Gulaș de vițel sau vită cu cartofi rețeta de Fiakergulasch (gulașul birjarului)

0

Gulaș de vițel sau vită cu cartofi rețeta de Fiakergulasch gulașul birjarului savori urbane 1

Gulaș de vițel sau vită cu cartofi rețeta de Fiakergulasch (gulașul birjarului). Cum se face gulaș la multicooker sau oală sub presiune? Ce carne alegem pentru gulyas? Ce condimente se pun la gulaș? Rețeta de mâncare de vițel cu sos gros și aromat.

Acest Fiakergulasch sau gulașul birjarului este o mâncare tradițională vieneză preluată de la vecinii unguri. La fel ca gulașul unguresc original și acest gulyas este preparat din carne de vită, vițel, mânzat sau tineret bovin. Cuvântul „gulyas” (guiaș) înseamnă păstor de vite. Despre condimentele specifice și metoda de preparare ale unui gulaș unguresc tradițional am povestit pe larg aici. Este o mâncare cu zeamă mai lungă (gulyas leves) care se face cu carne de vită, ceapă și usturoi, ardei, roșii și musai cu chimen și paprika multă (boia dulce). În el se fierb atât cartofi cât și csipetke (mici găluște tari de făină) – vezi aici.

Ce este Fiakergulasch sau gulașul birjarului vienez?

În fostul Imperiu Austro-Ungar s-au împrumutat felurile de mâncare ale celor 11 națiuni din componența lui și așa s-au născut rețete de gulaș vienez, cehesc sau slovac. Deoarece ungurii erau mari crescători de cai, mulți dintre ei eu devenit birjari în Viena. Fiaker (fiacru) este numele unei trăsuri confortabile la care se înhamă 2 cai și care mai circulă și azi pe străzile din centrul Vienei (în scop turistic) – vezi video de mai jos.

Birjarii unguri au adus cu ei și rețeta de gulaș de vițel pe care au înnobilat-o cu tradiționalii cârnăciori vienezi (tip crenvurști), cu un ou ochi și musai cu un castravecior murat decupat sub formă de evantai. Așa se servește un Fiakergulasch vienez autentic (mit Würstel) – cel din poza de mai jos este dintr-un local din Grinzing.

fiaker gulasch in wien grinzing

Nu există o rețetă fixă de „gulașul birjarului” iar condimentele variază: chimenul și paprika apar în toate rețetele iar unele prevăd măghiran (majoran), altele o foaie de dafin, o linguriță de oțet etc. Am mâncat de nenumărate ori Fiakergulasch la Viena iar pentru a-l găti acasă m-am inspirat din Das grosse SacherKochbuch” (Cartea de bucate a casei Sacher din Viena) ediția 1975.

reteta fiaker gulas cu ou ochi carnaciori si castravete murat

Garnitura unui gulaș poate fi constituită din cartofi natur, găluște de făină (Nockerli) sau Spätzle. Gulașul birjarului este un fel consistent cu sos gros, dulceag-acrișor, picant după gust, cu bucățele fragede de carne de vită care se topesc în gură. Un gulaș tradițional are nevoie de de 3-4 ore de fierbere lentă iar cel mai gustos este cel făcut la ceaun pe foc de lemne.

gulasul birjarilor vienezi sau reteta de fiaker gulasch

GIVEAWAY – CONCURS PENTRU CITITORI!

Mai jos veți vedea cum am gătit acest gulaș de vițel în doar 90 de minute folosind o oală sub presiune tip Multicooker de la HEINNER. La finalul rețetei vă așteaptă un premiu fain oferit de HEINNER Electrocasnice!

Din cantitățile indicate rezultă cca. 6-8 porții de Fiakergulasch. Veți găsi și timpii de gătire ai gulașului în oală clasică sau la ceaun.

Gulaș de vițel sau vită cu cartofi rețeta de Fiakergulasch (gulașul birjarului)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 6-8 porții de gulaș de vițel sau vită
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 800 g carne de vițel sau vită (pulpă sau rasol fără os)
  • 75 g untură de porc sau 90 ml ulei
  • 600 g ceapă albă și roșie
  • 6-8 căței de usturoi
  • 1 linguriță cu vârf semințe de chimen
  • 2 lingurițe rase de sare
  • ½ linguriță de piper măcinat
  • 1 linguriță rasă de măghiran uscat (opțional)
  • 1 foaie de dafin (opțional)
  • 3 linguri mari (cu vârf) de boia dulce (paprika)
  • 1 linguriță de oțet simplu de masă (opțional)
  • 1-2 ardei grași roșii sau oranj (opțional)
  • 1 lingură cu vârf pastă concentrată de roșii
În plus:
  • 6-8 ouă ochiuri (câte 1/pers)
  • 6-8 castraveciori murați (1/pers)
  • 6-8 crenvurști sau cârnăciori vienezi (1/pers)
  • puțin ulei pentru prăjit
Garnitură:
  • cartofi natur cu pătrunjel
  • găluște de făină
  • Spatzle
  • pâine

 

Cum se face gulaș de vițel sau vită cu cartofi rețeta de Fiakergulasch (gulașul birjarului)?

Ingrediente pentru gulaș vienez cu carne de vită

Iată o parte din ingredientele necesare: pulpa de vițel, ceapa albă și roșie, usturoiul și ardeii grași. Pe aceștia nu e musai să-i puneți dar eu i-am avut de ceva vreme în lada frigiderului și erau cam „obosiți”, numai buni de gătit.

Am tăiat carnea de vită în cuburi cu latura de cca. 3 cm. Este și mai bine dacă folosim rasol (gambă) de vită deoarece printre fasciculele musculare sunt septuri conjunctive și fascii care fac deliciul acestui fel deoarece devin gelatinoase după gătire. Yummy!

Am tocat ceapa, ardeii grași și usturoiul. Ardeii și usturoiul sunt puși separat deoarece vor intra mai încolo la gătit.

Cum se face gulaș la multicooker sub presiune?

Folosesc de peste 1 an un Multicooker-ul Alacarte 6IX de la HEINNER (vezi aici detalii) care are și capacitatea de a găti sub presiune pe lângă funcțiile de sotare, fierbere, gătire la abur sau slow cooking! Asta da rapiditate! Gătirea sub presiune scurtează de 2-3 ori timpii de gătire clasici și este foarte utilă în cazul cărnurilor mai tari (vită, găină de țară, cocoș, vânat, ciolan de porc, picioare de porc pentru răcituri sau piftie etc) precum și a leguminoaselor uscate (fasole de exemplu).

multicooker heinner alacarte 6 sub presiune

Este foarte ușor de folosit, are un design modern, compact, nu ocupă mult spațiu de depozitare. Volumul vasului de gătire este de 6 L (cât o oală mare!), este antiaderent și poate fi spălat în mașina de vase. Aparatul are 15 programe presetate + unul de setare manuală în care îți alegi tu temperatura, timpul + funcție de menținere la cald. Genial!

Capacul este unul rotativ care se înșurubează ușor, are marcaje care ne indică pozițiile închis/deschis precum și un semnal acustic care ne asigură că acesta este corect poziționat. Pe lângă termostat și valva de evacuarea a aburului există și o supapă de siguranță care evacuează aburul suplimentar menținând constantă presiunea din vasul de gătit. Deci nu vă fie frică! Totul este gândit științific iar utilizarea acestui aparat este foarte sigură. Trebuie doar citite și respectate instrucțiunile de folosire și micul ghid cu rețete culinare (ambele broșuri vin la pachet cu multicooker-ul).

Acest Multocooker Heinner cu presiune poate fi cumpărat de aici.

Pentru început am selectat manual programul 05 (Saute/sotare) care durează 30 de minute și am pus la încins untura de porc. Puteți folosi și ulei de floarea soarelui dar rețeta clasică de gulaș este cu untură (vezi aici cum facem untura de casă).

Apoi am pus la rumenit carnea de vițel împreună cu chimenul. Este foarte important acest pas deoarece chimenul se prăjește în toate rețetele ungurești pentru a i se dezvolta aroma. Am sotat totul timp de 15 minute (fără capac) având grijă să întorc cubulețele de carne pe toate părțile iar acestea să devină ușor rumene (nu doar albite, fierte în suc propriu). Exact acele mici zone de rumeneală sunt cele care dau savoare acestui preparat! Apoi am completat cu ceapa tocată și cu sarea (puneți la început 1 linguriță din cele 2 și mai vedeți la final). Am amestecat bine și am călit totul (fără capac) alte 10 minute.

Am adăugat lingurița de oțet simplu de masă care are menirea de a frăgezi carnea. Nu vă temeți: mirosul înțepător se duce în câteva minute.

Au urmat ardeii și usturoiul precum și piperul măcinat și măghiranul uscat (nu am pus dafin). Am amestecat bine.

Ultimul condiment adăugat la acest gulaș de vițel este boiaua dulce (paprika): 3 linguri mari cu vârf (linguri de supă, nu lingurițe!). Paprika de calitate este roșie (nu maro), are aromă de ardei roșu proaspăt și nu este amară!

Ca să nu se ardă boiaua am stins imediat totul cu 300 ml de apă caldă. Am adăugat și pasta concentrată de roșii și am amestecat bine. Eu am pus și a doua linguriță rasă de sare dar puteți corecta asezonarea și la final.

Programul  de sotare de 30 de minute s-a încheiat. Am oprit aparatul de la butonul Start/Stop/Keep Warm. Gata cu funcția Saute, putem trece la urmatoarea etapa de gătire a acestui gulaș de vițel – cea sub presiune.

varianta de gătire clasică – în oală, pe aragaz sau la ceaun (pe foc de lemne)

Se urmează toți pașii de mai sus dar se adaugă vreo 750 ml de apă (în loc de 300) și se lasă gulașul la fiert cca. 2-3 ore (la foc mediu, cu capac) sau până ce carnea de vită este moale. Atenție! Lichidul din oală va scădea așa că trebuie completat din când în când. De asemenea va trebui amestecat ocazional în oală.

varianta de gătire lentă – slow cooking la multicooker sau la slow cooker

Se adaugă tot 300 ml de apă caldă, se închide capacul și se selectează programul 06 Slow Cook. Timpul recomandat de mine ar fi de 8 ore. Varianta slow cooking ne ajută când suntem ocupați și pornim aparatul de dimineața. Când venim de la serviciu avem o mâncare caldă gata făcută! După terminarea ciclului de gătit acest multicooker intră în regimul Keep Warm (păstrare la cald) așa că nu e nicio problemă dacă întârziem.

varianta de gătire sub presiune la multicooker sau în oală sub presiune (kukta)

Am închis ermetic capacul, l-am rotit în poziția „Închis” (marcată cu un lacăt și semnalizată sonor cu un tril melodios), m-am asigurat că supapa de evacuare este poziționată corect în regim de gătit (are 2 poziții: gătit și evacuare abur). Am ales programul „Manual”: presiune maximă (High) și timp maxim (60 de minute). Pe display se învârt niște liniuțe până ce aparatul ajunge în regim de fierbere. După câteva minute pe display a apărut timpul 60:00 min care a început să scadă. Lângă valva de evacuare este o supapă metalică de siguranță care se ridică singură în timpul gătirii și mai fâsâie din când în când reglând automat presiunea din aparat.

cum se foloseste multicooker sub presiune

La încheierea ciclului de 60 de minute am apăsat butonul Start/Stop/Keep Warm pentru a opri multicookerul iar apoi l-am scos din priză.

Cu mare grijă am depresurizat oala de la valva specială de evacuare a aburului. Am deschis-o cu grijă și cu intermitență deoarece aburul poate antrena și stropi din sosul mâncării. Încet, încet presiunea din interior a scăzut și când valva nu a mai fâsâit am putut deschide capacul multicookerului. Ce arome faine mi-au invadat bucătăria! Cât de fain e acest gulaș de vițel cu multă ceapă și usturoi! Am și testat cu furculița 2-3 bucățele de carne ca să văd dacă sunt făcute. Perfecte au fost! Moi și fragede. Am gustat de sare și era OK.

Cum se garnisește un Fiaker Gulasch cu ouă ochiuri și cârnăciori vienezi prăjiți?

Am încins un pic de ulei într-o tigaie antiaderentă și am prăjit ochiurile alături de crenvurștii vienezi. Pe aceștia din urmă i-am tăiat la capete, i-am tăiat în 2 ca să nu fie prea lungi și i-am crăpat în cruce la fiecare capăt. Vor „înflori” în tigaie. Aici vedeți rețeta de crenvurști de casă.

oua ochiuri si crenvursti carnaciori vienezi prajiti la tigaie

Am pregătit și câte un castravecior acru tăiat tip evantai.

Servire gulaș vienez de vițel – Fiakergulasch sau gulașul birjarului

Am făcut rapid niște cartofi natur simpli cu pătrunjel verde – vezi aici rețeta.

Cartofi natur cu unt si patrunjel reteta veche savori urbane

La fel de bine puteți alege o garnitură de găluște de făină (Nockerli sau nokedli – vezi aici) sau una de Spätzle (vezi aici).

Am aranjat farfuriile astfel: cartofi natur cu pătrunjel, gulaș de vițel cu sos gros și aromat, câte un ou ochi, 2 bucățele de cârnăciori prăjiți și câte un evantai de castravete murat.

cum se face gulas de vitel cu cartofi reteta vieneza de fiaker gulasch

Nu vă pot descrie cât de gustos este acest gulaș de vițel sau Fiakegulasch! Carnea se topește în gură, sosul este grozav de gustos iar garniturile se potrivesc perfect. Un fel consistent de mâncare pentru o zi rece de toamnă sau iarnă sau după o zi de muncă obositoare pe capra birjelor vieneze 🙂 Nu degeaba îi spune gulașul birjarului.

cel mai bun gulyas de vita cu sos gros cartofi ochiuri si carnaciori vienezi

GIVEAWAY PENTRU CITITORI – REGULAMENT

HEINNER Electrocasnice oferă un premiu grozav: un SANDWICH MAKER APPETITE SM-H2GW în valoare de 89,99 lei (prețul poate suferi modificări în funcție de promoții).

  • 2 tipuri de plăci: grill si waffle (vafe)
  • Capacitate: 2 sandwich-uri
  • Plăci detașabile și anti-adezive

Cu el puteți face vafe dulci (vezi aici) sau sărate – cu cașcaval (vezi aici).

Acest premiu se oferă unui singur cititor care îndeplinește toate cele 2 cerințe de mai jos.

Ce pași trebuie să faci pentru a te înscrie la acest concurs?

  1. Să apreciezi (Like) paginile de Facebook HEINNER Electrocasnice și Savori Urbane
  2. Să apreciezi, să distribui (Share) public (ca să putem verifica) și să lași un comentariu pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea ACEASTA (click aici) sau pentru mobil CLICK AICI care anunță acest concurs (nu pe blog). În acel comentariu te rugăm să răspunzi la următoarea cerință:

NUMIȚI O CARACTERISTICĂ A MULTICOOKER-ULUI ALACARTE 6IX DE LA HEINNER PE CARE L-AM FOLOSIT LA PREPARAREA ACESTEI REȚETE DE GULAȘ DE VIȚEL – VEZI AICI INFORMAȚIILE NECESARE.

NU se iau în considerare comentariile de pe blog sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 01.03.2020 și se încheie în 08.03.2020 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 09.03.2020.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului (HEINNER Electrocasnice): numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise pe email la [email protected] sau prin mesaj privat adresat paginii Savori Urbane de pe Facebook. Calea juridică este exclusă.

UPDATE – EXTRAGEREA CÂȘTIGĂTORULUI – 09.03.2020

În urma extragerii random cu Facebook Comment Picker (vezi video aici) s-a stabilit câștigătoarea premiului – SANDWICH MAKER APPETITE SM-H2GW de la HEINNER. Numele ei este Ivan Mirela. Felicitări! Te invităm să ne contactezi cât mai repede prin mesaj privat adresat Paginii de Facebook Savori Urbane sau prin email la [email protected].

Tot la acest multicooker sub presiune am gătit și un ciolan afumat cu fasole – vezi aici.

Iahnie de fasole cu ciolan afumat - rețeta pas cu pas savori urbane

Precum și o delicioasă tocăniță de pipote și inimi de pui – vezi aici.

mancare de pipote si inimi la multicooker heinner reteta pas cu pas

Cred că v-am făcut poftă cu această rețetă vieneză de gulaș de vițel sau vită cu cartofi sau Fiakergulasch și că veți testa gulașul birjarului cât mai curând 🙂

Aici găsiți mai multe rețete cu carne de vită, vițel, mânzat sau tineret bovin.

Friptura inabusita de vita cu sos de vin rosii si legume la cuptor reteta savori urbane

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: