Dulceata de dovlecei cu lamaie si vanilie reteta pas cu pas. Surpriza este ca are gust si aroma de ananas! O reteta ieftina de dulceata din dovlecel, foarte aromata si gustoasa. Dovleceii se confiaza in sirop de zahar si devin sticlosi, translucizi.
Am facut aceasta dulceata de dovlecei cu lamaie si vanilie pentru a folosi la ceva cei 3 dovlecei care-mi stateau de cateva zile in lada frigiderului.
Deja ne-am cam saturat de dovlecei pane, chiftelute de dovlecel cu branza, sufleu (budinca) sau de mancare de dovlecei (tuspais). Sau o salata economica din vinete cu dovlecei – reteta aici.
Dulceata de dovlecei am facut-o ghidandu-ma dupa instinct si punand in aplicare tehnicile de confiere ale fructelor. Am experienta de peste 20 de ani in domeniul dulceturilor si gemurilor si sunt fascinata de transformarea fructelor proaspete in mici bijuterii confiate. Imi reusesc foarte bine de fiecare data! Vedeti cum am facut dulceturi din coji de pepene, smochine sau chiar castane glasate.
Va aisgur ca aceasta dulceata de dovlecei (bostanei) este una foarte gustoasa. Este adevarat ca trebuie ajutata cu un pic de lamaie (care sa pastreze culoarea deschisa) si vanilie. Daca am spus ca e o reteta ieftina este normal ca nu am folosit pastaie de vanilie (care costa 5-6 lei bucata – cat aproape 10 kg de dovlecei) ci zahar vanilat la plic.
V-am obisnuit deja cu retetele rapide de gemuri si dulceturi care se leaga perfect dupa 15-20 de minute de fierbere fara a folosi gelfix. Astfel fructele raman fumos colorate, au textura si aroma fructului proaspat. Detest gemurile maronii in care nu mai distingi fructul initial. Bineinteles ca retetele in cauza au fost deja testate de mii de cititori si toti au fost incantati de rezultate.
Din ingredientele de mai jos am obtinut 2 borcane de dulceata de dovlecei a cate 400 ml fiecare. Bineinteles ca puteti multiplica reteta in functie de necesitati. Daca in mod normal, la dulceata, pun parti egale de fruct si de zahar, in acest caz am considerat ca ajung 400 g de zahar la 600 g dovlecei deoarece acestia nu sunt acrisori deloc.
- 600 g dovlecei taiati cubulete
- 400 g zahar
- zeama de la ½ de lamaie
- cateva felii de lamaie
- 1 plic zahar vanilat
Cum se face dulceata de dovlecei cu lamaie si vanilie?
Cum pregatim dovleceii pentru dulceata?
Iata cei 3 dovlecei de care vorbeam. In unele locuri se mai numesc si bostanel sau ludaita. Pot fi si mai copti, mai moi. Mai intai i-am spalat bine cu apa rece si apoi i-am decojit cu peelerul. I-am despicat in doua pe lung si i-am scobit bine, indepartand cu o lingurita toate semintele si filamentele.
Apoi am taiat dovleceii in fasii late de 1- 1,3 cm si i-am tocat in cubulete. M-am oprit ca sa judec problema: ce fac mai departe? Daca as fi urmat reteta dulcetii din coaja de pepene ar fi trebuit sa oparesc mai intai dovleceii si sa-i scurg. Mi-am dat seama ca nu are sens pentru ca sunt de 10 ori mai fragezi decat cojile tari de lubenita. Pe de alta parte, dovleceii sunt foarte aposi si m-am gandit ca nu are rost sa fac un sirop de zahar cu apa pe care sa-l scad ci sa scot apa din ei. Cum? Presarandu-i cu zahar. Fructele presarate cu zahar si lasate cateva ore isi lasa zeama proprie, nefiind nevoie de aport suplimentar de apa. Zis si facut!
Am asezat cuburile de dovlecel intr-un castron (puteti sa-i puneti direct in oala) si i-am presarat bine de tot cu zahar si cu zaharul vanilat. Am scuturat bine castronul ca zaharul sa cuprinda toate bucatelele. Tot acum am stors peste ei si zeama de la o jumatate de lamaie si am taiat si 4-5 felii din a doua jumatate. Am acoperit castronul cu o farfurie si l-am lasat pe masa de bucatarie fix 2 ore.
Dupa scurgerea acestui timp m-am trezit cu o baltoaca de zeama in care pluteau cubuletele de dovlecel. Perfect!
Cum si cat se fierbe dulceata de dovlecei cu lamaie si vanilie?
Am transvazat totul intr-o cratita de inox cu fund mai gros pe care am pus-o la fiert la foc iute. Din momentul in care dulceata incepe sa fiarba in masa am setat cronometrul la 10 minute. Aceasta este prima etapa de fierbere. Nici macar nu trebuie supravegheata dulceata pentru ca are zeama multa si nici nu se umfla sa dea in foc.
