Saratele cu susan si mac – reteta simpla de stelute cu branza in aluat

9

Saratele cu susan si mac - reteta simpla cu branza in aluat Savori Urbane

Saratele cu susan si mac – reteta simpla de stelute cu branza in aluat. Saratele fragede si aromate cu branza, smantana, unt si untura si decorate cu seminte de susan sau mac. Par foietate desi nu sunt din aluat foietaj. Pot fi decupate cu forme diferite, in functie de eveniment.

Spuneam si in articolele anterioare ca nu prea trece vreun sfarsit de saptamana fara sa pregatesc saratele de casa. De Sarbatori imi pregatesc aluaturile cu 2-3 zile inainte si le tin la frigider. Ne plac mult aluaturile cu branza de vaca (branza dulce) pentru ca nu necesita drojdie si nici vreun procedeu complicat de impaturire si totusi ies foarte bine crescute si foietate.

Reteta de baza a acestui aluat este de la strabunica Oanei si o gasiti aici. In cazul de fata am pus si putina smantana si am marit un pic cantitatea de faina.

Aceasta se intampla datorita fermentilor din branza care ajuta aluatul sa creasca. Nu este vorba despre orice fel de branza (nu urda sau ricotta, nu telemea) ci de branza acrisoara care are fermenti si care ajuta aluatul sa creasca. E branza de vaci pentru papanasi si poate fi facuta si in casa – vezi aici reteta.

Doar cu ajutorul branzei, aluatul de saratele tinut 2-3 zile la rece va fermenta astfel incat saratelele vor creste la copt de la 0,5 cm la 2-3 cm inaltime! Nu este nevoie de drojdie, asa cum spuneam si la inceput. In plus, reteta este foarte practica pentru ca putem face portii duble sau triple de aluat pe care sa le tinem la rece si sa coacem zilnic cate 1-2 tavi de saratele. Astfel vom avea mereu saratele proaspete si crocante – mai ales in zilele de Sarbatori consecutive in care ne tot vin musafiri.

Din cantitatile de mai jos rezulta cca. 3 tavi mari de saratele cu susan si mac sau stelute.

5.0 from 4 reviews
Saratele cu susan si mac - reteta simpla de stelute cu branza in aluat
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3 tavi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 250 g branza de vaci dulce, grasa si bine scursa (ca pentru papanasi)
  • 100 g unt gras cu min. 80% grasime
  • 100 g untura sau alte 140 g de unt gras
  • 15 g sare
  • 50 g smantana acrisoara cu min. 20% grasime (ca pentru sarmale sau papanasi)
  • 350 g faina
In plus:
  • 1 ou pentru uns
  • seminte de mac, susan, chimen

Cum se fac saratele cu susan si mac – reteta simpla de stelute cu branza in aluat?

Cum se face aluatul cu branza pentru saratelele cu susan si mac?

Reteta este simpla si rapida, practic in 5 minute aluatul este gata. Am amestecat pur si simplu toate ingredientele (mai putin faina).

Am adaugat si faina in 2 transe. Aluatul este moale si lipicios dar avand in vedere ca trebuie sa stea cel putin o zi la frigider (se poate lasa si 3-4 zile) aceasta se va intari la rece. Asa ca am invelit aluatul in folie alimentara si l-am pus la frigider. In momentul in care scoateti aluatul din frigider, lasati-l pe masa jumatate de ora – daca este prea tare.

Cum se decupeaza saratelele cu susan si mac?

Aluatul l-am intins pe un blat infainat astfel incat sa aiba o grosime de cca.3 mm.

Apoi se impatura in 9: adica se ia treimea din stanga si se aduce la mijloc, apoi treimea din dreapta si se impatura inca odata in 3. Tehnica o explic detaliat la reteta de pogacele cu branza si cascaval.

Pachetul de aluat obtinut l-am lasat pe masa, acoperit, sa se odihneasca 15 minute. Apoi am intins din nou aluatul pe masa astfel incat sa aiba o grosime de 0,5 cm.

Cu ajutorul unei forme am decopat stelute micute, cu diametrul de circa 5 cm. Se poate observa grosimea aluatului care este de 5 mm inainte de coacere. Puteti folosi si forma simpla, rotunda, sau alte figurine la alegere, doar sa fie aproximativ egale ca si marime pentru a se coace deodata. Puteti sa taiati saratelele si sub forma clasica de bastonase – baghete.

Am asezat saratelele in tava cu hartie de copt si le-am pensulat cu un ou batut. Pe jumatate am presarat seminte de susan, pe cealalta jumatate seminte de mac. Daca este foarte cald in bucatarie sau a trecut mult timp de cand ati scos aluatul din frigider va recomand sa dati tavile la frigider pentru 20 de minute.

Coacere saratele cu susan si mac?

Saratelele le-am introdus in cuptorul preincins la 170° C si le-am copt circa 17 minute pana au devenit aurii – pe functia sus-jos+ventilatie (treapta medie la cuptoarele pe gaz). Daca mai e nevoie puteti sa le lasati inca 2-3 minute.

Au crescut ca purceii saratelele stelute cu susan si mac!!! De la 0,5 cm au ajuns la 2,5-3 cm inaltime.

PSa va mai povestesc ca 3 tavi de saratele cu mac si susan s-au „evaporat” in 1-2 ore? Cum le coceam…. cum se mancau. Tare incantati au fost toti de ele! Au un gust foarte placut de unt si cascaval – desi nu contin cascaval 🙂

Va mai recomand si reteta de saratele cordeluta sau de pogacele fragede cu seminte in forma de floare.

Merita sa incercati si voi aceste saratele cu susan si mac – reteta simpla! Sunt fabuloase!!

Aici gasiti mai multe retete de saratele

20 de retete de saratele fragede covrigei saleuri pogacele Savori Urbane

9 COMENTARII

  1. Exceptand branza facuta in casa, ce altfel de branza pot folosi? Eu am incercat cu telemea de oaie, insa dupa o alta reteta… nu am tinut aluatul la frigider, ci am preparat imediat saratelele. Nu stiu daca din aceasta cauza nu au crescut atat de mult sau din cauza branzei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: