Terină de brânză cu pesto verde și roșii deshidratate – aperitiv festiv în stil italian

40

reteta terina de branza cu gelatina crema de ricotta cu gorgonzola

Terină de brânză cu pesto verde și roșii deshidratate – aperitiv festiv în stil italian. Cum se face terina cu cremă de brânză și gelatină? Aperitiv delicios cu mousse de Gorgonzola DOP și ricotta cremoasă. Rețete de aperitive festive. Rețete pentru Crăciun și Revelion. Rețete de aperitive cu brânză.

Am creat această terină de brânză cu pesto verde și roșii deshidratate ca un omagiu adus tricolorului italian. Culorile roșu, alb și verde se potrivesc perfect și sunt specifice și sărbătorii Crăciunului. În plus, toate ingredientele folosite de mine la acest aperitiv festiv sunt tipic italiene: brânza Gorgonzola DOP picantă și dulce, ricotta proaspătă și cremoasă, pesto verde cu busuioc și roșiile uscate păstrate în ulei (pomodori secchi sott’olio). Până și biscuiții sărați (crackers) de la baza terinei precum și fisticul crocant de la suprafața ei sunt ingrediente sau produse specifice bucătăriei italiene.

Terină de brânză cu pesto verde și roșii deshidratate - aperitiv festiv în stil italian reteta savori urbane

Savori Urbane – blogul culinar nr. 1 din România – are onoarea și marea plăcere de a fi ambasadorul culinar în România al „Consorzio per la tutela del formaggio Gorgonzola”, adică a „Consorțiului pentru protejarea brânzei Gorgonzola”, cu sediul în Italia, la Novara. Gorgonzola DOP este o brânză moale, crudă, naturală, obținută din lapte de vacă, fără aditivi sau conservanți. Face parte din grupul de brânzeturi cu mucegai nobil albastru („erborinati”) și se produce în Piemont și Lombardia (nordul Italiei). În decursul celor peste 1000 de ani, gorgonzola a devenit celebră în toată lumea și a câștigat milioane de fani.

În procesul de fabricare al brânzei Gorgonzola DOP nu sunt utilizați dezinfectanți, pesticide sau antibiotice iar produsul final nu conține aditivi sau conservanți. Este o brânză naturală 100%!

Probabil că aveți impresia că Gorgonzola are mult colesterol (grăsimi). Greșit! Deși are textură cremoasă, onctuoasă, ea conține aceeași cantitate de colesterol ca și pieptul slab de pui, carnea slabă de vițel sau anumiți pești cu carne slabă. Adică 70 mg la 100 g de produs. Astfel brânza Gorgonzola DOP este recomandată pentru dieta sportivilor sau a celor care țin la siluetă.

Crusta exterioară a brânzei Gorgonzola DOP nu se mănâncă și trebuie îndepărtată. Această metodă ajută și la păstrarea brânzei în frigider (fără crustă și învelită în folie de plastic sau pusă în containere de plastic cu capac). Astfel mirosul caracteristic al brânzei Gorgonzola nu se transmite altor alimente din frigider.

gorgonzola dolce e piccante ok

Aici găsiți lista cu companiile care fac parte din consorțiu și vă asigur că sunt câteva care comercializează Gorgonzola DOP și în supermarketurile din România. Astfel puteți fi siguri de calitatea și autenticitatea brânzei produse de acestea!

Din această terină de brânză ies cca. 14 felii de 1,5 cm sau 10 felii de 2 cm grosime. Forma mea are 21×10 cm și adâncime de 5 cm ceea ce înseamnă că are un volum de cca. 1050 ml. Puteți folosi și alte modele de forme atâta timp cât au volum similar sau ceva mai mare. Nu trebuie să le umpleți până la buză dar, totuși, terina trebuie să aibă o oarecare înălțime. Puteți afla ușor volumul unei forme: o puneți goală pe cântar, faceți tara (aduceți la 0) și o umpleți cu apă. Câte g de apă intră atâția ml are forma.

