Paine de casa cu zer (zăr, zară, janț) – pitute de casa moi si pufoase, cu coaja moale si miez elastic, cu gust grozav si miros imbietor. Zerul de la branza este foarte aromat, contine proteine si enzime si ajuta la dospirea acestei paini.
Tare buna si gustoasa este aceasta paine de casa cu zer! Are miez pufos si coaja subtire, bine rumenita.
Am preparat aceasta paine de casa cu zer ramas de la prepararea branzei de vaci – reteta aici. Astfel reciclam si zerul. De ce sa-l aruncam?
La fel de bine se poate folosi si zara ramasa de la prepararea untului de casa – vezi aici.
Din cantitatile de mai jos obtinem 4 painici cu zer extraordinar de bune (a cate 400-420 g bucata).
- 1100 g faina tip 650
- 750 ml zer
- 1 lingura rasa de sare
- 1 lingura rasa de zahar
- 15 g drojdie proaspata sau 4 g uscata
- ulei pentru masa de lucru
Cum se face aluatul pentru paine de casa cu zer
In zerul caldut am pus drojdia si zaharul.
Am asteptat 4-5 minute si am adaugat jumatate din faina si sarea. Am batut compozitia cu mixerul pana a facut bule. Apoi am adaugat treptat si restul de faina si am framantat aluatul (care e destul de moale). Am lasat aluatul de paine cu zer la dospit o ora, la un loc caldut. A crescut bine de tot.
Aluatul dospit se scoate pe un blat de lucru uns cu ulei. Aluatul este destul de lipicios si de moale si trebuie manevrat cu palmele unse cu ulei.
Se imparte aluatul in patru portii si fiecare portie se prelucreaza separat.
Modelare paine cu zer
Mai intai se intinde in forma de dreptunghi de circa 20×30 cm si se ruleaza de la dreapta spre stanga.
Fiecare sul se ruleaza acum de jos in sus (cu mana unsa) si introducand marginile ca la sarmale. Formam apoi cu mana bilutele, astfel incat sa adunam dedesubt aluatul si sa-i dam o forma rotunda.
Bilele de aluat se aseaza imediat pe hartia de copt, se cresteaza cu o lama (sau cu un cutit bine ascutit) si se presara un pic cu chimen (care nu va sta foarte bine la suprafata painii – nefiind date cu ou – dar care ii va conferi acesteia o aroma foarte placuta).
Coacere paine de casa cu zer
Cuptorul trebuie sa fie foarte bine incins la 220 C (caldura sus+jos+ventilatie). Pe fundul cuptorului se pune o craticioara cu cca. 500 ml de apa fierbinte care va genera abur. Painea de casa cu zer se coace 20 de minute la 200° C si apoi inca 10 minute la 180°. Practic acelasi principiu ca la orice paine: initial temperatura mare si apoi se scade temperatura. Niciodata nu se face invers.
Painile cresc frumos la copt, devin rumene si au un miros imbietor. Painea de casa cu zer (proaspat scoasa din cuptor) se pensuleaza rapid un pic cu apa rece – adica se „mangaie” cu o pensula inmuiata in apa rece. Aceasta operatiune va conferi cojii un luciu placut.
Painea se lasa la racit pe un grilaj, neacoperita si nepusa in punga. Painea fierbinte trebuie sa se aeriseasc si sa se racoreasca incet si NU se inveleste in carpe!!
Abia dupa ce este complet rece se inveleste intr-un stergar curat de bumbac sau in.
Priviti cat de elastica e painea si ce coaja faina are si cum revine la forma initiala dupa ce am apasat-o puternic cu degetele!
Noi am degustat aceasta paine cu zer impreuna cu niste carnati csabai de casa – reteta aici.
Acesta paine se poate face si cu zerul ramas de la prepararea cascavalului de casa (reteta aici).
Tot din zer se face si urda sau ricotta – vezi aici reteta.
Sa incercati neaparat aceasta reteta de paine de casa cu zer (zăr, zară, janț)!
