Marmeladă fără zahăr – pastă de fructe asortate rețeta de pe vremuri (la ladă, felii)

25

Marmeladă fără zahăr – pastă de fructe asortate rețeta de pe vremuri (la ladă, felii). Pastă naturală de fructe fără zahăr sau conservanți pentru diabetici, copii mici etc. Cum se face marmelada care se poate tăia în felii? Vă invit și la un concurs!

Marmeladă fără zahăr - pastă de fructe asortate rețeta de pe vremuri (la ladă, felii) savori urbane

Cei mai în vârstă cu siguranță își amintesc de marmelada fără zahăr care se vindea pe vremuri la Aprozar sau în magazinele sătești (la cooperativă). Marmeladă „la ladă” se numea pentru că era ambalată în lăzi de lemn căptușite cu folie de plastic. Practic era o pastă densă de fructe care lua forma lăzii și putea fi feliată.

Marmelada era ieftină, acrișoară și nu prea aromată… Vânzătoarea îți trântea o felie de marmeladă pe un petec de hârtie cafenie groasă așezată direct pe talerul cântarului. „-Rămâne?”. „-Da, rămâne… ”. Vorbeam despre sume infime de ordinul 1 leu și câțiva bani. Mi-amintesc de verile petrecute la Păuliș (în Podgoria Aradului), la casa de vacanță a părinților Dianei și de magazinul sătesc pe care-l vizitam din doua motive: marmeladă și camere pentru roțile bicicletelor. De la Păuliș până la lacul Ghioroc e o aruncătură de băț însă drumul era mizerabil și făceam într-una pană la bicicletă. Eram o gașcă de 10 prieteni (și colegi) si îi făceam vânzare bună „tovarășei gestionar” 🙂

pasta de fructe naturala reteta pas cu pas

Am tot studiat faza cu marmelada fără zahăr care se poate tăia în felii și am aflat că se face exact ca un magiun de prune (vezi aici rețeta), însă mult mai scăzut. Adică fiert îndelung.

paine cu magiun natural de prune

Adevărul e ca de fiecare dată marmelada cumpărata avea alt gust: mai acră, mai amăruie, mai afumată… li se cam prindea de vase celor de la fabrica de conserve. Gustul varia în funcție de fructele pe care le avea la îndemână în acel moment: mere, gutui, prune, pere, piersici, zarzăre, corcodușe etc. Baza erau totuși merele pentru ca erau ieftine și conțin și cea mai multă pectină, gelifiantul natural care „leagă” gemurile și dulcețurile.

Despre Multicooker

Fierberea unei marmelade tip pastă de fructe dureaza ore. Nu-ți prea vine să te înhami la așa o muncă (de 4-6 ore) pe căldurile astea, să stai lipit de aragaz cu lingura de lemn în mână, amestecând în crătițoiul cu marmeladă și să te și enervezi că aceasta se poate prinde spre final și primește mirosul neplăcut de afumat, miros care eclipsează aromele naturale ale fructelor din compoziție.

Așa că vă arăt cum am făcut această marmeladă fără zahăr într-un aparat modern: multicooker.

Multicooker este un aparat de gătit cu multe funcții: de la sotat (prăjit), fiert, gătit la abur, preparat iaurt sau orez, până la copt sau la gătit lent (slow cooking). Avem deja slow cooker de peste 5 ani și v-am arătat cum se gătește cu el – vezi aici colecția de rețete pentru slow cooker.

Este compact, nu ocupă mult spațiu, cuva lui antiaderentă este foarte încăpătoare (5 L) și are 11 programe de gătit + funcție de menținere la cald. Temperatura și timpul de gătire pot fi setate și manual, în funcție de necesități. Temperaturile setabile sunt între 35 – 140 C iar timpii până la 10 ore. Există și funcție de temporizare care amână inceperea programului (max. 24 de ore). Nu vă speriați de consumul de curent electric deoarece acest multicooker are o putere între 770 – 918 W.

multicooker Heinner ALACARTE 5 HMCK-5BK (2)

Pentru a prepara această marmeladă fără zahăr am folosit o combinație de programe: sotare (Sauté), fierbere (Soup/Stew) și liber (Manual/DIY în care am ales eu timpul și temperatura). Rezultatul a fost conform așteptărilor! Am putut face marmeladă cu doua consistențe: una mai moale, tartinabilă și una mai densă ce poate fi feliată. Puteți face și gem sau dulceață la multicooker!

Puteți achiziționa un asemenea multicooker de aici.

Dacă nu aveți un asemenea aparat, atunci puteți prepara marmelada cu răbdare și chin urmând tehnica magiunului de prune – vezi aici.

