Pateuri cu branza si trigoane din foietaj cu telemea sau branza de burduf. Reteta de pateuri cu telemea (sau trigoane) este una simpla si la indemana oricui. Umplutura se prepara in 2 minute si poate include mai multe tipuri de branza, in functie de preferinte si de ce aveti la indemana.
Aceste pateuri cu branza sunt foarte iubite de romani si se servesc reci sau calde, ca aperitiv sau gustare, alaturi de o tuica sau de o halba de bere. Bineinteles ca sunt mult mai gustoase daca sunt preparate din aluat foietaj de casa (reteta aici). Acesta poate fi portionat si congelat si folosit la nevoie.
Daca nu aveti timp sa faceti foietaj in casa va recomand aluatul foietaj proaspat din Kaufland care este cu UNT! (de la frigidere, nu de la congelatoare).
Sau puteti face un foietaj de casa cu osanza proaspata de porc (aluat de haiose) – vezi aici.
Umplutura trebuie sa fie una cremoasa dar ferma, nu sfaramicioasa. Eu am amestecat branza de vaci (bine scursa) cu telemea si cascaval ras + 1 ou. Daca doriti o nota mai picanta puteti pune si branza framantata sau de burduf.
Aceste trigoane se pot face si cu aluat dospit – vor iesi pufoase – reteta aici.
Am folosit cca. 500 g de aluat foietaj impartit in 2 foi. Din prima am facut 15 pateuri (patrate) si din a doua 25 de trigoane.
- cca 500 g aluat foietaj
- 200 g branza de vaci mai grasa (preferabil din piata)
- 100 g telemea de oaie, capra, vaca sau branza de burduf
- 100 g cascaval ras
- 1 ou intreg
- sare (cu precautie, in functie de cat de sarata este telemeaua)
- 1 ou batut pentru uns
- seminte de chimen, susan sau ce va place
Mod de preparare pateuri cu branza si trigoane din foietaj cu telemea sau branza de burduf
Umplutura de branza
Intr-un castron am asezat branza de vaci, telemeaua rasa si cascavalul ras. Am spart un ou si le-am amestecat bine. Am gustat si am completat cu putina sare. Umplutura este cremoasa dar densa, ca o plastelina. Daca e prea fluida ea va curge la copt.
Cum portionam si umplem pateurile cu branza?
Am impartit aluatul foietaj in 2 si am intins prima foaie in dreptunghi de cca. 30 x 50 cm si si grosime de 3-4 mm. Nu va speriati ca e subtire pentru ca va creste la copt! I-am aranjat marginile cu taietorul de pizza si am impartit-o in 15 dreptunghiuri de cca. 5 x 15 cm. Am lucrat cu un centimetru de croitorie (sau rigla). Marginile nu se arunca! Si ele pot fi coapte separat sub forma de saleuri.
Am format din jumatate din compozitia de branza mici bilute pe care le-am asezat pe fiecare dreptunghi, spre unul dintre capete, lasand o margine de 1,5 cm. Am batut un ou cu putina sare si am pensulat cu el chenarele interioare ale pateurilor. Oul va functiona ca un adeziv in timpul coacerii, sigiland umplutura in interiorul pateurilor.
Am pliat in doua fiecare dreptunghi de aluat (ca pe-o carte) si am presat usor marginile cu degetele. Am asezat pateurile in tava asternuta cu hartie de copt, cu spatiu intre ele pentru ca vor creste mult. Le-am uns cu ou batut si le-am presarat cu chimen si am dat tava la congelator pentru 5-10 minute.
Cum se fac trigoane cu branza telemea sau burduf?
Am intins si a doua foaie de aluat si am taiat-o in patrate cu latura de cca. 6 cm. La fel, am facut bilute din restul de branza, am uns cu ou chenarul interior al patratelor si apoi le-am pliat in diagonala. Am apasat usor marginile, am uns pateurile cu restul de ou si le-am presarat cu chimen. Le-am dat si pe ele la congelator pentru 10 minute.
Coacere pateuri cu branza si trigoane din foietaj
Aluatul foietaj se coace la temperaturi inalte (200 – 210 C – treapta inalta la cuptoarele cu gaz). Cuptorul trebuie sa fie bine preincins. Este preferabil ca pateurile sa fie bine racite (usor inghetate) inainte de a le baga la copt.
Am copt pe rand tavile incepand cu pateurile. Timpul de coacere este de cca. 20 -30 de minute la 200 C, pana ce pateurile cresc si si se rumenesc bine. Trebuie sa fie gatite si in grosimea aluatului.
Servire pateuri cu branza si trigoane din foietaj
Iata ce faine au iesit aceste mini pateuri! Desi a fost ferma, umplutura mi-a evadat din cateva bucati (nu le-am apasat marginile cum trebuie).
Ce bune si aromate sunt aceste pateuri cu branza! Calde sunt un deliciu!
Cateva au mai apucat sa se racoreasca 🙂 Sunt foarte bune si a doua zi. Se pastreaza 1-2 zile in cutii de carton inchise.
Va las si reteta pateurilor cu carne tocata si ceapa – vezi aici. Sunt fenomenale!
Tot de sezon sunt si spiralele cu sparanghel si sunca (reteta aici).
Tot din aluat foietaj fac si rulouri si cornete umplute cu frisca sau crema de vanilie – vezi aici.
Ati vazut cat de simplu se fac aceste pateuri cu branza si trigoane din foietaj cu telemea sau branza de burduf? Cand le testati? 🙂
[…] si o reteta simpla de pateuri si trigoane cu branza sarata – tot din […]
Buna seara, imi plac foarte mult retetele tale , am facut de cateva ori aluatul foietaj ,dar saleurile ,pateurile nu cresc asa ca in fotografiile tale .Respect gramajul ,unt gras, si impaturirea cu toate regurile… Oare ce gresesc?
Incearca sa dai tava cu pateuri sau saleuri la congelator pentru 20-30 de minute inainte de a o baga la copt.
De abia astept sa gatesc reteta asta
Am făcut …pateuri cu brânză …Cu aluatul linco….A ieșit fff bune..
AU iesit….
[…] el un disc de 26 cm (cu un cerc metalic). Marginile se pot folosi la altceva – sărățele sau pateuri cu brânză de exemplu. Am decupat hârtia de copt ca să nu-mi fâlfâie prin cuptor și am mutat discul de […]
[…] Mai avem o rețetă de trigoane cu brânză sau pateuri însă din aluat foietaj – vezi aici. […]
Excelent am făcut cu aluat foietaj Morărița.
[…] Țin minte că se făcea coadă când ieșeau tăvile fierbinți cu pateuri cu brânză sărată (rețeta aici) sau cu pogăcele cu jumări (rețeta […]
[…] aceasta tarta am folosit margini reframantate de foietaj, cazaturi de la niste pateuri cu branza. Sunt foarte bune pentru asa […]
[…] like this savoury feta pie with homemade phyllo , little single serving cheese pastries called pateuri, and simple cheese sticks like the ones featured […]