Sos barbecue BBQ de casa

39

Sos barbecue BBQ de casa (6)

Sos barbecue BBQ de casa. De ani de zile nu mai cumpar sosuri sau dressinguri de pe rafturile magazinelor. Nici condimente asa zise de barbecue, grill, fripturi, etc. Normal ca la inceput (dupa ’89) am fost tentata de multitudinea de sosuri-dressinguri de pe rafturile magazinelor. Singurele condimente pe care le mai folosesc sunt cele in stare nativa, la care le vad boabele/frunzele/semintele/fragmentele.

Cele pre-mixate care se vand peste tot sunt pline de conservanti (hai ca asta nu ma induioseaza asa de tare – tot o sa murim candva) si de modificatori de gust de genul glutamat de sodiu. Asta ma enerveaza la culme! Porcaria aia care uniformizeaza gustul tuturor mancarurilor. Gustul ala de Vegeta care facea furori in anii ’80 (se aducea cu kila de la vecinii sarbi) si se punea in toate, de la supe si ciorbe pana la fripturi, tocanite si chiar pe paine cu margarina (ca untul era mai rar). Nici atunci si nici acum nu mi-a placut. Eram copila mica si stiu sigur ca mama dispretuia profund chestia aia sintetica si o detecta in orice ar fi fost pusa (cand eram prin vizite). Acum exista zeci de variante ale clasicei Vegeta sau Delikat, sub diferite nume si branduri. Sa si le manance ei!

Va recomand si reteta de ketchup de casa care poate fi pastrat in camara!

Ketchup de casa reteta simpla Savori Urbane (3)

De abia asteptam sa dea prima raza de soare de primavara ca sa „grilluim” ceva! De obicei in echipa cu familia Dianei. De joi ne vorbim si stabilim ce facem sambata: hai sa facem niste cefe, hai niste coaste (spare ribs), hai niste mici sau pastravi, aripioare de pui, frigarui colorate cu pui, ciuperci, ardei, bacon si rosii, etc.

Aici retelele de pastravi la gratar, frigarui asortate, frigarui cu creveti si sos guacamole.

Mixed grill pastrav creveti frigarui (9)Desigur ca nu folosesc sosul acesta la toate chestiile prajite la gratar pentru ca as cadea in pacatul Vegeta dau Delikat – toate ar fi la fel. Sosul acesta merge traznet pe coaste de porc, pe fleici mai groase (asa, mai dinspre burta porcului, cu suvite de grasime), pe aripioare de pui sau pe pulpe inferioare. Pastravul il fac doar cu usturoi, ulei de masline, lamaie si patrunjel iar ceafa imi place „natur” cu sare si piper. Vreau sa simt gustul de carne, nu de altceva!

Sosul acesta rosu poate fi picant sau potolit, mai dulce, mai acrisor sau mai sarat, in functie de preferintele fiecaruia. Totul tine de dozajul ingredientelor. Carnea pensulata cu acest sos va avea un gust sublim si o crusta caramelizata grozava!

Un alt sos indragit este Buffalo Hot Sauce cu care am facut niste delicioase aripioare picante (Buffalo chicken wings) – reteta aici.

Aripioare picante la cuptor - rețeta de Buffalo Chicken Wings savori urbane

Cand se va deschide sezonul de „grilluit” am sa va mai impartasesc 2-3 sosuri de casa (de mustar, de piper) si dressingurile care merg cu carnea rumena si aburinda: tzatziki (cu iaurt grecesc, castraveti proaspeti si usturoi), sos de rosii cu usturoi (la rece), guacamole (cu avocado), etc.

Guacamole reteta clasica mexicana de sos de avocado reteta originala savori urbane

Aici vedeti cum imi fac si condiment uscat pentru barbecue (dry rub) din ingrediente naturale.

Condiment de casa pentru gratare reteta de BBQ Dry Rub Savori Urbane

Bineinteles ca acest sos barbecue BBQ de casa poate fi folosit si in „extrasezon” de grill – la preparate facute in tigaie sau in cuptor si nu doar alaturi de carnuri ci si cu felii de vinete, dovlecei sau zucchini, ciuperci, cartofi etc.

5.0 from 6 reviews
Sos BBQ (barbecue) facut in casa
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 600 ml
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 2 linguri (30ml) de ulei de masline sau floarea soarelui
  • 1 ceapa medie tocata
  • 4 catei de usturoi zdrobiti
  • 400g rosii in conserva (cuburi sau intregi) sau proaspete (sa fie rosii de vara, coapte)
  • optional - o crenguta de cimbru verde sau uscat
  • sare, piper
  • 1 lingurita de chimen macinat pudra
  • ½ lingurita pudra de chili (renuntati la ea sau reduceti-o daca nu va place iute)
  • 2 lingurite de boia afumata (smoked paprika)
  • 2 linguri (50g) de zahar brun
  • 2 linguri de melasa (sirop auriu) sau miere
  • 200ml apa (un pahar)
  • 50ml otet balsamic rosu sau otet de mere

Mod de preparare Sos barbecue BBQ de casa

Asa cum spuneam la inceput, totul sta in proportiile ingredientelor. Puteti varia acest sos reducand zaharul, crescand pudra de chili sau otetul, usturoiul sau adaugand alte ierburi (busuioc, oregano, etc.).

