Sos de rosii reteta simpla

13

Sos de rosii reteta simpla Savori Urbane

Sos de rosii reteta simpla pentru chiftele marinate sau rasol de vita. Cum se face sosul de rosii dupa reteta clasica prezentata de Silvia Jurcovan, asa cum il preparau si mamele si bunicile noastre?

Am facut sos de rosii (sos tomat) alaturi de un rasol de vita cu cartofi natur – reteta aici. Cu acelasi sos de rosii se prepara si chiftele marinate – reteta chiftelelor o gasiti aici. Dupa prajire se cufunda in acest sos. Aici gasiti reteta pas cu pas de chiftele marinate.

Chiftele marinate reteta clasica pas cu pas savori urbane

Cum se face sosul de rosii?

Reteta sosului de rosii este una veche si simpla. Se mai numeste si sos tomat. Se poate folosi bulion de casa, pasata la cutie, rosii cubulete sau intregi la conserva sau pasta concentrata de rosii. Eu am ales sa il fac cu pasata de rosii. Condimentele clasice sunt frunzele de telina si/sau dafin. E un fel de sos bechamel stins cu rosii si apa (in locul laptelui).

Mai exista un sos rosu italian (marinara) care se prepara diferit (cu rosii si usturoi) – vezi aici.

Sos marinara cu rosii si usturoi

Din ingredientele de mai jos obtineti cca. 400 ml de sos de rosii – suficient pentru 4 portii.

4.3 from 6 reviews
Sos de rosii - reteta simpla
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 4
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 250 ml pasata de rosii
  • 150 ml supa sau apa
  • 20 g faina
  • 2-3 linguri de ulei
  • sare
  • 1 lingura rasa de zahar
  • 1 ceapa mica
  • frunze de telina sau dafin

Mod de preparare sos de rosii – reteta simpla

In pregatirea sosului de rosii avem doua variante. Fie se amesteca uleiul cu faina pe foc (se face un rantas) si se dilueaza cu sucul de rosii, fie se amesteca la rece faina cu sosul de sosii, se adauga uleiul si se pune pe foc. Eu am procedat asa cum am descris in a doua varianta pentru ca este cea indicata de Silvia Jurcovan.

sos-de-rosii-tomat-1

Am amestecat direct in cratita faina si rosiile, am adaugat apoi uleiul si sarea. Zaharul se pune la final pentru corectarea aciditatii (gradului de acreala).

sos-de-rosii-tomat-5

Am pus totul la foc mic si am adaugat un pic de apa. Cantitatea de apa difera in functie de cat de groasa e pasata de rosii. Daca folositi bulion (care este mai diluat) puneti direct 400 ml bulion, fara apa. Am adaugat cateva frunze de telina si o ceapa intreaga. In locul telinei puteti pune o foaie de dafin (chestie de gust). Amestecam destul de des, mai ales dupa ce se ingroasa un pic. Focul trebuie sa fie mic.

Sosul de rosii trebuie sa clocoteasca incet macar 10 minute pentru a se gati faina. Cand sosul a fiert si s-a ingrosat se ia de pe foc si se scot frunzele de telina (dafin) si ceapa. Se gusta si se corecteaza cu o priza de zahar. Se mai lasa 1 minut la foc mic. Este gata!

sos-de-rosii-tomat-6

Servire sos de rosii – reteta simpla

Am obtinut un sos de rosii cremos si aromat, acrisor si gustos.

sos tomat reteta savori urbane

Noi am mancat sosul de rosii cu rasol de vita si cartofi natur insa il puteti alatura si unor chiftele (marinate) sau unor fripturi.

Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de sos de rosii! Veti descoperi gustul din copilarie 🙂

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri.

Sos de piper cu smantana pentru fripturi de vita sau peste (2)

 

13 COMENTARII

    • Suc de roșii? Tu nu vezi că scrie 250 ml passata de roșii? Nu vezi cât de groasă și concentrată este față de un bulion fluid care se păstrează în sticle??? Da, dacă folosești bulion ai nevoie de 400 ml iar dacă pui passata groasă de roșii ajung 250 ml și mai vii cu apă! Cine nu-i sănătoasă? Nesimțito!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: