Lapte condensat de casă rețeta simplă, naturală. Rețeta de lapte condensat făcut doar din lapte și zahăr, fără chimicale, fără lapte praf. Cum se face lapte condensat acasa?
De vreun an bun îmi beau cafeaua, la sfârșit de săptămână, cu lapte condensat. Asta pentru că am început să îl fac în casă. Apoi a prins și tata gustul și am ajuns să fac câte 2 borcane de lapte condensat pe lună.
Procedeul de preparare a laptelui condensat este extrem de simplu și de rapid. Mai greu e să nu uiți laptele pe foc… Practic munca mea se reduce la nici 5 minute.
Folosesc lapte gras din comerț, lapte proaspăt (de la frigidere), nu UHT. Puteți folosi oricare din mărcile cunoscute de lapte sau chiar și lapte proaspăt de vacă cumpărat de la producători.
Cu acest lapte condensat se poate face și tarta aceasta minunată cu căpșuni și lămâie – rețeta aici.
V-am arătat acum câteva săptămâni cum se face dulceața de lapte (dulce de leche). Laptele condensat se face tot din lapte și zahăr dar procedeul este mai rapid și folosim zahăr pudră din comerț pentru că acesta mai conține și amidon care ajută la legarea compoziției. Aici găsiți și rețeta de dulce de leche.
Dintr-un litru de lapte proaspăt rezultă 650 ml de lapte condensat de casă.
- 1 l lapte cu min.3,5% grăsime (proaspăt, nu UHT)
- 600 g zahăr pudră
- opțional: vanilie (1 plic zahăr vanilat sau ⅓ baton vanilie)
Cum se face lapte condensat de casă rețeta simplă, naturală?
Ingrediente pentru lapte condensat de casă
Am preparat lapte condensat cu lapte din comerț pentru că majoritatea cititorilor nu au acces la lapte de la fermă. Am ales lapte cu 3,5% grăsime. Puteți folosi orice fel de lapte din comert, dar să fie cât mai gras. Nu am încercat cu lapte UHT așa că vă sfătuiesc să alegeți laptele care se păstrează la frigider.
Am ales o tigaie curată de inox, cu diametrul de 35 cm în care am pus laptele, zahărul și vanilia. Cu cât diametrul este mai mare, cu atât evaporarea se va face pe o suprafață mai mare și se va scurta timpul de fierbere (am explicat asa și în rețetele de dulceață sau zacuscă). În plus, este bine ca flacăra să nu ajungă pe marginile vasului pentru că se caramelizează zahărul și laptele condensat se va închide la culoare.
Cum se fierbe laptele proaspăt pentru a fi transformat în lapte condensat?
Am pus tigaia pe foc mediu si am așeptat ca laptele să la punctul de fierbere. Apoi am redus focul la nivelul cel mai mic posibil. Am amestecat destul de des. Aveți grijă ca se umflă și riscă să dea în foc, mai ales la primul clocot!
Așa arată după 20 de minute: translucid, de parcă s-ar separa zahărul de lapte. Dar nu intrați în panică! Așa trebuie să fie.
După 30 de minute începe să se ingroașe ușor. Îl mai fierbem alte 10 minute. Apoi laptele condensat este gata. Eu aici am făcut jumătate de cantitate (din 500 ml lapte și 300 g zahăr pudră) și am obținut 325 ml lapte condensat. Deci trebuie să scadă multicel, mai mult de jumătate.
Laptele condensat nu trebuie lăsat să își schimbe culoarea în brun. El nu va ajunge la fel de dens și gros ca dulceața de lapte. Acest lapte condensat de casă este exact cum trebuie: cremos, încă fluid și foarte aromat.
Cum se păstrează laptele condensat făcut acasă?
Laptele condensat se poate pune în borcane prevăzute cu capac.
Acestea se păstrează cel mai bine la frigider. Are o consistență adecvată și o culoare frumoasă și apetisantă.
Acest lapte condensat de casă se poate folosi la diferite prăjituri, creme de tort, fursecuri etc. Încearcă și tu rețeta de lapte condensat de casă preparat din lapte proaspăt!
Aici găsiți mai multe rețete de dulciuri de casă, budinci, înghețată, creme etc.
[…] Vedeți aici cum fac lapte condensat de casă. […]
[…] Vă las și rețeta de lapte condensat de casă (din lapte proaspăt, nu praf) pentru că veți avea nevoie de ea la prepararea dulceții de lapte – vezi aici. […]
Daca pun mai putin zahar, as strica reteta si nu ar mai iesi cum trebuie?
Nu iese daca reduci zaharul.
Iese dar trebuie sa fierbi mai mult
[…] Rusii sunt mari amatori de deserturi cu lapte condensat indulcit. La noi se gaseste lapte condensat dulce si gros la conserva dar doar in anumite supermarketuri. Nu este vorba despre laptele condensat pentru cafea! Daca nu gasiti asa ceva in orasul vostru va oferim reteta laptelui condensat de casa – vezi aici. […]
Eu fac lapte condensat dupa o reteta argentiniana 500 ml lapte+500 ml smantana pentru frisca+500 g zahar.Iese o nebunie..
Multumesc….O voi incerca si pe aceasta😍
Cat timp se fierbe?
[…] Laptele condensat folosit la această tartă este unul concentrat și îndulcit (nu din cel pentru cafea). Se găsește ambalat în conserve metalice de 398 g și poate fi cumpărat din mai multe supermarketuri (Auchan, Real etc) sau online. Dacă nu găsiți așa ceva puteți să-l preparați chiar voi dacă urmați această rețetă. […]
[…] se pune în cafea. Dacă nu găsiți așa ceva vă las rețeta laptelui condensat de casă – vezi aici. Puteți folosi zmeură sau mix de fructe de pădure și la cremă în locul […]
Este o reteta minunata! Am facut astazi o portie desi aveam nevoie doar de jumatate pt inghetata de capsune. Am avut o cratita cu diametrul de 32 cm si l-am fiert 54 de minute. Cred ca am avut focul prea mic …..de aceea l_am fiert mai mult decat in reteta. Testerul meu personal, fiica mea, a spus ca este incredibil de bun. Este o mare realizare sa spuna asta avand in vedere ca am cautat o reteta pt ca ei i se parea ca cel din comert are gust de budinca nefiarta. Deci, MULTUMESC! As pune si o poza cu rezultatul daca mi-as da seama cum…
[…] Laptele condensat este unul gros și dulce (nu din cel pentru cafea!). Se găsește în supermaketuri ambalat în conserve de cca. 400 g. Dacă nu aveți acces la așa ceva atunci îl puteți prepara în casă din lapte și zahăr – vezi aici rețeta. […]
[…] Laptele condensat folosit la crema de Marlenka este din cel dulce și gros (nu pentru cafea!) și se vinde la conserve de 397 g. Se găsește în Selgros, Auchan, Mega Image etc. Dacă nu găsiți așa ceva atunci puteți să vi-l preparați acasă folosind această rețetă. […]
Buna ziua! Cât timp se poate păstra laptele condensat la frigider? Mulțumesc!
[…] Laptele condensat trebuie să fie din cel gros și îndulcit (nu pentru cafea!). Acesta se găsește în comerț și este ambalat fie la conservă, fie în tuburi. Dacă nu găsiți așa ceva atunci vă las aici rețeta laptelui condensat de casă – vezi aici. […]