Rulouri sau cornete cu crema de vanilie sau frisca, din aluat foietaj crocant si fin. Aceste cornete se coc pe suporti speciali metalici si apoi pot fi umplute cu creme dulci la alegere (de vanilie, ciocolata, spuma de capsuni sau frisca naturala) sau sarate (sos de cascaval, ciuperci, creme de branza etc).
Aceste minunate rulouri sau cornete se prepara din aluat foietaj. Aici gasiti reteta foietajului de casa cu unt (zis si aluat frantuzesc).
Daca nu aveti timp sa faceti foietaj in casa va recomand aluatul foietaj proaspat din Kaufland care este cu UNT! (de la frigidere, nu de la congelatoare). Sau puteti face un foietaj de casa cu osanza proaspata de porc (aluat de haiose) – vezi aici.
Rulouri sau cornete?
Suportii metalici (cilindrici sau conici) se gasesc in magazinele de menaj. Este bine sa cumparati macar 6 sau 12 bucati ca sa aveti randament la copt. Eu am 6 conuri si 12 cilindri.
Cornetele sunt cele tuguiate – in forma de con. Adica cele pe care le prezint in reteta de fata.
Rulourile sunt cele coapte pe suporti cilindrici – vezi aici reteta de rulouri cu cascaval.
Strabunica mea Buia facea pe vremuri niste rulouri grozave si le umplea cu frisca vanilata si le pudra cu zahar. O nebunie! Vara le umple cu spuma de capsuni sau zmeura. Ea avea o soba antica cu plita si cu un cuptor destul de ingust. Facea aceste rulouri pe 2 cilindri metalici care intrau direct pe sina cuptorului – cocea cate 2-3 rulouri pe teava.
Mi-aduc aminte cat de rapid scotea aluatul copt de pe suport ca sa nu ramana incremenit acolo. Trebuie viteza in etapa asta!
Cea mai iubita umplutura este crema de vanilie facuta in casa – reteta aici.
Daca optati pentru frisca, cea mai buna este La Dorna – smantana pentru frisca cu 35% grasime. Nu cumva sa folositi imitatie de frisca gen hulala sau meggle vegetala pentru ca este oribila. Frisca se bate foarte bine daca este bine racita inainte. La final se indulceste cu putin zahar pudra vanilat.
- o foaie de aluat foietaj de cca. 300 g
- 1 ou batut
- suporti metalici cilindrici sau conici
- crema de vanilie
- frisca naturala
- spuma de capsuni sau zmeura
- creme de branza, cascaval, ciuperci etc
Mod de preparare rulouri sau cornete cu crema de vanilie sau frisca
Am intins foaia de aluat in forma rectangulara de cca. 40 x 30 cm. I-am ajustat marginile ca sa fie drepte. Cu o rola de pizza am taiat pe lung fasii late de cca. 3 cm. Ies 10 panglici de aluat, late de 3 cm si lungi de vreo 40 cm.
Iata si conurile mele metalice.
Cum se ruleaza cornetele sau rulourile pe suporti?
Suportii nu trebuie unsi cu unt pentru ca aluatul este suficient de gras. Se incepe de la varf si se merge in spirala spre baza mai larga. La varf se ciupeste un pic aluatul ca sa se inchida bine. Eu las aluatul pe masa si rasucesc conul (sau cilindrul), avand grija ca fiecare spira sa acopere partial stratul anterior. Spirele pot fi mai dese sau mai rare, rezultand conuri mai lungi sau mai scurte.
Nu recomand sa faceti ca in ultima poza de jos (adica sa mergeti pana in buza conului) pentru ca veti scoate greu cornetele dupa coacere, sfaramand marginea.
Cel mai bine este sa va opriti la 1-2 cm de margine.
Daca aveti cilindri este la fel de simplu: infasurati aluatul de la un capat la altul lasand o margine libera de 1 cm la ambele capete.
V-am zis ca am doar 6 cornete asa ca mi-a ramas o fasie de aluat pe care am taiat-o in 4 patrate. Fiecare patrat l-am pus pe dosul unei forme de briose (muffin) si l-am intepat cu cutitul. Din ele vor iesi niste cosulete faine.
Coacere rulouri sau cornete de foietaj
Am asezat cornetele pe o tava asternuta cu hartie de copt si le-am dat 10 minute la congelator. Le face bine pentru ca sunt din foietaj. Intre timp am incins bine de tot cuptorul la 200 C (treapta inalta la cele cu gaz). Am batut un ou intreg cu un fir de sare si am uns cornetele cu el.
Este bine ca au stat la rece pentru ca sunt tari si se ung usor cu pensula. Eu le-am tinut de marginea metalica, cu varful in jos si le-am uns de la baza spre varf pe toate partile.
