Plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou – rețeta rapidă cu brânză, iaurt și foi subțiri din comerț

2

Plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou - rețeta rapidă cu brânză, iaurt și foi subțiri din comerț savori urbane

Plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou – rețeta rapidă cu brânză, iaurt și foi subțiri din comerț. Cum se fac plăcintele cu răvaș (bilețele cu texte haioase, proverbe sau zicători)? Plăcintă simplă cu brânză dulce sau sărată de vaci, oi, cașcaval, caș frământat, brânză de burduf etc. Rețete tradiționale pentru Anul Nou sau Revelion.

Această plăcintă cu răvașe este un fel tradițional pentru masa de Anul Nou. Răvașele (acele mesaje scrise pe bilețele de hârtie) sunt ascunse între foile plăcintei și fiecerea mesean primește câte o zicătoare sau câte un proverb cu titul de „port bonheur” sau aducător de noroc. Străbunica mea Buia din Sibiu făcea adesea gogoșele cu răvaș dar și genul acesta de plăcintă mare cu brânză. Câteodată o făcea cu aluat dospit, alteori cu foi subțiri de ștrudel (zise foi de plăcintă, făcute în casă). Mi-aduc aminte că punea în umplutură mai multe feluri de brânză, în funcție de ce avea la îndemână. Bunicul meu matern, Tata Tibi, era avocat în Sibiu și avea mașină de scris, iar eu eram responsabilă cu dactilografierea răvașelor pe coli A4 pe care le decupam ulterior.

cum se fac placinte cu ravas pentru revelion placinta cu branza sarata telemea iaurt foi subtiri

La noi umplutura era mereu sărată (mix de brânzeturi tip telemea, frământată, cașcaval etc) dar sunt gospodării care folosesc brânză dulce de vaci amestecată cu zahăr, stafide, ouă și vanilie. Vă las o rețetă alternativă de plăcintă în care puteți ascunde răvașele – vezi aici.

cea mai buna placinta cu branza de vaci reteta simpla

Din cantitățile de mai jos rezultă o plăcintă cu răvașe de cca. 32 cm diametru din care ies 12-16 porții. Puteți monta plăcinta și în tavă dreptunghiulară de cca. 30×25 cm.

5.0 from 1 reviews
Plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou - rețeta rapidă cu brânză, iaurt și foi subțiri din comerț
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 12 porții de plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 400 g foi subțiri de plăcintă (1 pac.)
  • 120 g unt topit
Umplutura
  • 1 kg de brânză telemea, burduf, cașcaval, mozzarella etc
  • 300 g iaurt gras (eu am folosit tip grecesc cu 10%) sau smântână mai slabă (cu 12%)
  • sare
  • 4 ouă

 

Cum se face o plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou – rețeta rapidă cu brânză, iaurt și foi subțiri din comerț?

Ingrediente pentru plăcinta cu mesaje sau răvașe și brânză telemea, brânză de vaci (dulce), cașcaval, mozzarella sau brânză frământată

Aici vedeți cam ce-am folosit: un pachet de foi subțiri de plăcintă (NU foietaj!), ouă, mai multe feluri de brânză tip telemea sau feta, ceva mozzarella, un pic de Emmentaler (sau cașcaval), iaurt gras și unt (pentru uns foile). Ideea este să fie cca. 1 kg de brânzeturi.

Ingrediente pentru plăcinta cu mesaje sau răvașe și brânză telemea, brânză de vaci (dulce), cașcaval, mozzarella sau brânză frământată

Puteți mixa și brânză dulce de vaci cu burduf, telemea, caș frământat etc.

Cum se face umplutura de brânză pentru plăcintele cu răvaș?

Într-un castron încăpător am pus brânzeturile rase mare sau fărâmițate, iaurtul și ouăle. Am amestecat totul bine cu lingura și am gustat de sare. Fiind o plăcintă sărată, este bine ca umplutura ei să aibă suficientă sare.

Cum se face umplutura de brânză pentru plăcintele cu răvaș telemea cas framantat iaurt oua cascaval burduf

Cum se confecționează răvașele sau bilețelele cu mesaje haioase, zicători, proverbe? 

Îmi pare rău că nu mai am cărțulia de la Sibiu, cu pagini îngălbenite, din care copiam textele răvașelor… Acum am căutat pe internet și le-am copiat într-un document organizat pe 2 coloane, cu font Arial de 16 și spațiere de 1,5.

