Dulceață de corcodușe sau zarzăre rețeta de pe vremuri. Cum se face dulceața de zarzăre sau corcodușe roșii și galbene? O rețetă simplă de dulceață din jumătăți de corcodușe cu sirop bine legat.
Corcodușii sau zarzării cresc spontan cam peste tot. Fructele lor sunt un fel de corcitură între prune și caise. La formă seamănă cu cireșele însă pulpa lor este mult mai apoasă. În Austria se bucură de mare succes (Mirabellen) și se folosesc atât la conserve (marmeladă, dulceață, compot) cât și la prăjituri.
ZÁRZĂR, zarzări, s. m. 1. Pom fructifer asemănător cu caisul, cu flori albe și cu fructe sferice mici, cu gust acrișor și cu sâmburi amari (Armeniaca vulgaris). 2. (Reg.) Corcoduș. – Din zarzără (derivat regresiv).
De câțiva ani ne-a răsărit un corcoduș, din altoiul caisului nostru vechi care s-a uscat. Și în fiecare an avem o grămadă de corcodușe. Este un corcoduș cu fructe roșii – violet, foarte spornic. De la vecini am mai primit o găleată de corcodușe galbene… așa că m-am pus pe treabă.
Am făcut dulceața din corcodușe galbene dar, pentru culoare, am pus și câteva bucăți roșii. Am fost foarte inspirată pentru că a ieșit o culoare minunată!
Puteți face și marmeladă de corcodușe (trecute prin sită) – vezi aici rețeta.
Tot din corcodușe am făcut și un minunat compot – rețeta aici.
Din corcodușe verzi facem „bulion” sau pastă pentru acritul ciorbelor – rețeta aici. Ea se poate conserva la borcan sau la congelator (în pungi de gheață).
Din aceste cantități rezultă 4 borcane de 300 g de dulceață de corcodușe sau zarzăre rețeta de pe vremuri. Pont: fructele pentru dulceață nu trebuie să fie moi, foarte coapte! Altfel nu-și păstrează forma după fierberea în sirop.
- 1 kg corcodușe sau zarzăre nu foarte coapte
- 1 kg zahăr
- 200 ml apă
- optional: vanilie, un baton de scorțișoară
Cum se prepară dulceață de corcodușe sau zarzăre rețeta de pe vremuri?
Cum curățăm corcodușele?
După cum vă spuneam mai sus, am folosit și corcodușe galbene și și corcodușe roșii. Am pus 800 g galbene și 200 g roșii. Am spălat fructele, le-am curățat de codițe și frunze si le-am scos sâmburii. La corcodușele roșii au iesit mai ușor, la cele galbene mai greu.
PONT! Daca sâmburele iese mai greu, apăsați un pic fructul intre degete și apoi cu un vârf de cuțit crestati în partea de sus și strângeți de fruct. Sâmburele iese singur. Puteți să le și tăiați in doua și atunci iese sâmburele imediat.
Cum se face siropul pentru dulceața de zarzăre sau corcodușe?
Am făcut un sirop din zahăr și apă și l-am lăsat să fiarba circa 3-4 minute. Vedeți că se lucrează în cratițe foarte largi (de min 30 cm diametru) sau tigăi adânci pentru a accelera vaporizarea apei și a scurta timpii de fierbere. Deci nu facem gem, dulceață sau zacuscă în oale înalte și înguste!
Am adăugat apoi fructele și le-am dat un clocot timp de 3 minute. Am cules spuma de la suprafață.
Am luat tigaia de pe foc și am acoperit-o cu un stergar umed. Am lăsat totul la răcit. În acest răstimp fructele absorb siropul din jur și se lasă la fundul cratiței.
După câteva ore (sau a doua zi) am scos fructele cu o paletă.
Siropul l-am pus din nou la fiert până s-a îngroșat un pic. Acum putem adăuga și arome dacă dorim: vanilie, un baton de scorțișoară etc. Acestea vor fierbe împreună cu siropul și se vor scoate la final. Eu azi nu am adăugat nici o aromă.
Când siropul are consistența mierii (aveți grijă să nu-l caramelizați!) se adaugă din nou fructele în el și se mai lasă la fiert 2-3 minute (calculate din momentul în care dulceața de corcodușe ajunge din nou la fierbere).
Am tras cratița deoparte și am acoperit-o din nou cu o cârpă udă de bucătărie. Gata!
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.
După răcirea completa dulceața de corcodușe poate fi îmbuteliată.
Cum se sterilizeaza borcanele si cum se umplu cu dulceață de corcodușe sau zarzăre?
Daca gemurile se imbuteliaza fierbinti, dulceturile se aseaza reci in borcane. Borcanele si capacele se spala si se sterilizeaza asa cum am explicat pe larg aici.
Am pus dulceața de corcodușe rece în borcanele sterilizate și am strâns capacele. Ce culoare frumoasă poate avea!
Așa cum am spus la inceput, din aceste cantități rezultă 4 borcane de 300 ml. V-am spus ca nu fac mai multe deodata pentru că se aduna destule borcane cu gem sau dulceță și din alte fructe. Cate 4 de capșuni, 4 de caise, 3 de cireșe, 3 de vișine, 3 de zmeură, 3 de mure, 2 de afine și înca nu au aparut prunele… Noua ne ajung până la primavară.
Ce culoare minunată și ce aromă faină!
Și consistența este perfectă: siropul este bine legat, nu este chior, iar fructele au rămas întregi – adică jumătățile nu s-au terciuit.
Dacă sunteți amatori de dulcețuri bob cu bob atunci vă recomand o altă specialitate: dulceață de caise cu miez de nucă – vezi aici.
Merită să încerci și tu această dulceață de corcodușe sau zarzăre rețeta de pe vremuri!
[…] De câțiva ani avem corcodușe în grădină și pentru că mai mult de 3-4 bucăți nu mănânc, încerc să le conserv pentru iarnă. Am făcut și dulceață de corcodușe – vezi aici rețeta. […]
[…] Aceste corcodușe murate sau zarzăre în oțet sunt ușor picante și se pot mânca alături de fripturi sau pe lângă aperitive. Foarte gustoase!! Am un corcoduș în grădină și nimeni nu se prea omoară după fructele lui așa că am decis să conserv o parte din ele pentru iarnă. Am făcut deja compot de corcodușe galbene – vezi aici rețeta – și dulceață din mix de corcodușe galbene și roșii – vezi aici. […]
[…] corcodușe se pot face și dulceață (vezi aici) sau compot (vezi […]
corcodusele si zarzarele sunt doua fructe total diferite,dai degeaba explicatia din dex daca nu o intelegi!Stiu exact ce vorbesc pentru ca am si corcodus si zarzar in gradina!
Da, sunt acele zarzăre care seamănă cu niște mici piersici și acestea care aduc mai mult cu prunele.
[…] spuneam mai sus, din corcodușe galbene, roz sau roșii se pot face: dulceață (rețeta aici), compot (rețeta aici), marmeladă fină tip pastă (rețeta aici) sau chiar chisăliță (rețeta […]