Friptură de bibilică la cuptor cu cartofi copți, usturoi și morcovi caramelizați

5

Friptură de bibilică la cuptor cu cartofi copți, usturoi și morcovi caramelizați. Cum se gătește bibilica, pirchița, pichera? Cum se face friptura din carne de bibilică, picheră sau pirchiță? Rețeta de bibilică friptă cu unt aromat,  usturoi, morcovi caramelizați și cartofi aurii. Rețete de fripturi din carne de pasăre. Friptură de bibilică – rumenă și fragedă.

Friptură de bibilică la cuptor cu cartofi copți, usturoi și morcovi caramelizați reteta savori urbane

Tare bună a fost această friptură de bibilică! Fragedă, suculentă și extrem de aromată. Am gătit-o pentru un prânz de duminică în familie și ai mei au fost foarte încântați de ea. O bibilică umplută cu mere, portocale și usturoi. Nu mai spun de garniturile faine din jur: morcovi și căței de usturoi caramelizați dar și niște cartofi copți bine rumeniți în aceeași tavă.

Despre bibilică, pirchiță, picheră

Bibilica este o pasăre de curte de dimensiunile unei găini, cu penaj pestriț și cap colorat în culori vii și o creastă cornoasă. Bibilica (Numida meleagris) sau Guineafowl în lb. engleză are origini africane dar acum este crescută și pe alte continente. (Sursa imaginii + info aici).

bibilica pichera pirchita

În dicționarul său, publicat în 1939, August Scriban indică faptul că denumirea de specie meleagris își are originea în mitologia greacă, în care bibilicile sunt surorile eroului Meleagru, pe care ele l-au plâns așa de mult la moarte, încât, de milă, Diana le-a prefăcut în bibilici, iar picățelele albe și rotunde de pe penele lor reprezintă lacrimile pe care le-au vărsat ele. În dicționarul său din 1929, Lazăr Șăineanu preciza că bibilica este „turbulentă și gâlcevitoare.

Bibilica, denumită și găină-cu-mărgăritare, găină-de-mare, are și denumiri regionale alternative: (prin Moldova și Bucovina) pichere, pichie, pichiriță, píchire și píche, (în Moldova) și pipilică, (în Bucovina) și pícură, (prin Oltenia) câță, (prin Transilvania) bibiță, pirchiță, (prin Banat) pică, pipică,”cocleanță” (prin Arad) tirchiță.” sursa Wikipedia.

cea mai buna bibilica la cuptor

Și în Arad sunt multe gospodării care cresc bibilici pentru carnea lor mai slabă decât cea a găinilor dar și pentru ouă. Carnea de bibilică este destul de seacă, asemănătoare cu a vânatului (potârniche, fazan) și trebuie tratată cu grijă în timpul gătirii. Adică are nevoie de grăsimi: unt, ulei, untură.

pulpe de bibilica la cuptor cu cartofi usturoi si morcovi caramelizati

Nu-i strică nici o marinare de 24 ore măcar cu soluție salină (saramură). Aceasta hidratează carnea și o protejează împotriva uscării în timpul coacerii. Despre beneficiile marinării cărnii am povestit aici pe larg.

Cam așa am făcut și la friptura de fazanvezi aici.

Friptură de fazan la cuptor rețeta pas cu pas - cum se prepară fazanul savori urbane

De unde cumpărăm bibilică sau pirchiță?

De la producătorii locali sau în supermarket. Eu am cumpărat o bibilică de 1,13 kg din Kaufland (import Italia). Excelentă a fost! Cu piele galbenă și faină!

unde cumpar bibilica supermarket kaufland import italia

Din cantitățile de mai jos rezultă 4-5 porții de friptură de bibilică la cuptor.

5.0 from 1 reviews
Friptură de bibilică la cuptor cu cartofi copți, usturoi și morcovi caramelizați
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 4 porții de friptură de bibilică la cuptor
Ingrediente - savoriurbane.com
 • o bibilică de cca. 1-1,3 kg
 • sare, piper negru proaspăt măcinat
 • 80-100 g unt moale
 • 2 linguri de ulei (poate fi de măsline)
 • 1 măr
 • 2 portocale
 • 4-5 căței de usturoi
 • 20 ml coniac bun sau alt brandy (opțional)
Garnitură:
 • 3-4 morcovi medii
 • 750 g cartofi
 • un pic de boia dulce
 • 1 căpățână mare de usturoi
 • 2 linguri de ulei
 • sare
 • un pic de chimen
 • 50 g unt

 

Cum se face rețeta de friptură de bibilică la cuptor cu cartofi copți, usturoi și morcovi caramelizați?

Cum se marinează carnea de bibilică?

