Carnati ardelenesti – reteta de familie. Cum se prepara carnatii de casa? Cu sare si condimente cantarite, in grame. In seara de Ajun mancam musai carnati afumati (fierti) cu hrean proaspat ras.
Si ca sa fim siguri de calitatea lor ii facem in casa. Nu taiem porcul pentru ca nu avem nevoie de cantitati atat de mari de mezeluri. Cand avem chef de ele cumparam carne si macinam acasa. Mai simplu. La fel am procedat si anul trecut cand ne-am apucat cu Diana sa facem cefe si cotlete afumate si Käsekrainer (carnati vienezi cu cascaval).
Si reteta de salam de casa ca la Arad

Reteta mea de carnati ardelenesti este 100% porc si o fac din 80% pulpa (nedegresata) si 20% slanina. Mama a cumparat o pulpa faina de porc cu os cu tot pe care am transat-o (ciolanul anterior l-am pastrat pentru o friptura rumena cu sorici crestat – cam ca aici) iar restul l-am dezosat si curatat de sorici si apoi l-am taiat cuburi cu latura de 3 cm. Osul si soriciul le-am pus deoparte pentru reteta grozava de leber (pateu de ficat – cunoscut la noi si ca si maios), pentru toba ardeleneasca (reteta aici) si pentru caltabosi (reteta aici).
Condimentele sunt cele care fac diferenta intre multele retete de carnati romanesti. Eu am pus sare, piper negru macinat, boia – paprika dulce si mult usturoi. Diana pune si chimen macinat in carnati si ies foarte buni si asa (vezi aici). Eu am facut reteta noastra de familie din Podgoria Aradului.
Matele de porc le-am cumparat din supermarket. Din precautie am luat 2 cutiute cu cate 10 m – nu cumva sa avem suprize cu mate pleznite.
Am pregatit un tutorial amplu despre secretele carnatilor de casa + sfaturi utile – vezi aici.
Din cantitatea de carne de mai sus au iesit 24 de fire (rasucite la fiecare 35 cm) a cate 250 g respectiv 12 perechi de carnati a cate 500 g fiecare
- 6 kg compozitie tocata (5 kg pulpa de porc + 1 kg slanina)
- 15 g sare/kg = 90 g la 6 kg
- 6 g piper/kg = cca 35 g
- 25 g usturoi/kg = 150 g
- 15 g boia dulce paprika/kg = 90 g la 6 kg
- Mate de porc - 10 m
Mod de preparare carnati ardelenesti de casa
Pulpa dezosata de mine a avut si ea un strat de 1,5 cm de grasime, deci nu a fost carne macra. Am montat masina de tocat carne (am ales sita mai mare, ca sa ramana mici bucatele si sa nu se transforme in pasta) si am tocat rapid cele 5 kg de pulpa impreuna cu 1 kg de slanina.
Nu stiu din ce ungher al garajului a adus mama un vailing smaltuit de pleu (adica de metal) de culoare verde. :)). M-a apucat rasul cand l-am vazut. Asta e vailingul de carnati de pe vremuri, din anii 80. E si ciobit in 2-3 locuri – de-a dreptul shabby chic. In el am asezat carnea tocata. Mama a curatat meticulos usturoiul pe care l-am si cantarit ulterior: 150 g. A ales un castron de portelan si a zdrobit usturoiul cu presa in el. In pasta de usturoi a pus si sarea cantarita (90 g) si o lingura de apa rece. A frecat bine acest mega-mujdei pana s-a dizolvat sarea.
Intre timp eu am cantarit piperul negru macinat (35 g) si paprika (boiaua dulce) 90 g. Am presarat piperul si paprika peste carnea din vas. Carnatii trebuie sa aiba culoare rosiatica, placuta. Stiu ca prin tara se fac tot felul de carnati gri-bej care nu sunt de loc apetisanti. Paprika nu da numai culoare ci si aroma!
Mama a completat aromele cu usturoiul frecat cu sare.