Am folosit 3 kg de fructe (cântărite după curățarea de sâmburi sau cotoare, semințe) și am obținut 750 g de marmeladă mai moale + 400 g pastă de fructe mai tare. Dacă nu doriți să faceți pasta de fructe ce poate fi feliată atunci veți rămâne cu 1,5 kg de marmeladă fără zahăr.

5.0 from 17 reviews
Marmeladă fără zahăr - pastă de fructe asortate rețeta de pe vremuri (la ladă, felii)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1,5 kg marmeladă fără zahăr
Ingrediente - savoriurbane.com
Fructe întregi:
 • 1,2 kg mere
 • 1,2 kg prune
 • 700 g pere
 • 700 g piersici

 

Cum se face marmeladă fără zahăr – pastă de fructe asortate rețeta de pe vremuri (la ladă, felii)?

Ingrediente pentru marmeladă fără zahăr

Am ales să fac această marmeladă din mere, prune, pere și piersici. Fructele ar fi bine să fie coapte și zemoase.

ingrediente marmelada fara zahar

Am spălat fructele și le-am curățat de sâmburi (prunele, piersicile) și de cotoare (merele, perele). Toate fructele au rămas cu coajă!! În coajă se găsesc fibre vegetale, substanțe nutritive dar și pectina atât de necesară îngroșării marmeladei. Am tăiat fructele în bucăți mari pe care le-am ras cu robotul. Puteți să le treceți prin mașina de tocat carne.

fructe pregatite pentru marmelada fara zahar

Daca folosiți o răzătoare clasică manuală (cu ochiuri mari) atunci radeți de la început merele și perele fără să le tăiați în bucăți. Piersicile și prunele le puteți pasa cu blenderul de mână sau cu un procesor. Am cântărit fructele rase (cu tot cu zeama lor) – aprox. 3 kg.

fructe rase pentru marmelada mere pere prune piersici

Cum se face marmeladă fără zahăr, gem sau magiun la Multicooker?

Am pregătit multicooker-ul. Vreau să va spun că l-am adus în biroul/bibliotecă unde am calculatorul, ca să-mi fie la îndemână să-l supraveghez. Aparatul nu degajă căldură în jur, fiind foarte bine izolat termic.

În interior el are cuva antiaderentă, un coș perforat pentru gătire la abur, 2 ustensile pentru amestecat/servit și un pahar de măsură. Le-am pus deoparte. Important! Pe capac se află o fantă de ventilare prin care este eliminat aburul creat în timpul gătirii. Acesta este un aspect foarte important deoarece dorim să scăpăm de umiditatea din fructe și să obținem o marmeladă groasă, bine legată.

Am pus fructele rase în cuva aparatului având grijă să nu depășesc gradația maximă permisă.

cum se face marmelada gem dulceata la multicooker

Etapa 1 – fierbere marmeladă la Multicooker – Sauté –  30 min

Am închis capacul am pornit aparatul de la tasta On/Off Start și am setat primul program: Sauté. Acesta gătește la 140 C, o temperatură bună de început pentru fructele reci.

program saute multicooker heinner

Am lăsat acest program timp de 30 de minute. Nu am amestecat decât la final. Marmelada a început să se înfierbânte. Puteți deschide capacul de oricâte ori doriți dar e mai bine sa-l lăsați închis ca să nu se piardă căldura.

Așa arăta marmelada în acel moment.

marmelada la multicooker preparare saute

Etapa 2 – fierbere marmeladă la Multicooker – Soup/Stew –  2 ore

Am setat programul de fierbere Soup/Stew (supă/tocăniță) pentru 2 ore. Acesta lucrează la 100 C.

preparare marmelada gem la multicooker soup stew

Am lăsat multicooker-ul cu capacul închis și am amestecat de vreo 3 ori în marmeladă. Termostatul din dotare ne asigură menținerea constantă a temperaturii fără a exista riscul de ardere, prindere.

Așa arăta marmelada fără zahăr dupa încheierea celor 2 ore de fierbere la 100 C.

marmelada fiarta la multicooker functia soup boil

Este clar că trebuie să mai scadă și să se mai lege.

Etapa 3 – fierbere marmeladă la Multicooker – Manual/DIY –  3 ore

Am decis să merg pe intuiție și să-mi creez propriul program de fierbere. Am setat funcția Manual/DIY (Do It Yourself) și am stabilit temperatura de 110 C și timpul 3 ore. Am lăsat capacul deschis în această ultimă etapă pentru a accelera evaporarea apei din fructe. Am amestecat ocazional. După scurgerea acestui timp am obținut o marmeladă groasă și faină care a scăzut la jumătate față de nivelul inițial.

reteta marmelada la multicooker

Puteți să o lăsați și așa, cu bucățele mici de fructe. Eu am băgat blenderul de mână în ea și am pasat-o fin.

cum se paseaza marmelada pasta de fructe (2)

Am obținut 1,5 kg de marmeladă fără zahăr. Jumătate din ea am scos-o și am pus-o caldă în borcane sterilizate (vezi aici cum se procedează). Aceasta e marmelada mai moale cu care ne vom unge feliile de pâine.

marmelada fina naturala de fructe fara zahar pentru copii diabetici

Etapa 4 – fierbere marmeladă la Multicooker – Manual/DIY – 1 oră

Pe cealaltă jumătate de marmeladă am lăsat-o să scadă în continuare. Am rămas pe programul Manual/DIY însă am crescut temperatura la 140 C și timp setat de 1 oră, cu capacul deschis. Am scăzut bine de tot marmelada până am rămas cu 1/2. Din vreo 800 g am rămas cu 400 g de pastă groasă de fructe. A fost singura etapă în care am fost mai atentă la ce se întâmplă în multicooker și am amestecat mai des cu lingura din dotare pentru că se cam îngroșa treaba… la propriu! Floare la ureche!

Cum se toarnă pasta de fructe la cutie?

Am decuplat aparatul și am turnat marmelada caldă într-o cutie mică de plastic tapetată cu folie alimentară. Am nivelat-o cu spatula ca să-i dau forma de „căramidă” și am lăsat-o la răcit pe masa de bucătarie. A doua zi am răsturnat-o pe o farfurie și am feliat-o cu ușurință.

reteta marmelada feliata ca pe vremuri

Ce gust! Ce aromă! Am făcut o marmeladă fără zahăr excelentă!! Cea feliată este mult mai dulce, mai concentrată decât cea la borcan. Se simt prunele, merele, piersicile, perele. Fabuloasă! Nu s-a ars deloc, nu are miros de afumat.

cea mai buna marmelada din fructe asortate fara zahar

O rețetă tradițională de marmeladă adaptată la vremurile moderne. Da, a durat 6 ore și ceva prepararea ei în Multicooker-ul HEINNER dar în acel timp m-am ocupat de alte treburi: am citit, am scris o rețetă, am socializat pe Facebook cu fanii Savori Urbane. Nu am fost stresată că se arde ceva, nu a trebuit să stau lipită de oală ca să amestec non-stop. Marmelada s-a făcut singură! Ș-apoi și prepararea magiunului sau marmeladei la ceaun pe foc de lemne durează și 24 de ore! Muncește tot satul la amestecatul povidlei sau silvoizului.

cea mai buna marmelada naturala de casa fara zahar sau alti indulcitori

Am testat și o dulceață din fructe de pădure preparată lent la slow cooker. A ieșit grozav de bună! Rețeta ei o găsiți aici.

reteta dulceata la slowcooker sau gem de fructe de padure

Giveaway pentru cititori

Și anul trecut am avut ocazia să testez electrocasnice de la HEINNER: vezi aici un super mixer planetar cu care am făcut bezele perfecte și aici o mașină de tocat carne + o friteuză cu care am făcut ouă scoțiene (scotch eggs).

Am bucuria de a vă anunța că în următoarele luni vom oferi, împreună cu HEINNER România, câte un super mixer planetar modelul HEINNER HPM-1500XMC-V2 exact ca cel pe care-l folosesc de peste un an! Este robust, are un bol foarte mare (de 5,5 L) și este echipat cu 3 tipuri de accesorii: cârlig pentru frământare, paletă pentru amestecat și tel pentru bătut spumă, frișcă etc. Are o putere de 1500 W, 6 viteze de mixare și protecție antistropire. Valoarea lui este de 644 lei (TVA inlcus).

heinner robot de bucatarie planetar 1500 xmc

Trebuie să faci 2 pași:

 1. Să apreciezi (Like) paginile de Facebook Heinner Electrocasnice și Savori Urbane
 2. Să distribui (Share) și să lași un comentariu pe pagina de Facebook Savori Urbane la postarea (aceasta) care anunță acest giveaway. În acel comentariu te rugăm să răspunzi la întrebarea:

Care este numele complet al Multicooker-ului HEINNER cu care am făcut marmelada de fructe?

Perioada de înscrieri este între 29.08.2018 – 04.09.2018 (ora 23:59). Alegerea câștigătorului va fi random iar rezultatul va fi anunțat aici și pe pagina de Facebook Savori Urbane în data de 5 septembrie 2018.

