Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură – floricele și ouă de Paști

0

Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură - floricele și ouă din aluat fraged 321 savori urbane

Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură – floricele și ouă de Paști. Fursecuri fine umplute cu curd de lămâie sau de portocală. Cum se fac fursecurile în formă de ou de Paște? Fursecuri fragede din aluat 321 cu unt. Rețete de fursecuri pentru Paști sau alte ocazii.

Ce spuneți? Nu-i așa că sunt foarte drăguțe aceste fursecuri în formă de ou de Paști sau de floricele? Sunt decupate din aluat fraged cu unt, sunt glasate șli apoi lipite două câte două cu un strat de gem (de zmeură sau de caise) și au mijlocul umplut cu cremă de lămâie sau de portocale (lemon sau orange curd).

Fursecuri fine umplute cu curd de lămâie sau de portocală in forma de ou de pasti sau floare

Aluatul din care le-am făcut este celebrul 321, de la străbunica mea Buia din Sibiu – vezi aici rețeta clasică de fursecuri 321. A fost testat de milioane de cititori!

reteta fursecuri fragede umplute cu gem marmelada dulceata

Cele două creme englezești (orange curd și lemon curd) întregesc perfect atât aspectul cât și gustul și aromele acestor fursecuri fragede. Rețetele lor le găsiți aici și aici. Ele au o consistență gelatinoasă și exact din acest motiv le-am ales: pentru a simula gălbenușul ouălor și mijlocul floricelelor.

De obicei făceam fursecuri clasice pentru Sărbători (Paști, Crăciun) și le lipeam doar cu gem. Acum am avut chef să mă joc un pic cu aluatul, cu formele de decupat, dar și cu glazura și ornamentele. Practic am creat niște fursecuri faine pentru Paști!

fursecuri 3 2 1 cu crema de lamaie portocale si gem de caise zmeura decupate floricele oua de pasti (1)

Aici vedeți și floricelele cu mijlocul din orange curd.

fursecuri 3 2 1 cu crema de lamaie portocale si gem de caise zmeura decupate floricele oua de pasti (2)

Iată și ouă maxi pe care nu le-am glasat, ci doar le-am pudrat cu zahăr vanilat. Posibilitățile sunt infinite, începând cu formele (decupatoarele) alese, umpluturile și terminând cu glazura și ornamentele aplicate pe aceste fursecuri. Cu un pic de imaginație puteți crea zeci de asemenea fursecuri cu cremă de lămâie sau de portocale, complet diferite ca aspect.

fursecuri 3 2 1 cu crema de lamaie portocale si gem de caise zmeura decupate floricele oua de pasti (3)

Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 2-3 tăvi de coji de fursecuri care se lipesc două câte două. Este logic că numărul lor variază în funcție de dimensiunile formelor cu care le decupăm! Ca să vă faceți o idee, dacă le decupăm în rondele clasice (de 5-6 cm diametru) ies 70 de coji, respectiv 35 de fursecuri umplute, lipite 2 câte 2.

Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură - floricele și ouă de Paști
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: mai multe fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale
Ingrediente - savoriurbane.com
Aluat fraged 321 pentru fursecuri
 • 300 g făină
 • 200 g unt gras 82% (moale, la temperatura camerei)
 • 100 g zahăr pudră
 • 1 ou
 • 1 plic zahăr vanilat
 • un praf bun de sare
Umplutura:
 • gem de caise + orange curd (cremă de portocale)
 • gem de zmeura + lemon curd (cremă de lămâie)
Glazură albă din albuș (royal icing)
 • 20 g albuș
 • 120 g zahăr pudră vanilat
 • câțiva stropi de zeamă de lămâie
Ornamente
 • bomobonele colorate (sprinkles)
 • zahăr pudră vanilat

 

Cum se fac aceste Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură – floricele și ouă de Paști?

Aluat fraged 321 pentru fursecuri de Paști

Aveți mai sus link către rețeta acestui aluat fraged. L-am preparat rapid la robot, nu l-am frământat ca să nu devină cauciucat și l-am dat la frigider, în pungă de plastic, măcar o oră. Puteți să-l preparați și cu 1-2 zile în avans și-l țineți la rece. Nu uitați să-l scoateți de la frigider cu măcar 30-40 de minute înainte de a încerca să-l întindeți!

Aluat fraged 321 pentru fursecuri de Paști sau floricele fluturasi arlechin

Mod de preparare fursecuri pentru Paști sau alte ocazii cu umplutură de gem și lemon sau orange curd

Cum se decupează foaia de aluat fraged cu forme de flori, ouă pentru Paște etc?

