Paine de casa traditionala ungureasca reteta video

248

Paine de casa traditionala ungureascaPaine de casa traditionala ungureasca reteta video – coapta in oala. O reteta de paine pufoasa, cu coaja foarte subtire si rumena facuta dintr-un aluat de paine fara multa drojdie dar care creste ca Fat-Frumos din povesti. Se numeste házivekni (magh.) sau Hauswecken (ger.).

Reteta de paine de casa traditionala ungureasca (alintata „Unguroaica” de catre cititori) este consemnata (cu mici variatiuni) de vreo 200 de ani in toate cartile de bucate maghiare. In mod traditional ea se coace in oala pentru friptura de rata – da, asa este indicat in retete. Adica intr-o oala grea si adanca din fonta, prevazuta cu capac (dutch oven). In vremurile moderne aceasta paine de casa se poate coace si in vase speciale pentru friptura (din aluminiu teflonat), in vase de Jena (sticla termorezistenta) sau ceramice (vas roman).

Paine de casa traditionala ungureasca (28)

DUPĂ CASETA DE INGREDIENTE VEȚI GĂSI, ÎN FORMAT VIDEO, REȚETA COMPLETĂ A ACESTEI MINUNATE PÂINI UNGUREȘTI!

cover paine ungureasca de casa

Daca va doriti o paine alba pufoasa de casa, aceasta este reteta potrivita. Obtineti o paine de circa 1,5 kg. Este acel tip de paine alba pe care (imediat dupa 1990) ni-l aduceam din Ungaria. Painea pe care inainte de a o taia o priveam si o adulmecam. Ascultam cum paraie coaja subtire si crocanta la taiere. Ce deliciu, ce savoare! Coltul si prima felie le mancam asa, goale.

paine de casa traditionala ungureasca Savori UrbaneAici gasiti si reteta de paine romaneasca traditionala.

paine-romaneasca-traditionala-de-casa-cu-maia-savori-urbane

Aceasta paine de casa traditionala ungureasca se face cu o maia preparata cu cateva ore inainte si cu un mic adaos de drojdie.

Masurati intai volumul oalelor voastre si reduceti corespunzator cantitatea de aluat pe care o preparati! Volumul se masoara prin umplerea oalei (vasului) cu apa si masurarea cu o cana gradata a acestei ape.

Daca nu aveti oala de fonta puteti folosi orice oala cu capac (fara manere de plastic!), vas Jena cu capac (termorezistent) sau vas roman.

5.0 from 88 reviews
Paine de casa traditionala ungureasca reteta video
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: O paine de 1,5 kg
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru maiaua de seara:
  • 550 g faina tip 650
  • 550 g apa
  • 30 g ulei de floarea soarelui
Pentru painea propriu-zisa:
  • 800 g faina 650
  • 210 g apa
  • 30 g drojdie proaspata sau 8 g drojdie uscata
  • 50 g ulei
  • 30 g sare
  • 20 g zahar pudra
Pentru formare:
  • ulei

 

Preparare maia pentru Paine de casa traditionala ungureasca reteta video

Vă invit să urmăriți cu atenție pașii de preparare ai acestei pâini ungurești – vezi video. Vă doresc vizionare plăcută și vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de pe Youtube –  !! Mai jos veți avea și rețeta scrisă, ilustrată cu poze.

Pentru a putea folosi mai putina drojdie si pentru a avea o paine buna, vom pregati maiaua inainte. Intr-un bol (sau o cutie de plastic cu capac) se amesteca 550 apa si 550 g faina pana se omogenizeaza. Se lasa 2 ore la odihna (descoperita) la temperatura camerei. Apoi se adauga 30 g ulei se amesteca bine, se aseaza capacul si se lasa alte 10-12 ore la temperatura camerei.

banner paine fara framantare

Dupa trecerea timpului se formeaza niste bule. Maiaua e perfecta.

Paine de casa traditionala ungureasca (4)

Preparare aluat pentru Paine de casa traditionala ungureasca

Pentru aluat avem deja maiaua noastra, mai trebuie sa combinam restul ingredientelor. Alegem un castron mare si incapator. In el asezam 210 g apa calduta, la care se adauga zaharul si drojdia. Se freaca bine ca sa se desfaca.

Se adauga apoi cele 50 g de ulei si maiaua. Din faina adaugam 450 g la inceput, impreuna cu sarea, restul (de 350 g) il lasam cantarit intr-un bol separat. Aceste ingrediente se mixeaza mai intai la aparat sau cu mixerul si apoi se adauga treptat (in 3-4 ture) si restul de faina. Daca nu aveti aparat de framantat, restul de faina il inglobati cu mana sau cu o lingura de lemn.

Obtinem astfel un aluat frumos si neted care nu se mai lipeste de peretii vasului. Se lasa la dospit 30 de minute dupa care se mai framanta o data (cca. 5 minute) si se mai lasa la dospit alte 30 de minute. Dospirea se face la un loc caldut, vasul fiind acoperit de un servet curat de bucatarie.

Modelare Paine de casa traditionala ungureasca

Orice paine trebuie modelata – in termeni profesionali se numeste „shaping”. Se unge lejer cu ulei blatul de lucru pe care urmeaza sa prelucram painea. Cu mainile unse cu un pic de ulei se scoate aluatul pe blat si se intoarce cu susul in jos.

Se intinde aluatul astfel incat sa obtinem un dreptunghi de circa 40×40.

Paine de casa traditionala ungureasca (13)

Se impatura lateralele, exact ca in poza, apoi se infasoara sul painea (de jos in sus), cat se poate de strans. Asa painea noastra va avea o forma frumoasa.

Obtinem astfel un „dreptunghi” pe care il asezam pe o hartie de copt. Hartia de copt o decupati in asa fel incat sa aveti bine surplus pe margini, veti vedea mai tarziu de ce.

Acum sa vedem vasul in care se coace painea. Vasul trebuie sa fie mare de tot sa incapa ditamai painea. Eu am un vas de fonta cu capac, mostenire de la mama. Are un volum de 7 L. Citind in diverse carti si pe net despre painea de casa traditionala din Ungaria am citit ca vasul perfect pentru coacerea painii este vasul pentru friptura de rata, asa spuneau/scriau gospodinele de acum 100 si mai bine de ani, aproape 200 daca stau sa calculez. Ungaria este o mare producatoare si consumatoare de rate si gaste si le exporta in toata lumea (inclusiv foie gras – ficat de rata sau gasca indopata).

Paine de casa traditionala ungureasca (21)

UPDATE 2024 – unde găsiți oală de fontă de 7 L

Am găsit online o oală similară cu a noastră: vezi aici, la Ceaune de fonta. Acum au reducere 30%.

oala-din-fonta-pt-rata-7-litri-783657

Pe fundul vasului se toarna cca 100 ml de apa calda bine (dar nu fierbinte). Se muta painea cu hartie de copt cu tot in oala, cu grija ca apa va urca pe margine. De aceea am lasat hartia de copt mai mare pentru a nu intra apa peste aluat. Practic avem un strat subtire de apa intre peretele vasului si hartia de copt. Aceasta tehnica este conceputa de mine! Este o tehnica marca Savori Urbane! Am aplicat-o la mai multe retete de paine si am obtinut rezultate grozave!

Se aranjeaza cu foarfeca marginile hartiei care depasesc buza vasului, se aseaza capacul peste oala si se lasa la dospit intr-un loc calduros timp de circa 20 de minute. Intre timp incingem cuptorul la 245° C (maximum la cele cu gaz) pe functia sus + jos + ventilatie. Dupa cum este normal, in cazul in care coaceti o paine, initial temperatura in cuptor trebuie sa fie foarte foarte mare. Doar asa veti obtine o paine buna. Iata cat a dospit painea noastra!

Urmeaza sa crestam painea cu o lama sau cu un cutit subtire si ascutit. Crestarea se face pe transversala si facem 3-4 crestari adanci de circa 1 cm.

Paine de casa traditionala ungureasca (23)

Coacere Paine de casa traditionala ungureasca

Se aseaza capacul peste oala si se introduce in cuptorul preincins la 245° C. Se reduce imediat temperatura la 230° C. Coacem asa painea timp de 30 de minute. Apoi mai reducem o data temperatura la 200° C si mai coacem painea alte 10 minute. Cea mai grea e asteptarea…. Cum o fi painea? De mirosit, miroase senzational, dar cum o fi painea? E frumoasa? E buna? E coapta oare? Hai sa vedem! Am ridicat capacul vasului si am ramas muta de cat de fain a crescut!

Paine de casa traditionala ungureasca (24)

Ei ce spuneti? Arata bine sau arata bine? Painea mai necesita doar un pic de rumenire, motiv pentru care reintroducem painea in cuptor fara capac si o mai coacem alte 10-12 minute la  la 200° C, pana se rumeneste cum trebuie.

Ridicam un pic de hartia de la margine ca sa verificam daca s-a copt si pe laterale. E pur si simplu painea perfecta! Daca vrem sa fim siguri ca e coapta o rasturnam din forma (cu manusi speciale termoizolante) si o ciocanim usor la fund. Daca rezoneaza inseamna ca e coapta. Daca suna infundat inseamna ca e cruda si mai trebuie coapta. NU intepam paine cu scobitoarea pentru ca nu e chec sau pandispan!

Paine de casa traditionala ungureasca (25)

Am scos painea din cuptor si am pensulat-o repede cu apa rece. Etapa aceasta se numeste „spalarea painii”. Faceti liniste si ascultati painea cum vorbeste 🙂 Se aude cum trozneste coaja rumena.

Paine de casa traditionala ungureasca (26)

Imediat dupa pensulare se scoate repede painea din oala, se indeparteaza hartia de copt si se lasa la aerisit pe un grilaj. Orice paine trebuie sa se raceasca la aer, pe un grilaj. Nu nenorociti painile in carpe si pungi. Nu face bine nici cojii si nici miezului. Daca in vreo reteta scrie ca painea are nevoie sa stea in punga si in carpe inseamna ca reteta nu e buna. Nu asa se face painea. Coaja devine cauciucata si miezul cleios, ceea ce evident nu ne dorim.

Paine de casa traditionala ungureasca (27)

Asadar, repede scoatem painea la aerisit si asteptam sa se raceasca natural, la temperatura camerei. Cat de grea poate fi asteptarea 🙂

Servire paine de casa traditionala ungureasca

Si iata a sosit momentul in care putem taia painea. Cu un cutit adecvat, care taie bine (de preferat cu zimti) feliem painea. Parca mi-e mila sa o tai atata e de frumoasa…

Paine de casa traditionala ungureasca (30)

Dar familia sta la coada sa devoreze coltul asa ca incepem:

Paine de casa traditionala ungureasca (31)

Painea e moale si pufoasa, crescuta perfect, coaja subtire si crocanta. Am galerie in spatele meu: baiatul, sotul si tata se uita peste ceafa mea. Painea nu face firimituri nici dupa 3-4 zile, ramane proaspata si buna, moale si pufoasa si miroase intr-un mod foarte placut a paine buna de casa.

Paine de casa traditionala ungureasca (32)paine de casa savori urbane

Daca va place acest gen de paine va recomand sa testati si reteta de paine cu cartofi coapta in oala – o gasiti aici.

Paine cu cartofi coapta in oala reteta ardeleneasca Savori Urbane

sau reteta unei paini cu faina integrala – foarte sanatoasa si gustoasa.

Paine cu faina integrala Savori Urbane (2)

Sau delicioasa paine rustica cu seminte (reteta aici).

Trebuie sa incercati neaparat aceasta reteta de paine de casa traditionala ungureasca! Veti fi incantati de ea.

Aici gasiti mai multe retete de paine, cornuri, chifle

Chifle pufoase de casa cu cartofi (10)

Cititorii nostri au incercat reteta!

 

https://youtu.be/VjxY7xmhJ6o

248 COMENTARII

  1. E minunata! Oare as putea sa o coc intr-un vas de lut- vas roman? Vase grele de fontă nu am. Doar oale de inox si emailate. Multumesc pt un eventual raspuns!

  2. buna seara dragele mele . va urmaresc de foarte mult timp si imi place ceia ce faceti si este foarte savuros ….. sinteti foarte bine intentionate , este o placere sa citesti din ceia ce postati dumneavoastra iar noua ne saliveaza papilele gustative de fiecare data cind va citesc retetele . daca asi fi in tara vasi fi rugat sami trimiteti si mie o piinica . contra cost . eu iubesc piinea f. mult si stiu ca cea ungureasca este foarte buna . miati facut pofta si o sa incerc sa fac dar nu stiu daca imi va reusi , va iubesc si va felicit pentru tot ce faceti si daruiti la toata lumea sa fit fericite impreuna cu familiile dumneavoastra …….. va doresc din toata inima sanatete si bucuriisi spor la treaba …. o zi binecuvintata sa aveti

    • Eu am facut in vasul roman si l-am ținut in apa calda timp de 20 minute . Daca apa este calda nu va crapa. Cel putin al meu nu a crăpat si l-am tot folosit

  3. Intenționez să fac această rețetă de pâine, dar am niște dubii referitoare la ce am eu prin bucătărie. 1: nu am vas așa greu. As putea sa o fac într-o oala normală cu capac? Și 2: pot folosi o faina de grâu, alta decât cele din comerț? Am niște faina de grâu de la mama mea și as vrea sa o întrebuințez cumva. Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri! Zi bună!

  4. Va iubim pentru retetele senzationale si seriozitatea voastra dar referitor la „shaping” nu este deloc un termen professional, „shaping” in limba engleza inseamna „a modela”, puteati folosi termenul din limba romana, fara a fi nevoie sa introduceti noi termeni cu care o persoana care nu stie limba engleza mai degraba isi impleticeste limba, plus ca acesti termeni din alte limbi prin vorbirea noastra suna ca pe timpul lui Caragiale..Locuiesc in afara tarii de 25 de ani dar nu am auzit englezii sa se repeada asa sa foloseasca cuvinte din limba romana.

    • Sunt partial de acord cu tine dar… asa cum exista termenul consacrat „bain marie” care desemneaza o baie de abur sau „liaison” care desemneaza ingrosarea, legarea unui sos, asa exista si in brutarie termenii: shaping (modelare), strech and fold (intindere si impaturare – o manevra obligatorie pentru anumite tipuri de aluat) etc.

  5. Foarte tentanta reteta.Toti cautam o reteta buna de paine si,in sfarsit!
    Ce facem cu vasul,asta-i marea problema!
    Specificati undeva,ca ar putea fi un vas mare cu capac pe masura.Nu vreau sa va supar daca insist;ce fel de vas poate fi?
    Multumesc tare mult!

  6. Buna,vreau sa fac azi aceasta Paine grozava am pregatit maiaua de aseara insa azi observ ca Nu a facut bule deloc,e la fel de neteda supra fata ca aseara dupa inglobarea uleiului,sa continui sau Nu sa fac Painea iese ceva daca Nu a facut maiaua bule?

  7. Am făcut pâinea și e minunata. Pur si simplu nu mi-a venit să cred că eu pot face așa o pâine cu atât de puțin efort. Va mulțumesc și vă îmbrățișez cu drag.

  8. Cea mai buna pâine făcută și mâncată. Azi fac a 5a pâine de când ați publicat rețetă. Soțul, înainte de noapte bună mă întrebă dacă am facut maiaua

  9. Buna seara! Va urmaresc cu drag, admiratie si va felicit pentru
    ceea ce faceti!
    Intrebare: ce se intampla cu aluatul daca nu pun zahar?
    Am un nepotel
    de doi ani, mare amator de paine , am tot pregatit painea in masina.dar nu am pus zahar.
    Pot sa fac aceasta paine fara zahar ? Pana la aceasta varsta nu i-am dat zahar si ne dorim
    sa nu o facem curand.
    Multumesc ! Spor la bucatari

  10. Buna! As face si eu, dar imi da cu virgula la partea cu temperatura cuptorului. Eu am cuptor cu gaz, 8 trepte. Si ce-am gasit in domeniul tabelelor de conversie, 230 de grade corespundea treptei 8. Cum coc painea? A mai facut cineva la cuptor cu gaz si imi poate da un sfat?

