Scovergi cu cartofi reteta taraneasca de turte prajite

14

Scovergi cu cartofi reteta taraneasca de turte prajite savori urbaneScovergi cu cartofi reteta taraneasca de turte prajite. Cum se fac scovergile sau scoverzile? Turte pufoase din aluat dospit cu cartofi. Langosi le zice la noi insa sunt cunoscute si ca turte, placinte la tigaie, placinte prajite etc.

In unele zone sunt numite scovergi (scoverzi, scoverze) atat clatitele cat si langosii, gogosile, retesele, placintele la tigaie sau minciunele. Unii le spun turte mai multora dintre cele de jos. La noi se face diferenta clara intre aceste feluri.

scovergi langosi gogosi pancove placinte minciunele retese

  • Clatite – aluat subtire prajit in tigaie cu ulei putin si apoi umplut cu dulceata, branza etc. Retete de clatite gasiti aici.
  • Gogosi (pancove, fancuri, croafne) – aluat dospit cu lapte si oua, vanilie si coaja de lamaie, portionat si modelat sub forma de discuri groase, prajit in baie de ulei. Gogosile se servesc cu zahar pudra si/sau dulceata. Retete de gogosi gasiti aici.
  • Langosi sau scovergi (turte prajite) – aluat dospit cu sau fara lapte si oua, portionat si modelat sub forma de disc si  prajit in tigaie sau ceaun cu ulei mult. Langosii sunt moi si pufosi si se servesc in general cu topping sarat: presarati cu sare grunjoasa, smantana, branza rasa, mujdei etc. In unele zone se mananca si cu dulceata. Se pot umple inainte de prajire cu branza cu marar, urda etc. Retete de langosi simpli sau umpluti gasiti aici.
  • Minciunele, cirighele, uscatele, ciorogai, ciurigai – aluat mai tare cu sau fara drojdie, intins foaie si taiat cu rola in benzi lungi sau romburi innodate, prajit in baie de ulei. Acestea sunt crocante si se servesc doar dulci, pudrate cu mult zahar vanilat. Retete de minciunele cu sau fara drojdie gasiti aici.
  • Placinte la tigaie (pe lespede) sau turte coapte – aluat cu sau fara drojdie, simplu sau umplut cu branza, cartofi rantaliti (caliti cu ceapa), branza, varza calita, cozi de ceapa etc. Ele se coc fara ulei! Retete de placinte cu sau fara drojdie gasiti aici.
  • Reteșe (retișe, placinte invartite) – aluat mai dens, fara drojdie, impaturat de mai multe ori, prajit in baie de ulei si servit cu topping asemanator langosilor: smantana, branza rasa sar si dulceata, magiun sau zahar pudra. Reteta de retese (retise) o gasiti aici.

Dictionarul ne spune asa:

SCOVÉRGĂ, scovergi, s. f. v. scovardă. Din sl. skovrada „tigaie”. 

SCOVÁRDĂ, scoverzi și scoverze, s. f. (Mai ales la pl.) Un fel de plăcinte din aluat (de pîine), prăjite în grăsime și umplute cu brînză (v. clătită); (în unele regiuni) prăjitură uscată; minciună. Darurile care se aduc… constau în prima linie din… scoverze (lipii, clătite). MARIAN, NA. 136. Au fost făcut maștia… tot plăcinte și scoverze. SBIERA, P. 170. Ea frumos ne-a omeni, Ție iarbă și ovăz, Mie gură și scoverzi! JARNÍK-BÎRSEANU, D. 24. Variantă: scovérgă, scovergi(SAHIA, N. 94, DELAVRANCEA, S. 40), s. f.

Deci scovarda, scoverga sau scovarga vinde de la „skovrada” – adica tigaie. Practic la toate le putem spune scovergi, nu? 🙂

In cele ce urmeaza vorbim despre scovergi-langosi. Aluatul de scovergi este in general unul simplu, de paine, din faina, apa si drojdie – exact ca cel de langosi simpli – vezi aici reteta. Adesea el se prepara cu lapte si oua si iese mult mai bun asa.

Este foarte usor sa ratezi aceste scoverzi daca reteta nu e buna… poti obtine niste discuri de aluat tare, un fel de frisbee 🙂 Iti poti sparge capul cu scovergile tari.

Ca sa va faceti o idee despre ce vorbesc va arat in avans si sectiunea scovergilor mele. Eee? Pufoase si moi, nu gluma!

scovergi pufoase reteta pas cu pas

Bineinteles ca se fac si in versiunea cu cartofi in aluat (in special in Ardeal si Banat), aceasta varianta fiind venita pe filiera austro-ungara. Cartoful le face si mai moi si mai fragede. Strabunica mea era nascuta langa granita, pe actualul teritoriu al Ungariei si a fost o mare specialista in dospituri: cozonaci, gogosi, langosi, pogacele etc.

Copila fiind, vesnic eram dupa sortul ei sa vad cum face ea ca dospiturile sa creasca atat de frumos. Stateam ore in sir cu ea si priveam cum gateste sau coace. Mai ales iarna, ne cocotam impeuna cu verisoara mea pe canapeaua mica din bucataria strabunicii. Ea ne facea un ceai si pana suflam in el ca sa-l racorim strabunica punea de-un aluat. Pana dospea aluatul aveam timp sa jucam un Remy.

Aceste scovergi cu cartofi se fac dintr-un aluat usor sarat, tocmai ca sa poata fi mancate atat cu topping sarat cat si dulce. Din cantitatile de mai jos ies cam 8-10 scovergi cu cartofi de cca. 18-20 cm diametru.

5.0 from 5 reviews
Scovergi cu cartofi reteta taraneasca de turte prajite
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 8-10 scovergi
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 400 g faina 000
  • 400 cartofi fierti in coaja
  • 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
  • 15 g zahar tos
  • ½ lingurita de sare
  • 150 ml lapte
  • 2 oua
  • 25 g ulei
  • 500 ml ulei pentru prajit
Topping la alegere:
  • sare
  • smantana
  • branza sarata
  • zahar pudra, dulceata

 

Cum se fac scovergi cu cartofi reteta taraneasca de turte prajite?

Cum se pregateste aluatul pentru scovergi sau turte cu cartofi?

Incepem cu cartofii. Acestia trebuie sa fie cartofi fainosi care se fierb in coaja. Eu am folosit cartofi de marime medie si i-am fiert in apa cu sare multa. Cartofii nu se fierb decojiti pentru ca se vor imbiba cu apa! Bunica imi explica intotdeauna acest lucru si la gombotii cu prune sau la putisoarele cu mac sau nuca.

Am decojit cartofii calduti si i-am dat prin presa speciala. Daca nu aveti presa speciala puteti sa-i radeti pe razatoarea mica.

Intr-un bol am amestecat drojdia cu zaharul si le-am lasat acolo pana s-au lichefiat. Dureaza mai putin de 5 minute.

Intr-un bol suficient de incapator adaugam apoi toate ingredientele: drojdia lichefiata, cartofii, laptele, ouale, faina, sarea si 25 ml ulei.

Amestecam totul fara sa framantam mai mult de 1-2 minute. Aluatul va fi lipicios si moale. Ii dam o forma de bila, il presaram cu faina si il lasam la dospit 30-40 de minute sau pana se dubleaza in vas acoperit cu folie de plastic.

Cum se portioneaza si modeleaza scoverzile sau turtele?

Scoatem aluatul pe o suprafata data cu un pic de ulei.

Formam 8-10 portii de aluat in functie de marimea tigaii. Eu am format 8.

Cu mana unsa cu ulei intindem aluatul fara sa-l apasam tare. Doar intindem un pic cu mana. Discul obtinut va avea un diametru de aproximativ 20 cm.

Cum se prajesc scovergile?

Incingem ulei suficient intr-o tigaie. Langosii, gogosile, scovergile, miciunelele se prajesc in baie de ulei, adica aluatul nu va atinge fundul tigaii. Atunci ies intr-adevar pufoase si se prajesc uniform. Lucram la flacara mare. Rand pe rand punem scovergile la prajit. Se umfla frumos la suprafata, fac basici.

Dupa ce s-au rumenit pe o parte se intorc si pe partea cealalta. Va sfatuiesc sa lucrati cu un cleste de lemn sau cu o paleta. De obicei nu folosesc furculita pentru ca nu imi place sa fac gauri in aluat pe unde sa intre uleiul si sa il imbibe.

Scovergile prajite se scot pe servetele absorbante.

Servire scovergi cu cartofi reteta taraneasca de turte prajite

Scovergile sau turtele prajite sunt gustoase fierbinti, imediat dupa ce au fost prajite. Dar se si mananca imediat, cat sunt calde sunt cele mai bune.

Puteti sa le ungeti cu smantana si sa le presarati cu branza rasa (telemea, cascaval sau bucatele de branza de burduf), sa le asezonati doar cu putina sare grunjoasa sau sa le stopiti cu un pic de mujdei de usturoi. Aici gasiti cateva retete de mujdei (cu smantana, cu rosii coapte etc).

Langosi reteta traditionala

Pentru versiunea dulce este suficent sa le pudram cu un pic de zahar pudra vanilat si sa le ungem cu dulceata sau marmelada la alegere. Scovergi cu magiun!!! Unii isi pun nutella (in cazul fericit in care nu aleg imitatia ieftina fineti) dar e treaba lor. Sa le manance asa daca le plac. Mie imi plac cu gem de caise sau cu pasta de macese.

reteta de scoverzi pas cu pas

Aceste scovergi sau turte cu cartofi sunt extrem de bune, de aromate, de pufoase! Va arat inca o imagine cu interiorul lor 🙂 De vis!

Merita sa incercati si voi aceasta reteta veche, taraneasca de scovergi cu cartofi! Sunt pufoase si gustoase 🙂

Aici gasiti mai multe retete de placinte, pogacele, covrigi, saratele, langosi, pizza etc.

cum se taie burek placinta doborgeana

14 COMENTARII

  1. In Oltenia li se spune „turte in tigaie”. Se fac din aluat de paine. Bunica nu cantarea ingredientele. Stia sa framante paine buna. Si ne facea aceste turtite pe care le prajea in ulei si le presara cu zahar. Ca mod de realizare nu difera cu nimic de langosi . Si nici ca aspect.

  2. Excelente! Mi-a fost un pic groaza de prajit, dar a mers repede si bine. Le-am mancat cu un amestec de smantana, feta si mujdei, ah! Delicioase! Carantina e mai usoara cu retetele voastre…

  3. La noi (Oradea) ce ai făcut se numesc plăcinte , se umple cu cartofi ,brânză sărată ,varză dulce călită sau acra dar și gem sau magiun , scoverzile sunt clătite care se umplu cu ceva dulce sau carne , ciuperci și se rulează . In general plăcintă e un langoș umplut , au la bază aluat simplu din faina , drojdie , apa, sare și un pic de zahar( foarte puțin) . În funcție de zone și denumirile ,presupun, oricum s-ar numi tot o „deliciozitate” ! Spor la gătit !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.