Congresul Național de Gastronomie și Vin – Editia 1

1

Congresul-National-de-Gastronomie-si-Vin

Am avut onoarea de a fi invitate la Congresul Național de Gastronomie și Vin. Probabil pentru ca noi, „fetele de la Savori Urbane”, luam in serios tot ceea ce inseamna gastronomie chiar daca nu suntem profesioniste si mai ales pentru ca retetele noastre sunt citite zilnic de zeci de mii de oameni. Citite si puse in aplicare. Suntem pasionate de tot ceea ce inseamna bucataria de acasa dar si de evolutia alimentatiei publice din Romania.

 

Se pare ca activitatea noastra in bloggingul culinar nu a ramas neobservata si ca eforturile noastre de a educa publicul incep sa dea roade. Invitatia ne-a fost lansata de Cosmin Dragomir, fondator al gastroart.ro, jurnalist si mare gurmand, pasionat de istoria gastronomica dar si de tendintele contemporane care marcheaza bucataria mondiala. Uite asa am purces la drum impreuna cu prietena mea draga Laura Laurentiu, blogger la retetecalamama.ro.

Citisem amandoua programul bine structurat al Congresului si asteptam cu nerabdare sa ne intalnim cu speaker-ii de calibru:  Nico LontrasGabriela BerechetCezar Munteanu, Simona Lazar, Cezar Ioan, Anda Becuț, Florin Dumitrescu, Adrian Hădean,  Radu Iliescu, Tiberiu Cazacioc si Cosmin Dragomir.

Am ajuns in Bucuresti cu o zi inainte, in 6 iunie si ne-am cazat la un adorabil hotel – Cherie Boutique Hotel & Restaurant de pe Strada Cornelia Nr. 26. Mai fusesem acolo cu cateva luni in urma si am ramas foarte placut impresionata de locatia linistita si de calitatea serviciilor.

Hotelul este de fapt o vila foarte chic cu camere spatioase si placut decorate. Ne-am bucurat si de gradina lui cat si de felurile gustoase oferite de restaurant.

Am avut timp sa povestesc cu Laura despre oferta redusa a restaurantelor de la noi, mai ales a celor asa zise „traditionale romanesti”, unde in afara de ciorba de burta, mici si gratare nu prea ti se ofera mare lucru. Am rememorat amandoua excursiile in strainatate, pietele volante locale, bistrourile sau micile hanuri (afaceri de familie) care se aprovizioneaza cu ingrediente locale si care-ti ofera experienta autentica a gastronomiei din zona respectiva. Cand vom avea si noi asa ceva? Sunt atat de putine locatii de acest gen in Romania incat iti vine sa plangi.

 

Chiar nu suntem in stare sa promovam bucataria noastra nationala intr-o forma clara, bine delimitata geografic, astfel incat turistul strain sa aibe certitudinea ca a mancat cu adevarat un produs traditional din locul respectiv? Nu trebuie sa oferim feluri dobrogene in Ardeal sau mancare banateana in Moldova. Fiecare zona isi poate defini si promova foarte bine profilul gastronomic, oferind o experienta culinara locala de exceptie.

Pline de sperante ne-am prezentat a doua zi la Arcub, sala in care urma sa se desfasoare Congresul National de Gastronomie si Vin. Vai… ce de lume! Ce de prieteni! Ne-am revazut cu mare drag cu Cristi Roman, fondatorul Asociatiei Romania Culinara, cu bloggeri culinari (Claudia VasilacheMihaela Sava, Cristina Toth, Dana Burlacu Vistiernicu, Carmen Paraschivescu si multi altii). Gazdele noastre, Cosmin Dragomir, Raluca Dumitrana si Anca Burada ne-au inatmpinat cu multa caldura. Emotii… cum va fi? Va fi bine 🙂

Organizatorii evenimentului au fost Gastroart.ro, Vinul.ro, Concret PRRare Food Services impreuna cu Selgros România – in postura de partener principal.

savori urbane la congresul national de gastronomie si vin 2017

„Avem sau nu o gastronomie românească (origini, influențe, prezent și viitor)”

Aceasta a fost prima tema dezbatuta de Gabriela Berechet (specialista in chimie alimentara si autoare a Cartii Bucătarului Profesionist), Simona Lazar (jurnalist la Antena Satelor), Chef Cezar Munteanu și Chef Nico Lontras, moderator fiind Cosmin Dragomir.