Si da-i si framanta. Unul trebuie sa tina bine vas si celalalt sa framante pasta de carne ca la aluatul de cozonac. Chestia asta dureaza cam 15 minute. Trebuie avut grija sa nu ramana cocoloase de piper sau paprika prin compozitie. Ce arome bune sunt!!
NU se pune apa in carnea pentru carnati!! Da, este greu sa framanti cantitati mari de carne tocata insa nu ne batem joc de preparatele de casa! Barbatii sunt cei care trebuie sa faca treaba asta si sa framante carnea bine de tot. Chestia cu apa in carnati este pentru a usura munca de framantare insa apoi carnatii ies ca vai de steaua lor… Vrem sa facem carnati afumati si uscati care sa reziste bine si 12 luni in camara. Am citit prin grupurile de Facebook niste ineptii cu privire la prepararea carnatilor care m-au lasat masca. Adica dupa ce lungesc compozitia cu multa apa (ca sa nu se chinuie cu framantatul) se apuca sa intepe membrana carnatilor si ii atarna pe acestia pe cozi de matura prin bucatarii, pe langa calorifere (!!!!) ca sa se scurga zeama din ei. Ne si spun ca trebuie puse ziare multe si carpe pentru ca se va scruge zeama multa… Oameni buni, un pic de logica nu aveti??? Carnea tocata este foarte perisabila asa ca trebuie tinuta la rece, nu langa surse de caldura! Va dati seama ca daca se umplu matele cu o compozitie apoasa si apoi apa se evapora fortat, veti ramane cu niste carnati stafiditi, zbarciti, care risca sa se si strice repede. NU se inteapa membranele deoarece pe acolo vor intra bacteriile care pot strica carnatii! Membranele (matele) au pori naturali prin care se va elimina natural umiditatea din carne.
Acum e momentul sa testam compozitia. Primo tempo – o gustam. Noua ni s-a parut suficient de sarata si de piperata. Secondo tempo – am facut 4 chiftelute mici pe care le-am prajit rapid in tigaie. Asa se simte cel mai bine gustul si aroma compozitiei. Vai ce bune au fost!! Nu le mai trebuie nimic.
Umplere carnati ardelenesti de casa
Matele le-am spalat cu apa caduta ca sa se duca sarea cu care au fost conservate si apoi le-am trecut in chiuveta intr-un castron cu apa rece. Cel mai simplu mod de a le clati si la interior este de a le trage usor un capat direct pe teava de la robinet. Apa curge prin ele, le umfla si iese pe capatul liber (ca un furtun). Cu ocazia asta vezi si daca sunt pleznite. Matele cumparate de noi au fost taiate deja in bucati de cca. 1, – 1,5 m lungime. Se lucreaza foarte bine cu ele asa.
Chiar ieri am cumparat o masina manuala de umplut carnati care s-a dovedit a fi super-eficienta si facil de utilizat. Ne-am chinuit anul trecut cu Diana sa umplem carnati ardelenesti cu accesoriul special al robotului ei de bucatarie si n-am avut spor deloc. De-abia iesea ceva din el. Intreaga distractie o puteti vedea aici – Mezeluri de casa.
Scula asta clasica are un corp cilindric in care incap 2,5 kg de carne si 3 piese (sprituri) de dimensiuni diferite. Se monteaza cu ventuza pe masa (am fost foarte sceptica la faza asta) dar are si o clama mobila pentru fixare clasica (de prins serios de marginea mesei) – noi n-am folosit-o. Deoarece masa mea de bucatarie e super antica (1900) si are suprafata texturata cu fibra de lemn era clar ca n-am nicio sansa sa-i lipesc ventuza de ea. Ne-am ales o masa mica din birou si ne-am mutat cu umplutul carnatilor acolo.
Important! Carnea tocata din lighean se modeleaza in bile mari cat pumnul iar acestea se trantesc cu putere in cilindrul-recipient al masinii de umplut carnati. Astfel NU ramane aer in compozitie! Dupa aceasta se poate monta scula in pozitie orizontala, cu ventuza din dotare. Deci nu umplem masina de carnati cu carne tocata luata direct din vailing.
Stiti cum a mers treaba? Snur! Zeiss – vorba neamtului. Nu e nevoie de forta la invartitul manivelei – si un copil poate face asta. Pistonul din interiorul tubului impinge perfect compozitia in mate.
Fiecare mat l-am tras pe rand pe sprit si l-am umplut treptat cu compozitie de carnati ardelenesti. Unul da la manivela si altul sta la prindere si ghideaza firul de carnat pe masura ce se umple. Cel mai simplu e sa-l faci spirala. Matele se umplu lent astfel incat sa fie bine umplute insa nu exagerat (sa nu crape). Se verifica mereu sa nu fie bule de aer! De aceea se umple masina de carnati cu „chiftele” bine presate din care s-a scos aerul.
Deoarece cilindrul are capacitate decenta nu a trebui sa-l reumplem foarte des (nici noi n-am avut multa compozitie). Fiecare spirala de carnati (de cca 1.3-1.5 m) se rasuceste din 35 in 35 de cm (sau la 50 cm) pentru a forma firele si perechile. Nu se fac carnati kilometrici care sa se infasoare spirala pe bete! Acestia sunt greu de manevrat, afumat, portionat.
Zvantare si afumare carnati ardelenesti de casa
Au rezultat 12 perechi de carnati a cate 500 g respectiv 24 de fire a cate 250 g. Am asezat firele umede de carnati ardelenesti pe tavi asternute cu hartie curata si le-am dus intr-o camara rece la zvantat. Carnatii trebuie sa aiba aer intre ei, sa nu fie suprapusi sau ingramaditi.
Dupa 12 ore trebuie intorsi ca sa se usuce si pe cealalta parte. In max. 24 de ore de la fabricare trebuie dusi la afumat. Diseara asta fac… ii duc la o afumatoare din Arad unde vor sta 3-4 zile.
Aici puteti citi pe larg despre cum se face o afumătoare si cum se afumă corect cu fum rece sau cald.
Dupa afumat ii atarn in camara alte 2 zile ca sa se aeriseasca bine (fumul proaspat e foarte iute si intepator) si apoi mai vad ce fac cu ei. Pastrez 2-3 perechi in camara pentru Sarbatori, mai lasa in camara alte 5-6 perechi la uscat iar pe restul ii congelez (ca sa nu se usuce excesiv). Prin uscare vor scadea pana la 40% din masa initiala.
Asa arata carnatii ardelenesti adusi de la afumat: incep sa se usuce la exterior iar mijlocul este moale, aromat si cremos.
Dupa 1 an de atarnat in spais (camara rece si bine aerisita) carnatii se usuca dar sunt tot foarte gustosi si se mesteca usor feliile!
Noua ne plac acesti carnati de casa cat sunt moi, imediat adusi de la afumatoare. Ii inabusim in tigaie (reteta aici) si ii mancam in seara de Craciun impreuna cu sos de hrean cu smantana (reteta aici)
Carnatii proaspeti puteti sa-i pregatiti si la garnita sau la borcan, prajitit in untura. (reteta aici)
Se poate face o mancare faina si din varza dulce cu carne si carnati (la cuptor) – vezi aici.
Sau fasole cu carnati – reteta aici.
Uite asa am facut in 2 ore carnati ardelenesti de casa, deliciosi, usturoiati si bine condimentati. Si stiu exact ce-am pus in ei!
Buna ziua,draga mea…
Imi plac foarte mult retetele postate…insa te rog sa-mi spui de unde ai cumparat
Araratul de facut carnati"scula cilindrica
Sarbatori fericite si muuuulta sanatate,pup!!!
Aparatul de umplut carnati este din Selgros la 79,90 RON. produs de Blaumann
Buna seara, doamna. Mii de multumiri pentru retete. Sunteti un om extraordinar!
Buna seara Ioana, noi iti multumim pentru ca ne esti alaturi! 🙂
felicitari ,toate arata
f. bine si mi-a placut cum ati explicat….
imi spuneti va rog de unde se poate cumpara o asa masin de cirnati?
va multumesc anticipat…
Aparatul de umplut carnati este din Selgros la 79,90 RON. produs de Blaumann
Aparatul de umplut carnati este din Selgros la 79,90 RON. produs de Blaumann
multumim ,esti f. amabila. in ianuarie mergem in romania si o sa ne cumparam…
[…] aburinda dar si rece, sleita. Si ca fel solitar, vegetarian sau de post dar si insotita de carnati, de chiftele sau de bucati de carne prajita. Am facut un fel de cassoulet cu piept de porc, pulpe […]
[…] una mai spicy si mai colorata. Simplu de facut. Gradul de „iutenie” se dozeaza din carnea de carnati, cu mai multa sau mai putina boia (paprika) iute, piper sau […]
[…] aceasta este un jam session. Adica am deschis frigiderul si am vazut bucatica de carnat afumat (facut de noi, in house – reteta aici), o mana de ciuperci proaspete si cotorul de broccoli ramas de la pastele cu pui, broccoli si […]
[…] este o varianta mai dietetica, fara rantas si alte prajeli, dar cu un mic „pacat”: carnatul (reteta aici). Ne place cu smantana acrisoara si cu paine neagra cu […]
[…] mare a fost cu tocaturile :). Reteta de carnati o gasiti aici iar pe cea de carnati cu cascaval (Kaesekrainer) aici. Ne-am chinuit cu Diana sa umplem matele si de […]
[…] (sunca striata cu grasime de pe burta porcului) sau guanciale (obraz, falca de porc) se foloseste compozitie de carnati. Dupa ideea lui Jamie Oliver – Sausage carbonara. Buuun! Aveam in frigider carnati proaspeti, […]
[…] si indigesta. Pornita cu rantas si incoronata cu ceapa prajita cu boia. Asortata cu chiftele sau carnati fierti sau prajiti. Bomba! Buna, nu zic…dar nu foarte sanatoasa. Am incercat sa o degresez, sa o […]
[…] membri ai familiei, care nu tin regim, langa soteul de mazare de fata le-am prajit niste carnati buni de casa, facuti de noi. Au fost tare incantati! Astfel nu a trebuit sa gatesc doua feluri de mancare. […]
Afumatoare in Arad ?! Adica te duci, platesti si peste 3 zile strangi, faci curat si ai mezelurile tale? Ce viata injusta… In bucuresti nu gasesti nici slanina la magazin…
sunt mai multe afumatori in Arad, nu doar una! Sa ma gandesc cat am platit…cred ca 2 lei/pereche de carnati. Normal ca daca mergi cu o sunca (jambon) mare te taxeaza ceva mai mult. Doamna aceasta are o magazie mare transformata in afumatoare (du fum rece, bineinteles). Da, 3 zile i-am lasat acolo si am venit cu ei acasa. I-am atarnain camara alte 3 zile la aerisit si apoi o parte i-am congelat si o parte i-am lasat la uscat.
Felicitari pentru pagina D-vs. cu retete, ma bucur ca gasesc multe retete ardelenesti pe care la facea bunica mea si a caror „savoare” mi-a ramas in mite.
Si eu imi fac carnati acasa, reteta este aceasi, la condimente ma bazez pe …. gustat. Problema mare este ca nu stiu unde gasesc o afumatoare. Daca va rog frumos, imi spuneti si mie macar o adresa de asa ceva?
Cu multumiri,
A.L.
Iti multumim pentru cuvintele frumoase! Noi avem afumatori in Arad. Tu de unde esti?
Sunt din Arad. Nu am observat raspunsul tau pana acum, scuze.
D-na Boariu pe str. Barsei 40 (in cart. sarbesc). Iti dau si tel ca numai cu programare merge: 0257-283119. De cum da frigul te poti apuca de treaba.