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de paine, cornuri, franzele, chifle
[…] zer cu o strecuratoare. Nu trebuie stoarsa ci doar scursa. Zerul nu il aruncam. Vom face din el o paine de casa cu zer minunata. Zerul se poate pastra la rece 2-3 zile (in recipient […]
Buna seara! Va deranjez din nou 🙂 Astazi am facut cascaval de casa, dupa reteta S.U, si am ramas cu zer, ca atare as vrea sa fac painea de casa cu zer, pe care o recomandati (in reteta de cascaval). Acuma am prins curaj, dupa reusita cu :”unguroaica” :). Va rog sa mi spuneti cit timp trebuie sa framint aluatul inainte de a-l pune la dospit? Iar dospirea se poate face in cuptor (neincalzit) sau trebuie un loc mai calduros (de ex. linga calorifer). Multumesc pentru raspuns, o seara frumoasa!
P.S. Cascavalul a reusit foarte bine si e nemaipomenit de bun. Am facut jumatate cu chilli, chimen si usturoi si jumatate cu kapia rosu si verde. Sotul meu va multumeste pentru reteta 🙂
O paine se framanta macar 5 minute (cu mana sau la robot). Dospirea se face cel mai bine la temperatura camerei. Nu recomand asezarea castronului pe calorifer.
Este incredibil de gustoasa! Textura aparte atat la framantat cat si la mancat 🙂 se mentine f bine de pe o zi p alta , poate si mai mult dar la noi atat a rezistat.Am incercat si cu faina integrala de grau cu mare succes. Multumesc pentru retete si felicitari pentru site.
Ma bucur ca ti-a placut reteta noastra 🙂 Te asteptam si cu poze data viitoare (le poti trimite la [email protected] )
Buna,
Pot folosi drojdie ucata? Cam ce cantitate?
Multumesc
[…] sa se scurga tot zerul si fundul sitei sa nu fie atins de el. Nu aruncam zerul! Din zer putem face paine cu zer sau urda de […]
[…] am ramas cu 3 l buni de zer. Unii folosesc zerul la fiertul mamaligii. As fi putut coace o paine cu zer dar aveam deja o paine facuta in casa asa ca am hotarat sa-mi incerc norocul cu […]
o paine superba!!!! alaturi de unguroaica este trecuta la favorite!!!!
Ne bucuram ca ti-a placut reteta noastra 🙂
Buna , am o intrebare : zerul de la cascaval este dulce sau acru ? AM in casa de doua feluri si nu stiu de care sa folosesc pt paine.
Cel de la cascavalul de casa nu e acru deoarece are bicarbonat. Pentru paine e recomandat zerul scrisor de la branza de vaci.
Buna seara! Spuneti-mi va rog, dupa ce painii i-am oferit forma rotunda si am crestat-o, trebuie sa o lasam la odihna/crescut pana aproape isi dubleaza volumul? Multumesc
Nu! Painea se cresteaza cu cateva momente inainte de coacere, nu se mai lasa la dospit.
[…] Am strecurat compoziția printr-un tifon (am un tifon pe care îl folosesc doar la lactate). Zerul nu se aruncă! El poate fi folosit la aluat de pâine – vezi aici. […]
excelenta painea!!! multumesc pentru reteta.
D-na draga, sunteti mortala… 🙂 De cand v-am descoperit site-ul, fac numai paine de casa dupa retetele dvs. Sunt extraordinare retetele si atat de bine explicate. Iar dulciurile…mmm, o nebunie. Va multumesc din suflet pentru eforturile si timpul depus pentru usurarea muncii noastre.
Buna ziua. Am facut painica la care este cu zer de lapte. A iesit foarte buna si bine….eeeeee ce fericita sunt. De acum imi voi face eu painica si nu voi mai cumpara. Multumesc ca imparteti din cunostintele dumneavoastra. Zii minunata va dores.
[…] Am rămas cu 600 g de iaurt strecurat și cu 400 g de zer. Nu aruncați zerul deoarece este foarte sănătos! Puteți să-l beți ca atare sau să faceți cu el o minunată pâine cu zer – rețeta aici. […]
Bună ziua, am încercat pâinea dumneavoastră și ceva nu îmi este clar, tava cu apă se lasă în cuptor pe toată durata coacerii sau doar primele 20 de min ?