Am stins focul si am acoperit cratita imediat cu un stergar bine udat cu apa rece si stors. Asa m-a invatat strabunica sa fac la dulceturi. Am lasat cratita deoparte la racorit timp de macar 1 ora. In acest timp dovleceii isi trag siropul din jur si incep sa devina sticlosi.
Am dat stergarul la o parte si am asezat din nou cratita pe foc, la flacara medie de data aceasta. Urmeaza etapa a doua de fierbere. Din momentul in care dulceata a ajuns din nou la fierbere am setat cronometrul la 8 minute. De-acum am avut grija sa o supraveghez si sa mai amestec delicat in ea cu o lingura de lemn curata, pastrata doar pentru dulceturi si gemuri. Acum se leaga siropul si se ingroasa – veti vedea spuma de zahar de la suprafata. Nu, nu trebuie spumata aceasta dulceata pentru ca dupa racire spuma se retrage. Siropul nu trebuie sa fie foarte gros cat este fierbinte pentru ca el se va mai ingrosa dupa racire.
Aveti grija sa nu o caramelizati! Daca vedeti ca siropul incepe sa se ingalbeneasca sau sa devina bej… inseamna ca ati fiert-o prea mult.
Cât se fierb un sirop, un gem sau o dulceață? Cel mai simplu și corect este să folosim un termometru de cofetărie și să urmărim gradațiile acestuia: la 105 C se atinge stadiul de gem (jam) și ne putem opri cu fierberea. Da, toate soluțiile de zahăr cu apă vor avea aceeași consistență și concentrație la 105 C însă va dura mai mult sau mai puțin până ce vom ajunge la acest stadiu, în funcție de conținutul de apă al fructelor. Termometrul meu poate fi cumpărat de aici.
Din nou am stins focul, am tras cratita deoparte si am acoperit-o cu carpa bine udata cu apa rece si stoarsa. De-acum mai avem de asteptat cam 2 ore, pana ce dulceata se raceste complet.
Observatie: NU sariti peste aceste etape de fierbere pentru ca dulceturile au nevoie de timp de racorire. Nu fierbeti dulceata 20 de minute legat!
Cum se sterilizeaza borcanele si cum se umplu cu dulceata de dovlecei?
Daca gemurile se imbuteliaza fierbinti, dulceturile se aseaza reci in borcane. Borcanele si capacele se spala si se sterilizeaza asa cum am explicat pe larg aici.
Asa cum am spus la inceput, din aceste cantitati rezulta 2 borcane de 400-500 ml. V-am spus ca nu fac mai multe deodata pentru ca se aduna destule si din alte fructe. Cate 4 de capsuni, 4 de caise, 3 de cirese, 3 de visine, 3 de zmeura, 3 de mure, 2 de afine si inca nu au aparut prunele… Noua ne ajung pana la primavara.
Priviti cat de frumoasa este dulceata de dovlecei! Culoare superba, deschisa si aroma grozava de vanilie si lamaie, cu tenta de ananas. Textura cuburilor este una ferma, exact cum trebuie. Nimic nu este pastos, moale.
Se vede lumina prin ele – sunt sticloase, translucide.
O altă dulceață inedită este și cea de roșii – vezi aici.
Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de dulceata de dovlecei cu lamaie si vanilie! veti fi incantati de ea 🙂
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de dulceata, gem, jeleu, peltea, fructe confiate.
Multumim de reteta. Merge oare cu tuchini?
Întrebare de începător: dacă măresc cantitatea de dovlecei, trebuie să măresc şi timpii de fierbere?
Tocmai de aceea am indicat timpii de fierbere cronometrrati din momentul in care dulceata fierbe in masa. Daca ai cantitati mai mari va dura mai mult pana ce ea va ajunge la acest punct. De acolo timpul este constant, fiecare cubulet de fruct fierband in acelasi timp. E ca si la ouale fierte: si daca fierbi 1 ou si daca fierbi 10 oua ele tot de 7 minute au nevoie ca sa fie „tari” – dar acele 7 minute se cronometreaza din momentul in care se ajunge la fierberea in masa a oalei cu apa si oua.
[…] Daca sunteti amatori de dovlecei va invit sa incercati neaparat si delicioasa dulceata cu lamaie si vanilie – dovlecei confiati. O delicatesa a carei reteta o gasiti aici. […]
Multumesc pentru rețetă. Este delicioasă, facut cantitate dublă, dat cadou borcanele, refacut din nou astăzi. Din păcate m-am trezit târziu, acum cand s-au trecut dovleceii. Sincer, nu credeam sa fie asa bună.
Ma bucur ca ti-a placut 🙂 Intr-adevar este deosebit de gustoasa. Vanilia si lamaia o fac delicioasa.
[…] La dulceața de dovlecei cu vanilie și lămâie – rețeta aici. […]
[…] Am pomenit mai sus de dulceața de dovlecei care se face cu vanilie și lămâie și care are, în final, gust și aromă de ananas! Să o încercați! Rețeta e aici. […]
Buna,
Tocmai ce am terminat de facut dulceata si mirose demential, doar ca dovleceii nu sunt asa sticlosi. Tin sa precizez ca am urmat toti pasii, fara abateri.
Mulțumesc
Ai lasat-o la racit si a doua oara cu carpa uda? Dupa a doua racire sa-mi zici cum sunt.
[…] altă rețetă inedită este și ce de dulceață de dovlecei – vezi aici. Are gust și aroma de […]
[…] altă rețetă inedită este și ce de dulceață de dovlecei – vezi aici. Are gust și aroma de […]
Multumesc mult pentru minunatele retete.Am facut din tot ce este de sezon:sirop de capsuni,visine,soc,sunt absolut minunate,nu am avt rabdare sa respect termenul de maturare,gusrtul este absolut minunat!Am mai facut si dulceturi si gem.Nu am sa obosesc sa va multumesc,sunteti minunata!!! Sa va dea Dumnezeu sanatate si sa puteti face cat mai multe si sa le impartasiti cu noi!Va imbratisez cu tot dragul.
Buna.Am vazut ca scoateti simburii de la dovlecei.Daca ii am mai tineri, pot sa las semintele?Multumesc!
P.S. Imi place foarte mult ca explicati fiecare pas pe care il faceti, pentru incepatori e minunat!
Da, la cei tineri se las.
Buna, cat timp se sterilizeaza in borcane? Eu o pun fierbinte de obicei fara sa mai sterilizez in borcan, nu stiam ca se pune rece.
Dulceata sau gemul NU se sterilizeazaa dupa ce-au fost umplute si inchise borcanele! Ele trebuie sterilizate inainte de umplere si atat. Dulceata se pune rece, se inchid borcanele si gata, la camara!
Astazi am facut dulceata. E foarte buna. E un pic mai inchisa la culoare. Trebuia fiarta mai putin. Multumesc frumos. O sa o incerc si pe cea din lubenita.
Ma bucur ca ti-a reusit 🙂 Data viitoare sa o fierbi mai putin.
Multumesc pentru reteta. Oare e valabila si pentru zuchinni?
Da! Oricum ii decojesti si in interior ei sunt albi. In plus, pulpa de zucchini este mai ferma, mai putin apoasa fata de cea a dovleceilor de la noi.
[…] dulceata de dovlecei – reteta aici […]
Buna ziua…eu am dovlecei tineri ,mai cruduti…..ar merge sa fac reteta asta din ei? multumesc
Sunt foarte buni.
Buna dimineata,
Am facut dulceata de dovlecei,am respectat reteta,( cantitati,timpi) dar nu a scazut suficient,siropul este lichid.,nelegat suficient.Ma gandesc sa scurg siropul si sa-l mai fierb pana mai scade si se leaga si apoi sa adaug dovleceii,sa-i aduc la aceeasi temperatura si apoi sa las la racit inainte de a pune in borcane.
Ai o idee mai buna ? Multumesc
Asa se face cu dulceturile care nu sunt legate. Se scurg fructele si se fierbe siropul.
Asa am patit si eu… deocamdata e doar prima fierbere, cubuletele sunt parca crocante, nu stiu daca e ok, o sa mai vad dupa a doua fierbere…o sa fierb siropul separat atunci daca nu se leaga bine…
Revin 🙂 S-a legat siropul, dar eu am lasat-o putin mai mult la fiert cu toate ingredientele (a inceput sa faca zaharul spuma la cea de-a doua fierbere). Nu si-a modificat culoarea, e tot frumoasa. In concluzie, cred ca timpul de fierbere difera si in functie de cat de aposi sunt dovleceii sau asa ceva… Nu imi dau seama daca e fiert dovlecelul, fiindca am respectat cantitatile, insa e cumva mai tare, usor crocant si parca are consistenta unei nectarine parca… In orice caz, gust, miros, culoare geniale… 🙂 Multumim!
E perfect! Apa din dovlecei a fost inlocuita de solutia de zahar adica s-au confiat.
Buna ziua! Oare se pot da dovleceii pe razatoare in loc sa ii taiem cubulete? Multumesc anticipat pt raspuns
Da, pe razatoarea mare.
Pot sa înlocuiesc dovlecelul cu zucchini ?
[…] ne plac sau nu. Așa s-a întâmplat și cu dulceața de dovlecei cu vanilie și lămâie – rețeta aici. Am fost sceptică dar după ce-am făcut-o și gustat-o am rămas foarte plăcut surprinsă și am […]
Buna !
Ce alt model de termometru recomandati ?
Cel prezentat de dvs nu e diponibil.
Multumesc.
Buna ziua. Mă ajutați sa înțeleg, va rog, de ce trebuie decojiți dovleceii? Eu am 3 zucchini mici și foarte fragezi. Nu aș vrea să arunc coaja inutil, numai daca este absolut necesar și înțeleg motivul. Mulțumesc pentru tot! ❤️
Zucchini nu au coajă amară pe când dovleceii verde deschis cam o au… Puteți să-i lăsați cu tot cu coajă.