Multumesc mult. Sa sti ca fac carnati si vara, ii pun in congeletor. Bineinteles, la iarna voi mari cantitatile si ii voi duce la fum!
uite si restul mezelurilor ce bine arata! Ceafa, cotlet, muschi de vita etc.Acestea sunt afumate intr-o mica afumatoare improvizata acasa. http://savoriurbane.com/mezeluri-de-casa/
Acum lasand afumarea la o parte (adica nu am auzit sa avem asa ceva in Bucuresti), cum se poate obtine altfel, macar efectul de uscare (coacere sau cum s-o numi) in conditii domestice (de exemplu cu un amarat de cuptor electric, cu grill, convectie, etc, etc. la care teoretic pot cobori temperatura pana la 75 de grade ca setare si probabil si mai jos, dar farasa sa mai stiu cat e)
la afumare sunt temperaturi mult mai joase. in USA se gaseste „Liquid smoke” – esenta cu aroma de fum. Am gasit pe net un tutorial de „home-smoking” improvizand o afumatoare dintr-un wok https://www.youtube.com/watch?v=is0yYF_FsW8
eu folosesc de trei ani o mini-afumatoare cu fum rece de care sunt foarte multumit si pe care o recomand calduros pentru uzul casnic, ocazional. eu i-am facut un mic dulap (din placi OSB) cu rafturi si bare de atarnat si am afumat cu ea carnati, sunci, piept de rata, peste, etc. se poate folosi si in balcon, intr-o cutie de carton sau intr-un butoi daca e nevoie. un „plin” de rumegus face fum suficient pentru vreo 10 ore de afumat. exista diverse tipuri de rumegus, de la cel din stejar pana la cel din doage de butoi de whisky. http://campinggrill.ro/arome-barbecue/Afumare-la-rece/cutie-afumare-la-rece
daca mai adaugi la reteta ta si 3 lingurite rase de cimbru, obtii un amestec pentru carnati deosebit ce te
va incanta cu gustul lor incantator de carnati de GHERLA ARMENESTI.Pofta buna.
Corneliu, la noi nu se prea pune cimbru in carnati. Imi place cimbrul in chiftele si nu le pot face fara el. Am sa incerc data viitoare sa aromatizez o parte din carnea de carnati si cu cimbru. N-au cum sa fie rai.
[…] daca vreti sa scurtati reteta puteti folosi compozitie din carnati cumparati sau carnati proaspeti de casa (reteta aici), asa cum am folosit la pasta alla carbonara (dupa Jamie […]
[…] sunt preparati de noi si afumati (vezi reteta de carnati ardelenesti). Au mult piper, boia si usturoi in […]
[…] pentru ca nu sunt chiar chiftele. Compozitia de carne prezentata aici este una mai degraba de carnati. Dar se pot face si cu un amestec tipic de chiftele (cred ca fiecare gospodina are varianta ei). […]
[…] de mezeluri si „proaspata de porc” este iarasi prezent pe mesele de Craciun. Carnati proaspeti, caltabos, leber (maios), toba, jumari si untura. Nu zic ca nu sunt bune dar sunt foarte grele si […]
Da buni, dar in fotografie matele sunt de vita………………………………. in nici un caz de porc!!!!!!!!!!!!!!!!!
,,12 perechi de carnati a cate 500 g respectiv 24 de fire a cate 250 g,, – ,,am platit…cred ca 2 lei/pereche de carnati” – total 24 lei / afumare 12 perechi.Cu 24 de lei cumperi material sa mai faci 2 perechi de carnati ( 500 g perechea ).Practic ai dat 2 perechi din 12 la schimb pentru afumat, adica 17% din marfa.Buna afacere pentru cei cu afumatoarea.
Serviciile costa. Nu toti isi pot face afumatoare acasa si este bataie de cap cu afumatul la rece. Am facut-o si pe asta – vezi reteta de Mezeluri de casa http://savoriurbane.com/mezeluri-de-casa/
Trebuie facut foc de 2 ori pe zi, supravegheat pana se stinge etc
Buna ziua ! Vindem intestine oaie , intestine porc , intestine de vita , toate curatate si slemuite , import Germania, Pachistan,China….. ne puteti gasi pe Facebook la pagina https://www.facebook.com/calvet.impex
[…] nelipsit de pe masa de Craciun, alaturi de carnatii de casa fierti si […]
[…] sau reteta carnatilor ardelenesti […]
[…] aici o alta reteta de carnati ardelenesti pe care-i face Oana (asta e reteta de la […]
[…] sau carnati ardelenesti (reteta aici) […]
Cu siguranta voi face macar asa de pofta acasa.
