Sos de usturoi copt si rosii caramelizate la cuptor

6

Sos de usturoi copt si rosii caramelizate la cuptor reteta savori urbane

Sos de usturoi copt si rosii caramelizate la cuptor. Inspirata de reteta clasica a celebrelor paste „alla puttanesca” am pregatit acest sos fantastic de aromat. Am imbogatit niste paste artizanale cu acest sos si toata lumea a fost foarte incantata (vezi reteta cu paste aici).

Combinatia de rosii si usturoi o agreez oricand, mai ales in versiunea cu ambele caramelizate la gratar. Nu se compara gustul usturoiului copt cu cel al celui crud. Este mult mai aromat, dulceag, cremos, mai putin iute.

La fel si rosiile, mai ales ca fiind in extrasezon nu au nici un gust. Sunt fade, acrisoare si apoase. Le-am „ajutat” cu un pic de zahar brun, ulei de masline si caldura cuptorului ca sa se mai concentreze gustul de rosie. Atat de fain a iesit sosul acesta simplu de rosii cu usturoi incat vi-l recomand si pentru pizza, lipii, sandviciuri calde, bruschette sau alaturi de bucati de carne la gratar (pe post de sos BBQ). Noi l-am mancat cu paste.

Pe baza acestei retete am facut si o delicioasa supa crema de rosii cu ardei copti si usturoi – reteta aici.

cea mai buna supa de rosii cu ardei copti si usturoi caramelizat

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 6-8 portii de sos de usturoi copt si rosii caramelizate.

Sos de usturoi copt si rosii caramelizate la cuptor
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6-8
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 6-7 rosii
  • 1 capatana de usturoi intreaga
  • 3 linguri de ulei de masline
  • sare marina, piper macinat
  • un strop de busuioc uscat
  • 2-3 lingurite de zahar brun (sau alb tos)
  • optional: putin chili pentru iuteala
  • optional: 50g parmezan ras fin sau alta branza tare si aromata (de ex. pecorino, provolone)

Mod de preparare sos de usturoi copt si rosii caramelizate la cuptor

Se incinge cuptorul la 200C. Se spala rosiile.

Sos de usturoi si rosii caramelizate (1)

Rosiile spalate se injumatatesc si se aseaza intr-un castron. Se sareaza lejer, se presara cu putin busuioc uscat (doar o idee) si se stropesc cu o lingura de ulei de masline. Se amesteca usor cu mana astfel incat toate rosiile sa fie atinse de ulei, sare si busuioc.

Sos de usturoi si rosii caramelizate (2) Pasta cu rosii si usturoi la grill (3)

Capatana de usturoi intreaga se taie transversal in doua. Se ia o bucata de folie de aluminiu (pusa dublu, ca sa nu se arda pretiosul continut) si se aseaza jumatatile de usturoi pe ea. Puteti inveli usturoiul mai intai in hartie de copt si apoi in folie. Fiecare bucata se stropeste cu putin ulei de masline si se presara cu sare. Se inchide pachetelul.

Sos de usturoi si rosii caramelizate (4)

Cum de fac usturoi copt si rosii caramelizate la cuptor?

Se alege o tava mai adanca care se tapeteaza cu hartie de copt. In ea se aseaza un gratar de bucatarie (poate fi cel pe care se scot prajiturile) sau unul special pentru fripturi. Se aliniaza pe gratar jumatatile de rosii cu taietura in sus si se presara din mana cu putin zahar brun sau alb tos (le va ajuta la caramelizat si le va conferi putina dulceata). Langa rosii se aseaza si cocolosul din folie de aluminiu cu usturoiul. Daca nu aveti gratar puneti rosiile si usturoiul direct in tava. Nu e nicio problema. Se pune la fiert o oala cu apa si sare pentru paste (ca sa fie gata deodata cu sosul).

Sos de usturoi si rosii caramelizate (5)

Dupa 40 de minute de coacere la 200C veti obtine niste rosii cu margini caramelizate si cu o aroma extraordinara de vara! ce sa mai zic cum miroase usturoiul copt? Deschideti pachetelul de aluminiu si convingeti-va!

Sos de usturoi si rosii caramelizate (6)

Cu acest usturoi caramelizat am facut si un delicios piure de cartofi (cu smantana si cascaval) – reteta aici.

Piure de cartofi cu usturoi copt, cașcaval și smântână reteta savori urbane

Se scot cu grija cateii moi si parfumati de usturoi (fie prin presare fie cu o varful unui cutit) si se aseaza intr-un castron (sau direct in bolul unui blender).

Pasta cu rosii si usturoi la grill (7)

Langa ei se aseaza si rosiile caramelizate.

Sos de usturoi si rosii caramelizate (8)

Se presara cu putin piper macinat si un strop de chili. Se adauga ultima lingura de ulei de masline si se mixeaza totul bine. optional se adauga 2-3 linguri de parmezan ras.

Sos de usturoi si rosii caramelizate (9)

Servire Sos de usturoi copt si rosii caramelizate la cuptor

Sosul este gata! Merita sa faceti cantitati mai mari din acest sos si sa-l congelati. Eu l-am alaturat acest sos de usturoi cu rosii unor paste (reteta aici). Este bun si cu cartofi fierti, fasole sau chiar si intins pe paine prajita.

Sos de usturoi si rosii caramelizate (10) Sos de usturoi si rosii caramelizate (11) Sos de usturoi si rosii caramelizate (1)

Sa incercati si voi aceasta reteta simpla si gustoasa de sos de usturoi copt cu rosii caramelizate la cuptor!

Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dresinguri:

Lipie cu pui si sos tzatziki (4)

6 COMENTARII

  1. […] Vara este păcat să nu profităm de roșiile de grădină care sunt dulci și aromate și să nu le folosim chiar pe acestea la o supă de roșii. O supă de roșii cu ardei copți și usturoi. Aromele de busuioc și oregano ne duc spre bucătăria italiană, atât de îndrăgită! Am făcut acum vreo 4 ani un sos de roșii (pentru paste) tot din roșii caramelizate și m-am gândit să-l transform cumva în supă cremă (vezi aici). […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.