Rock in Vienna 2015 – Opera, Cafe Sacher, Stephansdom, Graben – plimbare prin centrul Vienei

12

Prajituri Cafe Sacher Viena Savori Urbane (2)

Rock in Vienna 2015 – Opera, Cafe Sacher, Stephansdom, Graben. Adica o bucata din turul scurt al centrului Vienei. Joi la pranz (in 4 iunie 2015) am pornit nebuneste spre Viena – asta dupa ce cu doar 2-3 ore inainte am vazut afisul festivalului Rock in Vienna si line-up-ul din acea seara: Faith No More & Metallica!  Am petrecut 3 zile faine in Viena.

afis rock in vienna

Imi beam cafeaua cu Facebook deschis si ma trezesc cu un mesaj de la Diana: vezi ca diseara incepe Rock in Vienna….si pac imi baga link. Am inceput sa calculez. La 18.35 incep faith No More, Marlene (fiica-mea, rockista ca mama-sa) are scoala pana la 1. Ce pot sa fac pana atunci? Ia sa vedem cat fac biletele, de unde le mai pot lua si daca mai sunt! Atat de prost le-a mers site-ul astora cu biletele ca mi-a luat 30 de minute sa le cumpar. Bun, avem bilete. Unde stam? Am vreo 5-6 hoteluri favorite in Viena la care stam prin rotatie (am fost de zeci de ori din 1990 pana azi) si toate erau in centru, departe de Donauinsel (Insula de pe Dunare) unde se tinea concertul. Planul era sa ajungem la limita la hotel, sa debarcam bagajele, sa lasam masina si mergem cu un taxi la festival – deci aveam nevoie de un hotel in apropiere. Cel mai apropiat hotel disponibil a fost Hotel Hahn in Simmering (langa Gasometer City) unde am si rezervat un apartament misto (am luat-o si pe mama in excursie – 3 gagici), un fel de penthouse cu terasa larga si spatii ample. OK. In 10 minute am facut si asigurarile de calatorie (fara de care nu plec niciunde!) si am inceput sa impachetez. Apropos de asigurari de calatorie – va sfatuiesc sa vi le faceti la fiecare iesire din tara pentru ca sunteti in plop fara ele (in caz ca se intampla ceva). Eu le fac la Allianz pentru ca se misca repede si operativ si costa 30 de lei pentru 10 zile. Nu va bazati pe chestia ca voua nu vi se intampla nimic pentru ca in 2012 sotul meu si-a fracturat piciorul la Köln si n-ati vrea sa stiti ce inseamna o nota de plata de ambulanta, clinica universitara, radiografii, gips, carje si medicamente. Toate aceste costuri au fost preluate de catre asigurator, fara sa scoatem un ban din buzunar. Daca era si o interventie chirurgicala la mijloc era si mai nasol.

Rock in Vienna 2015

Cea mai faina faza a fost cand am luat fata de la scoala si i-am zis pe scurt ce urmeaza sa facem in urmatoarele ore :). Expresia fetei ei a fost de milioane! Mama, chiar mergem? Si ii vad pe Metallica live? Da, mergem. Hai sa te impachetezi ca la 2 vreau sa iesim din Arad. Zis si facut, am pornit toate 3 la drum. Sotul meu a ramas acasa, prins cu alte treburi. Sunt fix 512 km de la noi din Arad pana in centrul Vienei si ma bucur ca avem tot mai multe bucati de autostrada care ne leaga (lipseste tronsonul Nadlac –  Mako…sper sa-l faca si pe acela cat mai repede). Si ungurii si austriecii si-au montat camere video si control radar din 20 in 20 km asa ca a trebuit sa-mi temperez Golful GTI si sa conduc regulamentar (sort of…).  La 18:15 am ajuns la hotel, am lasat-o pe mama cu tot cu bagaje si am iesit in strada sa agatam un taxi. Am ajuns la concert la tanc, cand incepeau sa cante Faith No More. Mike Patton este fenomenal live (ca si toata trupa de altfel) si ne-a cantat si Easy , Epic, Ashes to Ashes si Midlife Crisis. Foarte faini!

Pe la 9 au urcat si Metallica pe scena. I-am vazut deja la Bucuresti dar pentru Marlene erau in premiera. Sonorizare brici, lume multa (peste 30.000 de oameni). Metallica si-au urcat pe scena cateva zeci de fani care au stat in spatele lor tot concertul. Misto! Organizare ca lumea, plin de security care nu au avut mai nimic de facut pentru ca nu au fost incidente. Mai multe imagini in albumul oficial de pe Facebook.

Am ajuns la hotel pe la 0:30 – somn de voie. Vineri dimineata ne-am luat micul dejun la hotel si am mers un pic pe la Shopping City Sud. Seara am iesit in City. Am parcat sub Opera (pe Kärntnerstrasse) si am pornit in plimbare pe strazile din jur. Cam acesta a fost traseul. De la Opera spre catedrala Sf. Stefan (Stephansdom) apoi pe Graben spre Kohlmarkt si Scoala Spaniola de calarie si inapoi la Opera, pe langa muzeul Albertina.

