Placinta la tigaie cu branza, cartofi, varza sau magiun

11

Placinta la tigaie cu branza, cartofi, varza sau magiun reteta traditionala savori urbane

Placinta la tigaie cu branza, cartofi, varza sau magiun. Placinte taranesti simple sau umplute, coapte pe lespede, la tigaie sau pe plita de fonta. Umplutura placintelor poate fi: branza de oi (telemea, burduf), cascaval ras, varza calita, cartofi taranesti cu ceapa, magiun de prune sau alte gemuri si dulceturi doriti. Se pot lasa si simple.

Cand nu mai stii ce sa gatesti de cina si familia tropaie in jurul tau, o placinta la tigaie (zisa si placinta codreneasca pe lespede) este mereu binevenita. Treaba merge repede iar umpluturile le aleg in functie de ce am la indemana si de preferintele membrilor familiei.

cea mai buna placinta la tigaie cu branza reteta

In 30 de minute am si terminat de copt, in doua tigai ce-i drept, aceste placinte pe care le-am umplut cu cascaval de data aceasta, la cererea familiei. In unele dati le umplu cu branza de burduf, telemea rasa amestecata cu putina smantana si cu cozi de ceapa verde (reteta aici), cu varza calita (aici) sau cu cartofi taranesti (aici). Musai si cu magiun de prune – reteta aici.

Intodeauna umplu 1-2 si cu ceva dulce, adica cu gem de prune (reteta aici) sau cu pasta de macese (reteta aici). Tare bune sunt!! Dar parcă cu magiun de prune (rețeta aici) sunt cele mai gustoase!

Din ingredientele de mai jos am obtinut 10 bucati de placinta la tigaie.

5.0 from 2 reviews
Placinta la tigaie cu branza, cartofi, varza sau magiun
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 10 placinte
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 550 g faina
  • 350 g apa
  • 30 g ulei
  • 20 g zahar
  • 14 g sare
  • 20 g drojdie proaspata sau 6 g drojdie uscata)
  • ulei si faina pentru masa de lucru
  • 100 g cascaval

 

Cum se face placinta la tigaie cu branza, cartofi, varza sau magiun?

Cum se pregateste aluatul pentru placintele la tigaie?

Pentru aluat se amesteca drojdia cu zaharul. Cand s-au lichefiat se adauga restul ingredientelor si in final 450 g faina. Se bate cu mixerul sau cu o lingura de lemn bine de tot pana face bule iar apoi se incorporeaza treptat si restul de faina (100 g). Nu se lasa la dospit.

Pe masa infainata aluatul se imparte in 10 bile egale, folosind cantarul de bucatarie. Astfel vom obtine placinte egale. Se mai framanta usor fiecare bila de aluat, fara sa incorporam prea multa faina. Bilele astfel obtinute se acopera cu un stergar curat.

Cum se umple si cum se impatura placinta la tigaie?

Umplutura la mine a fost simpla, am pus doar niste cascaval ras, dar puteti pune si branza, telemea usor condimentata cu sare si piper in care puteti pune si marar. Asa cum am facut aici.

Pe masa unsa cu ulei se intinde aluatul cat mai subtire, apasandu-l delicat cu mana, cu degetele. Umplutura se aseaza mai spre mijloc, nu foarte multa ca sa nu iasa la copt.

Marginile aluatului se trag catre mijloc astfel incat sa acoperim umplutura. Se apasa delicat in punctul central unde se unesc toate.

Cu palmele unse cu putin ulei apasam delicat si intindem din nou placinta astfel incat sa aiba diametrul de ca.20 cm. Lucram cu grija ca aluatul sa nu se rupa si sa nu iasa umplutura.

Fac din prima 6 placinte (din 10) pe care le las intinse pe masa, acoperite cu o folie de plastic care impiedica uscarea aluatului. Dupa aceea ma apuc de copt, in doua tigai, sa mearga repede. Prima placinta prajita este cea pe care am intins-o prima si apoi le iau in ordine. Pana se prajesc primele placinte apuc sa intind si celelalte 4 bile de aluat ramase pe masa.

Cum se prajeste placinta la tigaie, lespede sau pe plita de fonta?

Se incinge bine tigaia antiaderenta, lespedea de piatra sau plita de fonta. Nu se pune ulei, aluatul are suficient ulei luat de pe masa de lucru. Se prajeste fiecare placinta circa 2-3 minute pe o parte si apoi se intoarce.

cum se coace placinta pe lespede tigaie

Placinta la tigaie se prajeste circa 2 minute si pe verso, avand grija sa nu se arda. Focul trebuie sa fie destul de mic pentru a fi siguri ca aluatul nu ramane crud. De aceea am insistat asupra faptului ca aceste placinte trebuie sa fie subtirele. Eu lucrez cu 2 tigai simultan ca sa mearga treaba mai repede.

reteta placinta codreneasca pe lespede tigaie

Placintele prajite le scot pe o farfurie. Apoi le pazesc sa nu dispara! Si asa, intr-un moment de neatentie, mi-au fost subtilizate doua placinte 😉

Servire placinta la tigaie cu branza, cartofi, varza sau magiun

Placintele se pot manca fierbinti dar si reci.

reteta placinte la tigaie cu branza varza cartofi magiun

Eu am facut repede o mica salata de rosii cu usturoi si busuioc – reteta aici.

Merg bine rosiile cu umplutura de branza din placinta la tigaie.

Cine doreste isi poate pune si cate o felie de sunca pe aceste placinte si cate o lingura buna de rosii cu usturoi. O combinatie romano-italiana perfecta! Sunt minunate placintele la tigaie cu aceasta salata de rosii proaspete de gradina, primite de la noul nostru vecin – un deliciu. Multumim vecine 🙂

placinta pe lespede tigaie reteta traditionala

Cu ceva vreme in urma am publicat o reteta alternativa la aceste placinte, fara drojdie. Practic niste lipii umplute cu branza si marar. O puteti citi aici.

reteta placinte cu branza si marar cozi de ceapa

Merita sa incercati si voi aceasta placinta la tigaie cu branza, cartofi, varza sau cascaval. Tare buna e!!

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de placinte, saratele, quiche, cornuri, covrigi, patiserie sarata.

reteta covrigi bavarezi de casa explicata pas cu pas

11 COMENTARII

    • Daca citesti atent vezi ca sunt 550 g: „Cand s-au lichefiat se adauga restul ingredientelor si in final 450 g faina. Se bate cu mixerul sau cu o lingura de lemn bine de tot pana face bule iar apoi se incorporeaza treptat si restul de faina (100 g). „

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.