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului: numele, prenumele și adresa completă. Calea juridică este exclusă.

Later edit 05.09.2018 – Câștigător

Câștigătoarea acestui mixer planetar Heinner este Georgiana Loredana Lazar din Slobozia, jud. Ialomița. Felicitări, Georgiana!! Te rugăm să ne transmiți datele tale de contact (numele, adresa și numarul de telefon) prin mesaj privat pe pagina de Facebook Savori Urbane sau prin email la [email protected]

Le mulțumim și celorlalți concurenți pentru participare și îi anunțăm că și în lunile septembrie și octombrie au șansa de a câștiga premii de la HEINNER, în concursurile ce urmează a avea loc pe blogul Savori Urbane. Stați pe-aproape!

Aici găsiți mai multe rețete de gemuri, dulcețuri, marmelade, jeleuri, peltele etc.

retete de dulceata de casa pas cu pas

25 COMENTARII

 1. Trebuie să încep prin a vă mulțumi pentru rețetă! Întrebarea mea este: Care ar trebui să fie aspectul final al marmeladei? Am făcut-o din 3kg de prune și 700g de mere (ce-am avut prin cămară) și am fiert-o 10h in oala normală pe aragaz. Toate bune până în momentul de față, dar nu știu cât ar trebui scăzută ca să ma asigur ca se ține în formă dreptunghiulară după răcire și nu curge. Pasta e foarte densă și după ochi aș zice că a scăzut undeva la 25% din cantitatea inițială.

  • Ca sa stea in forma ea trebuie sa fie destul de groasa in oala. Eu am ramas cam cu o treime din cantitate initiala. Fa proba cu o cutie tapetata cu folie de plastic si daca nu se incheaga dupa racire o poti muta scadea mai mult sau o muti la borcan. Mi se par cam putine mere in ce ai facut tu iar acestea au cea mai multa pectina.

   • Mulțumesc pentru răspunsul prompt! Din păcate merele mele au fost cam viermanoase și am rămas cu o cantitate mică după curățare. A ieșit cam acrișoară (normal) poate un pic moale, deși se ține cât de cât în formă. Mulțumesc mult pentru rețetă, am sa incerc și cu o cantitate mai mare de mere sau gutui care ar trebui să adauge destulă pectina în rețetă și sa micșoreze timpul de gătire

 2. Multumim mult pentru retete, e mult timp de cand le folosesc.
  In ultimul timp testez diferitele variante de marinade si am un succes teribil la familie

  Tocmai am cumparat un multicooker Heinner Alacarte 6 si unul din scopuri era sa il folosesc pentru dulceturi, zacusca, etc.
  Daca o fierb cu capacul deschis, nu stropeste in toate partile?
  Daca incep programul de fierbere direct cu 140 de grade, nu ar scurta timpul?

  Multumesc.

   • A iesit delicioasa. Am folosit programul de gem de la masina de paine care dureaza 1 ora si 30 de minute. Era cam moale asa ca am lasat masina de paine sa se raceasca si am pus din nou programul de gem pentru inca 40 de minute. Multumesc pentru reteta, un energizant gustos si foarte sanatos.

 3. […] Nu este ușor să faci așa ceva deoarece, în principiu, marmeladele trebuie fierte mult, din fructe rămânând prea puține principii nutritive. În plus, marmeladele clasice, care se fierb cu orele, au culori foarte închise datorită oxidării pigmenților naturali ai fructelor. Principiul arhaic de conservare a fructelor prin fierbere la cazan, fără adaos de zahăr, este discutabil. Adică nu punem zahăr și ne folosim doar de fructoza (tot un zahar) din pulpa fructelor pe care ne chinuim să o concentrăm pentru a obține o pastă neperisabilă. Treaba asta durează ore iar, cum spuneam mai sus, rezultatul nu este foarte grozav: o pastă maronie destul de acră dar care rezistă în timp. Vezi aici rețeta de marmeladă multi fructe preparată ca pe vremuri – cea care se vindea „la ladă” la Aprozar sau Cooperativă și care se putea tăia în felii – rețeta aici. […]

 4. […] Cu un asemenea multicooker clasic am făcut în anii trecuți marmelada naturală multifruct. Mai știți că, pe vremuri, se vindea marmeladă la ladă? Vânzătoarea îți tăia o felie pe care o trântea pe cântar așezată pe un petec de hârtie cafenie? Ce bună era!! Era o pastă naturală de fructe fără zahăr sau conservanți iar rețeta acesteia o găsiți aici. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.