Cartofi gratinati cu sunca si sos alb cu smantana – sunt un pic diferiti – se fac cu rondele de cartof crud. Treaba merge mai repede si nu necesita planificarea tipica altor gratinuri. Adica se sare peste pasul care presupune fierberea cartofilor in coaja (ca la cartofii frantuzesti de exemplu – reteta aici). Evident ca se prelungeste un pic timpul de coacere dar rezultatul este unul deosebit. Cartofi rumeni, aurii, cubulete de bacon afumat – toate acestea scaldate intr-un sos alb, fin si cremos, imbogatit cu putin cascaval ras.
Reteta aceasta de cartofi gratinati cu sunca si sos alb cu smantana este o improvizatie de-a mea, ceva intre celebrii cartofi à la dauphinoise si gratin savoyard (unde apar si branzeturile). In ambele retete mentionate anterior cartofii sunt folositi cruzi, decojiti si taiati in rondele subtiri iar sosul din jur este compus din smantana dulce si grasa (frisca lichida pentru gatit). Am inlocuit partial aceasta smantana cu un sos alb (bechamel) mai diluat decat cel uzual, compus din putina faina, unt si mult lapte caruia i-am adaugat o mana buna de cascaval ras (Cheddar in cazul de fata) precum si ceva smantana dulce (pentru frisca).
Intre timp am mai testat o reteta faina de cartofi gratinati cu sunca afumata – Cartofi Norvegieni – reteta o gasiti aici.
Aroma acestui sos poate fi de chimen macinat fin, nucsoara, lamaie (coaja rasa), cimbru sau rozmarin (nu toate deodata!). Am ales sa-mi aromatizez acesti cartofi cu piper negru macinat si chimen pudra. Gustul secundar vine de la cuburile de kaiser (costita, bacon) imprastiate printre rondelele de cartof.
Aici gasiti reteta sosului Bechamel (alb). In reteta de fata voi prepara un sos Bechamel mult mai diluat, cu mult mai putina faina.
Alte variatiuni se pot obtine prin inlocuirea cascavalului ras cu branzeturi cu arome distincte – Stilton, Gorgonzola, Emmentaler, Brie, Roquefort, Mimolette sau neaosa branza de burduf – picanta si sarata.
Cartofii acestia gratin pot constitui o masa de sine statatoare sau o garnitura festiva pe langa niste fripturi rumene cu sosuri bogate. Noi i-am mancat ca atare, langa o salata crocanta de varza. Sunt foarte buni si a doua zi, reci (pastrati in camara). Cine doreste ii poate reincalzi 2-3 minute la microunde.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 6-8 portii de cartofi gratinati cu sunca si sos alb cu smantana.
- 1,2 kg cartofi cruzi
- 300 g sunca afumata (kaiser, costita, bacon)
- 50 g unt pentru uns forma si presarat deasupra
- sare
- 150 g cascaval ras sau alta branza sarata (la alegere - recomand branza de burduf picanta)
- 20 g faina (o lingura rasa)
- 100 g unt
- 1 L de lapte
- 200 ml smantana dulce pentru frisca (cu min. 30% grasime)
- sare, piper
- mirodenii la alegere: chimen macinat sau nucsoara rasa, cimbru uscat, coaja rasa de lamaie, oregano, rozmarin etc
Preparare cartofi gratinati cu sunca si sos alb
Am inceput cu cartofii cruzi. I-am decojit si i-am taiat rondele subtiri, de cativa mm. Daca aveti o razatoare speciala (zisa si mandolina) scapati rapid de corvoada asta. Am asezat rondelele intr-un castron incapator si le-am clatit in 2-3 ape apoi le-am acoperit cu apa rece si le-am lasat deoparte.
Am tocat kaiserul (baconul) in cubulete. Daca aveti sunca de casa afumata sunteti norocosi!! Ce aroma le va da cartofilor!
Am pus cuptorul la incins la 180 C (cu ventilatie) – treapta medie spre inalta la cele cu gaz.
Preparare sos alb (Bechamel) mai fluid
Intre timp m-am apucat de sosul alb. Am zis ca fac un sos bechamel mai diluat, cu mai mult lapte. In mod normal proportiile ingredientelor de sos bechamel sunt faina:unt:lapte de 1:1:10. Adica la 50 g faina pun 50 g unt si 500 ml lapte (vezi reteta Sos Bechamel dupa Larousse Gastronomique).
Aici am modificat aceste rapoarte si am pus 20 g faina, 100g de unt si 1 L de lapte. Am asezat untul impreuna cu faina si sarea (se poate sara suplimentar si la final – aveti grija cat de sarata este branza pe care o veti folosi!) intr-o cratita cu fundul mai gros si cu peretii mai inalti. Am asezat cratita pe foc mediu spre mic si am amestecat bine pana ce continutul a inceput sa sfaraie. Nu am rumenit nimic! Am inceput sa torn treptat laptele in cratita. La inceput arata dezastruos – vai… e plin de cocoloase! Vor disparea pe masura ce se adauga laptele. Am amestecat bine cu lingura de lemn dupa fiecare transa de lapte pana am obtinut un sos omogen, fluid si neted.
In final am turnat in sos si smantana dulce pentru frisca. Am lasat sosul sa clocoteasca incet pret de vreo 3-4 minute, amestecandu-l mereu, la foc mic. Este gata! Oricum, faina se va mai gati si in cuptor.
Am ras cascavalul (eu am folosit o bucata de Cheddar) si l-am adaugat peste sosul fierbinte. Tot acum am si condimentat sosul cu piper negru macinat si chimen pudra (se pot pune si seminte intregi de chimen). Am gustat sosul sa vad daca mai are nevoie de sare. Am sarat suplimentar tinand cont ca sarea aceasta este necesara si cartofilor – deci sosul trebuie sa fie mai sarat decat vi se pare normal.
Am ales o forma termorezistenta si am uns-o cu putin unt. Cartofii acestia gratin se pot face si in tava normala de cuptor, tip friptura, cu marginile mai inalte sau in forme de cozonaci. Ganditi-va ce frumos arata sub forma de terina dreptunghiulara si ingusta – se pot taia felii frumoase de cartofi gratin. Am scurs bine rondelele de cartofi de apa (in strecuratoare) si le-am asezat in vasul uns.
Le-am dat si lor un praf de sare (asta numai daca sosul nu este ocna) si am presarat deasupra lor cuburile de sunca. Am amestecat cu mainile ca sa se distribuie uniform sunca printre cartofi.
Am turnat desupra sosul alb cu cascaval si smantana si am distribuit cateva bucatele mici de unt la suprafata.
Coacere Cartofi gratinati cu sunca si sos alb cu smantana
Am acoperit forma cu o folie de aluminiu si am bagat-o in cuptorul incins la 180 C pentru 60 de minute. Dupa scurgerea acestui timp am scos folia de aluminiu si am lasat cartofii la rumenit, descoperiti, pentru alte 30 de minute. In total au stat 1 ora si 30 de minute la copt. Cum miroase in bucatarie?? Fenomenal! Cum arata cand sunt gata?? Asa!
Servire Cartofi gratinati cu sunca si sos alb cu smantana
Acesti cartofi gratinati cu sunca si sos alb cu smantana se servesc fierbinti (bine, se lasa 10-15 minute la racorit) sau reci. Noua ne-au placut extrem de mult! Cand se mai racoresc se pot portiona mai elegant – isi pastreaza forma.
Cartofii sunt moi, fierti in sosul alb cu smantana, au aroma de kaiser afumat, de chimen si de cascaval rumenit. Sunt foarte gustosi! Batalia este pe stratul de la suprafata si pe marginile laterale rumene si crocante.
Daca sunteti amatori de cartofi gratinati atunci va va placea si varianta cu smantana si cascaval la care se folosesc cartofi fierti in coaja. Reteta aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de cartofi gratinati cu sunca si sos alb cu smantana!
[…] materia prima: am scos din frigider caserolele cu taitei fierti (niste tagliatelle verzi) si cu gratin de cartofi (reteta aici) precum si carnatii polonezi. Imi plac acesti polonezi pentru ca sunt facuti ca pe vremuri, din […]