Saratele fragede, ieftine si spornice

20

Saratele fragede - ieftine si spornice reteta simpla savori urbane

Saratele fragede, ieftine si spornice. O reteta simpla de saratele cu unt sau untura si smantana. Saleurile se pot presara cu chimen, mac, susan sau branza rasa (cascaval). Aluatul fraged de saratele crocante are si putina drojdie insa nu trebuie lasat la dospit. Din acelasi aluat se pot face si covrigei sau pogacele cu parmezan.

Am facut aceste saratele fragede, ieftine si spornice dupa reteta prietenului nostru drag Veve (aka Laci – Veverita Vesela), moderator in Grupul Savori Urbane. El e mare specialist in saleuri crocante si pogacele si le prepara foarte des. Deja ne-a incantat cu mai multe retete pe care le-am si publicat pe blog: baghete crocante de casa, prajitura Televizor (Budapesta) sau Tortul de mamaliga in straturi.

Laci ne-a oferit aceasta reteta simpla de saratele tot in Grupul Savori Urbane si a fost deja testata de sute de fani. Toti s-au declarat incantati de ele si de cat se spornice sunt! ies multe tavi din ingrediente putine. Si sunt si extrem de gustoase!

Avem si noi multe retete de saratele si pogacele publicate deja – le gasiti pe toate aici.

20 de retete de saratele fragede covrigei saleuri pogacele Savori Urbane

Mi-a placut aceasta reteta nepretentioasa pentru ca se prepara cu ingrediente la indemana, pe care le avem in mod curent in casa. Aluatul in sine este usor de facut si este unul „prietenos”, moale si nelipicios. Poate fi prelucrat in mai multe moduri obtinand astfel mai multe sortimente de saratele.

Va dau cantitatile pentru 500 g de faina din care ies cca. 3 tavi mari de saratele. Untura poate fi inlocuita cu unt in raport 100 g untura = 140 g unt cu 82% grasime. Puteti folosi si un mix de unt si untura (asa cum am facut si eu). Untura de casa se prepara usor daca urmati aceasta reteta.

4.7 from 11 reviews
Saratele fragede, ieftine si spornice
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 3 tavi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g faina 000
  • 1 lingurita zahar
  • 50 ml lapte caldut
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g uscata
  • 200 g untura de porc sau 280 g unt gras cu min 80% grasime (sau mix din cele doua)
  • 100 g smantana acrisoara cu 20% grasime
  • 2 galbenusuri
  • 20 g sare
In plus:
  • 1 ou pentru uns
  • putina boia dulce (paprika)
  • seminte de chimen, mac, susan (la alegere)
  • sau putin cascaval ras - preferabil afumat

 

Cum se face reteta simpla de saratele fragede, ieftine si spornice?

Aluat pentru saratele fragede

Am pus faina in castronul robotului. Am facut o adancitura in ea si am faramitat drojdia. Am presarat zaharul si am umezit totul cu putin lapte caldut. Am lasat drojdia 5 minute cat sa se activeze. Apoi am pus galbenusurile, smantana, untura si untul. Sarea am presarat-o la marginile castronului ca sa nu intre in contact direct cu drojdia. Este important sa cantariti sarea pentru ca avem nevoie de 4% sare raportata la cantitatea de faina. La paine se pune 2% sare iar la cozonaci 1-1,5%. Sunt saratele!

Am framantat totul 2-3 minute pana ce s-a legat. Aluatul este neted si moale, deloc lipicios. L-am invelit intr-o folie de plastic si l-am dat la frigider pentru 30 de minute. Da, la frigider! Desi contine drojdie, acest aluat nu se lasa la dospit la caldura. Exact ca aluatul de baigli sau de la prajitura Greta Garbo.

aluat de saratele cu untura si smantana

Cum se intinde si taie aluatul de saratele?

Am scos aluatul de la rece si l-am impartit in 2. E mai usor de lucrat cu bucati mai mici. Am intins prima foaie de aluat la grosime de 3-4 mm. Intr-o cescuta am spart un ou intreg pe care l-am batut bine cu putina sare si cu un strop de boia dulce. Boiaua da o culoare frumoasa rosiatica acestor saratele.

Am uns foaia de aluat cu ou batut, folosind o pensula. Este mai simplu sa ungem acum saratelele decat dupa ce le taiem.

Cu rola zimtata am decupat apoi saratelele. De obicei imi plac saleurile lungi si inguste insa acum le-am taiat mai scurte si mai late (de 10 x 2,5 cm). Tot acum le-am presarat cu chimen – preferatul nostru. Puteti pune si seminte de susan sau de mac.

cum se decupeaza saleurile

Pe o parte dintre ele am pus si cascaval ras. Eu am avut unul afumat, foarte placut la gust si tare aromat. Am aliniat apoi saratelele in tavi tapetate cu hartie de copt si am continuat cu restul aluatului.

tava cu saratele cu cascaval afumat pregatite de copt

Coacere saratele fragede ieftine si spornice

Am preincins cuptorul la 180 C cu ventilatie (treapta medie spre inalta la cele cu gaz). Am copt saratelele cca. 12-14 minute la 180 C, pana ce s-au rumenit frumos. Saratelele trebuie sa fie rumene, nu sa ramana albicioase. Verificati-le dupa 10 minute si vedeti daca nu trebuie intoarsa tava – daca cuptorul vostru nu coace uniform. Nu va pot descrie ce arome faine am in bucatarie!!

cele mai bune saratele fragede ieftine si spornice reteta pas cu pas (1)

Priviti cat de faine si rumene sunt! Au si crescut in inaltime la copt.

Dupa ce s-au racorit un pic le-am mutat pe platourile de servire si le-am si gustat. De vis!! Fragede si aromate, se topesc efectiv in gura!

saleuri ieftine reteta pas cu pas

Aici le vedeti alaturi de covrigei si pogacele – facute din acelasi aluat.

saratele asortate savori urbane

Aici vedeti cum am facut covrigeii.

Covrigei fragezi reteta simpla savori urbane

Si aici vedeti saratelele patrate foietate (mini pogacele) – reteta aici.

Sărățele cu smântână, brânză, unt sau untură - saleuri fragede reteta savori urbane

Un singur aluat simplu si 3 variante de prezentare.

cele mai simple saratele asortate de casa

Sa incercati si voi aceasta reteta simpla de saratele fragede, ieftine si spornice! Chiar merita! Ii multumim lui Veve pentru ea!

Aici gasiti mai multe retete de patiserie sarata: pizza, placinte, saratele, pogacele si multe alte bunatati.

Pogacele fragede cu floricele din seminte si branza reteta savori urbane

20 COMENTARII

  1. Eu am făcut cornulete doar cu untura,smantana și faina,au fost foarte fragede și am înțeles ca se pot păstra mai mult timp. Și aceasta reteta pare interesanta și cred ca vor fi și fragede.

  2. Eu am facut aceasta reteta, insa ele sunt bune in prima ora dupa ce le-am facut, dupa aceea.se fac ca guma, adica nu mai sunt crocante. Am facut de doua ori: odata nu le-am acoperit, a doua oara le-am inchis ermetic. Dar problema a ramas, in sensul ca au consistenta de guma. E posibil sa-mi spuneti unde gresesc? Sa fie din cauza ca am folosit telemea si am facut doar cu unt, fara untura? Telemeaua a fost foarte uscata. Multumesc

  3. Astazi am reusit sa incerc aceasta reteta, ma declar multumita..sunt cele mai reusite saratele…eu le-am facut doar unse cu ou si presarate cu susan…Delicioase!

    • Daca nu cresc deloc, evident sunt uscate si desigur e dezamagitor. Problema este ca daca nu creste inseamna ca drojda e proasta. Dar asta nu mei e problema retetei. Incearca sa faci saratelele cu o drojdie buna si iti vor reusi. Ingredientele trebuie sa fie de calitate: faina buna, untul gras, smantana acra si drojdia buna.

  4. cele mai bune saratele pe care leam incercat vreodata chiar daca sunt departe de casa printre staini retele pe care le gasesc la voi pe site ma face intot deauna sa ma gandesc acasa cu drag mai ales cu ocazia Craciunului!!

    Va multumesc din tot sufletul meu

  5. Tocmai le-am scos din cuptor. EXCELENTE!!! Fragede si se topesc in gura. Am pus putin mai mult lapte la framintat, faina mea e cam uscata . Vrei 2 linguri. Multumesc mult pentru retete, nu e prima pe care o fac si toate ies perfect😚

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.