Ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos – rețeta de baton umplut

6

Ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos - rețeta de baton umplut savori urbane

Ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos – rețeta de baton umplut. Ruladă alb-negru din baton de casă cu umplutură tip Raffaello cu cocos și lapte praf. Cum se face o ruladă cu cocos și ciocolată? Rețete de prăjituri de casă. Rețete cu lapte praf. Rețete cu nucă de cocos.

De ani de zile nu am mai făcut această ruladă de ciocolată de casă cu cocos! Era la modă în anii ’80 însă nu prea găseai lapte praf. Nuca rasă de cocos, cacaoa de calitate sau untul se aduceau din Ungaria vecină dar cu laptele praf era nebunie. Se mai găsea (pe sub mână) lapte praf la cutie adus din China. Așa că făceam rar ciocolată de casă sau ruladă cu foaie din baton. Se mai făceau rulade alb-negru de „sărăcie” din blat de salam de biscuiți dar nu se comparau cu aceasta!

cum se face rulada cu cocos si ciocolata de casa baton umplut si rulat savori

Această rețetă de ruladă reunește 2 preparate de succes de pe blogul nostru. Primul este batonul copilăriei, acea ciocolată de casă cu lapte praf – rețeta aici.

Ciocolata de casa reteta veche de baton cu lapte praf savori urbane

Al doilea element este compoziția de bomboane Raffaello de casă care conține fulgi de cocos și lapte praf – vezi aici.

Bomboane Raffaello reteta simpla de casa savori urbane

Ambele componente trebuie să fie în cantități egale pentru a putea obține foi cu grosimi asemănătoare din care să formăm rulada și să aibă o anumită consistență (să nu crape, să nu fie prea uscate sau prea umede). De aceea am adaptat cele 2 rețete de mai sus nu doar cantitativ ci și ca proporție a ingredientelor.

rulada alb negru cu cocos si blat din baton ciocolata de casa reteta savori

Din ingredientele de mai jos am obținut 2 rulade din ciocolată de casă cu cocos lungi de cca. 33 cm și cu diametru de cca. 5 cm fiecare. Puteți înjumătăți sau multiplica cantitățile în funcție de nevoi.

5.0 from 3 reviews
Ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos - rețeta de baton umplut
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 2 buc. ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos
Ingrediente - savoriurbane.com
Pentru foaia de ciocolată de casă (baton)
 • 200 g zahăr
 • 90 g apă
 • un praf de sare
 • 1 plic de zahăr vanilat Bourbon sau ½ linguriță pudră de vanilie, extract sau pastă
 • 110 g unt gras cu min. 80%
 • 250 g lapte praf
 • 50 g cacao pudră
 • 60 g fulgi fini de nucă de cocos
Pentru foaia albă tip Raffaello cu cocos
 • 120 g zahăr
 • 60 g apă
 • 130 g unt gras cu min. 80%
 • 300 g lapte praf
 • 140 g fulgi fini de nucă de cocos
 • sare
 • 1 plic zahăr vanilat Bourbon sau ½ linguriță pudră de vanilie, extract sau pastă
În plus
 • 40 g unt moale pentru uns colile de hârtie de copt

 

Cum se face ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos – rețeta de baton umplut?

În prima fază trebuie preparate ambele compoziții (neagră și albă) deoarece se lucrează cu ele calde (nu fierbinți). Am folosit lapte praf Dr. Oetker (lapte praf integral cu 26% grăsime, neîndulcit) dar vă recomand și marca Aristocrat (ambalaj verde) care se găsește în Selgros. Nu folosiți lapte praf pentru copii deoarece este foarte scump și nici nu se comportă ca cel simplu!

Cum se face compoziția de baton sau ciocolată de casă cu lapte praf și cocos?

Într-o cratiță am pus la fiert zahărul, apa și sarea. Se formează un sirop care ar trebui să atingă cca. 105 C. Nu l-am scăzut atât de mult ca la ciocolata de casă deoarece compoziția trebuie să fie mai moale, să poată fi întinsă cu sucitorul. Am stins focul și am adăugat untul care se va topi aproape imediat.

Într-un castron metalic încăpător am cernut laptele praf și cacaoa și le-am amestecat cu un tel. Astfel mixul uscat nu are cocoloașe. Am turnat apoi siropul fierbinte cu unt peste mixul uscat și am adăugat vanilia. Am amestecat viguros cu o lingură de lemn și am obținut o pastă mai moale decât cea de baton. Nu-i bai pentru că fulgii de nucă de cocos (pe care i-am pus acum) vor absorbi o mare parte din umiditate.

Într-adevăr, după amestecarea cocosului ras am obținut o compoziție densă dar maleabilă. Dacă vi se pare prea uscată (cu crăpături) atunci picurați un pic de apă în ea și amestecați-o bine. Nu puneți multă apă deodată deoarece riscați să vi se înmoaie excesiv pasta și să trebuiască să o dregeți cu lapte praf adăugat suplimentar! Ies cca. 700 g de pastă pentru baton.

ciocolata de casa baton cu fulgi de cocos pentru rulada

Am lăsat deoparte compoziția de ciocolată de casă pentru ruladă. Momentan este fierbinte și trebuie să se răcorească un pic dar nu de tot. Va trebui întinsă cât timp este caldă!

Cum se face compoziția tip Raffaello cu nucă de cocos și lapte praf?

Nu am pierdut vremea și am preparat rapid compoziția albă tip Raffaello. Pe scurt: am făcut un alt sirop din apă cu zahăr și un praf de sare adus tot la cca. 105 C. Am stins focul și am pus untul.

Într-un alt castron am cernut laptele praf și l-am amestecat (pe uscat) cu fulgii de cocos – astfel nu avem cocoloașe. Am turnat apoi siropul fierbinte și am adăugat vanilia. Am amestecat totul cu o lingură de lemn și am obținut o masă compactă dar modelabilă. Este asemănătoare cu cea a bomboanelor Raffaello de casă de care pomeneam în introducere. Și aici puteți regla consistenț cu câțiva stropi de apă sau cu lapte praf (dacă e prea moale).

Am lăsat deoparte compoziția albă ca să se răcorească un pic. Am obținut cca. 700 g de pastă albă cu cocos și lapte praf.

Cum se întinde foaia de ciocolată de casă sau baton pentru ruladă?

Am rupt 4 coli de hârtie de copt de cca. 30×40 cm. Pe prim am uns-o cu puțin unt moale și am răsturnat peste ea compoziția neagră de ciocolată de casă sau baton. Trebuie să fie caldă dar nu fierbinte! Am acoperit-o cu altă coală (neunsă) și am presat-o din aproape în aproape cu sucitorul până ce am obținut o foaie de ruladă cu grosime de cca. 1,2-1,5 cm. A ieșit cam de 30×35 cm.

Așa arată prima foaie de ruladă din ciocolată de casă sau baton cu lapte praf. Am acoperit-o iar cu hârtie ca să nu facă crustă.

cum se intinde foaia rulada din ciocolata de casa sau baton cu lapte praf si cocos (1)

Cum se întinde foaia albă din compoziție Raffaello cu nucă de cocos și lapte praf pentru ruladă cu baton de casă?

Similar am procedat cu foaia albă de ruladă din cocos cu lapte praf. Am uns o altă coală și am întins compoziția albă acoperită cu a 4-a hârtie de copt. Dimensiunile foii albe sunt similare cu ale celei negre.

cum se intinde foaia alba raffaello de cocos cu lapte praf pentru rulada cu ciocolata de casa sau baton (1)

Cam așa arată foaia albă de ruladă cu cocos (tip Raffaello). Se poate petici, se pot ajusta și completa marginile inegale.

Cum se montează rulada alb-negru din baton de casă cu umplutură de cocos tip Raffaello

Acum treaba merge repede și ușor. Am descoperit ambele foi de hârtiile de deasupra și le-am așezat una peste cealaltă: adică am răsturnat foaia albă de cocos peste cea neagră din ciocolată de casă. Am desprins hârtia de pe foaia albă și m-am gândit cum să răsucesc această ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos.

Am decis să pornesc de la marginea dinspre mine (foile sunt oarecum pătrate) și să merg, din aproape în aproape, spre mijloc. Trebuie rulat strâns ca să nu rămână goluri!

M-am ajutat și de hârtia de copt de la bază. Foile sunt calde și se manevrează ușor.

cum se suprapun foile de ciocolata si cocos si cum se ruleaza (3)

Nu avea sens să merg cu rulada până la capăt deoarece ar fi ieșit foarte groasă (ar fi avut diametru de vreo 12 cm!) așa că m-am oprit la mijlocul foilor și am făcut o tăietură. Mai bine să am 2 rulade mai subțirele și mai elegante care pot fi porționate mai ușor decât un monstru cât un parizer! Unde mai pui că această ruladă de ciocolată de casă cu cocos este un dulce consistent care se servește în porții moderate!

Din restul de foi am răsucit o a doua ruladă.

Gata și rulada nr. 2!

Nu mi-a rămas decât să învelesc individual fiecare ruladă în hârtie de copt și să le dau la frigider. Au nevoie de măcar 6-8 ore de răcire (peste noapte). Ca să nu ia miros de frigider este bine să le înveliți suplimentar și în folie de plastic.

Păstrare și servire ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos – rețeta de baton umplut cu cremă tip bomboane Raffaello

Partea faină e că această ruladă de ciocolată de casă cu cocos poate fi păstrată la frigider și o lună! Nu pățește absolut nimic! O scot de la rece cu 5 minute înainte de feliere și apoi o porționez cu un cuțit bine ascuțit cu lamă lungă și subțire. Feliile de ruladă se taie perfect fără să se sfărâme!

reteta rulada alb negru cu cocos si ciocolata de casa cu lapte praf savori

Eu porționez treptat rulada în felii de 1 cm grosime pe care le așez pe platoul de servire. Au cam 5-5,5 cm diametru. E genul de dulce neperisabil care poate sta pe mese cu orele, poate fi dus în excursii sau tabere, la iarbă verde (picnic) sau poate fi trimis în pachete către cei dragi.

cea mai buna rulada cu cocos si blat din ciocolata de casa baton

În plus, nu te murdărești pe mâini când apuci o felie de ruladă cu cocos și baton! De gust, textură și arome nici nu vă mai povestesc! O bunătate de prăjitură simplă și gustoasă!

preparare reteta baton de ciocolata rulat si umplut cu crema de nuca de cocos tip raffaello cu lapte praf

Dacă sunteți amatori de deserturi fără coacere atunci vă recomand și tortul cu biscuiți și ciocolată – vezi aici. E un tort de gală cu ganache de ciocolată, nuci și fructe confiate.

Tort de biscuiți cu ciocolată - cel mai simplu tort fără coacere reteta savori urbane

Sau bomboanele „bețive” cu ciocolată și vișine din vișinată – vezi aici.

Sunt sigură că v-am făcut poftă cu această ruladă de ciocolată de casă cu nucă de cocos și că veți testa rețeta de baton umplut cu cremă tip Raffaello!

Aici găsiți mai multe rețete de dulciuri de casă

cele mai bune fondante de casa reteta de bomboane fondante cu lapte praf si nuca

6 COMENTARII

 1. Pe vremuri nu era nuca de cocos… atunci se făcea cu nuca normala ?
  Mie numi place nuca de cocos … se poate înlocui cu orice nuca?

  • La Arad era nucă de cocos rasă adusă din Ungaria și Iugoslavia (vorbim de anii ’70). Dacă nu vă place nuca de cocos atunci puteți încerca cu nucă, alune de pădure sau migdale. Culoarea umpluturii nu va mai fi albă ci bej.

 2. Minunata reteta, am facut-o de Paste si mi se cere reluare:)
  Am o intrebare: rulada de cocos a cerut destula apa pentru ca avea textura nisipoasa, nu mi s-a legat. Pe ingrediente are mai putina apa si mai mult lapte praf decat cea de cacao. E ok ca i-am pus apa mai multa sau am gresit eu ceva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.