S-a discutat despre volatilitatea traditiilor culinare datorita neconsemnarii lor la timp. Noi, romanii, avem o mare problema cu cultura scrisa, cea verbala fiind adesea preferata de conationalii nostri. Calea orala este mai facila insa duce la distorsiuni grave prin omitere sau adaugare. Stiti cum e „telefonul fara fir”? Fiecare a mai pus sau a mai scos ingrediente din anumite retete si s-a ajuns la o babilonie generalizata. Mircea Groza (care din pacate nu a ajuns la eveniment) scria la un moment dat ca in zona lui (Zalau) sunt peste 42 de retete de sarmale. OK, nu e cazul sa standardizam sarmaua la nivel national dar poate n-ar fi rau sa se stabileasca cateva retete reprezentative pentru anumite zone.

congresul national de gastronomie si vin 2017

Simona  Lazar a povestit cum au facut francezii din zona Nisa: au adunat mai multi bucatari din zona si le-au cerut acestora sa cada de acord cu privire la preparatele reprezentative locale. Ei au reusit sa faca o lista cu cateva zeci de feluri tipice zonei. Ei bine, odata ce-au stabilit lista, au reusit sa si standardizeze acele retete si sa le publice intr-un retetar local. Acum vine partea cea mai interesanta. Restaurantele ce se doreau „traditionale” puteau sa aleaga un numar de 5-6-10 feluri din acea lista si sa le introduca in meniurile lor (pe langa alte feluri internationale). In acest fel primeau o distinctie (un semn) pe usa de la intrare, semnalizand astfel faptul ca in acel local se ofera preparate autentice locale, gatite cum trebuie. E greu sa facem si noi asa ceva?

Aici este nevoie de implicarea Ministerului Turismului. Domnul ministru Mircea Dobre a fost invitat, si-a confirmat prezenta la Congres insa… nu a mai venit.

Chef Nico Lontras si-a exprimat dezamagirea cu privire la „intepenirea in timp” a gastronomiei romanesti, multe restaurante prezentandu-se ca si acum 40 de ani. Retetare vechi, mentalitati invechite. Tehnicile de gatit au evoluat peste tot, numai in Romania stam inchisi intr-o capsula retro din anii ’70. Meniurile restaurantelor noastre sunt inca mult prea stufoase, portiile prea mari si mancarea este gatita de multe ori incorect.

Problema sta si in slaba dotare tehnica a scolilor de specialitate care nu dispun de fonduri suficiente pentru a cumpara ingrediente pentru tinerii cursanti. Acest aspect a fost mentionat de Doamna Constanta Brumar de la Colegiul Economic Viilor din Bucuresti. Va trebui sa intervina Ministerul Educatiei pentru a indrepta aceste neajunsuri. Chef Cezar Munteanu a propus si introducerea „Gastronomiei” in scoli, ca materie de studiu. Oricui ii va fi de folos sa stie sa gateasca si sa cunoasca un pic de istorie culinara.

Manifest pentru gastronomia și vinurile din România

Cezar Ioan de la vinul.ro a incheiat aceasta prima parte a congresului cu prezentarea Manifestului pentru gastronomia si vinurile din Romania. 

Obiceiurile culinare fac parte nemijlocită din identitatea unui popor, din fondul valorilor comune care țin laolaltă țesătura internă a unei națiuni.
Înțelegând importanța culturală și economică a tradițiilor gastronomice – din dorința de a contribui la continuarea și propagarea unei identități românești de care trebuie să fim conștienți și mândri – noi, inițiatorii primului ,,Congres de gastronomie și vin” desfășurat în București, la ARCUB Centrul Vechi, în 7 iunie 2017, cu sprijinul Primăriei Capitalei, propunem spre cunoaștere de către profesioniști și public deopotrivă, spre dezbatere și îmbunătățire, următorul ,,Manifest pentru gastronomia și vinurile din România”:

1. Regionalitate – să păstrăm, promovăm și îmbogățim tradițiile rețetelor locale și specificul regional din fiecare zonă locuită de români.

2. Sustenabilitate – încurajăm producătorii locali de alimente și servicii, pentru dezvoltarea economică durabilă care să asigure și generațiilor viitoare continuarea accesului la propria identitate și bunăstare.

3. Sezonalitate – promovăm alimentația adaptată ciclurilor naturale, cu ingrediente provenite din surse locale și inspirată din obiceiurile care au asigurat supraviețuirea și dezvoltarea generațiilor de înaintași.

4. Adaptabilitate – cultura (inclusiv cea gastronomică tradițională) este vie și în continuă schimbare, iar îmbrățișarea multiplelor influențe este modul în care s-au format și vor continua să prospere tradițiile autohtone.

5. Sănătate – milităm pentru o alimentație sănătoasă, atât în ceea ce privește calitatea ingredientelor cât și a metodelor de preparare și a unui aport nutrițional echilibrat.

6. Cumpătare – evitarea risipei este o prioritate – atât în ceea ce privește cantitățile ingerate, cât și în ceea ce privește consumarea resurselor și impactul acestui consum asupra mediului înconjurător.

7. Naturalețe – chiar dacă industria alimentară modernă oferă o multitudine de aparente ,,scurtături”, prin recompunerea unor ingrediente a căror obținere necesită timpi mari de preparare, credem că acestea sunt de evitat.

