Prajitura Cartof – reteta cu biscuiti si lapte condensat. Prajitura fara coacere cu biscuiti, blat de tort sfaramat sau pesmet. Prajitura Cartof poate fi modelata si sferic pentru cake pops. O prajitura ieftina care se gasea in cofetarie si care era preparata din biscuiti, resturi de blat, cozonaci si creme. Un desert rapid, fara coacere, pe care il fac cu usurinta si copiii. Ei sunt foarte incantati de modelarea prajiturii Cartof cat si de decorarea ei.
Reteta aceasta este una ruseasca, la ei se numeste „Kartoshka„. M-am inspirat de aici. Am ales sa testez cea mai ieftina varianta cu putinta – pe cea cu pesmet din paine. A iesit foarte bine! In Prajitura Cartof se pot adauga nuci, alune, migdale, coji confiate de portocala sau alte fructe confiate sau glasate (cirese de exemplu). Puteti folosi si cozonac uscat in locul biscuitilor sau pesmetului din paine.
Din pandispan am facut in trecut Bilute cu rom si nuca de cocos – foarte gustoase si ele!
Rusii sunt mari amatori de deserturi cu lapte condensat indulcit. La noi se gaseste lapte condensat dulce si gros la conserva dar doar in anumite supermarketuri. Nu este vorba despre laptele condensat pentru cafea! Daca nu gasiti asa ceva in orasul vostru va oferim reteta laptelui condensat de casa – vezi aici.
Bineinteles ca puteti prepara Prajitura Cartof si cu biscuiti rasi sau cu margini de blat ramase de la prajituri sau chiar cu fursecuri uscate si zdrobite. E un fel de prajitura „recycling”. Seamana oarecum cu clasicul salam de biscuiti – reteta aici.
Din cantitatile de mai jos rezulta cca 1,5 kg de Prajitura Cartof respectiv 30 de cartofi (la 50 g) sau 50 de bilute (la 30 g).
- 500 g pesmet de paine sau biscuiti rasi
- 800 g (600 ml) lapte condensat indulcit
- 250 g unt gras min 80%, la temperatura camerei
- 50 ml rom sau lichior de portocale, de zmeura, crema de whisky
- sau cativa stropi esenta de rom
- 50 g cacao pudra
- optional: un praf de scortisoara, fructe confiate, stafide, nuci, migdale
- Fructe confiate, pudra de cacao, bomobonele, fulgi de migdale, coji confiate de portocala, nuca tocata etc
Cum se face Prajitura Cartof cu biscuiti si lapte condensat – reteta veche?
Ingrediente pentru Prajitura cartof cu lapte condensat
In loc de pesmet se pot folosi biscuiti, dar reteta ruseasca fiind cu pesmet, am incercat si eu aceasta varianta. Pesmetul din paine se poate prepara acasa dupa aceasta reteta. Untul trebuie tinut la temperatura camerei si trebuie sa fie moale.
Preparare prajitura cartof fara coacere
Se pun intr-un castron laptele condensat si untul si se amesteca cu un tel sau cu mixerul. Se obtine o crema groasa la care se adauga cacaoa. Se amesteca pana se omogenizeaza. Se mai adauga romul si/sau esenta de rom. Pentru o versiune gourmet se pot folosi lichioruri fine de portocale, cirese, zmeura, lamaie sau whisky cream.
In final se adauga si pesmetul si se amesteca totul bine. Se lasa cam o ora sa se umfle pesmetul. Acum puteti adauga nuci, alune, migdale, stafide, fructe confiate.
Cum se portioneaza, modeleaza si decoreaza Prajitura Cartof?
Dupa o ora de odihna compozitia pentru Prajitura Cartof este gata de portionare. Daca vi se pare ca lipeste prea tare se mai poate adauga un pic de pesmet. Daca este prea sfaramicioasa mai puteti adauga un pic de lapte condensat sau rom. Cu ajutorul unei linguri de bucatarie sau pentru inghetata se portioneaza „cartofii” la cca. 50 g bucata (nu facem monstri!) sau bilutele la 30 g bucata.
Se pot modela in forma ovala de cartof natural sau bilute, baghete etc.
Bilele astfel formate se tavalesc prin pudra de cacao sau prin fulgi de migdale sau cocos, nuca tocata, coji de portocala confiate (reteta aici) sau bombonele colorate. Daca Diana a preparat compozitia, la modelare si decor am intervenit eu, Oana.
Pe unele le-am decorat cu cirese confiate.
Pe altele cu fulgi de migdale sau coji confiate de portocala.
Si cu litere de zahar 🙂
Daca sunteti amatori de asa ceva atunci va va placea si reteta bombelor cu visine din visinata (bomboane betive) – vezi aici.
Sau cea a bomboanelor clasice fondante de cofetarie (cu martipan de nuca) – vezi aici.
Am demarat recent un proiect culinar de amploare, „The Food Connection – O calatorie gurmanda in jurul lumii”, la care participa 24 de bloguri culinare. In fiecare luna vom gati retetele specifice unei tari sau zone geografice iar colectia completa va fi publicata pe blogul unuia dintre participanti (aici gasiti detalii despre proiect).
Prin tragere la sorti am stabilit ordinea „gazdelor” si a bucatariilor nationale. Va vom dezvalui treptat, in fiecare luna, cine sunt gazdele si retetele carei tari le gazduiesc.
Din 15 August pana in 15 Septembrie 2015 gatim retete rusesti – poate fi gasita la Milk and Toast and Honey.
Prajitura Cartof este simpla, rapida si gustoasa si poate angrena copiii in prepararea ei.
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete de prajituri marunte si fursecuri
Buna ziua, va rog sa-mi spuneți de unde cumparati lapte condensat la cutie ca nu gasesc pe nicaieri, multumesc!
Noi am luat din Lidl (de la raionul de cafea). Se gaseste in Auchan, Cora. Poate si la Selgros, Metro.
[…] acelasi gen de deserturi ieftine si rapide, fara coacere, face parte si prajitura „cartof” – pe care o facem dupa reteta veche, de pe […]
Arata superb!
Am facut astazi prajitura, insa n-am fost atenta ca ati scris ca laptele condensat trebuie sa fie indulcit (cel din Lidl nu este indulcit). Era sa fac ceva imposibil de mancat, dar mi-am dat seama (chiar daca mai tarziu), ca daca nu pun zahar sau altceva, nu va fi dulce. Dar data viitoare voi fi atenta. L-am facut cu pesmet, a iesit foarte bun. Sotul meu a spus ca e mai bun decat salamul de biscuiti.
Bine ca ai salvat situatia 🙂 Laptele condensat simplu (cel pentru cafea) nu este dulce.
Buna seara,pesmetul e cumparat??Vreau sa fac de Revelion.
Amintiri din copilarie😉tare imi mai placeau cartofelele
Mulțumesc ! Asta este rețeta originală
Buna ziua , oare cu aceasta reteta de prajitura ‘cartof ‘ pot face si prajitura ‘broscuta’ ? E o prajitura ce se vinde in zona Ardealului . I se da forma unei broscute si se glazureaza . Daca o gasiti si stiti de ea puteti va rog sa publicati aceasta reteta ? Multumesc frumos , sunteti perfectioniste si profesionale in tot ceea ce gatiti !
Suntem ardelenece si noi si stim de Broscute 🙂 Da, exact din această compozitie se faceau si se glasau cu fondant vernil.
[…] amandine sau Ora 12, dar și prăjitura cartof. Nici aceasta nu era rea, dacă se respecta rețeta; era realizată cam pe același principiu ca și salamul de biscuiți, deci nu necesita coacere. Se […]
Buna ziua, vreau sa fac aceste prăjiturele pentru copii, pot pune in loc de lichior, doar esența de rom, pentru aroma?
Da, se poate.