Sos barbecue BBQ de casa (1)

Sosul se face rapid, intr-o singura cratita. Aceasta se pune la foc mediu cu uleiul de masline si ceapa tocata. Se sareaza usor si se caleste sub capac 2-3 minute, ca sa lase apa. Se adauga cateii de usturoi zdrobiti si se mai lasa si ei 2-3 minute. Nu trebuie sa se rumeneasca nimic! Se stinge sfaraiala cu rosiile si se adauga restul de ingrediente si apa. Se amesteca bine si se aduce din nou la fierbere, fara capac, la foc mediu spre mic si se cronometreaza 25-30 de minute.

Sos barbecue BBQ de casa (2)

Se mai amesteca din cand in cand (nu cumva sa scada prea tare si sa se prinda). Cam in jumatate de ora este gata! Se lasa cateva minute la racorit dupa care se trece prin sita fina sau se mixeaza la blender sau cu mixerul vertical.

Sos BBQ Barbecue de casa (3)

Dupa mixare rezulta un sos barbecue matasos si parfumat, iute, dulce, acrisor si sarat! Cu acest sos, pensulat in strat subtire, se marineaza diverse bucati de carne ce urmeaza a fi prajite la gratar. Fiind un sos fiert, este putin perisabil. Se poate pastra 1-2 saptamani in frigider, in caserola inchisa ermetic, sau cateva luni la congelator.

Sos barbecue BBQ de casa (5)

Utilizare Sos barbecue BBQ de casa

In imaginea de mai jos am dat un exemplu de utilizare a acestui sos barbecue BBQ de casa: pulpe de curcan la slow cooker.

Sos BBQ Barbecue de casa (4)

Aici gasiti si reteta coastelor de porc BBQ style – delicioase!

coaste de porc fragede si suculente la cuptor sau gratar

Aici vedeti cum am facut piept de pui marinat cu sos BBQ și prajit la gratar.

cel mai bun piept de pui la gratar sau tigaie savori urbane

Sau niste delicioase quesadillas cu pui, legume si branza – vezi aici.

lipie cu pui si legume reteta mexicana

Alte sosuri recomandate ar fi ranch dressing – vezi aici.

Sos ranch cu usturoi și verdețuri - rețeta de dressing cremos savori urbane

Sau blue cheese dip (sos cu brânză albastră – fără fierbere) – special pentru Buffalo chicken wings sau platouri cu crudități – vezi aici.

cele mai bune aripioare de pui picante buffalo chicken wings

Aici gasiti si un mix natural de condimente pentru mici, mititei de casa.

Condimente naturale pentru pasta de mici de casa reteta savori urbane

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri:

Sos olandez (9)

39 COMENTARII

  1. Este minunat sosul acesta. De cand l-am descoperit il gatesc o data la 2 saptamani cel putin. Toti prietenii mei il adora. Intradevar am adaugat si boia afumata si are un gust divin. Multumesc fetelor pentru reteta. 🙂

  2. […] Nu se compara gustul usturoiului copt cu cel al celui crud. Este mult mai aromat, dulceag, cremos, mai putin iute. La fel si rosiile, mai ales ca fiind in extrasezon nu au nici un gust. Sunt fade, acrisoare si apoase. Le-am „ajutat” cu un pic de zahar brun, ulei de masline si caldura cuptorului ca sa se mai concentreze gustul de rosie. Atat de fain a iesit sosul acesta simplu de rosii cu usturoi incat vi-l recomand si pentru pizza, lipii, sandviciuri calde, bruschete sau alaturi de bucati de carne la gratar (pe post de sos BBQ). […]

  3. Nu toate amestecurile condimentare care se gasesc pe piata contin conservanti, potentiator de aroma sau alte chimicale, eu folosesc de multa vreme amestecurile condimentare Vegeta Naturella, astea nu au decat condimente( intre 5 si 10), legume deshidratate, sare si putin zahar. Sunt foarte multumita de ele, daca mai adaug si putin vin sau otet balsamic, mancarea devine gustoasa fara mare bataie de cap.
    UNDE GASESC BOIA AFUMATA?

  4. […] Eu am ales să fac o rețetă simplă de meatloaf: mix de carnea tocată de porc și vită, o compoziție clasică de chiftele cu ceapă, usturoi, cimbru, miez de pâine, ouă și condimente (sare, piper, boia, chimen) la care am adăugat sos TABASCO®, muștar și sos Worcestershire. Dacă doriți puteți pune și alte ierburi aromatice (oregano, busuioc, rozmarin), ketchup (vezi aici rețeta de casă) sau sos BBQ (vezi aici rețeta de casă). […]

  5. E grozav sosul acesta. Am facut reteta de coaste de porc, am pus sosul langa ele si am dat lovitura. E mai bun decat oricare varianta similara pe care am gustat-o la restaurant.
    Oare s-ar putea pastra sosul peste iarna in camara in borcane sterilizate?

  6. Superrr… din toate punctele de vedere, l-am folosit la coaste ( Slow & Low – smoker ) cu o jumatate de ora inainte de finalizare. P.s. merge adaugat un 50ml de Jack Daniel’s in reteta . Multumesc.

    • Imi pare rau, tastatura mi-a Mai schimbat cuvintele pe ici pe colo, dar ai inteles. Nici eu, nici mama mea nu am placut, ca de iubit nu se pune problema, Vegeta &co.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.