Cum se confecționează răvașele Idei de texte pentru răvășe din plăcintă savori (1)

După tipărire am decupat răvașele cu foarfeca.

Cum se confecționează răvașele Idei de texte pentru răvășe din plăcintă savori (2)

Idei de texte pentru răvașe de Revelion

Am ales câteva mesaje de pe internet (sursa). Vi le las aici ca să le puteți copia.

Un prieten îți cere doar timpul, nu și banii.
Un prieten este un cadou pe care ți-l faci ție însuți.
O nouă perspectivă va veni odată cu noul an.
O persoană nu este niciodată prea bătrână pentru a învăța.
O surpriză plăcută te așteaptă!
O voce blândă poate fi teribil de convingătoare.
Sfatul, atunci când este cel mai necesar, este cel mai puțin ascultat.
Tot efortul pe care îl faci va da roade în cele din urmă.
Crede în tine și vor crede și ceilalți.
Schimbarea se întâmplă în viața ta, așa că lasă-te dus de val!
Nu pretinde sufletul cuiva, dacă ai deja inima lui.
Fiecare om înțelept a început prin a pune multe întrebări.
Așteaptă mult de la tine și puțin de la ceilalți.
Curajul neînfricat este fundamentul victoriei.

Cum se montează plăcinta cu foi subțiri, brânză și iaurt? Cum se introduc răvașele în plăcinta de Revelion?

Am pus cuptorul la preîncins la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie spre înaltă la cele pe gaz. Am topit 120 g de unt într-o crăticioară și mi-am pregătit o pensulă lată. Am uns fundul și pereții tăvii cu unt topit (a mea are 32 cm diametru). Am desfăcut pachetul de foi de plăcintă și m-am îngrozit: erau ferfeniță! Nu-i bai că le peticim, facem colaj cu ele. Am reușit să le număr: 15 foi zdrențuite. OK, deci 3 grupuri a câte 5 foi. la orice ștrudel sau plăcintă cu foi subțiri, untul topit se pune între foi, nu lăsăm foile lipite unele de altele, cum ies din pachet! Așa că am pus prima foaie, am uns-o cu unt, am continuat similar cu foile 2-4 și am așezat-o pe a 5-a pe care NU am mai uns-o deoarece peste ea vine prima parte din umplutură. Am turnat 1/2 din umplutura de brânză cu iaurt și am nivelat-o.

Cum se montează plăcinta cu foi subțiri, brânză și iaurt (1)

Am continuat similar cu următoarele 4 foi, stropite cu unt între ele. Peste foaia 4 am așezat răvașele împăturite. Eu le-am aranjat ca pe orele unui ceas, de la 1 la 12. Am marcat cu o scobitoare un loc dintre 2 răvașe ca să știu unde să tai plăcinta.

cum se introduc ravasele in placinta biletele cu mesaje zicatori proverbe

Am pus foaia 5 peste răvașe. Astfel ele nu stau direct în crema de brânză ci între foile din mijlocul plăcintei. A urmat cealaltă jumătate de umplutură de brânză.

În final m-am enervat cu ultimele foi (tot 5 la număr) care erau mizerabile: rupte, vai de ele. Le-am tot suprapus cu unt topit până ce-am rămas cu una. Înainte de a pune ultima foaie am ridicat toate colțurile foilor ce atârnau peste marginea tăvii și le-am pliat spre interior. Le-am uns cu unt și le-am acoperit cu ultima foaie a cărei margini le-am băgat dedesubt. Gata plăcinta cu răvașe! Am turnat peste ea tot untul topit rămas și l-am întins bine cu pensula.

Cum se porționează plăcinta cu brânză și răvașe, înainte de coacere?

12 este un număr „magic” așa că am decis să tai această plăcintă cu răvașe în 12 felii. Ele se taie doar la suprafață, până la 1/3 adâncime, nu până jos. E un fel de crestare superficială a plăcintei cu brânză, înainte de coacere. Pornind de la scobitoarea pusă ca și reper, am tăiat plăcinta în 2 (cu cuțit bine ascuțit și ajuntându-mă de o riglă). Apoi a mers toul foarte ușor: am tăiat sferturi.

portionare placinta rotunda in 12 felii inainte de coacere

Fiecare sfert l-am împărțit în 3 și astfel am obținut 12 felii frumoase de plăcintă cu răvașe. Nu e greșit dacă faceți 16 felii.

Cum se porționează plăcinta cu brânză și răvașe, înainte de coacere savori

Coacerea plăcintei de Anul Nou cu umplutură de brânză sărată, iaurt și cu surprize (răvașe)

Am dat tava cu plăcintă cu răvașe la cuptorul preîncins și am copt-o 50 de minute la 180 C. După 30 de minute am întors tava ca să se rumenească uniform. Tare fain miroase în bucătărie! Pfai, ce faina crescut plăcinta! Straturile s-au umflat la copt și plăcinta arată ca un sufleu! Da, se va dezumfla pe măsură ce se răcește, este evident. Oricum, plăcinta cu brânză telemea și iaurt nu se servește fierbinte pentru că nu se poate tăia estetic. Trebuie lăsată să se răcorească vreo 2 ore, cel puțin.

Coacerea plăcintei de Anul Nou cu umplutură de brânză sărată, iaurt și cu surprize (răvașe)

Servire Plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou – rețeta rapidă cu brânză, iaurt și foi subțiri din comerț

Această minunată plăcintă cu răvașe se servește călduță sau la temperatura camerei. Ea se feliază ușor grație crestăturilor făcute în prealabil, înainte de coacere. Și pe verso plăcinta este rumenită și are foi crocante! Atenție, să nu zgâriați tava cu cuțitul! Mai bine scoateți plăcinta pe un platou și o feliați acolo.

Servire Plăcintă cu răvașe pentru Anul Nou - rețeta rapidă cu brânză, iaurt și foi subțiri din comerț savori

Aici vedeți și interiorul unei felii de plăcintă cu răvașul ascuns între foi. Hârtia se unge un pic dar nu e fleașcă: ea poate fi extrasă din plăcintă și poate fi citită. Textul ei este perfect lizibil. Umplutura este cremoasă, aromată, suficient de sărată, iar foile de sus și jos sunt crocante, rumenite și au aromă pregnantă de unt.

sectiune placinta cu ravase revelion wat6

Plăcinta cu răvașe se așează pe masa de Revelion iar mesenii sunt invitați să citească textele de pe bilețelele găsite în feliile lor.

reteta cea mai buna placinta cu branza sarata iuart grecesc telemea cas branza de vaci cascaval savori

Normal că sunt momente hazlii care creează antren la masa festivă de Anul Nou!

cum se face traditionala placinta cu ravase bilete scrise cu umplutura de branza

Mai facem și pogăcele – porcușori pentru masa de Revelion – aducători de noroc și prosperitate. Rețeta aici. De fapt sunt niște pogăci cu brânză, foarte pufoase și cu formă haioasă.

Pogăcele purceluși de Anul Nou (Revelion) - rețeta de pogăci pufoase cu brânză sărată savori urbane

În fundal vedeți celebrul purcel din griliaș (zahăr ars cu nucă). În Austria, Ungaria și în zonele fostului imperiu avem pe masa de Revelion acești purceluși din griliaș. Aceștia sunt făcuți încă, în mod tradițional, de familia Mladin din Arad. Mircea păstrează împreună cu familia lui această tradiție frumoasă! La Nădlac este centrul figurinelor din griliaș: miei de Paști, coșuri cu flori pentru nunți etc.

purcelus din zahar ars cu nuca grilias de anul nou ca la nadlac si arad

O plăcintă similară este burek cu brânză (sau plăcintă dobrogeană) – rețeta aici.

cum se taie burek placinta doborgeana

Sunt sigură că veți face această plăcintă cu răvașe pentru masa de Revelion! Vă dorim un An Nou mai bun decât cel care se încheie!

Vă las aici mai multe rețete de plăcinte de casă, dulci sau sărate.

Plăcintă cu carne, ceapă și smântână rețeta simplă de plăcintă la cuptor savori urbane

2 COMENTARII

  1. Am făcut plăcinta cu mare drag și cu nostalgia vremurilor trecute, când cumpăram răvașele de la chioșcurile de ziare. Mama mi-a amintit că atunci introduceam „bilețelele” în bucățile de plăcintă deja coapte. De această dată am urmat rețeta dvs la literă, numai că hârtiuțele s-au cam rupt, astfel că mesajele au cam trebuit recompuse din bucăți… în rest, un deliciu! An cu multe bucurii si inspirație să aveți!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.