Paste cu sos de rosii si chiftelute – reteta de meatballs pasta. Un fel mai rar intalnit la noi dar foarte gustos. O idee de reciclare a chiftelelor ramase din ziua anterioara (in locul eternelor chiftele marinate).
Daca tot am facut chiftele, am pastrat o jumatate din compozitie pentru aceste paste. In general se folosesc paste lungi gen spaghetti sau linguine dar nu are nimic daca folositi pastele pe care le aveti la indemana, fie ele si scurte. Tot in burta ajung. Italienii sunt foarte stricti in alaturarea sosurilor cu anumite tipuri de paste si am mai povestit despre asta la reteta de macaroane cu branza.
Si cum spuneam, am pastrat compozitie de chiftele special pentru acest fel. Reteta de chiftele o puteti gasi aici si o puteti adapta dupa bunul plac. Puteți face chiftelele si la cuptor – vezi aici reteta.
Aceasta reteta se poate face foarte repede daca avem deja sosul de rosii preparat (si pastrat in frigider). Bineinteles ca aceste paste cu sos de rosii si chiftelute sunt mai gustoase atunci cand sunt amestecate si presarate cu parmezan ras sau cu pecorino.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 4-6 portii de paste cu sos de rosii si chiftele.
- 400 g paste uscate (preferabil lungi)
- chiftelute din 300 g de carne
- sos de rosii cu ceapa si usturoi
- parmezan ras pentru servit
Mod de preparare paste cu sos de rosii si chiftelute – reteta de meatballs pasta
Primo tempo: am pus la fiert o oala cu apa si sare pentru paste. Are nevoie de cca. 20-30 de minute ca sa ajunga in regim de fierbere.
Cum se face sosul de rosii pentru pastele cu chiftele?
Secondo tempo: sosul de rosii. Reteta sosului de rosii pentru paste sau pizza o gasiti aici. Sosul acesta rosu si parfumat l-am facut foarte simplu: ceapa si usturoi calite in ulei de masline, rosii din conserva (vara cu rosii proaspete), busuioc, oregano, sare, zahar.
Cum se fac chiftelutele pentru pastele cu sos de rosii?
Intre timp m-am ocupat de compozitia de chiftele – asa cum o fac eu: cu ceapa, usturoi, cimbru, sare, piper, paprika, oua – reteta aici. Am dozat chiftelele cu lingura pentru cafea (cca. 3 cm diametru) – marime medie.
Nu am tavalit chiftelele prin pesmet sau faina ci le-am prajit asa cum erau. Le-am scos la scurs pe servete de hartie.
Apa din oala a clocotit asa ca am pus si pastele la fiert (pe pachet spunea 9 minute). Practic se lucreaza simultan la 3 ochiuri de aragaz: pe unul fierb pastele, pe al doilea sosul de rosii si pe al treilea de prajesc chiftelele. Timing!
Mereu incerc sa-mi sincronizez retetele astfel incat componentele sa fie gata deodata si sa le pot servi alor mei cat mai repede. Uite ca pastele sunt fierte si scurse, sosul rosu este cremos si parfumat iar chiftelele sunt rumene si calde. La masa!
Servire paste cu sos de rosii si chiftelute
Am asezat intr-un castron pastele, sosul si chiftelele.
Fiecare si-a pus in farfurie cat a dorit, a amestecat bine si si-a presarat parmezan ras deasupra.
Foarte gustoase sunt aceste paste cu sos de rosii si chiftelute!
O alta varianta de utilizare a chiftelelor reci (din ziua anterioara) este marinarea lor cu sos de rosii – reteta aici.
Sau prepararea unei delicioase salate de chiftele cu maioneza si ceapa marinata – reteta aici.
Buuun! Îmi place grija cu care ai format chifteluţele. Frumos. Pe blogul meu puteţi citi despre plante medicinale. Vă invit. https://anapanait.wordpress.com/
[…] Din compozitia de mai sus ies cca. 20 de chiftele marisoare, de 5-6 cm. Eu am facut doar 10, jumatate din compozitie lasand-o la rece (in cutie ermetic inchisa) avand in plan si niste paste (mi-a ramas gandul la ele). Am facut paste (linguine) cu sos de rosii si chiftelute (meatballs pasta) – reteta aici. […]
[…] a făcut mai demult celebrele meatballs pasta (o rețetă clasică americano-italiană) – vezi aici. Sosul acestora diferă de cel de […]