Bușeuri cu brânză dulce și stafide – pufoase, foietate și aromate

6

Bușeuri cu brânză dulce și stafide – pufoase, foietate și aromate. Rețeta de plăcinte cu brânză la cuptor, ca la patiserie. Cum se face un aluat dospit – foietat cu unt? Cum se face umplutura de brânză de vaci cu stafide? Rețete de patiserie dulce. Rețete cu brânză de vacă.

Bușeuri cu brânză dulce și stafide - pufoase și aromate reteta savori urbane

Am copilărit lângă cofetăria Mimoza din Arad. Aradenii care au peste 35 de ani o cunosc înca, era la Podgoria. Țin minte că deși era o cofetărie fără niciun fel de pretenții cu mese mici acoperite cu mușama, tabureți mici, mozaic din ciment pe jos, pulturi (adică tejghele) ieftine melaminate, Mimoza avea un laborator care făcea pentru acele vremuri niște prăjituri OK. Vorbim aici despre anii ’70-80.

Produsele de patiserie erau foarte bune. Țin minte că se făcea coadă când ieșeau tăvile fierbinți cu pateuri cu brânză sărată  (rețeta aici) sau cu pogăcele cu jumări (rețeta aici).

La fel era și în momentul când apăreau tăvile cu bușeuri cu brânză dulce și stafide sau cele cu mere. Un fel de mini rulade cu brânză de vaci și aluat pufos-foietat.

cum se fac buseurile cu branza ca la patiserie

În timp calitatea a început să scadă. Umplutura din bușeuri dispărea… nu mai era nici dulce cum trebuie sau vanilată. Anii 80 nu au fost cei mai fericiți din acest punct de vedere. Untul s-a înlocuit cu margarina, zahărul s-a cam scos, a disparut vanilia, stafidele au disparut si ele, s-a înlocuit practic orice cu orice, situatie după care încă și acum mai tragem ponoasele. Dacă la ceva „fac alergie” atunci cu siguranță la expresia: las’ că merge si așa. Din păcate înca și acum suntem tentați să înlocuim branza de vacă cu mascarpone sau ricotta (când acestea sunt 3 produse total diferite si chiar NU E TOTUNA ce pui), să înlocuim untul cu margarina (mai bine nu fac deloc desert și mânânc o felie de pită de casă cu gem).

Bușeurile cu brânză se fac cu brânză de vacă, acea brânză dulce care se găsește în comerț sau care se poate face și acasă (rețeta aici).

cum se face branza de vaci

Mi-a fost dor de acele bușeuri și iată că le-am făcut zilele acestea. Au ieșit grozav de bune, pufoase, aromate și cu un strat generos de umplutură dulce de brânză. La noi în casă, orice umplutură de brânză dulce se face cu vanilie, cu coajă rasă de lămâie și cu stafide. La fel și în aluaturile dospite dulci pun vanilie și coajă rasă de lămâie sau de portocală. Fără aceste arome produsele finite nu sunt grozave.

Din aceste cantități rezultă 16 bucăți de bușeuri cu brânză dulce și stafide – pufoase și aromate.

5.0 from 1 reviews
Bușeuri cu brânză dulce și stafide - pufoase, foietate și aromate
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 16 bușeuri cu brânză
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat:
  • 800 g făină 000
  • 50 g zahăr tos
  • 475 ml apă
  • 100 ml ulei
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 25 g drojdie proaspată sau 7 g drojdie uscată
  • coajă de lămâie rasă (de la o lămâie)
  • ½ linguriță extract de vanilie sau 1 plic zahar vanilat
Pentru uns straturile de aluat:
  • 300 g unt moale (min. 80% grasime), la temperatura camerei
  • 150 g făină
Umplutura:
  • 500 g branza de vaci grasă, bine scursă de zer
  • 80 g zahăr
  • 50 g gris
  • 1 ou și un albuș
  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat
  • stafide/merișoare
  • coajă de lămâie rasă (de la ½ lămâie)
Pentru decor:
  • 1 gălbenuș
  • 1 lingură de lapte
  • zahăr pudră vanilat

 

Cum se face rețeta de bușeuri cu brânză dulce și stafide – pufoase și aromate?

Aluat dospit pentru bușeuri

Pentru aluat am amestecat pur si simplu toate ingredientele: am dizolvat mai intâi drojdia în apa călduță. am adăugat zahărul, uleiul, vanilia, coaja de lămâie, sarea, am omogenizat totul și în final am adăugat treptat făina. Am frământat câteva minute aluatul. Apoi m-am asigurat că am un castron în care acesta poate să își dubleze volumul și l-am acoperit cu o folie transparentă și l-am lăsat la dospit la un loc călduț. Dospirea durează în funcție de temperatura din încăpere. Important este ca aluatul să-ți dubleze volumul.

Cum se face aluatul dospit-foietat cu unt?

Până a dospit aluatul am amestecat untul moale, NU TOPIT, ci la temperatura camerei cu făina. Această compoziție ne va fi necesară pentru a face din aluatul dospit, unul dospit-foietat.