  11. buna ziua,
    va rog o precizare, daca maiaua asteapta mai mult de 10-12 ore, poate fi o problema; ma refer la facut seara maiaua si painea a doua zi cand vin de la serviciu( ar insemna cam19 ore).

    multumesc frumos pentru raspuns

  12. buna ziua,

    nu stiu daca s-a postat comentariul anterior, asa ca revin cu intrebarea, daca maiaua sta mai mult de 12 ore, poate fi o problema? ma gandeam sa o fac de seara si sa fac painea a doua zi, dupa serviciu.

    multumesc mult

  13. Minunata painisoara! Temperatura de 245 C e valabila si pentru cuptoare electrice cu convectie, sau setez o temperatura mai mica? Multumesc anticipat!

  14. Buna ziua,

    Senzationala painea, este prima reteta de paine(si am incercat multe) care a iesit mult peste asteptari. Sincer este cea mai buna paine pe care am mancat-o pana acum!!!

    Felicitari pentru retetele minunate!

  15. Am facut si refăcut pâinea aceasta minunata . Mi-am primit toate laudele posibile si aproape o cerere in căsătorie ?. Numai de câștigat avem cu aceasta paine .

      • Cred ca e ceva in neregula cu cana mea gradata. O sa incerc si cu cantarul. Sau poate mancam noi prea de regim :)… In final am marit cantitatea de faina, apa si drojdie cam cu o treime si a iesit ok. Evident, am dus si prin vecini una, ca puteam sa hranesc cu atata paine un botez sau o nunta mai mica… 🙂

  16. Buena…am probat reteta si am reusit…am terminat acuma 15 min si astept sol probez…va scriu din spania..am avut un pic de probleme cu cantitatea de malai dar este don cauza umezi…aici und3 sint eu lingo mare este aierul mai umed…trebuia sa adaug intre 300 g si 400 g de malai…restul a fost ca in reteta….vreau sa pun niste poze dar nu etiu com …daca imi spuneti cum am sa le.pun…salutari

  17. Buna,doresc sa probez reteta si azi mi-am cumpărat un vas roman dar e mic….scrie pt 4 persoane (lângă pret parca era 2,5 l ) mai mare nu era :(( cum sa procedez cu cantitatea ? O sa îmi iasă în vas asa mic?sau sa înjumătățesc cantitățile …am văzut că vasul tău are 7 l…mulțumesc anticipat

  18. Buna ziua! O intrebare: Se poate intampla sa nu avem hartie de copt la indemana (ex. putem fi undeva la tara si nu se gaseste asa ceva). Ce metoda de copt putem aplica?
    Multumesc si va doresc numai bine!

    • Hartia de copt are un rol foarte important in aceasta reteta pentru ca sub ea este stratul fin de apa. Amana prepararea painii pana ce reusesti sa te aprovizionezi cu hartie de copt (Lidl, Kaufland, magazine mici etc).

      • Si eu m-am intrebat, fiind o reteta traditionala, probabil candva se facea si fara hartie de copt – oare se facea pur si simplu direct in oala sau aveau alta solutie?

        • Tehnica aceasta cu hartia de copt si stratul de apa sub ea este inventia Dianei, cea care a si facut reteta. Se stie ca orice paine are nevoie de aburi (umiditate) la copt si, in locul tavitei de apa puse pe fundul cuptorului, a decis sa improvizeze acest sistem care s-a dovedit fantastic de util! Practic este o imbunatatire a retetei vechi. Ai numai de castigat daca aplici aceasta tehnica. In plus, in reteta de fata painea se coace sub capac si nu are cum sa absoarba eventualul abur generat in cuptor. De aceea s-a gandit Diana cum sa-i dea abur sub capac 🙂

  19. Buna ,acum sant si eu in proces de preparare a paini,am o intrebare am pus exact cantitatea de apa 550 g si 550 mi apa dar aluatul nu mi se apare asa moale ca cel vazut in reteta ,Oare depinde de tipul de faina ,poate ar mai trebui putina apa
    Eu nu am acelasi tip de faina pe care l ati folosit voi.