Atentie! NU ungeti cu ou zona de granita dintre metal si aluat (la baza conului sau la extremitatile cilindrilor). Oul va crea o pelicula dura la coacere si nu veti putea dezlipi aluatul de suport!
Am uns si exteriorul cosuletelor si am dat tava rapid la copt. Am copt cornetele 15 minute la 200 C, pana ce au devenit rumene si crocante. In functie de cuptor s-ar putea sa dureze si 20 de minute. Aluatul foietaj trebuie sa fie copt ca lumea, nu sa ramana translucid si palid (semn ca e crud).
Cum se scot rulourile si cornetele de pe suporti?
Imediat ce am scos tava din cuptor am inceput sa dezlipesc aluatul de pe suportii metalici. Cu o carpa de bucatarie (cu mana stanga) am apucat marginea metalica a unui cornet iar cu mana dreapta am cuprins cu grija aluatul, fara a-l sfarama.
Cu o miscare hotarata am sucit si am tras usor cornetul si am reusit sa-l scot intreg si frumos. Miscarea este una de luxare, din incheietura mainii (poignet). Daca buza aluatului a fost unsa cu ou si s-a lipit tare de forma va trebui ajutata un pic cu un cutit cu lama subitre. Se lasa cu firmituri…
La rulourile cilindrice treaba merge mult mai usor pentru ca acestea aluneca imediat de pe forma metalica. La fel si cupele coapte pe dosul formelor de muffin.
Imediat am asezat cornetele pe un gratar de bucatarie si le-am lasat la ventilat si racorit. Ele pot fi pastrate cateva zile in cutii ermetic inchise si umplute treptat, pe masura ce se mananca. Tineti cont de faptul ca aluatul foietaj nu mai este crocant la 3-4 ore de la umplerea cu crema! Se umplu cu usurinta cu ajutorul unui pos (sau punga cu coltul taiat).
Iata si un platou asortat de vara: cornete umplute cu frisca sau crema de vanilie, mini tarte cu vanilie si zmeura si mini Pavlova cu frisca si zmeura. Aici vedeti pe larg cum se bate corect frisca.
Aici vedeti cum am facut mini Pavlova.
Vedeti ca nu este asa de greu sa faceti acasa rulouri sau cornete cu crema de vanilie sau frisca?
Cititorii nostri au incercat reteta!
Aici gasiti mai multe retete cu aluat foietaj: tarte, prajituri, quiche, pateuri cu telemea etc.
[…] va mai povestesc de capsuni proaspete cu frisca? ? Dar de cornete din foietaj umplute cu […]
2le-am facut deja de mai multe ori si de fiecare data au iesit nemaipomenite.multumesc frumos pt reteta
Sunteti o inspiratie!retele de pe blog sunt fabuloase!Si ce imi place ca sunt extraordinar de bine explicate retele si eu sunt genul care nu apreciaza „dupa ochi” sau „cat cuprinde” pentru ca nu pot aprecia o cantitate daca nu am mai facut acea reteta niciodata…Asa ca retele de aici cu cantitati exacte e super!Sunteti experte
De unde cumpar cornetele metalice ?
Se gasesc in supermarketuri, la magazine cu produse de menaj (vezi in Selgros la raionul de specialitate) sau online. http://shop.nati-shop.com/buc00025-cornet-metalic-rulouri
Uleiul de palmier este cancerogen! F putini stiu acest lucru..din pacate! In unele tari din EU este lege ca pana in 2018 sa se scoata complet din circulatie…o fac subtil pt a evita plangeri de la persoane!! Fiecare face cum doreste dar sa se stie efectele uleiului de palmier!
Am facut si eu rulourile cu crema de vanille, dar aceasta din urma mi-a iesit cam moale – curge cand inclin ruloul. Ce i-as putea face….? Dupa – amiaza am musafiri.
Crema se va mai intari la frigider.
Am pus crema in rulouri azi dimineata,am lasat sa traga, iar crema mai am. Cu ce sa o intaresc sa completez rulourile? Multumesc!
Cu gelatina. Dar nu ar trebui sa fie prea moale crema patissiere.
multumesc!
[…] simpla vanilata, mousse-uri diverse (de ciocolata, de alune, de irish cream), crema de vanilie (reteta aici), spuma de zmeura sau capsuni […]
[…] De exemplu putem orna un Tort Diplomat sau un Tort Padurea Neagra cu ea. Sau putem umple niste cornete sau rulouri de foietaj. Sau niste […]
[…] Tot din aluat foietaj fac si rulouri si cornete umplute cu frisca sau crema de vanilie – vezi aici. […]
Arata minunat!
As vrea sa le fac pt Craciun, imi poti spune te rog cu cat timp inainte le pot coace si sa le umplu doar de Craciun?
Multumesc frumos!
Daca ai camara uscata poti pastra cornetele goale 4-5 zile in cutie de carton.