Piersici umplute cu crema reteta pas cu pas

18

Piersici umplute cu crema reteta pas cu pas savori urbane

Piersici umplute cu crema reteta pas cu pas. Reteta de fursecuri piersici sau caise fragede si delicate, umplute cu crema fina de cacao sau ciocolata cu rom si nuca. Cum se fac si se coloreaza piersicile umplute? Ce coloranti folosim si in ce cantitate? Cu ce crema se umplu piersicutele?

Aceste piersici cu crema, impreuna cu nucile umplute sunt cu siguranta printre cele mai populare prajituri ale romanilor. Dar nu numai ale lor…  In zonele cu populatie preponderent maghiara (Transilvania) si in Ungaria aceste piersicute umplute se fac in mod traditional la nunti, fiind printre prajiturile care se dau cadou oaspetilor cand pleaca acasa de la nunta (lagzis barack, lakodalmas barack).

Originea lor este in Italia renascentista –  finte pesche all’alchermes. In mod traditional ele se umplu cu crema de vanilie, ciocolata sau marmelada. Culoare specifica rosiatica este data de lichiorul Alchermes – un lichior aromat cu cuisoare, scortisoara etc.

Aceste piersici umplute sunt rezistente (fizic si in timp) si usor transportabile. Se pot face cu multe zile inainte, fiind chiar mai bune dupa cateva zile, dupa ce se imprietenesc cu crema si se fragezesc.

cum se fac piersici umplute cu crema

Pregatirea acestor piersici de casa este destul de migaloasa. Aluatul se pregateste simplu dar apoi portionarea (la gram) si formarea bilelor, coacerea, scobirea, umplerea si colorarea lor sunt etape care necesita timp si atentie.

Partea buna este ca putem coace cojile pentru piersici cu multe zile inainte de Sarbatori sau alte evenimente, ele rezistand in camara si o luna (neumplute). Recomand insa sa le scobiti imediat dupa coacere pentru ca se vor intari in cateva zile. Oricat de mult se intaresc, ele vor redeveni fragede supa umplerea cu crema si colorarea cu sirop.

Din cantitatile de mai jos am obtinut 22 de bucati de piersici umplute cu crema avand cca. 5,5 cm diametru (umplute). Nu-mi plac cele monstruos de mari pentru ca te saturi cu una si nu mai poti manca si alte feluri de prajituri. Piersicile ar trebuie sa fie cat de doua imbucaturi: musti o data si apoi lichidezi ce-a ramas.

5.0 from 12 reviews
Piersici umplute cu crema reteta pas cu pas
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 22 de bucati piersici umplute
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru coji:
  • 200 g unt 82% (rece)
  • 150 g zahar pudra
  • 2 galbenusuri
  • 60 g smantana min 20%
  • un varf de cutit de sare
  • 1 lingurita rasa de coaja de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 400 g faina 000
  • 7 g praf de copt (optional)
Pentru crema:
  • 150 g zahar
  • 150 g apa
  • 40 g cacao pudra de calitate
  • 4-5 picaturi de otet
  • vanilie
  • 65 g nuca macinata
  • cca. 275 g miez scobit din cojile fursecuri
  • 100 g unt 82% (moale, la temperatura camerei)
  • 20 ml rom de calitate (veritabil - Jamaica, Stroh sau similare) sau cateva picaturi de esenta de rom
Pentru siropurile colorate:
  • 80 g zahar
  • 80 g apa
  • vanilie
  • 3-4 felii de lamaie
  • 3-4 felii de portocale
  • colorant alimentar lichid rosu, galben si verde (sau albastru)
  • zahar tos fin pentru decor

 

Cum se prepara piersici umplute cu crema reteta pas cu pas?

Cum se fac cojile pentru fursecuri piersici?

Pentru aluat taiem in cubulete untul rece si il batem cu zaharul pudra pana se omogenizeaza. Adaugam apoi galbenusurile, vanilia, sarea, coaja rasa de lamaie si smantana. Mixam pana se omogenizeaza.

Adaugam in final si toata faina impreuna cu praful de copt. Nu va impacientati daca dupa 3-4 minute arata ca un nisip umed! In urmatorul minut se rezolva problema si faina se va incorpora frumos. Este un aluat fraged, asemanator cu cel de tarte (reteta aici). De aceea NU trebuie framantat indelung ci doar pana se omogenizeaza totul. Framantarea excesiva a aluaturilor fragede duce la intarirea lor (se dezvolta reteaua de gluten din faina).

Formam cu mana o bila de aluat pe care o invelim intr-o folie transparenta si pe care o dam la rece (frigider) pentru 10-15 de minute.

Cum se portioneaza aluatul si cum se modeleaza fursecurile piersici?

Pentru portionare am folosit cantarul. Am intins aluatul pe masa, avand grosimea de ca.1 cm si apoi am portionat bucati (dreptunghiuri) care sa fie de aproximativ 20 g. Am reusit sa le portionez foarte fain, astfel incat practic cu cantarul doar m-am verificat. Nu le faceti „la ochi” pentru ca nu va vor iesi egale.

Din aceste portii de aluat se formeaza bile (in palme) pe care le asezam pe tava de copt pe o hartie. Ele se vor lati un pic la copt asa ca trebuie sa lasam loc intre ele. Din cantitatea de mai sus mi-au iesit 2 tavi mari – adica 44 de bilute.

Piersicile se introduc in cuptorul preincins la 170° C (caldura sus + jos + ventilatie respectiv treapta medie la cuptoarele cu gaz) si se coc 20 de minute, pana devin aurii. Din cauza prafului de copt (care e un agent de afanare) acestea vor mai crapa pe alocuri insa in final nu e nicio problema pentru ca, dupa umplere si colorare, piersicile se tavalesc prin zahar tos care estompeaza aceste mici defecte.

Cum se scobesc aceste fursecuri piersici?

V-am spus in introducere ca este recomandat sa le scobiti imediat dupa coacere, dupa ce s-au racorit un pic. Cu un cutit bine ascutit cu lama scurta se face o gaura in partea de jos. Acolo vom face loc pentru crema. Aveti grija sa nu perforati sau sa sfaramati coaja!

Miezul scobit si piersicile rupte (la mine nu a fost cazul) se colecteaza intr-un castron. Acestea vor fi baza cremei. L-am cantarit si am constatat ca am 275 g de firimituri.

Cum se face crema pentru Piersici umplute – reteta pas cu pas?

Observatie: este evident ca vom obtine mai multa crema decat avem nevoie pentru a umple piersicile deoarece la miezul scobit se mai adauga nuca, sirop de cacao, unt etc. Am obtinut 700 g de crema din care am folosit 350 g pentru a umple cele 22 de piersici (compuse din 44 de jumatati).

Aveti doua posibilitati: fie faceti jumatate din cantitatea de crema indicata in reteta (si ramaneti cu jumatate de firimituri nefolosite), fie faceti toata cantitatea iar din crema ramasa modelati niste bilute pe care le tavaliti prin nuca de cocos (reteta aici) sau mai puneti cativa biscuiti petit beurre rupti in bucati si faceti un salam mic de biscuiti (reteta aici).

Sa trecem la treaba! Pentru crema pregatim un sirop cu zahar si cacao. Amestecam mai intai zaharul cu cacaoa si apoi adaugam apa. Astfel cacaoa nu va face cocoloase. Se adauga otetul si vanilia. Se pune la fiert pana ajunge la 105° C (trebuie sa se lege usor, la proba cu farfurioara sa formeze o picatura care curge, nu ferma). Apoi se ia de pe foc si se lasa la racit. Trebuie sa ajunga la temperatura camerei.

Nu recomand folosirea laptelui deoarece acesta este perisabil (se strica repede) si favorizeaza formarea coloniilor de bacterii (fermenteaza).

Am prajit usor nuca intr-o tigaie si am macinat-o fin. Iata cele 275 g de firimituri (in stanga) si cele 60 g nuca macinata (in dreapta).

nuca prajita si macinata pentru crema piersici umplute

Untul moale (la temperatura camerei) se spumeaza cu un praf de sare cu mixerul, apoi se adauga in suvita jumatate din siropul de cacao. Nu e nicio problema daca in acest moment crema pare taiata – excesul de umiditate va fi preluat de miezul scobit din fursecuri si de nuca.

Se adauga apoi miezul scobit, nuca si restul de sirop.

Crema va fi parfumata cu rom veritabil STROH, Jamaica, Havana sau similare. Puteti sa-l inlocuiti cu esenta de rom (cateva picaturi) insa aroma acesteia nu are nicio legatura cu romul adevarat. STROH este un rom austriac iar numele lui se pronunta „ștroo” (cu o lung).

Crema este gata!! Am obtinut 700 g de crema aromata si gustoasa din care am folosit la umplut 350 g.

Cu restul de crema am umplut niste deliciosi fagurireteta aici.

Cum se umplu fusecurile piersici cu crema?

Cojile scobite se umplu cu varf cu cate o lingurita de crema de cacao. Se apasa bine ca sa fim siguri ca am umplut ca lumea fiecare coaja iar apoi se mai pune un mot de crema in varful fiecarei coji.

Apoi unim cojile doua cate doua cojile, formand piersica. Trebuie sa se vada un pic din stratul de crema dintre jumatati. Dam tava la frigider pentru o ora, timp in care se intareste crema (care are unt).

Cum se coloreaza aceste piersici umplute cu crema?

La exterior piersicile se ung cu un sirop aromat de zahar.  Nici nu vreau sa ma gandesc cum sunt piersicile inmuiate in apa chioara colorata sau in lapte cu colorant. Laptele va fermenta rapid si ca dezvolta colonii de bacterii.

De aceea am ales sa fac un sirop fiert din zahar, apa, vanilie si felii de lamaie si portocale (cu coaja pe ele – bine spalate in prealabil). Ce arome grozave are siropul!

Am pus la fiert intr-o craticioara zaharul, zaharul vanilat, apa, feliile de lamaie si de portocale. Daca doriti sa mai adaugati si alte arome, acum puteti sa o faceti. Am lasat siropul 2-3 minute (din momentul in care a inceput sa clocoteasca). Am stins focul si am lasat siropul la racit.

Am chemat-o pe Oana la mine sa vedem cum facem cu pictatul piersicilor. Ea e cu decoratul si partea artistica. Am impartit siropul in 4 castroane de sticla (sau portelan) punand mai mult in 2 dintre ele (care vor fi rosu si galben) si mai putin in cele ce vor fi verde si oranj (portocaliu). Daca nu aveti verde puteti combina albastru cu galben.

Am dozat pigmentul (colorantul alimentar lichid) astfel incat sa nu obtin niste culori tipatoare, stridente… vrem niste piersici colorate delicat, pastel, nu tip „semafor”. Am avut:

  • un bol cu sirop rosu (nu foarte concentrat pentru ca vrem sa obtinem un roz-piersica)
  • unul cu verde (in care am pus cateva picaturi de galben care sa vireze verdele smarald intr-unul care aduce cu iarba de primavara)
  • unul cu galben (in care am pus 2 picaturi de rosu care sa vireze galbenul strident tip lamaie intr-unul mai cald, spre galbenus)
  • unul cu oranj in care am mixat rosu cu galben.

Nu folositi culorile alimentare ca atare pentru ca arata groaznic, nefiresc!

Am lucrat cu manusi de cauciuc si cu pensule (la verde si oranj). Jumatate din piersica am inmuiat-o in siropul rosu, apoi pe verso am bagat-o in galben iar verdele si portocaliul l-am aplicat cu pensula in zona de unire a celor doua jumatati. Incercati sa le dati un aspect apropiat de cel natural.

Am asezat piersicile pe niste servetele de hartie pentru a absorbi surplusul de sirop si apoi le-am tavalit prin zahar tos fin (cu granulatie mai mica decat cel obisnuit). Rand pe rand am asezat piersicile pe o tava. Vedeti si doua mai vinetii (un violet turbat) pentru ca Oana a vrut sa faca si doua prune :).

cum se fac fursecuri piersici umplute

Piersicile noastre au cam 4,5 cm in latime si cam 5,5 in lungime.

Puteti acoperi tava cu folie de plastic si sa o dati la frigider pana in momentul servirii.

Cum se decoreaza si se prezinta fursecurile piersici umplute cu crema?

Am aranjat aceste piersici umplute pe un platou simplu, alb, care le pune in evidenta culorile frumoase.

cele mai bune piersici umplute cu crema reteta

Avem un platou vesel, apetisant. Pe-aici pe-acolo am pus cate o frunza de piersic (ultimele gasite in piersicul din gradina). Puteti folosi frunze mici de buxus (spalate si zvantate).

cu ce frunze decoram piersicile umpluteplatou cu prajituri piersici umplute

Si acum, la masa! Cine doreste o piersica frageda si aromata??

piersici de casa umplute cu crema cu nuca si roma reteta pas cu pas

In sectiune se vede cat de fraged e aluatul si cat de generoasa este crema, care umple perfect cavitatea.

sectiune piersici umplute cu crema

Piersicile umplute cu crema se pastreaza la frigider (in cutii inchise) peste 2 saptamani. Devin tot mai fragede pe zi ce trece.

prajituri piersici cu crema de casa colorate

Merita sa incercati si voi aceasta reteta de piersici umplute cu crema. Daca tot alocati atat timp acestor fursecuri macar sa fie gustoase, fragede si aromate 🙂

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de fursecuri de casa

bezele simple reteta pas cu pas savori urbane

18 COMENTARII

  1. Îmi aduc aminte din copilărie ca mama făcea aceste piersici. Din păcate, o data cu ea , am piedut și multe rețete pe care le făcea. Mulțumesc pt rețeta și explicațiile detaliate. Website-ul vostru este unul dintre cele mai bune și de câte ori caut o reteta ori idee acesta este primul loc unde mă uit. Continuat tot așa. 🤗🤗🤗

  2. heeelp va rog sa imi spuneti unde gresesc… am urmat reteta intocmai..dar cand bag bilele la cuptor, incepe untul sa iasa parca..se flleostesc si arata ca niste fursecuri turtite..nicidecum rotunde..:((( unde gresesc? temp 170 cu ventilatie..preincalzit..

    • Poate a fost prea cald in casa iar acesta este un aluat fraged. Cat de blegi cunt? Ale noastre au iesit prea bombate asa ca as spune ca ale tale, daca sunt mai plate, vor forma niste piersici foarte faine 🙂

  3. am gasit buba…imi mai ramasese putin aluat si am mai adaugat putina faina..acum vad ca isi pastreaza forma..nu inteleg de ce..400gr folosisem initial

  4. Draga Diana(si Oana), iti(va) multumesc foarte mult pentru aceasta reteta, si pentru toate celelalte.
    Sinteti o inspiratie :-))!!
    Si eu fac piersicile in fiercare an, inainte de craciun. Reteta mea este putin diferita, dar imi iasa intotdeana foarte gustoase, in schimb ale voastre arata de parca ar fi rupti acuma de pe pom. Si Ideea cu siropul fiert nu am avut-o. Pina acuma am folosit doar apa fiarta si racita, in care am adaugat numai culoare alimentara rosie. Anul acesta voi incerca si eu se le colorez asa frumos. Deja acuma ma bucur.
    Eu fac in fiecare an inainte de craciun, 10-15 feluri de fursecuri, pentru ca aici asa este obiceiul si le daruim prietenilor, colegilor, oamenilor care nu pot sa coace(n-au bani, n-au timp sau n-au habar).
    Multe salutari si faceti tot asa, tot inainte!
    Scuzati gramatica si ortografia mea.

  5. Tocmai mănânc niște minunate și fragede piersicute făcute de mama mea, „pe ochi” și ca rețetă și ca forma; a făcut atâtea ptr nunti că nu mai are nevoie de rețetă. Eu nu le fac, nici nu știu dacă mi-ar reuși.

  6. Ce minunăție ! ! ! 😍 Mulțumesc frumos că împărtășiți cu noi aceste rețete tradiționale și valoroase, date uitării de noile abordări moderniste-chumico-nocive. Sunteți minunate , fetelor ! 💕

  7. Diana, se poate sa fi ars siropul cu cacao? Mi s-a întărit cam mult când s-au răcit, mai tare dacat consistenta Nutella… sa fi ars zaharul? In plus, mi se pare cam amară crema. Unde sa fi greșit? Mulțumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.