Stollen reteta de cozonac german traditional

25

Stollen reteta de cozonac german traditional. Stollen este un cozonac nemtesc cu o istorie de peste 500 de ani, bogat si aromat, plin de unt, nuci si fructe confiate, unde umplutura cantareste aproape cat aluatul.  Avand o metoda speciala de preparare, acest Stollen este bun si fraged si o luna, daca este facut cum trebuie.

Acest cozonac Stollen nu este unul pufos, ci fraged si consistent, foarte aromat si nelipsit de pe masa de Craciun a nemtilor. Stollen este atestat de la 1474 si poarta si denumirea de Weihnachtsstollen (cozonac de Craciun) sau Christstollen (cozonacul lui Cristos) deoarece are forma unui prunc invelit in scutece albe. Cel mai celebru Christstollen este cel manufacturat in Dresda in ateliere mici de familie care functioneaza doar in preajma Sarbatorilor  de iarna.

Exista mai multe variante de Stollen:

  • Mandelstollen: cu minimum 20% migdale
  • Marzipanstollen: cu min. 5% martipan
  • Mohnstollen: cu min. 20% umplutura de mac
  • Nussstollen: cu min. 20% nuca macinata sau tocata bucatele
  • Butterstollen: cu min. 40 % unt
  • Quarkstollen: cu min. 40% branza de vaci

Reteta este destul de simpla, aluatul este asemanator cu cel al cozonacului nostru, dar metoda de preparare este cu totul alta. Iata o varianta mai „pufoasa” de cozonac cu fructe confiate sau una de cozonac cu ciocolata alba si fructe.

La Stollen se foloseste mult mai multa grasime (unt si untura) si umplutura se amesteca in masa, nu se unge in straturi. La 1 kg de faina avem peste 500 g de grasime si mai avem si peste 1 kg de umplutura. Ce spuneti? Suna tentant? E un „fruit cake” asemanator cu cel britanic, fara a fi insa imbibat cu alcool.

Aproape de fiecare Craciun fac acest Christstollen si am grija sa-l prepar cu 2 saptamani in avans deoarece are nevoie de un timp de „maturare”.

Am prezentat cozonacul pe un platou foarte drag mie, primit de la Nora, fana Savori Urbane, direct de la Dresda. Este un platou de portelan de Meissen cu motive baroce. Tot de la ea am primit anul trecut si un Dresdner Stollen original 🙂 Te pup Nora 🙂

Din cantitatile de mai jos am obtinut un cozonac de cca. 2,5 kg.

5.0 from 10 reviews
Stollen reteta de cozonac german traditional
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 Stollen de cca. 2,5 kg
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru aluat:
  • 1 kg de faina 000
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 50 g drojdie proaspata sau 14 g uscata
  • 250 ml lapte caldut
  • 250 unt min. 82%
  • 150 g untura de porc sau alte 200 g unt cu 82% grasime
  • 2 galbenusuri
  • 150 g zahar
  • coaja de la o lamaie
Pentru umplutura:
  • 200 g nuca
  • 100 g merisoare
  • 250 g stafide
  • 300 g coji de lamaie si portocale
  • 50 g ciocolata
Pentru exterior:
  • 150 unt min.82%
  • 150 g zahar pudra

 

Cum se face cozonacul nemtesc Stollen?

Faina se aseaza intr-un vas si deasupra ei se pune drojdia si jumatate din laptele caldut. Se amesteca la suprafata usor, se acopera cu un stergar si se lasa 30 de minute pe masa.

Se adauga apoi untura amestecata cu untul topit si restul laptelui caldut si se omogenizeaza usor in compozitia de faina.

Cu ajutorul unui tel se bat galbenusurile, cu sarea, zaharul, vanilia si coaja de lamaie si se adauga la compozitie. Se framanta aluatul format pana ce se dezlipeste de peretii vasului, fie cu mana fie cu carligul de framantat al robotului. Se lasa la dospit o ora buna la un loc calduros, acoperit cu un stergar.

Umplutura pentru Stollen

Se pregateste umplutura. Avem nevoie de circa 1 kg de umplutura taiata cubulete. Eu am folosit urmatoarele: 200 g nuca, 100 g merisoare, 250 g stafide, 300 g coji de lamaie si portocale confiate (reteta aici), 150 g ciocolata. In reteta originala sunt preponderent stafide (circa 500 g) si migdale (200 g) precum si ca.150 g coji de lamaie si portocale.