Am înfăinat lejer masa de lucru și sucitorul și am întins aluatul fraged 321 în foaie cu grosime de 3 mm. Am pregătit decupatoarele pentru fursecurile tip ou: unul a fost de cca. 7 cm lungime, celălalt (maxi) de 9 cm lungime. Pentru a decupa zona gălbenușurilor am folosit două duiuri.

Am decupat număr par de fursecuri tipi ouă (mari și mici) iar la jumătate din ele le-am perforat mijlocul.

Trebuie să le numărați mereu ca să aveți perechi complete de baze și capace perforate.

Cum se decupează foaia de aluat fraged cu forme de flori, ouă pentru Paște etc (3)

La floricele am folosit un decupator de 6 cm diametru + un alt dui pentru găurile din mijloc.

Am făcut și fursecuri floricele (mai mici) decupate cu o formă de 4 cm diametru, pe care o am chiar de la străbunica mea Buia. Și pe acestea le-am decupat cu vârful unui alt dui.

Resturile de aluat le-am compactat fără să le refrământ, le-am învelit în plastic și le-am dat la frigider pentru 20-30 de minute. Apoi am întins din noi foaie și am decupat mai departe.

Coacere fursecuri în formă de ou sau de floricele, fluturași, ciupercuțe etc

Am preîncins cuptorul la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz.

Am aranjat fursecurile ouă și floricele în mai multe tăvi tapetate cu hârtie de copt și le-am introdus în cuptorul preîncins. Coacerea lor durează cca. 9-10 minute. Pe primele era să le pârlesc pentru că am uitat să setez cronometrul cuptorului… noroc că m-am uitat să vă ce se întâmplă cu ele și le-am salvat la țanc.

Aici vedeți alte tăvi cu fursecuri din același aluat (am ami decupat ciupercuțe și fluturași), pe lângă floricele. Cu acestea am avut grijă să nu le coc prea mult!

Cojile acestor fursecuri se pot prepara și coace și cu 2 săptămâni în avans. Ele se păstrează foarte bine la cămară, în cutii de carton cu capac.

Umplerea fursecurilor fragede cu gem de caise sau zmeură și glasarea lor cu royal icing

Cum se umplu fursecurile cu gem de zmeură sau de caise?

Am uns cu gem de zmeură bazele mai multor fursecuri tip ou (am câteva și cu caise).

La fel am procedat și cu florile: unele sunt cu gem de zmeură, altele cu gem de caise.

floricele fursecuri umplute cu gem de zmeura si caise

Cum se glasează fursecurile cu glazură albă simplă?

Am făcut rapid, cu telul de mână, o glazură din albuș frecat cu zahăr pudră vanilat și câțiva stropi de zeamă de lămâie. 20 g de albuș sunt mai puțin decât un albuș întreg care are cca. 30-35 g.

glazura alba de albus royal icing cu zahar pudra si suc de lamaie

Am pregătit primele ornamente alese, cu temă de Paști: mici iepurași roz, mărgelușe verzi, sprinkles etc.

Am cufundat fursecurile în glazură cu fața în jos, le-am întors, le-am scurs un pic și le-am așezat pe un grilaj pus peste o hârtie de copt. Trebuie urmărit gradul de uscare al glazurii pentru a prinde momentul optim de lipire a ornamentelor! Dacă glazura e prea moale, decorurile se vor scufunda în ea. Dacă e prea tare, ele nu mai aderă la ea. Faceți probă cu 1-2 grăunțe colorate și vedeți cum se comportă glazura! Pont: mai mișcați, cu spatula, fursecurile pe grilaj ca să nu le lipească de el!

Cum se glasează fursecurile cu glazură albă simplă fursecuri oua si floricele de pasti wat2-001 (1)

Am avut mai multe tipuri de ornamente comestibile: unele erau mini banane și ananas, altele erau mini morcovi etc. Găsiți zeci de modele aici.

happy sprinkles bombonele ornamente fursecuri prajituri

Am procedat similar și cu florile: le-am cufundat cu fața în jos în glazură, le-am scurs și le-am pus pe grilaj.

Mai împingeți, cu spatula, fursecurile pe grilaj (stânga-dreapta) ca să nu rămână lipite de el!

Apoi le-am presărate cu deoruri în tonuri de oranj și de galben.

Cum se glasează fursecurile cu glazură albă simplă fursecuri oua si floricele de pasti wat2-001 (2)

După vreo oră de stat la zvântat am putut lipi bazele unse cu gem cu capacele glasate și decorate.

lipirea fursecurilor cu gem glasate si ornate (1)

Aici sunt mai multe, inclusiv 3 ouă mari (cele din dreapta) pe care le-am uns cu gem de caise și le-am pudrat cu zahăr vanilat, fără să le mai glasez.

lipirea fursecurilor cu gem glasate si ornate (2)

Pont: în această fază putem ambala fursecurile în cutii de carton cu capac și le putem depozita la cămară pentru cel puțin 7-10 zile! Se păstrează perfect și devin tot mai fragede. Vă sfătuiesc să le umpleți cu lemon sau orange curd doar înainte de servire (max. cu câteva ore în avans), deoarece ele vor trebui mutate la frigider! Practic umpleți doar numărul de fursecuri de care aveți nevoie în ziua respectivă.

Cum facem gălbenușul ouălor de Paști și mijlocul floricelelor cu curd de lămâie sau de portocale?

Am scos de la frigider borcanele cu cele 2 creme: lemon curd (de lămâie) și orange curd (de portocale) – aveți rețetele mai sus, în introducere. Acestea se păstrează la rece și au consistență mai groasă cât timp sunt reci, adică se înmoaie dacă stau mult la temperatura camerei. Nu pot să vă dau exact cantitățile de creme de portocală și lămâie pentru că nu intră mult din ele: cam o linguriță la fursecurile mari și câțiva stropi la floricelele mărunte.

Am umplut două poșuri cu aceste creme și le-am echipat cu duiuri simple cu deschidere rotundă (netedă) de 1-1,5 cm. Curd-ul de portocale este mai fluid decât cel de lămâie și începe să curgă singur din poș așa că lucrăm cu grijă și ținem orificiul astupat cu un deget.

Am decis să combin fursecurile cu gem de zmeură cu crema de lămâie și pe cele cu caise cu crema de portocale. Aici vedeți că am umplut deja cu lemon curd toate ouăle și floricele care aveau gem roșu de zmeură. Au rămas cele cu caise.

Am trecut la poșul cu orange curd și am umplut cu el fursecurile unse cu gem de caise.

umplere fursecuri cu lemon curd si orange curd (2)

Cam așa trebuie să arate gălbenușul de curd al fursecurilor ouă: să fie bombat, dar în limitele orificiului, fără să mânjească în jur.

fursecuri oua de pasti cu galbenus din orange curd

Cum spuneam mai sus, recomand să umpleți cu curd doar fursecurile pe care le puneți pe masă în ziua respectivă. Ele se pot ține la cămară 1-2 ore, dar să fie frig afară! Altfel ele trebuie păstrate la frigider, în cutii închise cu capac.

Servire și păstrare Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură – floricele și ouă de Paști

Iată platoul vesel cu fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, pentru Paști!

Servire și păstrare Fursecuri cu cremă de lămâie sau portocale, gem și glazură - floricele și ouă de Paști savori

Foarte fain au ieșit frusecurile ou cu lemon sau orange curd!

fursecuri oua de pasti cu mijloc din curd de lamaie sau portocale (1)

Îmi plac și cele glasate, și cele pudrate doar cu zahăr.

fursecuri oua de pasti cu mijloc din curd de lamaie sau portocale (2)

Uitați ce faine sunt și floricelele! Cum să nu vrei să muști dintr-un asemenea fursec?

fursecuri floricele decupate din aluat fraged 321 cu gem si lemon orange curd

Acestea sunt doar primele 2 variante de fursecuri pentru Paști pe care vi le-am pregătit anul acesta. Stați pe-aproape pentru că mai urmează și alte rețete grozave!

platou cu fursecuri pentru pasti oua si flori

Vă las și un scurt video cu aceste fursecuri, de pe contul meu de Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Savori Urbane (@oanaigretiu)

Mai demult am făcut Ișlere albe cu creme de unt cu lămâie sau portocale – rețeta aici.

Ișlere albe cu cremă de lămâie sau portocale - rețeta de fursecuri fragede glasate savori urbane

Puteți face aceste fursecuri în formă de ou de Paști sau floricele și din aluat fraged cu migdale sau marțipan – vezi aici. În plus, găsiți acolo și mai multe idei de forme și creme cu care le puteți umple.

Aluat fraged cu marțipan sau migdale măcinate și smântână - pentru fursecuri, foi, tarte, prăjituri savori urbane

Aici găsiți Colecția Savori Urbane de fursecuri fine, cornulețe, biscuiți, bezele, macarons etc.

Alte știri culinare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.