5.0 from 24 reviews
Terină de brânză cu pesto verde și roșii deshidratate - aperitiv festiv în stil italian
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 1 terină de brânză
Ingrediente - savoriurbane.com
 • 75 g Gorgonzola DOP picantă
 • 150 g Gorgonzola DOP dulce
 • 750 g ricotta cremoasă
 • 75 g pesto verde
 • 75 g roșii deshidratate în ulei
 • un pic de usturoi granulat
 • sare după gust
 • 8 g gelatină granule + 75 ml apă rece
 • câțiva crackers pentru bază (simpli sau cu rozmarin sau alte ierburi aromatice)
Decor:
 • roșii cherry
 • 20 g fistic tocat

 

Cum se face o terină de brânză cu pesto verde și roșii deshidratate – aperitiv festiv în stil italian?

Ingrediente pentru terină cu brânză Gorgonzola DOP și ricotta

Am pregătit cele 2 tipuri de brânză Gorgonzola DOP: piccante (picantă)

gorgonzola piccante ok

și Gorgonzola DOP dolce (dulce).

gorgonzola dolce dop savori

Iată și o parte din brânza ricotta folosită. Este ricotta proaspătă și cremoasă. Ricotta este un subprodus lactat care se obține prin refierberea zerului. Este o brânză slabă dar bogată în proteine.

ricotta proaspata cremoasa

Am cântărit roșiile uscate scoase din ulei (pomodori secchi sott’olio).

Le-am tocat mărunt din cuțit și le-am presărat cu puțin usturoi granulat deoarece acesta se potrivește perfect cu ele.

rosii uscate in ulei tocate cu usturoi granulat

Am pregătit și pesto verde precum și fisticul cu care voi decora terina la final.

pesto verde cu busuuioc si fistic crocant

Mod de preparare terină festivă cu brânză Gorgonzola DOP picantă și dulce

Cum se face mousse de brânză cu gelatină?

Într-un castron încăpător am pus ricotta și Gorgonzola DOP dulce ruptă în bucățele. Aceasta este o brânză cremoasă și fină cu arome subtile.

preparare crema de ricotta cu gorgonzola (1)

Am procesat totul câteva secunde cu blenderul de mână.

A urmat Gorgonzola DOP picantă pe care am sfărâmat-o cu mâna. Nu am mai procesat crema de brânzeturi pentru că am dorit ca bucățelele de Gorgonzola să fie vizibile. Aceasta este o brânză maturată cu arome puternice și gust intens specific. De aceea Gorgonzola DOP picantă se dozează cu grijă.

Am amestecat totul și am dat castronul la frigider pentru 10-15 minute.

Am pregătit forma pentru terină de brânză (21x10x5 cm): adică am tapetat-o cu folie alimentară de plastic. I-am lăsat margini mai lungi care să-mi permită să acopăr ulterior terina cu ele.

forma pentru terina de branza cu gelatina in straturi

Între timp am pus la hidratat gelatina (8 g) în 75 ml de apă foarte rece. Am pus-o direct în crăticioara în care urmează să o încălzesc. Am lăsat gelatina 10 min ca să se umfle bine și apoi am pus crăticioara la foc mic. Am amestecat constant până ce gelatina a ajuns la 60 C. Nu trecem de această temperatură! Am tras crăticioara deoparte și am scos crema de brânzeturi de la frigider. Niciodată NU turnăm gelatina topită în crema rece ci o temperăm! Adică am scos 2 linguri din crema de brânză și le-am pus peste gelatina caldă din crăticioară. Am amestecat puternic cu un tel și am mai pus 2 linguri de cremă de brânză.

De-abia acum am turnat mixul din crăticioară peste restul de cremă de brânză din castron și am omogenizat totul bine cu telul. De-acum trebuie să ne mișcăm repede cu montatul ca să nu facă priză gelatina! Gustați de sare și, dacă nu vi se pare destul de sărată, acum e momentul să corectați asezonarea! Eu am pus un vârf de cuțit de sare pentru că ricotta e complet nesărată. Am obținut un mousse fin de brânză cu gelatină.

cum se incorporeaza gelatina in crema de branza aperitiv pentru terina cu gorgonzola si ricotta

Cum se montează terina de cremă de brânză cu pesto și roșii uscate?

Am pregătit în avans forma tapetată cu folie de plastic și am turnat primul strat de cremă de brânză (1/3 din cea aveam în castron adică vreo 330 g). Am nivelat-o rapid cu spatula și am pus stratul verde de pesto. L-am netezit și pe el. A urmat a doua treime de cremă de Gorgonzola DOP și ricotta, apoi roșiile uscate tocate (cu usturoi) și am încheiat cu ultima treime de brânză.

cum se monteaza terina de branza gorgonzola ricotta pesto si rosii pomodori secchi

Am nivelat frumos această terină de brânză și am încheiat-o cu un strat de crackers aromați cu rozmarin. Puteți folosi orice biscuiți sărați simpli sau cu ierburi aromatice. Nu contează forma lor sau dacă îi rupeți pentru că vor fi la baza terinei și nu se văd.

cum se pune blatul de crackers biscuiti sarati la terina aperitiv cu branza si gelatina (1)

Am acoperit totul cu marginile foliei de plastic și am dat terina la frigider pentru 8-12 ore (cel mai bine peste noapte).

Puteți păstra terina la rece și 3-4 zile și o răsturnați chiar înainte de servire.

Răstunare, decorare și servire terină festivă cu brânzeturi, pesto și roșii uscate (pomodori secchi sott’olio)

Am ales un platou potrivit, am desfăcut partea de sus a foliei de plastic și am răsturnat terina. Am ridicat forma, am îndepăratat folia și: ta-daa!

Am decorat această terină de brânză cu câteva felii de roșii cherry proaspete și cu fistic tocat mare, din cuțit. Am ales culorile roșu, alb și verde pentru că sunt chiar culorile drapelului Italiei. Am pus câțiva crackers pe platou pentru a fi consumați împreună cu terina festivă.

decorare terina festiva de branza cu pesto fistic rosii uscate in ulei gorgonzola si ricotta

Terina se feliază ușor cu un cuțit bine ascuțit.

reteta terina cu crema de branza aperitiv festiv

Biscuiții sărați de la bază s-au înmuiat și nu sunt greu de tăiat. Cât de bine arată o felie din terina de Gorgonzola DOP cu ricotta!

felie de terina cu branza gelatina gorgonzola ricotta

Terina festivă arată bine și este grozav de gustoasă! Toate ingredientele se armonizează perfect. Crema de brânză cu Gorgonzola DOP este foarte fină, este bine închegată și are exact câtă gelatină trebuie (fără a fi cauciucată). Este completată perfect de pesto, de roșiile deshidratate cu usturoi și de fisticul crocant.

sectiune terina de branza in stil italian reteta savori urbane

Sunt sigură că această terină de brânză Gorgonzola DOP cu pesto și roșii deshidratate va sta pe masa voastră de Crăciun sau de Revelion (Anul Nou) și că veți fi uimiți de rafinamentul ei, de echilibrul gusturilor și aromelor din ea!

GIVEAWAY PENTRU CITITORI

Dragilor, „Consorțiul pentru protejarea brânzei Gorgonzola” vă oferă un premiu frumos și util: un set Fondizola identic cu cel folosit de mine în rețeta de „Fondue sau fondutta di Gorgonzola”. Este compus din vas ceramic, stativ metalic cu sursă de căldură (lumânare) și 4 furculițe speciale. Prețul aproximativ este de 200 lei (TVA inclus).

Acest premiu se oferă unui singur cititor care îndeplinește cumulativ cerințele de mai jos.

CE PAȘI TREBUIE SĂ FACI PENTRU A TE ÎNSCRIE LA ACEST CONCURS?

 • Să apreciezi și să distribui public pe Facebook acest articol de pe blog. Ai butoane Facebook la începutul și la finalul rețetei. 

 • să lași un comentariu la finalul rețetei (aici, pe blog) în care să răspunzi la cerința: NUMEȘTE 2 REȚETE TENTANTE CU GORGONZOLA DOP DIN COLECȚIA DE PE SITE-UL „CONSORȚIULUI PENTRU PROTEJAREA BRÂNZEI GORGONZOLA”!

Colecția de REȚETE CU GORGONZOLA DOP este oferită în mai multe limbi:

Puteți alege și alte limbi din meniu: DK (daneză), JP (japoneză), KR (coreeană), NL (olandeză), PL (poloneză) sau SE (suedeză).

Observație: comentariile necesită aprobare, NU apar imediat pe blog! Vă puteți înscrie cu mai multe comentarii diferite pentru a vă crește șansele de câștig! NU uitați să lăsați în comentariu link către profilul vostru de Facebook pentru a putea verifica distribuirea articolului!

NU se iau în considerare comentariile de pe Facebook sau de la alte postări! Perioada de înscrieri pentru giveaway începe astăzi 06.11.2021 și se încheie în 10.11.2021 orele 23:59.

Alegerea câștigătorului va fi random în data de 11.10.2021 iar rezultatul va fi anunțat aici (pe blog) și prin adresa de email cu care s-a înscris. Mailul care anunță câștigătorul va veni de la adresa noastră oficială: [email protected] Nu luați în considerare alte mailuri!

Persoanele înscrise trebuie să fie majore (18 ani impliniți) și să aibă domiciliul în România. Premiul poate fi expediat doar pe teritoriul României. Pentru a intra in posesia Premiului, Câștigătorul va trebui să furnizeze Organizatorului: numele, prenumele și adresa completă. Acestea pot fi transmise prin răspuns la emailul primit de pe adresa [email protected] Datele personale vor fi folosite exclusiv pentru expedierea premiului care este gratuită. Calea juridică este exclusă.

Vă dorim succes!

UPDATE 11.11.2021 – EXTRAGEREA

Dragilor, unii dintre voi NU au lăsat link către profilele de Facebook dar le-am căutat noi (unde s-a putut). Alții nu au distribuit public postarea deși au indicat contul de FB. Practic 9 persoane s-au calificat la extragere. Cu ajutorul Random.org am ordonat lista celor 9 iar nr.1 a ieșit Mădălina Ioana Stoica! Felicitări!

Mădălina, vei primi astă seară un email de la noi (de la adresa [email protected]) și ne vei da acolo reply. Te rugăm să verifici și folderul spam.

Video cu extragerea este aici.

Avem marea plăcere de a crea o serie de rețete cu Gorgonzola DOP dulce (dolce) sau picantă (piccante) iar prima dintre ele a fost cea de Fondue cu Gorgonzola (rețeta aici).

cea mai buna reteta de fondue savori urbane

A doua rețetă cu Gorgonzola DOP a fost cea de quiche cu brânză, roșii și ciuperci – pe aluat foietaj (rețeta aici).

tarta cu foietaj gorgonzola rosii ciuperci prosciutto sunca 1

Aici găsiți mai multe rețete cu Gorgonzola DOP

reteta piept de pui in sos de gorgonzola

40 COMENTARII

 1. Stuffed Panettone with Gorgonzola Cheese
  Panettone umplut cu brânză gorgonzola
  Și
  Millefeuille with gorgonzola mousse, pear gelée and salted caramel walnuts
  Millefeuille cu mousse de gorgonzola, jeleu de pere și caramel sărat cu alune.

 2. Oh, daa gorgonzola este preferata mea! O mănânc goala!
  1. quiche cu brânză, roșii și ciuperci
  2. Terina de granza cu pesto și roșii deshidratate

 3. 2 retete pentru concurs……supa crema de dovleac cu gorgonzola si mini clatite cu gorgonzola…..dar site- ul avea o multime de retete cu adevarat tentante.

 4. Am uitat sa scriu numele de facebook la comentariul anterior… Eliana Boghici Rotaru.
  Mai scriu niste retete si aici: scones cu gorgonzola si portocale, cheescake cu gorgonzola, millefeuilles cu spuma de gorgonzola.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.