8. Autenticitate – să îndrăznim să fim diferiți, începând prin a fi autentici.

Credem că păstrarea tradițiilor alimentare, valorificarea superioară a acestora (atât din perspectivă culturală cât și economică), trebuie să reprezinte o prioritate națională.

Declararea unei ,,Zile naționale a gastronomiei și vinului din România”, care să fie liberă prin lege poate constitui prilej permanent pentru reconectarea la una dintre cele mai importante surse ale identității noastre naționale și pentru promovarea economiei și turismului din țara noastră.

Pentru această Zi națională a gastronomiei și vinului din România s-a lansat o petiție online pe care o puteți semna aici

,,Cum ar trebui să arate identitatea culinară a României”

Dupa o pauza de socializare a inceput partea a doua a congresului, moderata de Tiberiu Cazacioc (de la Slow Food Bucuresti-Valahia Gusturilor) si avand ca speakeri pe: Adrian Hadean, Anda Becut (doctor in sociologie si care preda Antropologia practicilor culinare), Florin Dumitrescu (antropolog & copywriter) si pe Radu Iliescu (chef).

S-a povestit despre tendintele mondiale si eforturile de a stabili o identitate culinara romaneasca. Ea exista, trebuie doar sa ne-o asumam. Datorita diferentelor majore zonale va fi nevoie sa cream mai multe centre de identitate culinara. Nici in Italia de nord nu se mananca la fel ca in Sicilia.  Pe de alta parte trebuie educati si clientii. Restaurantelor le e frica ca isi vor pierde clientii daca vor renunta la eternele cefe la gratar si la ciorbele de burta.

congresul de gastronomie 2017 partea a doua

Chef Adrian Hadean a facut referire la sistemul inca subred de aprovizionare cu produse locale, de sezon, micii producatori nefiind capabili sa satisfaca cererea de pe piata HoReCa. In plus, clientii isi doresc (in mod nefiresc) sa aiba pe mese feluri care nu sunt sezon, pentru ca asa au fost obisnuiti in ultimii ani. Ei nu accepta faptul ca sparanghelul se mananca in luna mai sau ca hribii se gasesc doar vara. Ei sunt cei care trebuie educati si o parte din acest proces cade si pe umerii bloggerilor culinari. De cate ori am spus ca torturile cu capsuni se fac vara (nu de Craciun) sau ca mezelurile de casa se fac in sezonul rece? Avea strabunica-mea o vorba: toate se fac la timpul lor si ouale rosii de Pasti.

In acelasi sens a fost si discursul lui Radu Iliescu care era nemultumit de efectele globalizarii si uniformizarii. In optica lui supermarketurile sunt cele care importa in permanenta ingrediente indiferent de sezon in detrimentul micilor producatori locali care nu au cum sa tina pasul cu ele. Nici nu ar trebui sa o faca. Radu Iliescu incearca sa lanseze „from farm to table” – un concept nou pentru Romania. Adica de la ferma direct pe masa. Suna bine, nu?

Am ramas foarte placut impresionata de toate subiectele discutate pentru ca rezoneaza intru totul cu crezul nostru, al „fetelor de la Savori Urbane”. Sa gatim simplu si curat, sa tinem cont de regulile de igiena alimentara (de la preparare pana la pastrare), de tehnicile de gatit adecvate precum si de ingredientele naturale care e bine sa fie de sezon si procurate de la producatorii locali (pe cat se poate). Sa nu ne batem joc de ingrediente!

La nivel national speram sa se urneasca treaba si sa se trezeasca bucatarii si patronii de restaurante pentru ca suntem in ceasul al 12-lea. Avem aspiratii de destinatie turistica dar nu facem nimic in directia aceasta. Altfel, turistul care vine in Romania va fi incantat de peisaje, natura, muzee, cluburi si hoteluri insa nu va ramane cu nicio amintire despre ce a mancat aici. Sau cu una indoielnica si cu dorinta de a nu o mai repeta.

Asta trebuie schimbat! Asa cum oftez de placere cand spun Viena si ma gandesc la Käsekrainer, Tafelspitz sau Kaiserschmarrn sau cand spun Szeged (nu Budapesta!) si ma gandesc la Halaszle sau la Szegedi gulyás asa vor trebui sa tanjeasca si altii dupa felurile noastre regionale.

Nu-mi ramane decat sa-i multumesc lui Cosmin Dragomir pentru sansa unica pe care mi-a oferit-o precum si vorbitorilor care au pus degetul exact pe rana. Rana se va vindeca insa doar cu sprijinul autoritatilor si al clientilor.

Chef Johnny Susala a anuntat fondarea Sindicatului Lucratorilor din Gastronomie – afiliat la Blocul National Sindical.

chef johnny susala sindicat

Felicitari tuturor organizatorilor pentru desfasurarea impecabila a Primului Congres National de Gastronomie si vin. La cat mai multe editii si la cat mai multe reusite!

Va asigur de sprinjinul meu si va imbratisez cu drag!

Va invit sa cititi si alte reviews ale acestui eveniment scrise de:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.