Multumesc de reteta. Am spus sa incercam anul acesta o reteta ardeleneasca. Chimenul da asa gust bun? Cimbru deloc nu puneti?
Nu, carnatii ardelenesti nu se fac cu cimbru. Chiar sunt curioasa de ce vei spune de chimen 🙂
[…] masa de Craciun avem mereu racituri si carnati ardelenesti fierti – ambele insotite de […]
Imi place că aveți rețete cu cantități exacte. Ttot timpul am făcut bine când m-am dus pe mâna voastră
Am făcut cârnați minunați
Ne bucuram de increderea acordata 🙂 Sa ne trimiti si o poza cu carnatii! Pofta buna!
Văzut făcut placut
Sa ne trimiti si poze!
STIE CAREVA O AFUMATOARE IN BUCURESTI ??? MULTUMESC ANTICIPAT\!!!!!!!!!!!!!!
Uite aici http://afumatoarealuinucu.zuk.ro/tag/afumatoare-bucuresti/
Mă bucur că am încercat rețetă voastră
Fain! Ne bucuram ca ti-au placut carnatii nostri 🙂
Ma bucur ca am facut dupa reteta voastra. Am avut incredere ca aveti cantitati cantarite. Deocamdata doar proaspeti am facut si am congelat dar in weekend facem si pentru afumat.
[…] de carnati gasiti aici: carnati ardelenesti, carnati aradeni de casa, carnati unguresti […]
[…] In pozele de mai sus vedeti (de la stg la dr): cele 2 cefe afumate, un colier de Käsekrainer (carnati vienezi cu cascaval), 2 cotlete afumate si carnati ardelenesti traditionali. […]
[…] folosit 2 perechi de carnati de casa proaspeti, neafumati. I-am preparat dupa reteta aceasta de carnati ardelenesti. Se vede prin membrana ce culoare faina si rosie au! Carnatii nostri sunt bine usturoiati, piperati […]
In general sotia face carnatii, dar acuma ca am citit aici o sa incerc si eu, multumesc
Foarte bun
[…] facut invers: am facut direct pasta pentru carnati, inlocuind o parte din carnea de porc cu vita (reteta aici). Cu usturoi, paprika (boia dulce si iute), sare, piper si chimen. O […]
Am facut anul trecut dupa aceasta reteta si a fost primul an in care carnatii s-au terminat inainte de Sfintele Sarbatori ale Pastelui. Pur si simplu nu ne mai saturam de ei. Nota 10 pentru reteta! Am si cumparat boia din Ungaria.
Multumesc Oana. Am sa fac si eu niste cirnati dupa reteta ta, dar prin Canada unde imi traiesc viata acum.
Geta( liceul Miron, clasa chimie-biologie)
Te pup
Buna seara nu este prea mult pipier si usturoi la reteta de carnati?
Nu!! Avem si cu mai mult https://savoriurbane.com/carnati-de-casa-reteta-aradeana-de-familie/
Nu e nimic prea mult sau prea putin sunt PERFECTI !!! ca si „Carnati de casa – reteta aradeana de familie ” pe care i-am incercat anul trecut.De fiecare data am dus si la afumat cativa.Am impartit si la prieteni si au fost impresionati asa ca i-am indrumat cu drag si incredere catre cartea voastra virtuala de bucate.Cine nu are batrani ( in bucatarie) nu e nevoie sa-si cumpere asa cum zice proverbul, trebuie doar sa acceseze SAVORI URBANE.Sarbatori cu bine!
[…] cârnați italieni salsiccia însă eu am avut la îndemâna cârnați ardelenești de casă (rețeta aici). Faini și aromați cu usturoi, paprika (boia dulce) și chimen. I-am scos cu usurință din […]
[…] În Arad facem cârnați de casă în fiecare iarnă vezi aici rețeta noastră de familie sau aici rețeta de cârnați ardelenești a Oanei. Priviți cât de faini și apetisanți sunt! Bine condimentați […]
[…] care „încleiază” carnea). La fel de bine trebuie frământate și compozițiile de chiftele, cârnați sau mici. Puteți folosi și robotul de bucătărie echipat cu cârligul pentru aluat. Deci nu ne […]
[…] Această gușă fiartă cu boia și usturoi nu lipsește de pe mesele noastre de Crăciun sau Anul Nou alături de toba ardelenească (rețeta aici), lebărvurst sau maioș (rețeta aici), caltaboși (rețeta aici) sau de cârnații tradiționali ardelenești (rețeta aici). […]
[…] Carnati ardelenesti de casa – reteta aici […]
[…] cârnați ardelenești (rețeta aici) […]
Taaare buni , am mai facut si mi s-au parut prea putin picanti asa ca data asta am dublat piperul negru si am plusat cu o lingurita de chili, au iesit perfecti. Asa e pe gustul nostru.Excelenta reteta . Multumim.
Piperul nu este mereu la fel de picant. Bine ca ti-au reusit!
Foarte buna reteta! Acesta reteta o vom face in fiecare an.Multumin pt retele minunate !
Interesant felul in care ii puneti la afumat. Noi ( Bihor ) facem cate o ruda mare de carnat pe care il indoim in 2 si asa ii punem la afumat ( pe o bara de lemn) depinde probabil in ce fel este facuta afumatoarea. Si nu legam matele la capat pentru carnati (tot asa au rezistat) doar la caltabos si sangerete ( asta pt. ca in carnati nu trebuie apa ) . In rest, compozitia se face la fel. Uneori, mai punem cate un pahar de vin in compozitie . Alteori doar ii prajim in vin. Sunt foarte gustosi asa! 😍
Chestia cu indoitul carnatiului (in loc de segmentatul lui prin rasucire) nu mi se pare foarte fericita deoarece o portiune mare din el sta lipita de bara de lemn iar acolo nici nu circula aerul si nici nu intra fumul (se poate strica). Capetele matelor se rasucesc un pic la final, nu trebuie legate fedeles. Despre vin am auzit mai mult la carnatii oltenesti.
[…] Aceste bile de carne se trântesc cu forță în mașina specială de umplut cârnați: jap, jap. Se trage intestinul pe diuza specială („țuruflușcă”) și se începe umplerea cu mare grijă și lent. O persoană trebuie să ghideze cârnațul umplut (adică „stă la prindere”). Tehnica este ilustrată aici, în rețeta de cârnați ardelenești – vezi aici. […]
[…] Pot spune că trandafirii sunt o versiune mai puțin condimentată a cârnaților noștri ardelenești pe care-i facem în familie (la Arad). Aceia conțin mai mult usturoi, piper și boia dulce – vezi aici rețeta. […]
[…] Aceasta ciorba de cartofi este gustoasa daca este preparata cu afumatura de casa, cu multe condimente (musai cu chimen) si cu morcovi. Puteti folosi carnati afumati (reteta aici) […]
Nu cred, trebuie gustati !
Buna ziua,
daca vreau sa folosesc usturoi granulat cam cat ar trebui sa pun? Nu am idee care e paritatea intre granulat si proaspat.
Salut . De-a lungul timpului am facut tot felul de retete de carnati. Nu tot timpul a iesit ce -am dorit. Anul asta o sa incerc reteta care pare a fi ceva originala. Dupa o sa-mi spun parerea. Multumesc !
[…] în mai multe locuri membrana cârnaților și a caltaboșului. Rețeta cârnaților ardelenești o găsiți aici iar pe cea a caltaboșilor (cu sau fără orez) o găsiți […]
Se pot pune carnatii in congelator?
Sigur!
Excepționali!!!! Am pus doar 130g de usturoi și au ieșit perfecți. Am făcut o încercare și la 2 kg de carne am amestecat 100 Gr de cașcaval tăiat în cubulețe mici. Un vis. Mulțumesc de mii de ori.