Traseu viena

Va las cu imaginile suprinse pe traseu.

Opera, Cafe Sacher, Stephansdom, Graben, Kohlmarkt – plimbare prin centrul Vienei

Opera din Viena

Mai multe despre Opera de Stat din Viena gasiti aici.

Hotel & Cafe Sacher

Hotel Sacher este unul dintre cele mai celebre si luxoase hoteluri Vieneze, cunoscut in toata lumea. Interioare elegante, mobila stil, lustre de cristal, vesela de portelan fin si tacamuri de argint. 5 stele! Mai multe gasiti aici.

Hotel Sacher Viena Savori Urbane (2)

In cafenea sunt de vanzare torturi Sacher amabalate in cutii, alaturi de sticle de sampanie sau alte bauturi fine. Este un tort care rezista bine la transport si este expediat in toata lumea.

Prajituri la Cafe Sacher

Nu puteam sa nu ne oprim la Cafe Sacher si sa nu mancam Tort Sacher cu un mot generos de frisca naturala (avem si noi reteta publicata aici), strudel cu mere si prajitura punsch (punci) cu rom si ciocolata. Strudelul cu mere – comandat de mama – cu felii subtiri crude de mar (nu cu mere rase sau calite, dunstuite), cu scortisoara si stafide, cu foaie de aluat facuta „in casa” (mai grosuta decat aluatul de placinta) si pudrat bine cu zahar vanilat. Exact cum trebuie sa fie un strudel si cum il stiu si eu de la strabunica mea.

Prajituri Cafe Sacher Viena Savori Urbane (1) Tort Sacher la Cafe Sacher Viena Savori Urbane (2)

Kärntnerstrasse

O luam agale spre catedrala, pe Kärntnerstrasse – o strada pietonala celebra pentru cladirile istorice si magazinele de la parterul acestora. Este una dintre cele mai vechi strazi, datand de la 1257 (Strata Carintianorum). O seara calduta, placuta, lume multa (si turisti si localnici), terase intesate. Intodeauna ma uit la detaliile de arhitectura, la decorurile cladirilor, la balustrade si feronerie, la designul vitrinelor.  Am trecut pe langa Ateliere Austriece (Österreichischen Werkstätten) – un fel de breasla a mestesugarilor austrieci care duc mai departe traditiile artelor decorative. Aici se gasesc obiecte deosebite care tin de arta textila (saluri de matase naturala), obiecte decorative din portelan, ceramica sau sticla, bijuterii de manufactura, pielarie si multe altele. Gustav Klimt este promovat peste tot (el facand parte la inceputul secolului din Atelierele Vieneze).

Ajungem si in dreptul vitrinei Pralineriei Gerstner, unul dintre furnizorii de traditie ai curtii imperiale. Specialitati vieneze de ciocolata. In rest… tot ce-ti doresti! magazine specializate cu cutite si obiecte de menaj, haine de designer prezentate futurist etc.

Swarovski

Numele Swarovski este legat de Viena pentru ca aici au devenit celebre cristalele care imita pietrele pretioase. Ele au aparut la sfarsitul secolului 19, la cererea publicului care nu-si permitea pietre veritabile (briliante, rubine, safire, smaralde) si mai ales la cererea artistilor de opera, teatru sau cabaret. Cristalele Swarovski au impodobit de atunci multe costume de scena si au ajuns sa fie populare si in randul publicului. Vitrina actuala prezinta o rochie superba de manufactura, un patchwork din bucatele de matase naturala brodate cu fire metalice si incrustate cu cristale. La prima vedere te gandesti ca e un costum pentru Turandot dar remarci prezenta lui Klimt (again..) si-ti dai seama ca este o interpretare a celebrului portret al Adelei Bloch-Bauer.

Swarovski Viena Savori Urbane (1)

1024px-Gustav_Klimt_046

(sursa foto: Wikipedia)

Donnerbrunnen

Fantana Providentei (creata de arhitectul Donner in 1737) se afla intr-o mica piateta care se deschide in stanga, din Kärntnerstrasse. O fantana baroca cu apa turcoaz si statui clasice, o alegorie.

Donnerbrunnen Providentia Viena Savori Urbane (4)

Stephansplatz

Kärntnerstrasse se termina intr-o piata larga, Piata Sf. Stefan. De aici pornesc in raze mai multe strazi pietonale pitoresti. Tot aici se afla si domul Sf. Stefan.

Stephansplatz Viena Savori Urbane (2)

Stephansdom

Marlene a mai vizitat catedrala insa si-a dorit sa mai intram o data si acum. Am intrat. Stephansdom este construita in 1147, in stil romanic si gotic. Mai multe puteti citi aici.

In stanga usii principale se afla doi drugi de metal infipti in zid si deasupra lor se poate remarca (destul de sters) un cerc (un disc). Povestea spune ca acesti drugi de metal reprezentau unitatea de masura standard a vremii (cotul) si ca orice cetatean vienez care cumpara textile la metraj putea verifica daca nu a fost inselat in targ. Cercul se spune ca reprezenta dimensiunea painii.

Wiener Würstl –  Käsekrainer

Nu a existat oprire in Viena fara acesti carnaciori traditionali: Käsekrainer (carnaciori cu cascaval). Toata Viena este impanzita de standurile care vand carnaciori prajiti iar noi ii mancam traditional in Stephansplatz. Primesti un carnat feliat, mustar si paine si daca vrei iti iei si o bere sau un suc. Se mananca in picioare („la varice”) si de fiecare data au acelasi gust divin (deci se tin de reteta). Vei fi surprins de faptul ca la aceste standuri se opresc oameni de toate natiile si din toate clasele sociale. Am vazut maturatori de strada mancand carnaciori alaturi de studenti, turisti sau de lume foarte eleganta iesita de de la Opera.

Fiind atat de indragostite de acesti Käsekrainer am facut si noi acasa – reteta aici. Au iesit traznet!

Kasekrainer carnati cu cascaval Viena Savori Urbane (4)

Graben

Din Piata Sf. Stefan se deschide o alta artera pietonala celebra: Graben. La fel de veche ca si Kärntnerstrasse (sec. 13) si la fel de impresionanta prin arhitectura cladirilor. Monumentul Ciumei ( Pestsäule) este amplasat in mijlocul ei si dateaza din 1679, an in care ciuma a decimat o mare parte din populatia Vienei. In capatul strazii Graben se afla cafeneaua Julius Meinl, locul de a unde a inceput celebritatea acestei marci. In stanga se deschide cea mai scumpa strada din Viena: Kohlmarkt. Pe aceasta strada se afla marcile celebre Gucci, Chanel, Tiffany & Co, Cartier etc. La capatul ei este Scoala Spaniola de Calarie – celebra pentru caii albi lipitani (Lipizaner).

Grabenstrasse Viena Savori Urbane (5)

Si retur pe langa Abertina – muzeul-palat pe care l-am vizitat a doua zi. Continuarea aici.

Va las si o reteta faina de cozonac vienez cu nuca (Nusszopf) preparat dupa reteta din cartea de bucate a Casei Sacher – vezi aici.

Cozonac vienez cu nucă împletit, glazurat și însiropat cu lichior - rețeta de Nusszopf savori urbane

12 COMENTARII

  1. Nici nu stiu cum sa incep sa comentez…in scris :))) Ca pana acum …verbal, a fost ceva de genul: oaaa, moaaa, ce fain, super, yuuum :))))
    Bravo pentru asa mobilizare si determinare. Asta inseamna carpe diem :)))
    Frumoasa incursiunea, si plina de istorie si frumos. Si da, e alta civilizatie si alta lume acolo.
    Multam de plimbarea virtuala si de…. nu pot sa scriu chiar cuvantul, dar am salivat si cu ochii si cu gura la bunatatile cu adevarat traditionale. Bravo si cinste lor!
    Frumos si emotionant! Ma bucur pentru voi!
    Ma duc sa beau apa acum :))))

    • Ma bucur, Laura draga, ca ti-a placut scurtul reportaj. Este o mica particica din Viena. Voi posta in curand si fotografii din anii trecuti, din alte tari. In Viena revin intotdeauna cu o maaaare placere 🙂

  2. Daa… mi-a placut si mie sa-mi reamintesc… N-am fost decat de doua ori in Viena, la distanta uriasa in timp. Prima data am mancat o prajitura celebra la Demel, posibil sa fi fost Sachertorte. A doua oara, in 2008, am avut impresia ca se gasea prajitura asta mai pe toate gardurile, prin zona centrala, mi-am si luat-o la pachet, la hotel.
    La fel si Klimt, „stors ” turistic cat se poate, in tot orasul, daca place si vinde.
    Spui ca esti atenta la detaliile arhitecturale, spune-mi, ti-a placut barocul vienez si rococo-ul? Eu am avut senzatia ca un cofetar un pic dement sau in orice caz lipsit de simtul masurii a facut exces de motzuri de frisca pe fata tortei Vienna.

  3. Căutam ceva rețetă și am aterizat pe blogul dvs., iar în timp ce ,,răsfoiam pagina”, am dat de tortul Sacher și eram curioasă ce ziceți despre el, având în vedere că lucrez în Hotelul Sacher din Viena de mai bine de 2 ani..; Voiam să precizez acolo că ei fac blatul cu mână, fără mixer! da, exact, într-un bol imens, unul învârte amestecul de zori 😐 Tocmai pt. a fi pufos, cik..,etc În fine, motivul pentru care vă scriu aici este pentru că am accesat unul din link-urile afișate la rețetă și ajungând aici, descopăr o fotografie cu mine chiar La Sacher Eck/Confiserie, ceea ce m-a amuzat extrem :))) Ce coincidență!!

    P.S.: Tortul dvs. Sacher arată la fel de bine și poate e chiar și mai gustos! M-ar tenta să văd cum e.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.