Am întins aluatul pe masa înfăinată până am obținut un dreptunghi de circa 30×40. Am întins jumătate din compoziția de unt și făină (225 g pe cântar) pe suprafața aluatului și am împăturit în 3 și încă o dată în 3 – exact așa cum se vede în poze. Am acoperit aluatul pe blatul de lucru cu o folie transparentă și l-am lăsat 15-20 de minute până a crescut un pic. Apoi am repetat operațiunea și cu cealaltă jumătate de unt cu făină (restul  de 225 g).

cum se impatura aluatul dospit foietat cu unt pentru patiserie

Iar am lăsat aluatul la odinnit 15 minute, acoperit cu plastic ca să nu se usuce.

Umplutură de brânză de vaci cu stafide pentru plăcinte sau bușeuri

Până se odihnește aluatul, am pregătit umplutura de brânză. Am folosit brânză grasă de vacă pe care am scurs-o bine de zer. Am pus brânza într-un castron și am adăugat și celălalte ingrediente (eu am adăugat 100 g stafide) și am omogenizat totul. Stafidele nu trebuie înmuiate deoarece rolul lor este cel de a absorbi excesul de umiditate din cremă și se vor umfla frumos.

Cum se porționează și umplu bușeurile cu brânză?

Am pus cuptorul la încins la 180°C (funcția sus+jos+ventilație sau treapta medie către mare la cuptoarele pe gaz). După trecerea celor 15 minute am întins aluatul pe masă până am obținut un dreptunghi de circa 30×40 cm pe care l-am tăiat in 16 bucăți (4×4). Am acoperit aluatul cu un ștergar curat.

Am luat fiecare bucățică în parte, am mai întins-o cu sucitoarea astfel încât să aibă 10×15 cm. Am pus câte o lingură bună de umplutură (circa 50 g) și am rulat bușeurile. Am avut grijă să pliez marginile spre mijloc pentru a nu curge umplutura și apoi să rulez.

Am așezat bușeurile în tavă și le-am pensulat cu gălbenușul frecat cu 1 lingură de lapte.

Coacere bușeuri cu brânză dulce și stafide sau plăcinte cu brânză la cuptor

Am copt aceste bușeuri cu brânză timp de 20 de minute la 180°C (funcția sus+jos+ventilație sau treapta medie către mare la cuptoarele pe gaz), apoi am redus temperatura la 170°C și le-am mai lăsat încă 5-7 minute la copt. Vor crește mult (dacă nu aveți tăvi foarte mari va trebui să le coaceți în 2 tăvi). Aceste placinte cu brânză trebuie să fie rumene-aurii.

placinte cu branza la cuptor

Servire bușeuri cu brânză dulce și stafide – pufoase și aromate

Am pudrat bușeurile cu zahăr pudră vanilat cât au fost fierbinți. Astfel zahărul pudră aderă bine la suprafața lor. Iată ce frumoase!

reteta buseuri de casa umplute cu branza de vaci si stafide

În secțiune se vede umplutura vanilată de brânză cu stafide, aluatul aerat, ușor foietat. Se topesc efectiv în gură!

sectiune buseuri pufoase cu branza

Aceste bușeuri pufoase cu brânză și stafide sunt gustoase atât calde cât și reci. Rezistă bine 2-3 zile acoperite cu ștergare curate de in sau bumbac.

Dacă sunteți amatori de patiserie cu brânză atunci vă recomand și clasicele brânzoaice sau „Poale-n brâu” – rețeta aici.

Branzoaice - poale-n brau reteta traditionala explicata pas cu pas savori urbane

Sau celebra budincă Vargabeles cu tăiței, brânză de vaci și stafide – rețeta aici.

Merită să încerci și tu această rețetă de bușeuri cu brânză dulce și stafide – pufoase, foietate și aromate!

Aici găsiți mai multe rețete de patiserie dulce: plăcinte, cozonaci, checuri, tarte etc.

reteta chec cu albusuri savori urbane

6 COMENTARII

  1. ce frumoase sunt! si eu duc dorul patiseriilor din vremea copilariei.
    Si imi place mult de voi ca sunteti hotarate si nu va lasati influentate sa inlocuiti traditionalul cu elemente noi. Untul e unt, branza de vaci e branza de vaci etc. Asa si eu, urasc margarina in prajituri.

  2. Buna ziua! As putea sa fac aceste buseuri cu compozitia de la placinta cu dovleac?
    Sa iasa gen buseuri cu dovleac? Sau sa fac jumatate de aluat si in loc sa il portionez sa fac ca o rulada?

  3. Buna seara,
    Va rog sa ma ajutati sa inteleg, în reteta scrie ca se amesteca jumătate din cantitatea de unt la temperatura camerei cu 225 gr faina dar mai sus, în reteta, este vorba de 300 gr unt și 150 gr faina. Care este cantitatea necesară pentru amestecul cu unt?
    Multumesc,

  4. Bunā, ce bine aratā!!!
    Mama ne cumpara de la cofetaria Libelula. Am sa le fac astazi, ma înebunesc copii de vreo 2 luni sa le fac. Sper sa îmi reuseasca….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.