Pui a la Kiev reteta de piept de pui umplut cu unt aromat

14

Pui a la Kiev (1)

Pui a la Kiev reteta de piept de pui umplut cu unt aromat. Ciudat este faptul ca numele original al acestui fel este „cotlete kievene”. Si sunt din piept de pui sau gainusa. Originea lui pare a fi ruseasca, datand de pe la 1910. Cica s-ar fi preparat pentru prima data in Grand Hotel Europe din Sankt Petersburg, in vremurile Rusiei Imperiale, sub numele „Noile cotlete Mihailov”. Reteta a fost preluata abuziv dupa 1947 de un bucatar ucrainian din Kiev si acum este un „must”, aparand in meniurile tuturor restaurantelor din Ucraina si Rusia.

Acest piept de pui a la Kiev seamana si cu celebrul Cordon Bleu (da, asa se scrie corect si sunt oripilata de distorsionarea frecventa in „gordon bleu” sau chiar „bleau” sau „blio”) insa acesta este din carne de vitel si are sunca si branza in interior. Se mai poate confunda si cu „Cotletele Poscharsky” care sunt tot din carne de pui, insa macinata. Este draguta povestioara pe care am citit-o despre aceste „cotlete false”. Se spune ca sunt inventia unui hangiu in carciuma caruia a poposit pe neasteptate Tarul Nicolae I. Acesta a dorit sa manance niste cotlete de vitel iar hangiul nu mai avea preparatul respectiv. Nu putea nici sa refuze inaltul musafir asa ca a trecut la improvizatii: din carne tocata de pui, amestecata cu unt topit si verdeturi a compus niste chiftele pe care le-a modelat in forma de cotlete si apoi le-a dat prin faina-ou-pesmet si le-a prajit. Tarul s-a amuzat de ideea hangiului si a apreciat si mancarea.

5.0 from 2 reviews
Pui a la Kiev (umplut cu unt si verdeturi)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 4-8
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 4 fileuri de piept de pui, dezosate (ma refer la jumatati de piept) - depinde de marimea lor si de foamea musafirilor. In cazul de fata am avut fileuri imense de cca. 300g/bucata si au fost prea mari ca portii (am mancat cate 2 dintr-o bucata)
  • 100g unt moale, la temperatura camerei
  • 4 catei de usturoi tocati marunt sau zdrobiti
  • o legatura de patrunjel verde
  • sare, piper
  • 1-2 oua
  • faina, pesmet
  • ulei pentru prajit
Garnituri la alegere:
  • soteuri de legume (morcov, mazare, fasole verde, ciuperci), salate verzi simple, salate asortate din rosii, castraveti sau piure de cartofi (in cazul de fata am reincalzit un piure din ziua anterioara), orez simplu, etc.

Pui a la Kiev (2)

Mod de preparare Pui a la Kiev

Se incepe cu prepararea cremei de unt. Untul inmuiat la temperatura camerei se amesteca intr-un castron cu usturoiul, sarea, piperul si patrunjelul verde tocat. Pasta obtinuta de aseaza in forma cilindrica pe o foaie de hartie de copt (sau folie de plastic) si se strange sul. Se introduce la congelator pentru 10-15 minute – vedeti aici cum il fac (se pastreaza la congelator).

Unt aromat cu usturoi si patrunjel reteta savori urbane

Pui a la Kiev (3)

Fileurile de pui se curata de piele, resturi de oase sau cartilaje. Cu ajutorul unui cutit cu lama ingusta si nu foarte lunga (dar bine ascutit) se creeaza cate un „buzunar” in fiecare fileu. Orificiul de intrare nu trebuie sa fie foarte mare dar spatiul taiat in interior trebuie sa fie mai larg. Se introduce lama cutitului usor si se incepe taierea stanga-dreapta in interiorul pieptului ca sa se creeze „punguta” care va gazdui untul. Incercati sa faceti aceasta operatiune cu delicatete si rabdare pentru a nu perfora carnea (riscul este ca untul topit sa curga in tigaie).

Se scoate batonul de unt din congelator si se imparte in 4 (sau cate fileuri aveti) apoi fiecare segment de taie feliute mai mici. Bucatelele de unt se introduc cu grija in „buzunarele” interioare create anterior, impingandu-le spre fundul lor ca sa le umple bine. Orificiile se vor strange usor cu mana si se vor presa, ca sa se inchida (eventual folositi scobitori pentru a le fixa). Fileurile umplute se sareaza si se pipereaza.

Pui a la Kiev (4)

Se pregatesc vasele (caserolele) cu faina, ou si pesmet. Fileurile condimentate anterior se trec succesiv prin faina, ou, pesmet si din nou prin ou si pesmet.Este nevoie de „carapacea” dubla pentru o prajire lenta.

Prajire Pui a la Kiev

Se incinge uleiul intr-o tigaie mai adanca si se prajesc fileurile cate 7-8 minute pe fiecare parte, la foc mic. Puiul are nevoie de 12-15 minute in total ca sa se patrunda, fara sa se arda exteriorul si fara sa devina „talpa” interiorul. Untul din „buzunare” va incepe sa topeasca si va fragezi dinspre interior carnea, parfumand-o cu aromele de usturoi si patrunjel. Daca doriti, puteti praji snitelele cate 3-4 minute pe fiecare parte, la foc mai viu, urmand ca apoi sa le transferati in cuptorul incins (la 170-180C), intr-un vas termorezistent, pentru alte 10 minute. Eu nu am procedat asa dar am citit si aceasta recomandare.

Pui a la Kiev (5)

Ca si garnitura pentru Pui a la Kiev am ales un piure de cartofi, facut in ziua anterioara, pe care l-am „reciclat” sub forma unor mini-gratinuri. Se pune piureul de cartofi in mici forme termorezistente (ramequins) unse cu putin unt. Deasupra de rade cascaval si se dau formele la cuptor (170C) pentru 10-15 minute.

Pui a la Kiev (6)

Mod de servire pui a la kiev

Pui a la Kiev se serveste fierbinte musafirilor iar elementul surpriza este momentul in care este taiat in doua: din interior izbucneste un val de unt topit cu verdeturi si parfum de usturoi! Spectaculos si extraordinar de gustos.

Pui a la Kiev (7)

Aici gasiti si reteta de Cordon Bleu de pui (umplut cu sunca si cascaval).

cel mai bun cordon bleu de piept de pui reteta

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete cu carne de pui:

Pui la cuptor cu iaurt (7)

14 COMENTARII

  1. Gordon bleu…sau blio….E intotdeauna o incantare sa ma inspir de la voi cand nu stiu ce sa mai gatesc.Sunteti o oaza de normalitate intr-un internet plin de site-uri agramate.Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: