Prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă cu glazură caramel – rețeta de Bienenstich sau Înțepătură de albină. Prăjitură germană cu blat pufos din aluat dospit, cremă fină Princesse și decor din zahăr ars cu fulgi de migdale. Rețete de prăjituri de casă. Rețete de prăjituri cu cremă de vanilie și frișcă naturală.
Această prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă are o istorie de aproape 600 de ani. Bienenstich (se pronunță aprox. „biinănștih” – cu i lung) este o prăjitură germană creată în secolul XV (adică pe la 1474). Legenda spune că locuitorii din Andernach s-au apărat de năvălitorii din Linz am Rhein aruncând în ei cu stupi de albine (pe vremea aceea erau cuiburi de albine acre atârnau de crengile copacilor). Aceștia au fost înțepați de albine și au abandonat atacul. Cei din Andernach au sărbătorit victoria cu această delicioasă prăjitură din aluat dospit (ca de cozonac), umplutură de cremă de vanilie și glazură caramelizată cu migdale, miere și unt pe care au numit-o Bienestich – adică Înțepătură de albină. (sursa).
Pe vremuri (înaintea apariției frigiderelor) prăjitura Bienenstich se umplea cu o cremă densă de vanilie cu mult unt și era mult mai grea și mai consistentă decât versiunea contemporană. În zilele de azi ea se comercializează în toate cofetăriile din Germani fiind umplută cu un mix de cremă de vanilie și frișcă naturală – adică cu „creme Princesse”. Migdalele pot fi înlocuite cu alune de pădure sau nuci însă varianta originală e cu fulgi sau bastonașe de migdale. Bineînțeles că nemții au reglementat anumiți parametri cu privire la această prăjitură. Deutsche Lebensmittelbuch (DLMB) – Codul Alimentar German – spune că toppingul (glazura) trebuie să reprezinte cel puțin 20% din masa aluatului iar în compoziția lui migdalele trebuie să reprezinte min. 30%.
Din cantitățile de mai jos rezultă o tavă de 31×21 cm cu prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă cu glazură caramel – rețeta de Bienenstich sau Înțepătură de albină. Puteți face prăjitura și în formă rotundă cu diametrul de 28 cm.
- 400 g făină
- 5 g drojdie uscată sau 18 g proaspătă
- 170 ml lapte călduț
- 80 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon sau ½ linguriță extract sau pastă de vanilie
- coaja rasă de la ½ de lămâie
- un praf bun de sare
- 3 gălbenușuri
- 80 g unt gras (82%) moale, la temperatura camerei
- 120 g unt gras
- 80 g zahăr
- 1 plic zahăr vanilat Bourbon
- un praf bun de sare
- 50 g miere
- 100 ml smântână dulce pentru frișcă cu min. 30% grăsime
- 160 g fulgi de migdale
- 4 gălbenușuri
- 100 g zahăr
- 50 g amidon alimentar
- un praf de sare
- miezul de la ½ pastaie vanilie sau 1 lingurita extract sau 1 plic de zahar vanilat Bourbon
- 500 ml lapte
- 600 ml smântână dulce pentru frișcă cu min. 30% grăsime (bine răcită la frigider)
Cum se face o prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă cu glazură caramel – rețeta de Bienenstich sau Înțepătură de albină?
Cum se face baza de cremă de vanilie pentru crema Princesse cu frișcă naturală?
Am inceput cu crema pentru ca are nevoie de cateva ore pentru racire completa. Este bine sa se faca cu o zi inainte. Reteta este asemanatoare cu cea de baza a cremei patissiere – vezi aici pas cu pas insa are mai mult amidon ca sa fie mai groasa si sa aiba tinuta deoarece nu contine gelatina. Pe scurt: am pus laptele la infierbantat intr-o oala incapatoare, impreuna cu vanilia (inclusiv pastaia). In bolul mixerului am frecat galbenusurile cu zaharul, sarea si amidonul. Cand laptele a fost aproape de fierbere am tras oala deoparte si l-am turnat in suvita peste mixul de galbenusuri. Am frecat energic cu un tel si am turnat totul inapoi in oala. Am asezat oala la foc mic si am adus crema la fierbere. Ea trebuie sa clocoteasca cateva minute ca sa se gateasca amidonul. Trebuie gustata ca sa nu se mai simta deloc amidonul din ea.
Imediat am rasturnat-o intr-o tava tapetata cu folie alimentara de plastic si am nivelat-o cu spatula. Am acoperit-o si la suprafata cu plastic ca sa nu prinda coaja (sa nu se usuce). Am lasat-o la racorit si am dat-o pentru 4-5 ore la frigider.
Aceasta este baza cremei prajiturii. Dupa racire ea se va monta cu frisca batuta.
Aluat dospit pentru blat
Am încălzit ușor laptele și l-am amestecat cu zahărul. Am adăugat drojdia (eu am folosit uscată) și am lăsat totul deoparte 5 minute. Aveți grijă ca laptele să fie doar călduț, nu fierbinte! În castronul mixerului am pus făina, untul moale (nu topit!), sarea, gălbenușurile, coaja rasă de lămâie și vanilia. Peste ele am turnat laptele cu drojdie și zahăr și am mixat totul 5 minute cu robotul echipat cu cârligul special pentru aluaturi. Am obținut un aluat potrivit de moale pe care l-am adunat în mijlocul castronului. Am acoperit castronul cu folie de plastic și am lăsat aluatul la odihnă 20 de minute.
Cum se face blatul pufos din aluat dospit pentru Prăjitura Bienenstich?
Am așternut tava (31×21 cm) cu hârtie de copt. Am răsturnat aluatul din bol pe masa de lucru ușor înfăinată și l-am întins cu sucitorul sub formă de dreptunghi de 31×21 cm (adică exact cât tava). L-am așezat cu grijă în tavă și am acoperit totul cu folie de plastic. De-abia acum am pus aluatul la dospit pentru cca. 45-50 de minute, la loc călduț.
Cum se face glazura caramel cu fulgi de migdale, unt, frișcă și zahăr ars?
Între timp am preparat glazura. Am pregătit o crăticioară potrivită în care am pus untul și zahărul.
Am adăugat miere, smântâna dulce pentru frișcă, vanilia și un praf bun de sare. Sarea echilibrează perfect dulcele caramelului.
Am așezat crăticioara la foc mediu și am topit untul cu celelalte ingrediente. Am adus totul la fierbere și am cronometrat 3 minute de fierbere efectivă. Apoi am pus migdalele și am mai lăsat amestecul pe foc 1 minut.
Gata! Am tras crăticioara deoparte și am lăsat glazura la răcorit vreo 30 de minute. În momentul turnătii pe blat ea trebuie să fie caldă dar nu fierbinte. Momentan ea este aurie dar se va carameliza la cuptor.
Coacere blat din aluat dospit cu glazură caramel cu migdale
Am preîncins cuptorul la 180 C cu ventilație (căldură sus+jos) respectiv treapta medie sprea înaltă la cele pe gaz.
Foaia de aluat dospit a crescut foarte fain! Am înțepat-o în multe locuri cu un băț pentru frigărui pentru a facilita scurgerea siropului din glazură în profunzimea blatului.
Am turnat glazura caldă (nu fierbinte!) peste blat și am nivelat-o cu spatula.
Imediat am dat tava la cuptoru preîncins și am copt prăjitura Bienenstich 30 de minute la 180 C. După 20 de minute am întors tava ca să se rumenească uniform. Nu vă pot descrie aromele din bucătărie! Miroase a cozonaci, a unt, a vanilie și a zahăr ars!
Am lăsat blatul în tavă cam 30 de minute după care l-am scos pe un grilaj și i-am îndepărtat hârtia de copt. Trebuie să se ventileze până ce se răcește complet.
Tare fain a crescut și miroase incredibil de bine! După răcire glazura devine crocantă, tare, sticloasă. Ea se va înmuia în următoarele ore de la umiditate din atmosferă și din frigider deoarece prăjitura umplută cu cremă de vanilie și frișcă se păstrează la rece.
Cum se face crema Princesse de vanilie cu frișcă naturală?
Crema Princesse se prepară din cremă de vanilie (patissiere) montată cu frișcă bătută. Am bătut 500 ml de smântână pentru frișcă – vezi aici cum se face + mărcile recomandate de frișcă naturală. Frișca am bătut-o pe trei sferturi, cu complet! Dacă o bateți prea tare apare riscul tăierii în momentul amestecării ei cu baza de cremă de vanilie!
Într-un castron mare am răsturnat crema rece de vanilie și am mixat-o un pic cu mixerul de mână.
Frișca bătută se încorporează treptat în crema de vanilie. Am pus cca. 1/3 din frișcă peste crema de vanilie și am amestecat-o delicat cu telul de mână. Apoi am pus restul de frișcă și am încorporat-o cu mișcări delicate de sus în jus. NU se amestecă circular sau puternic! Spre final am schimbat telul cu o spatulă pentru a putea omogeniza bine și crema de pe pereții castronului.
Gata! Aceasta este crema Princesse de vanilie cu frișcă naturală! Fină, spumoasă, lejeră, extraordinar de gustoasă și de savuroasă. Poate fi dată la frigider 30 de min înainte de a fi folosită la umplerea prăjiturii Bienenstich.
Montarea prăjiturii Bienenstich cu cremă de vanilie și frișcă cu glazură caramel
Am așezat blatul rece pe o coală de hârtie de copt și l-am porționat în 12 bucăți de cca. 7×7 cm. Puteți să tăiați mai mici bucățile dar vor ieși foarte înalte.
Am despicat fiecare bucată în 2 foi (pe grosime). Totul se face pe rând, bucată cu bucată.
Mi-am pregătit o tavă (sau tocător mare) așternută cu hârtie de copt și am aranjat pe ea o ramă metalică reglabilă. Am început să aliniez fundurile despicate mai sus punându-le exact în ordinea în care erau bucățile mari. Se vede cum siropul caramel a curs prin găurele și s-a impregnat în blat. Yummy!
Și capacele glazurate le-am pus la loc pe hârtie exact în aceeași ordine în care au fost.
Am turnat toată crema de vanilie și frișcă (Princesse) și am nivelat-o cu spatula.
Peste cremă am aranjat capacele cu glazură caramel și migdale. Am respectat ordinea feliilor pentru a reconstitui aranjamentul inițial.
Gata! Această prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă trebuie păstrată la frigider așa că ar fi bine să o acoperiți cu o folie de aluminiu pusă lejer, cu boltă, astfel încât să nu se lipească de glazura lipicioasă.
Înainte de servire Bienenstich are nevoie de răcire măcar 3-4 ore pentru a se așeza bine crema cu blaturile.
Servire prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă cu glazură caramel – rețeta de Bienenstich sau Înțepătură de albină
Am aranjat câteva bucăți de Bienenstich pe un platou de servire.
Arată grozav! Stratul de cremă cu frișcă și vanilie este generos și are ținută perfectă. Nu curge!
Să știți că prăjitura, deși pare porționată mare, este lejeră și nu te simți încărcat după ce ai savurat-o. Unii au cerut chiar supliment căte o jumătate de felie!
Blaturile pufoase s-au însiropat de la crema de vanilie cu frișcă iar glazura a rămas lucioasă deși a stat la frigider. Ea nu mai este tare ci are consistența mierii: e lipicioasă.
Această delicată prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă poate fi păstrată 4-5 zile la frigider. Ea devine parcă tot mai bună și mai fragedă pe zi ce trece.
Dacă sunteți amatori de prăjituri cu cremă de vanilie și frișcă atunci vă mai las câteva rețete. Prima este Verdens Beste (adică ”Cea mai bună prăjitură din lume”) care are aceeași cremă Princesse între 2 foi pufoase cu bezea și migdale – rețeta aici.
Tortul Karpatka este și el umplut cu această cremă delicată și are 2 tipuri de aluat: o foaie de aluat fraged de tartă și una din pate a choux (aluat pentru choux și eclere) – rețeta aici.
Un alt desert de gală care include crema Princesse este Tortul Saint Honore sau Tort ecler/profiterol. Micile choux din decor sunt glasate cu zahăr ars iar baza tortului este din foietaj. Rețeta lui o găsiți aici.
Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această minunată prăjitură cu cremă de vanilie și frișcă naturală și că veți testa rețeta clasică a Prăjiturii Bienenstich sau Înțepătură de albină!
Aici găsiți mai multe rețete de prăjituri de casă preparate numai cu ingrediente naturale.
Mulțumesc pentru rețetă. A primit nota maxima de la pofticioși. Va doresc un an bun!!!!