Taiem din cutit nuca/migdalele, ciocolata, cojile si le adaugam la aluat. Se framanta pana ce umplutura se distribuie omogen.

Aluatul va fi unul destul de lipicios, dar se poate lucra binisor cu el. Eventual puteti sa va ajutati cu un pic de faina si de o racleta.

Cum se modeleaza si impatura un Stollen?

Se intinde aluatul si se impatura ca in poze, de doua ori. Prin acest procedeu aluatul se mai leaga. Vedeti ca masa ramane curata, aluatul este cu grasime si nu se lipeste.

Dam forma finala, lunguiata aluatului si impaturam in doua astfel incat sa nu se suprapuna complet. Trebuie sa aiba o „creasta” mai proeminenta pe mijloc, de-a lungul lui.

Se aseaza cozonacul pe hartia de copt si se mai apasa un pic pe toate partile si se rotunjeste usor. Cozonacul astfel obtinut se acopera si se lasa intr-un loc racoros 12 ore (peste noapte). Eu l-am tinut in camara dar se poate da si la frigider.

Coacere cozonac nemtesc Stollen

A doua zi se incinge cuptorul la 190° C (treapta inalta la cele cu gaz) si cozonacul se mai lasa pe masa, la temperatura camerei 10-15 minute (pana se incinge cuptorul). Se introduce Stollen in cuptorul bine incins si reduce imediat temperatura la 170° C (avand caldura de jos si ventilatie respectiv treapta medie la cele cu gaz). Stollen se coace cca 80 – 90 de minute.

Intre timp topim untul si pregatim zaharul pudra pentru decor. Dupa ce s-a copt cozonacul, se unge cu untul fierbinte imediat ce il scoatem din cuptor si se presara zahar pudra din abundenta

Se repeta operatiunea de 5-6 ori pana se termina untul si zaharul, cu o pauza de 10 minute intre straturi. Asa dupa 3 ture/straturi de uns cu unt si pudrat cu zahar.

Am terminat cu untul si cu zaharul asa ca lasam cozonacul la racorit. E alb ca un bebelus infasat in scutece proaspete 🙂

Pastrare cozonac Stollen

Dupa ce s-a racorit, cozonacul se pune la rece o zi, apoi se poate ambala in hartie de copt si folie de aluminiu.

Gata, am taiat minunatia! Arata de vis si are un miros care te imbie sa-l gusti repede, repede. Recunosc ca inainte de a poza am devorat cu placere prima felie, asa pentru inspiratie 😉

Priviti ce umplutura generoasa are acest Stollen, ce structura faina si cat e de apetisant!

Daca sunteti amatori de mix de fructe confiate si nuci atunci va recomand si clasicul chec din albusuri – reteta aici.

Merita sa incercati si voi acest Stollen – reteta de cozonac german traditional. Este pur si simplu perfect!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de cozonac: simplu, cu nuca, cu mac, coarda sau baigli, cu rahat sau ciocolata, cozonac moldovenesc sau panettone etc.

Si pentru ca si mie imi place Brahms doresc sa-i dedic aceasta bucata Norei, prietena noastra draga din Dresda. 🙂

25 COMENTARII

  1. Buna! Nu as pune untura dintr-un motiv foarte simplu: printre degustatori voi avea si vegetarieni. Solutia at fi sa pun mai mult unt? Adica, 150 g sau mai mult, mai putin? Multumesc.

      • Da, am vazut acum ca era varianta numai cu unt trecuta la ingrediente. O ultima intrebare si ma apuc de treaba : cata vanilie folosesc la minunatia asta de cozonac? Prefer zahar vanilat , nu esenta. Aha, inca o intrebare! Untul pe care-l folosesc in locul unturii nu-l topesc, doar il amestec cu cele 250 g deja topite, cred. Multumesc si scuze dar pe deserturi sunt cam… praf si pulbere.

  2. si inca o intrebare, va rog: aproximativ cit timp tb framintat? inteleg ca pina se desprinde de peretii vasului, dar macar orientativ, va rog 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: