Cas de carne reteta de Leberkäse sau cozonac german din carne tocata. Impropriu tradus la noi „chec de carne„, Leberkäse este un drob fin caracteristic bucatariei germane, austriece si elvetiene. Desi denumirea sugereaza ca ar contine si ficat (in germana Leber = ficat) acesta nu se mai regaseste in acest preparat.
Prepararea acestui cas de carne este in principiu aceeasi in toate zonele, in schimb difera usor condimentele folosite. Se foloseste carne grasa de porc si de vita maruntita sau tocata si pentru condimente se folosesc in principal sare, piper alb, nucsoara si maghiran, dar in unele zone se foloseste si cardamom, ghimbir sau lamaie (sursa).
Carnea se poate toca mai mare (grob) sau mai fin (fein). Acest cas de carne NU contine oua, ceapa sau usturoi. Se prepara cu fulgi de gheata (ca si crenvurstii sau parizerul) care sa raceasca mereu compozitia de carne.
Acest cas de carne se poate manca proaspat copt, cald, abia scos din cuptor dar si rece, cu salata de castraveti, in chifle – pe post de mezel. Merge bine cu mustar, paine, chifle sau covrigi bavarezi si cu o halba de bere rece – vezi aici cum se mananca la Oktoberfest.
Din ingredientele de mai jos am obtinut un cas de carne pe care l-am copt intr-o forma de chec de 32 x 12 x 12 cm.
- 750 g carne tocata de porc (mai grasa)
- 750 g carne tocata de vita
- 120 g gheata
- maghiran uscat (1 lingurita)
- sare
- piper alb (jumatate de lingurita rasa)
- nucsoara (jumatate de lingurita rasa)
Mod de preparare cas de carne reteta de Leberkäse sau cozonac german din carne tocata
Pentru prepararea casului de carne avem nevoie de carne tocata foarte marunt. Ideal ar fi ca dupa condimentarea carnii, aceasta sa se mai treaca odata prin aparatul de tocat carne. Compozitia se poate amesteca si cu malaxorul si cu mana, dar trebuie amestecata mult de tot. Asadar se amesteca cele doua tipuri de carne tocate fin sau mai mare (carnea de porc trebuie sa fie grasa), se adauga condimentele si se framanta pana se omogenizeaza. Carnea trebuie sa fie foarte rece. Prin framantare ea se incalzeste si devine lipicioasa.
Se toaca marunt cuburile de gheata si se adauga la compozitia de carne. Gheata racoreste carnea pre calda. Se framanta bine de tot pana se topeste gheata si se incorporeaza in compozitie.
Daca aveti posibilitaea, se poate prelucra usor si cu ajutorul unui mixer vertical.
Pe tava alba observati cat de fin toaca mixerul vertical carnea.
La fel de fin se toaca compozitia pentru crenvursti sau polonezi de casa – vezi aici.
Coacere cozonac german din carne sau Leberkäse
Compozitia de cas de carne astfel obtinuta se aseaza intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Eu am folosit o forma de 30x12x12. Suprafata se netezeste cu mana inmuiata in apa rece.
Acest cas de carne se coace in felul urmator. Indiferent de cantitate, se aseaza in cuptorul preincins la 180° C si se coace primele 15 minute. Dupa aceea se coboara temperatura la 120° si se coace cate o ora pentru fiecare kilogram de carne. Astfel, daca aici avem 1,5 kg de carne, vom mai coace o ora si jumatate la 120° C. La final cuptorul se poate trece si pe functia grill (5 minute) ca sa se rumeneasca mai bine suprafata casului de carne. Aceasta este procedura de coacere corecta a casului de carne recomandata de bavarezi.
Servire chec, cas sau cozonac de carne
Acest minunat cas de carne se poate manca imediat ce se scoate din cuptor.
Se poate lasa insa si la racorit si servi pe post de mezel, in sandvisuri.
Feliile de cas de carne se pot incalzi sau praji usor in tigaie si se pot servi alaturi de salate de cartofi sau de oua ochi.
Merge bine cu bere si covrigi bavarezi (reteta aici)
sau cu salata de cartofi sau cartofi la tigaie (Bratkartoffeln) – reteta aici.
Acest cozonac de carne este deosebit de gustos si de savuros. Ne place si cu paine si mustar picant sau dulce.
Iata 3 sugestii de servire a casului de carne (surse imagini:Stanzl-spezialitaeten.at, Clickandgrill.de, advrider.com).
Retete similare de drob ar fi chifteaua festiva Stefania – vezi aici.
sau drobul de carne invelit in bacon – la cuptor – reteta aici.
Aici gasiti mai multe retete cu carne tocata: chiftele, rulade, carnati de casa etc.
Hmm, nu arata deloc rau, imi aduce aminte de sarbatorile Pascale. Arata bine si parca sa zic ca am mai vazut ceva similar prin supermarketuri dar nu se numea asa, imi scapa cuvantul acum dar acel produs era facuta din diverse tipuri de carne vanatoreasca. Oricum, nu pot spune ca imi plac asa de mult, ba chiar incerc sa le evit, dar celor din familia mea le place.
Da, seamana oarecum cu drobul de miel insa e mult mai fin tocat decat acela. Un lucru bun e ca stii ce pui in el, fiind facut in casa.
Vreau si eu o bucatica ,mai aveti?Muraturile le aduc eu!Va pup fetelor ,sunteti sursa mea de inspiratie pe bune .De cand v-am descoperit nu trebuie sa-mi mai intreb familia ,mai bine zis s-o torturez cu intrebarea ,,CE VA MAI FAC DE MANCARE?”
🙂 Avem si muraturi! Ne bucuram ca iti oferim inspiratie si ca ai gasit aici retete pe gustul tau si al familiei! Spor la treaba si sa ne tii la curent cu ce mai gatesti!
[…] purcel mancata la Munchen, in Bavaria. Bavarezii au mai multe specialitati locale (carnatii albi, casul de carne, covrigii etc) iar carnurile rotisate de porc sau vitel fac parte dintre ele. Una dintre piesele de […]
[…] si serviti cu mustar dulce-picant, cas de carne – cozonac de carne (Leberkäse – reteta aici), salata de cartofi cu ceapa si maioneza (reteta aici) sau ciolane de porc crestate (Schweinshaxe […]
[…] fierbinte si serviti cu mustar dulce-picant, cas de carne – cozonac de carne (Leberkäse – reteta aici), salata de cartofi cu ceapa si maioneza (reteta aici) sau ciolane de porc crestate (Schweinshaxe […]