V-am arătat cum marinez pulpele de curcan (aici) sau chiar curcanul întreg (aici) în saramură rece preparată simplu: la fiecare 250 ml de apă se pune 1 linguriță de sare. Așa am făcut și cu bibilica: am cufundat-o în saramură și am dat-o la frigider cca. 16-18 ore. Trebuie să fie cufundată complet în saramură (se apasă cu o greutate ca să stea imersată).

cum se marineaza bibilica sau pirchita

Cum se asezonează friptura de bibilică?

A doua zi am scos bibilica din saramură, am scurs-o bine și am șters-o temeinic cu prosoape de hârtie. Am toaletat-o de puf sau pene și i-am retezat 1 cm din capetele picioarelor (arată mai bine așa). I-am pliat aripile spre spate. I-am îndesat 2 felii groase de unt sub piele, în special în zona pieptului.

cum se baga unt sub pielea pasarilor pentru friptura

Îmi place să umplu păsările cu fructe sau ceapă, usturoi ca să le păstrez umiditate și din interior. Mi–am pregătit 1 măr și 2 portocale + 4-5 căței de usturoi.

mere si portocale usturoi pentru bibilica umpluta la cuptor

Am tăiat mărul în bucăți mari, am tăiat o portocală în două iar pe cealală am lăsat-o întreagă și am înțepat-o adânc cu o scobitoare (în multe locuri). Usturoiul l-am lăsat cu coaja pe el.

cum se face friptura de bibilica la cuptor reteta pas cu pas (1)

Am umplut bibilica cu feliile de măr, cățeii de usturoi și portocala întreaga. Puteți pune și rămurele de cimbru dacă doriți (eu nu am pus).

cum se face friptura de bibilica la cuptor reteta pas cu pas (2)

Cu o scobitoare am fixat marginile deschiderii ca să nu-mi scape fructele din cavitatea păsării. Se vede că bibilica mea a avut pielea sfâșiată asimetric în zona abdomenului și toracelui – așa am cumpărat-o.

cum se face friptura de bibilica la cuptor reteta pas cu pas (3)

Am stors sucul celei de-a doua portocale, l-am amestecat cu un pic de coniac și am stropit și masat bibilica cu el (pe toate părțile). I-am făcut o frecție – cum s-ar zice. Ce aromă faină! Sucul de portocale ajută și la rumenirea uniformă a fripturii. Apoi am piperat bine pasărea pe toate părțile. Cu sarea mai ușor pentru că saramura a impregnat deja carnea în profunzime. Un pic de sare merge totuși și pe piele ca să o facă rumenă și crocantă.

cum se face friptura de bibilica la cuptor reteta pas cu pas (4)

Am lăsat pirchița deoparte ca să ajungă încet la temperatura camerei și între timp m-am ocupat de garnituri. Nu a fost nevoie să o leg cu sfoară pentru că nu era dizgrațioasă (crăcănată).

Cum se face garnitura de morcovi caramelizați cu usturoi și cartofi aurii la cuptor?

Am pus cuptorul la încins la 180 C cu ventilație (treapta înaltă la cele cu gaz).

Am curățat și spălat morcovii și cartofii. Morcovii i-am tăiat în batoane (baghete) iar cartofii în sferturi.

morcovi si cartofi pentru friptura de pirchita sau bibilica

Am ales o tavă adâncă (a mea e specială pentru fripturi) și i-am căptușit fundul cu baghetele de morcov. Le-am sărat, le-am stropit cu 1 lingură de ulei și le-am presărat cu chimen. Printre morcovi am distribuit cățeii de usturoi dintr-o căpățână întreagă (cu coajă cu tot). Adică am făcut un „pat de legume” – că așa le place multora să zică. De ce? Nu că ar fi ostenită bibilica și că ar avea nevoie de un pui de somn ci ca să nu stea cu pielea direct în sucurile ce se vor forma în timpul coacerii. De ce? Ca să obțin piele rumenă și crocantă, nu fiartă și moale! Cred ca ne-am lămurit acum că acest „pat de legume” este de fapt un postament, un înălțător natural. Dacă aveți tăvi de friptură cu grilaj mobil nu ezitați să le folosiți în același scop.

cum se face friptura pe pat de legume mocovi usturoi

Coacere friptură de bibilică la cuptor – cât timp și la ce temperatură?

Peste „așternutul” de morcovi am așezat cu mare grijă bibilica (sau bibiloiul? – vorba lu’ Mărgineanu – vezi video de la final).

coacere friptura de bibilica pirchita la cuptor (1)

Am stropit-o cu 2 linguri de ulei de măsline și i-am distribuit niște felii de unt în zona pieptului. Am acoperit tava cu capacul din dotare (sau folie de aluminiu dacă nu aveți capac) și am băgat friptura de bibilică la cuptor la 180 C. Nu i-am pus niciun fel de lichid!

După 30 de minute am scos tava, am adăugat cartofii (le-am dat și lor un pic de sare, boia dulce și ulei) și am întors cu grijă pasărea cu spatele în sus (era cam rumenă pe piept). Am  băgat iar tava în cuptor (cu capac).

Am mai copt friptura 30 de minute Ce fain s-a rumenit pe spate! Am întors iar bibilica cu fața în sus și am mărit temperatura la 200 C. De-acum vreau să se rumenească bine friptura! Fără capac!

După vreo 10 minute i-am acoperit parțial pieptul cu un pic de folie de aluminiu (cu rol de protecție).

coacere friptura de bibilica pirchita la cuptor (9)

După alte 15-20 de minute această friptură de bibilică la cuptor a fost gata! Rumenă și cu piele crocantă, înconjurată de cartofi copți în untul scurs din pasăre și cu morcovi caramelizați în jur. De usturoiul copt și caramelizat nici nu vă mai povestesc… e nebunie!

coacere friptura de bibilica pirchita la cuptor (11)

Am scos tava cu această friptură de bibilică din cuptor și am acoperit-o parțial cu capacul (întredeschis de 2 degete). Am lăsat friptura 20 de minute să se relaxeze. Această etapă este foarte importantă pentru redistribuirea sucurilor interne și relaxarea musculaturii.

Servire friptură de bibilică la cuptor cu cartofi copți, usturoi și morcovi caramelizați

Am transferat totul pe un platou mai mare și adânc. Am stropit bine carnea și cartofii cu saftul (sosul) din tavă. Miroase fenomenal de bine a unt și usturoi, cu note discrete de chimen și portocală. Tare fain a iesit această friptură de bibilică la cuptor!

reteta bibilica la cuptor friptura rumena suculenta frageda

Am tranșat-o foarte ușor: pulpele, aripile, fielurile scoase din piept. Noi am fost 5 și ne-a ajuns la fix! 2 au primit pulpe, 2 au primit piept și ultimul a rămas cu aripioarele și carcasa (adică eu!). Sunt mare amatoare de ronțăit oase mai ales dacă e vorba de friptură cu piele rumenă (nu fleșcăită).

servire friptura de bibilica la cuptor cu cartofi usturoi si morocovi caramelizati

Am împărțit frățește și garniturile și a fost bătălie de morcovii și usturoiul caramelizat!

cum se face friptura de bibilica pirchita la cuptor sa fie frageda si suculenta

Faină treabă am făcut! S-au lins farfuriile! Carnea a fost moale și suculentă, extrem de gustoasă și de aromată.

reteta bibilica intreaga umpluta si fripta la cuptor cu unt si usturoi

Din fructele și usturoiul care au umplut friptura se poate face un sos franțuzesc – Sauce Madame – am povestit despre el aici – în cadrul rețetei fripturii de gâscă întreagă.

reteta friptura de gasca umpluta cu mere portocale la cuptor

Similar puteți prepara și o friptură de rață întreagă cu portocale – vezi aici.

Rata intreaga la cuptor cu portocale reteta de friptura savori urbane

Sau una de curcan întreg umplut cu merișoare și crutoane – vezi aici.

Vă las și rețeta separată a morcovilor caramelizați cu unt și usturoi – vezi aici.

reteta morcovi la cuptor cu usturoi si unt

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă simplă de friptură de bibilică la cuptor cu usturoi, cartofi și morcovi caramelizați și că o veți prepara în curând!

Aici găsiți mai multe rețete din carne de pasăre

Piept de pui cu fulgi de porumb crocanti - crispy de pui reteta savori urbane

5 COMENTARII

 1. O friptura demna de sarbatori.
  Va doresc sarbatori fericite alaturi de cei dragi ! Mii de multumiri pentru pasiunea, profesionalitatea si timpul investit!
  Frohe Weihnachten 🙂
  Liebe Grüße
  Katze

 2. Delicioasa aceasta friptura! Anul acesta am mâncat pentru prima data bibilica și am gătit-o după aceasta rețetă. O carne frageda și gustoasa foarte apreciata și de copii (datorita lor am și încercat-o, pentru a avea meniuri cât mai variate) . De atunci o „vanam” prin magazin și repetam experienta cu fiecare ocazie.
  Felicitari pentru pentru proiectul „Savori urbane”! Sunteti mereu prima mea alegere, mai ales atunci când vreau sa încerc ingrediente și moduri noi de gatire.

 3. Am făcut ieri rețeta cu două schimbări. Neavând morcovi, am folosit cartofi dulci în locul lor. Iar la final, când am scos din cuptor am pus parmezan ras pe cartofi. A ieșit perfect. Cu siguranță voi mai face rețeta aceasta. Așa că, mulțumesc mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.