Povesti sasesti cu mezeluri gustoase

2


Viscri Brasov Biserica fortificata (13)Povesti sasesti cu mezeluri gustoase. Cu cetati fortificate si peisaje superbe din Transilvania. Cu gospodarii bine organizate, functionale chiar si astazi, dupa sute de ani. Cu mezeluri si multe alte specialitati cum numai sasii stiu sa le faca.

In inima Transilvaniei gasesti sute de sate intemeiate de sasi. Le recunoasti dupa ordinea si disciplina cu care au fost construite: toate casele sunt aliniate, strazile secundare la fel. Toate sunt construite din piatra si caramida, cu fundatii solide, cu camere spatioase si luminoase, cu multe anexe (acareturi): camari racoroase de alimente, magazii pentru hrana animalelor, ateliere si magazii pentru unelte, grajduri si cotete.

Biserica fortificata din Biertan, Brasov (16)Sasii au fost atat agricultori cat si mestesugari. Ei au cultivat pamantul, au crescut vite, porci si pasari dar au si prelucrat produsele obtinute de la ele. Stiau sa faca mezeluri grozave: carnati, salam, sunci afumate, table de slanina, leber (sic!) si multe altele. In centrul acestor sate sasesti se afla de obicei biserica fortificata.

Viscri Brasov Biserica fortificata (5) Pe vremuri, in clopotnita sau anexele ei (in zidul care o inconjura) se aflau boxe pentru pastrarea mezelurilor. Da, sasii isi tineau delicatesele in curtea bisericii. Fiecare familie avea repartizat un spatiu racoros si bine ventilat in care-si atarna mezelurile. O data pe saptamana aveau voie sa-si viziteze boxa si sa-si duca acasa alimentele de care aveau nevoie.

Viscri Brasov Biserica fortificata (12)

Ehee, dar ce mezeluri faceau sasii din Transilvania!

Sasii erau renumiti pentru mezelurile grozave pe care pe produceau. Secretul lor a fost mereu bine pazit si s-a transmis din generatie in generatie. Iata ca i-a venit randul lui Martin. Cum? Nu stiti cine e Martin? Martin e sasul carismatic, Maestrul Breslei Sasilor Priceputi! Martin este cel care detine astazi secretul prepararii celui mai gustos Salam Sasesc!

MartinCred ca ne amintim cu totii de celebra reclama (din 2003) a Sssalamului Sssasesssc, cu adorabila fetita sssassaita :). Atunci am descoperit si eu acest salam si i-am ramas fidela de 13 ani. Mi-au placut mereu gustul usturoiat si aroma de fum ale acestui salam. Mi-a atras atentia si forma patratoasa, neobisnuita pentru un salam.

Salamul Sasesc a fost prezent in sandvisurile fiicei mele (pentru scoala sau excursii), pe platourile reci asortate (in cadrul evenimentelor din familie) precum si in sandvisuri calde sau pizza de casa.

In anii urmatori am descoperit si alte doua variante de Salam Sasesc: picant si cu piper verde. Le-am indragit si pe acestea.

In 2009, CrisTim – producatorul Salamului Sasesc primeste bine-meritatul titlu Trusted Brand. CrisTim este singurul producator de mezeluri care foloseste Tehnologia de Inalta Presiune (HPP) pentru conservarea naturala a produselor. Salamul Sasesc este primul produs realizat cu ajutorul acestei tehnologii.

freshsureSalam sasesc – intr-o noua prezentare

Salam Sasesc Cris-Tim nouSalamul Sasesc de la Cris-Tim isi schimba imaginea. Noua identitate vizuala a brandului construieste in jurul denumirii produsului si a retetei sale originale o poveste fascinanta, avandul-l ca personaj central pe sasul Martin. Va invitam sa urmariti povestea. Doar 6 sasi de la Cristim stiu reteta originala! Mai multe despre salamul Sasesc puteti citi pe 6sasi.ro.

Bineinteles ca si Salamul Sasesc picant si cel cu piper si-au schimbat imaginea.

Cautati in magazine Salamul Sasesc cu noua eticheta, cu portretul Maestrului Martin!

maestrul_sasilorMai multe imagini din Transilvania si o cronica de vacanta foodie, cu paine coapta pe vatra si multe alte bunatati puteti gasi aici.

Biertan Brasov, Biserica fortificata (9)

2 COMENTARII

  1. O prezentare f.frumoasa a sasilor si a ardealului ,!A salamului săsesc si nu numai gata de degustat si de produsele de la Cristian pe care le consum des si cu placere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.