Se stoarce o portocala zemoasa si se imparte sucul in 2. Cu jumatate se insiropeaza acest blat alb si se unge cu crema de ciocolata (se pastreaza 1/4 din ea pentru exteriorul tortului). Se acopera cu blatul maro ramas si se insiropeaza cu restul de suc de portocala. Pe exterior se mai da un strat subtire de crema pentru a se lipi pasta de zahar.

Punschtorte (5)

RETETA PASTA DE ZAHAR

Se amesteca gelatina cu apa rece si se pune la fiert pe aburi. Cand s-a topit se adauga mierea si untul si se amesteca bine. Intr-un bol se pun vreo 300 g zahar praf si se adauga lichidul. Se mixeaza bine fie cu aparatul fie cu mana. Acesta este momentul in care se adauga eventual esente sau coloranti naturali. Daca nu adaugati nimic atunci iese totul alb. Se continua mixarea adaugand treptat zahar pudra (max 700g) pana se obtine

Pasta se amesteca pana ce se omogenizeaza si devine un bol maleabil. Depinde foarte mult de zahar, incercati sa folositi zahar pudra foarte fin. Dupa ce s-a facut bolul se pune 1 ora in congelator, intr-o folie transparenta.

Dupa ce s-a scos din frigider se mai framanta cu mana fix ca orice alt aluat, doar ca pe zahar praf, nu pe faina. Se intinde o foaie de cativa mm grosime (depinde cat de groasa doriti sa fie).

Punschtorte (6)

Cu ajutorul sucitorului se ridica foaia de pasta de zahar si se aseaza peste tort. Se decupeaza marginile excedentare si se apasa usor cu mana. Daca sunt pete de zahar praf acestea se pot sterge usor cu mana putin umezita.

Punschtorte (7)

Acest Tort Punci se poate lasa simplu, cu glazura roz sau se poate decora dupa dorinta fiecaruia. Eu am topit putin ciocolata si cu ajutorul unei pungi cu coltul taiat am „stropit” tortul cu ea.

tort punci Punschtorte (8)

O scurta recapitulare a straturilor acestui Tort Punci.

tort punci Punschtorte (12)

Tortul punci este gata! Se lasa la racoare (in camara) cateva ore ca sa aiba timp sa se intrepatrunda aromele si cremele. Se taie felii cu un cutit inmuiat in apa fierbinte. Este delicios!

tort punci Punschtorte (10)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de tort:

Tort dobos original (11)

12 COMENTARII

  1. […] Intr-un castron am faramitat blatul pandispan si l-am amestecat cu sucul de la 2 portocale, cu 200 g gem de caise (productie proprie), cu coaja rasa de la o portocala si cu 2 maini de nuci tocate mare. Optional se poate aromatiza si cu rom superior – eu n-am pus pentru ca am vrut sa ramana aroma simpla de portocale. Rezulta o pasta cremoasa cu care se poate forma un strat aromat de tort (este ceva intre blat si crema). Noi folosim des aceasta crema punci si am facut si tortul clasic vienez Punsch cu ea (reteta aici). […]

  2. Buna ziua ,
    Aveti un blog extraordinar care ma ajuta intotdeauna cand vreau sa fac ceva deosebit .
    Eu sunt din Arad, dar am emigrat in Canada si citing blogul dv, ma gandesc cu mult dor si nostalgie la anii copilariei .
    Citind reteta prajiturii Punch, mi am amintit de o prajitura ce era in cofetarii prin anii 80. Era un cub mare ,cu glazura roz parca, si mijlocul era inalt, parca maro si alcatuit din bucatele de blat crema si parca stafide. Nu mai stiu ce era , tot ce mi amintesc e ca avea un gust minunat. Era inalta, si cred ca toata umplutura aia (f inalta) din crema si bucatele de blat era intre 2 foi subtiri. Nu stiti cumva ce prajitura era ?
    Eu nu mergeam aproape deloc in cofetarii, dar am mancat o la cineva si mi s a parut divina.
    Sunt atat de pretioase si unice amintirile anilor 80 si toate prajiturile pe care le mancam doar de sarbatori sau la vreo nunta… Acuma, degeaba avem de toate , ca nimic nu i cum era atunci…
    Tanjesc dupa gustul prajiturilor care ne aducea atata bucurie si dupa sarbatorile atat de unice si mult asteptate.
    Din pacate , cum am spus ,nu mergeam in cofetarii decat ff rar dar totusi imi mai amintesc de o ptajitura care se numea Tort Rusesc . Era o felie relativ mica de tort , alba, cred ca era frisca si totusi avea un gust aparte, deosebit. O cumparam de la Hotel Parc -daca nu ma insel- cand veneam de la scoala plimbandu ma pe mal. Am inercat sa adaug in frisca tot felul de esente , dar cu nimic n am putut recreea gustul acela unic.
    Va multumesc ca ati creeat acest blog care inseamna enorm pentru toti romanii , dar mai ales pentru cei plecati din tara. Am inteles ca aveti o cofetarie, si abia astept sa vin in tara sa o vizitez. Va doresc toate cele bune . Mia

    • Prajitura cu glazura roz este chiar Punci (Punschkrapfen le zic vienezii) și inca nu am publicat-o. Se face din resturi de blaturi si foi ramase la cofetarii – un recycling util. Uite aici https://en.wikipedia.org/wiki/Punschkrapfen
      Tortul Rusesc este un tort simplu cu blat pandispan de vanilie insiropat cu rom si umplutura de frisca batuta indulcita. Inca nu l-am publicat dar urmeaza 🙂 Ne bucuram ca ne cititi din Canada si ca retetele noastre va starnesc amintiri placute din Aradul nostru drag.
      PS: comentariile necesita aprobare asa ca de aceea dureaza un pic pana apar pe blog. Zilnic sunt sute de comentarii in asteptare iar timpul nostru e si el limitat: avem familii, avem de preparat si scris retete etc. Va multumim pentru intelegere!

  3. WOOOOOOW !!!!!! Asta-i prajitura ! Nu am cuvinte sa va multumesc ! Este cel mai frumos cadou pe care l-am primit. prajitura Punch de la Fortuna, cu 3 lei bucata .Multumesc din suflet !!!!!!!

  4. Am citit reteta din linkul de la dv si as vrea s va intreb daca umplutura aia maro este crema de punci de la tortul dv de punci (amestecata cu blat ?)
    Va rog din suflet, ati putea face prajitura asta ? Stiu ca timpul este pretios pentru dv, dar va rog ,macar in viitorul apropiat. Ca la nimeni altcineva, pe tot internetul nu mai putem gasi retete autentice.
    Va multumesc pentru pasiunea care o depuneti in tot ce faceti , se vede ca bucataritul va curge prin vene. Totul este absolut perfect ! Suntem asa de norocosi ca ne-ati daruit acest blog . ( eu una, il check-ez zilnic si-l stiu pe de rost : este primul la favorite ,pe ecran .
    Multumesc din nou !

  5. Scuze ca m-am exprimat confuz.😀 De fapt vroiam sa intreb ce crema are , mai precis care sunt ingredientele din crema aia maro .
    Sau mai bine…, spune-ti-mi ce continea crema de la prajitura Punch care se vindea la noi in Arad in cofetarii. Ca de fapt aia vreau sa o fac .
    Imi cer scuze ca v-am pus atatea intrebari si multumesc pentru timpul dv .🥰

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.