  20. La apa si ulei masor in grame?Adica le cântăresc,in loc sa masor cu cana gradată?… Multumesc!Sunt deja cu apa amestecată cu făina,doar ca apa am pus in mililitri,nu in grame… 🙁

    • La apa densitatea e 1 g/cmc si coincid gramele cu ml. La ulei nu! 1 ml de ulei de mai mult de 1 g. In reteta spune clar „grame”. Daca citesti atent vezi ca totul se cantareste direct in bolul respectiv, fara sa mai murdaresti alte cani gradate. Pui bolul gol pe cantar si apesi butonul „tara” – adica a duci la zero. Cantaresti in el apa si iar faci tara (aduci la zero). Adaugi si faina care e indicata in reteta. Si tot asa cu restul ingredientelor.

  21. Dragele mele, painea arata fenomenal. De un an tot incerc sa fac paine in casa. Pentru noi cantitatea este cam mare. Pot sa injumatatesc cantitatile? Va multumesc mult!

  22. Sa stiti ca si eu am incercat aceasta paine aici in Bayern. Inca in plus, dupa ce colega a mancat la mine a cerut cadou la ziua ei o paine ungureasca sa-i fac.

  23. buna seara! inca imi fac curaj pt a face aceasta piine, nemaifacind niciodata piine, dar ma ispiteste fantastic. va rog sa mi spuneti, dc injumatatesc ingredientele, cum fac cu apa din oala? ramine 100ml sau o injumatatesc si pe ea? deasemenea, timpul de coacere se modifica? va multumesc pt. raspuns, o seara placuta

    • Cantitatea de apa de sub hartia de copt depinde de marimea oalei. Banuiesc ca e mai mica de 7 L daca faci doar 1/2 din portie. Trebuie sa se formeze un strat subtire de apa intre peretele oalei si hartie. Timpul de coacere se ajusteaza si el pentru ca e mai putin aluat. Cele 3 etape de coacere ar fi 20 min la 245 C, 5 min la 200 si alte 5-7 min fara capac (acestea din urma pot fi prelungite pana obtii o culoare frumoasa).

  24. Ma bucur mult ca v-am descoperit!!!painea mi-a iesit super!!si tot ce am incercat de la voi!!sa fiti sanatoase impreuna cu familiile noastre si pe noi sa ne uimiti mereu..cu retete delicioase!!

  25. Mi se lipește f tare hârtia de copt de pâine, si nu pot da o mai dau jos numa cu coaja cu tot. Si coaja aia așa buna……păcat de ea. Ce sa fac? De care hârtie sa folosesc! Care e mai bună? Ms

  26. Buna ziua ! As dori sa.mi scrieti reteta de paine din grau ce se coace in oala, deorece nu pot sa descarg reteta stiu ca este ff buna .va mulrumesc anticipat de amabilitatea dv.o zi buna

  27. Este minunata rețetă, si rezultatul este seanzational. Sper sa fac aceasta pâine cat mai des, nu este foarte complicata si este foarte delicioasa. Mulțumesc Savori Urbane.

  28. Hilfeeeee !! Ajutoooor!!! Vaiiiiii………nu am pus capac pe maiaua :(…….oare o sa imi reuseasca totusi painea?? Multumesc frumos pentru un raspuns asteptat cu nerabdare….

  29. spuneti-mi va rog daca as putea folosi o faina alba cu 8 g proteina/100g faina. Unde locuiesc eu nu se gaseste faina cu mai multa proteina.. Multumesc .

    • Teoretic ar merge insa ai grija cu lichidele, mai bine le pui treptat (ma refer la cele 210 g de apa care trebuie adaugate a doua zi). Pune 150 g si mai vezi daca se mai cere. Fainurile cu procent mare de proteine (10-15%) absorb mai multa apa decat cele cu 8%. In ce tara stai? Eu cred ca se gaseste faina pentru paine sau pizza peste tot.