Fasole cu carnati si costita afumata. O reteta simpla si gustoasa de mancare de fasole boabe (uscata) cu carnati afumati si costita de porc. Cu sos de rosii gustos si aromat, numai bun de intins feliile de paine prin el.
Tare bine ne pica iarna aceasta fasole cu carnati si costita afumata! E satioasa si ieftina, la indemana oricui. Se prepara mai repede decat celebra fasole cu ciolan (reteta aici) pentru ca nu mai trebuie sa asteptam fierberea ciolanului afumat.
In ambele cazuri se poate folosi fasole boabe uscata, pe care o inmuiem si fierbem acasa sau, pentru cei foarte grabiti, fasole din conserva (natur, fara sos).
Afumaturile care pot fi folosite la acest fel sunt: carnatii, costita, kaiserul, oasele garf, ciolanul etc. Ar fi bine ca ele sa fie crude si afumate, nu prefierte. Carnatii de casa (vezi aici retetele noastre) sunt cei mai buni!!
Legumele care intra in mod normal la o asemenea mancare de fasole sunt similare cu cele de la iahnie (care e fara carne): ceapa, usturoi, morcovi, radacini de pastrunjel, pastarnac si telina, cateodata ardei rosii si obligatoriu suc de rosii, bulion sau rosii proaspete (vara). Condimentarea e una simpla cu sare, piper si foi de dafin. Nu sunt mare iubitoare de dafin insa la aceste doua feluri nu poate sa lipseasca. Pur si simplu nu au gustul tipic daca nu au dafin!
Nu pot sa nu-mi aduc aminte de refrenul colindului de Craciun „Buna dimineata la Mos Ajun!” pe care, in copilarie, toti il poceam cantand: „Ne dati ori nu ne dati, fasole cu carnati, ne dati, ne dati?”. Radeam toti in barba in timp ce parintii ne admonestau: „- Cantati frumos! Nu va bateti joc de colinde!”.
Tot din vremurile acelea sunt si amintirile cu celebrele CPF-uri, adica conservele de porc cu fasole. Cred ca cei mai in varsta isi amintesc de borcanele cu fasole din Alimentara – mai multa fasole si sos decat carne. Oamenii muncii isi cumparau cate un CPF si cate o jumatate de franzela si aveau pranzul asigurat. Unii reuseau sa-si si incalzeasca conservele, altii le mancau reci, sleite.
Din cantitatile de mai jos rezulta 4-6 portii de fasole cu carnati si costita. Puteti face si portii mai mari pe care sa le congelati in caserole. Mancarea aceasta poate fi reincalzita cu usurinta si in urmatoarele 3-4 zile (daca sta la frigider) si parca devine tot mai gustoasa.
- 500 g carnati afumati
- 500 g costita afumata
- 500 g fasole boabe uscata
- 1 ceapa mare
- 2-3 catei de usturoi (optional)
- 2-3 morcovi
- 1 radacina de pastarnac
- 1 radacina de patrunjel (optional)
- 1 telina mica (sau o felie de cca. 100 g)
- 100 ml ulei
- sare, piper
- 2 foi de dafin
- 500 ml suc de rosii (sau conserva de 400 g de rosii cuburi, passata)
- verdeata pentru decor
Cum se face reteta de fasole cu carnati si costita afumata?
Cum se inmoaie si fierbe fasolea boabe uscata?
Am pus fasolea boabe la inmuiat in apa rece peste noapte (macar 8-10 ore). Daca prindeti o fasole mai veche si foarte uscata aceasta va trebui inmuiata si 24 de ore! In acest rastimp am schimbat apa rece de vreo 3 ori.
Am pus la fiert fasolea inmuiata . Am scurs fasolea de apa in care a stat la inmuiat si am pus-o intr-o oala incapatoare (va creste in volum!). Am acoperit-o cu apa rece si am pus-o la fiert. De cand a inceput sa clocoteasca i-am schimbat apa de 2 ori! Astfel fasolea devine mai usor digerabila si nu da balonari si flatulatie (adica gaze). De fiecare data cand a ajuns la fierbere am cronometrat 10-15 minute dupa care am scurs apa si am pus alta noua. Si iar am adus-o la fierbere.
Pont: o lingurita de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajuta la gatirea celulozei din coaja boabelor de fasole si le inmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune la primele 2 ture de fierbere, nu si la ultima. Dupa ce-am aruncat si a doua apa am clatit boabele de fasole sub jet de apa ( intr-o strecuratoare) si am clatit si oala. Am pus din nou fasolea la fiert in apa rece, curata, adaugand si o lingurita buna de sare.
Am adus la fierberea din nou, la foc mediu. Fasolea mai are nevoie de cel putin 30 de minute timp de fierbere. Apoi am stins focul si am scurs boabele fierte de fasole.
Observatie: daca folositi fasole din conserva este suficient sa o strecurati si sa o clatiti un pic sub jet de apa. O lasati la scurs.
Cum se pregatesc carnatii si costita afumata pentru mancarea de fasole?
Am taiat costita in bucati lungi, urmand practic delimitarile naturale ale coastelor. Carnatii pot fi taiati si rondele dar si asa, in bucati mai mari.
Cum se calesc legumele si zarzavaturile pentru mancarea de fasole cu carnati si costita?
Am taiat morcovii in rondele pentru ca imi place ca acestea sa se vada in mancarea de fasole. Ceapa, usturoiul (am pus 2 catei) si albiturile le-am tocat marunt. Am ales o cratita potrivita in care am pus aceste legume si zarzavaturi impreuna cu 3-4 linguri de ulei si un praf de sare. Le-am calit la foc mic pana au devenit translucide si s-au inmuiat un pica (fara sa le rumenesc!). Etapa aceasta dureaza 5-7 minute.
Cat se fierbe aceasta mancare de fasole cu carnati si costita afumata?
Am adaugat in cratita costitele si carnatii taiati cum am aratat mai sus. Am calit un pic afumaturile, prajindu-le usor pe toate partile. Oricum, au destul gust si aroma chiar daca nu sunt fripte de la inceput. Mancarea e mai usoara asa. Etapa aceasta dureaza cam 8-10 minute.
Am stins totul cu 2 cesti de apa si am acoperit partial cratita cu un capac. Am lasat totul sa fiarba cca. 30 de minute pentru ca atat carnatii cat si coastele au fost crude, nu prefierte.
Dupa acest timp de fierbere am pus si fasolea boabe prefiarta si scursa precum si dafinul, sare si un pic de piper negru macinat.
Am amestecat totul bine si am turnat deasupra si sucul de rosii (poate fi passata din carton sau bulion de casa). Poate aveti conserve de rosii in bulion, puse asta vara (reteta aici).
Am mai completat cu o ceasca de apa si am continuat fierberea alte 15-20 de minute, fara capac.
Mancarea de fasole boabe cu carnati si costita a scazut fain! Nu facem ciorba cu zeama lunga ci mancare. Are un sos grozav si o culoare superba.
Am stins focul si am acoperit mancarea de fasole cu un capac.
Servire fasole cu carnati si costita afumata
Mancarea de fasole cu carnati si costita afumata se serveste fierbinte, imediat dupa ce s-a stins focul. Am mutat-o din cratita pe un platou de servire (poate fi orice vas termorezistent mai aratos). Daca doriti puteti da fasolea cu carnati vreo 15 minute si la cuptor pentru a se rumeni usor la suprafata si a scadea si mai bine sosul (daca e prea subtire). Inainte de servire am presarat-o cu putin patrunjel verde
Am desfacut muraturi de casa (niste gogosari faini umpluti cu conopida) si le-am pus si pe ele pe masa, in mici castroane. Stiti cum merg cu fasolea asta? 🙂
Fiecare si-a ales bucatile preferate: unii au vrut numai carnati, altii doar costita, altii de ambele… Fasolea e bine fiarta si aromata iar sosul din jur este grozav! Niste felii de paine proaspata merg perfect cu aceasta mancare faina.
Ce ramane poate fi pastrat la frigider si reincalzit a doua zi (se adauga putina apa). Sper sa va fi facut pofta cu aceasta reteta clasica de fasole cu carnati si costita afumata si sa o incercati cat mai curand.
[…] Daca va place fasole cu afumatura puteti incerca si reteta de fasole cu carnati si costita afumata – o gasiti aici. […]
De nerefuzat!
Asa e!
[…] Nu e multa filozofie intr-o iahnie de fasole dar.. poate fi multa poezie! Iahnia e gustoasa si fierbinte, aburinda dar si rece, sleita. Si ca fel solitar, vegetarian sau de post dar si insotita de carnati, de chiftele sau de bucati de carne prajita. Aici gasit reteta de mancarii de fasole cu carnati si costita afumata. […]
La ingrediente nu este trecut sosul de rosii. In descriere procesului de gatit este mentionat ca se adauga acest sos. Va rog remediati.
Remediat! Multumim 🙂
Recomandati o marca anume de fasole? Eu doar ce am facut reteta, foarte gustoasa, usor de facut si a ajutat foarte mult faptul ca instructiunile sunt clare! Dar din pacate boabele de fasole nu au ramas intregi si frumoase ci s-au spart si este un fel de pilaf. Am urmat instructiunile de inmuiat si fiert fasolea prin urmare ma gandesc sa nu fie de la marca. Multumim pentru retetele extraordinare!
Hmmm… de obicei lumea pateste invers. Adica prinde fasole tare care nu fierbe nici in 3 ore. Nu e o marca anume. Am cumparat-o din piata. Data viitoare incearca sa te ghidezi dupa gradul de fierbere al fasolei, nu dupa timpii din reteta.
[…] 3-4 ore, de aceea se pune prima la fiert intr-o oala separat de restul. EDIT: am aflat un pont din blogul Savori Urbane, acela ca este de mare ajutor ca sa fiarba fasolea mai repede, daca in primele ape pe care le […]
[…] Sau fasole cu carnati – reteta aici. […]
Mulțumesc pentru rețetă! E foarte completă!
Gogoșarii sunt în oțet sau apă cu sare?
Mi-a plăcut ideea cu conopida în gogoșari! Voi practica și eu acest mod!
Ai link direct spre reteta de gogosari – https://savoriurbane.com/gogosari-cu-conopida-pentru-iarna/
E foarte buna. Am facut si eu. :))
Mi-a iesit chiar bine, zic atat eu, cat si fiica mea cu veleitati vegetariene! Multumesc!
Delicios.Am incercat și a ieșit perfect!
Gatit astăzi, super-retetă! Mulțumesc!
Am facut-o azi de 1 decembrie 🙂 desi cunosc prea bine si reteta voastra de fasole cu ciolan de 1 decembrie , azi am facut-o pe asta fiindca aveam costite. A iesit perfect, ca de obicei, la fel ca orice mancare care o fac dupa retetele voastre.
Cu multumiri!
Interesantă rețetă.. chiar vreau să mă ocup azi de ea. Mulțumesc și spor la toate!☺️🤗😋😋 O zi frumoasa în continuare!
am spart wc-ul, dar foarte gustos!!