Vinete la cuptor impanate cu usturoi si branza reteta de vinete crestate. Cum se fac vinete gratinate, rumene si gustoase, crestate si umplute cu bucatele de telemea, feta, mozzarella sau cascaval, aromatizate cu usturoi si busuioc? O reteta vegetariana de vara. Va veti indragosti de ea!
Am facut chiar azi la pranz aceste vinete la cuptor impanate cu usturoi si branza si a fost batalie pe ele. Sunt ceva de vis!
Rumene, cu coaja crocanta si miez moale si cremos, parfumat din belsug cu usturoi si ierburi aromatice: busuioc, cimbru si cepsoara. Reteta de fata este o combinatie intre reteta clasica a lui Ottolenghi – Aubergine with buttermilk sauce si cea a vinetelor umplute cu branza si ardei copti – vezi aici.
Aici e reteta dupa Yotam Ottolenghi. Am facut-o anul trecut si am repetat-o de vreo 10 ori cel putin.
De data aceasta am schimbat un pic ingredientele si tehnica de gatire si am obtinut un rezultat la fel de grozav ca si cele anterioare. Branza telemea este bine sa fie grasa ca sa se topeasca un pic. Maine voi testa reteta si cu mozzarella in amestec cu Provolone.
Nu va speriati de cantitatea mare de ulei de masline! El da savoarea intregului preparat si ajuta la reactia Maillard de caramelizare. Vinetele absorb uleiul ca un burete. Fara ulei sau cu ulei putin veti obtine niste fierturi, nu vinete rumene. Nu fiti zgarciti cu sarea chiar daca aparent branza este sarata! Nimic nu e mai deprimant decat niste vinete fade, nesarate. Sarea scoate apa din vinete si ajuta si ea la crearea crustei rumene si gustoase.
Mi-a parut rau ca am facut doar 2 vinete la cuptor impanate insa va asigur ca maine voi face o tava mare de tot. Azi ne-au fost aperitiv inainte de pranz insa maine le vom manca drept fel principal.
- 2 vinete medii frumoase
- sare
- 150 ml ulei de masline
- 100 g branza telemea, feta, cascaval, mozzarella
- 4 catei de usturoi taiati in felii subtiri
- cateva frunze de busuioc proaspat (sau uscat)
- cimbru verde sau uscat
- cepsoara (chives, ciboulette)
Cum se fac aceste vinete la cuptor impanate cu usturoi si branza – reteta de vinete crestate?
Crestarea vinetelor
Primul lucru: am pus cuptorul la incins la 220 C (treapta maxima la cele cu gaz).
Am spalat vinetele intregi si le-am sters bine. Le-am despicat pe lung in doua. Cu un cutit bine ascutit am crestat miezul vinetelor in forma de romburi, fara a strapunge coaja acestora. Imediat am presarat vinetele cu sare, insistand ca aceasta sa intre si in crapaturi.
Le-am uns bine cu 2/3 din uleiul de masline (am pastrat 1/3 pentru mai incolo).
Veti vedea cum vinetele absorb uleiul precum buretii. Trebuie sa musteasca de ulei. Am ales o tava potrivita pe care am stropit-o cu putin ulei.
Cum se impaneaza vinetele?
Am taiat telemeaua si usturoiul in feliute subtiri de tot si am inceput sa impanez vinetele cu ele. Am indesat bucatelele de branza si usturoi prin crestaturile vinetelor.
Trebuie apasate bine ca sa intre in profunzime pentru ca altfel se vor arde la copt.
Am tocat ierburile aromatice (frunzele de busuioc, cepsoara si 2 ramurele de cimbru verde) si le-am presarat peste vinetele impanate. Si pe ele le-am indesat in crapaturi ca sa nu se arda la cuptor.
In final am stropit vinetele cu restul de ulei de masline si le-am mai dat un praf de sare.
Cat se coc vinetele impanate cu branza si usturoi la cuptor?
Am bagat tava cu vinete in cuptorul foarte bine incins la 220 C si le-am copt 40-45 de minute, verificandu-le la jumatatea timpului. Nu trebuie nici apa in tava si nici folie de aluminiu deasupra.
Sa va mai povestesc despre aromele din bucatarie?? 🙂 Asa aratau cand le-am scos din cuptor: rumene si faine.
Am insistat mai sus cu indesarea branzei, usturoiului si a ierburilor pentru ca altfel au tendinta de a se arde. Le-am „imbalsamat” imediat cu uleiul scurs din tava, stropindu-le miezul cu o lingura. Iti vine sa-ti bagi lingura direct in vanata asta, nu?
Servire vinete impanate cu branza si usturoi
La masa! Vinetele astea faine sunt tare bune fierbinti, scoase direct din cuptor. Noi le-am mancat cu paine proaspata si atat. Se mananca cu totul, inclusiv coaja. Mai ales coaja!! Mmmmm…
Miezul este cremos si aromat. Aromele de usturoi si ierburi sunt discrete, exact cat trebuie. Coltul de paine se plimba si prin tava, adunand bunatatea de ulei de masline ramasa de la copt. Le-am presarat suplimentar cu ierburi aromatice proaspat tocate.
Nu zic, merge si un sos de iaurt cu usturoi pe langa ele (tzatziki) sau unul de smantana cu marar. Dar si simple sunt tare bune! Va asigur ca sunt fenomenal de bune si dupa ce se racesc sau chiar a doua zi.
OBSERVATIE: daca doriti sa le faceti cu mozzarella sau cascaval va trebui mai intai sa coaceti vinetele simple, impanate doar cu usturoi si stropite cu ulei si doar dupa ce s-au rumenit sa le presarati cu bucatile de branza. Apoi le mai dati din nou 5 minute la cuptor ca sa se topeasca branza.
Cam asa ceva:
Va recomand si reteta vinetelor cu branza, ardei copt si usturoi – inspirata de Laura Laurentiu.
Cred ca o sa incercati si voi aceasta reteta simpla de vinete la cuptor impanate cu usturoi si branza! La treaba!
Cititorii nostri au incercat reteta!
[…] cuptor ale Oanei, cele cu lapte batut (reteta aici) dar si pe cele impanate cu branza si usturoi (reteta aici). […]
Oana dragă, astăzi am 4 vinete mari, frumoase, cărora le pusesem gând rău: salată. Pe mine m-ai convins, așa că fac 2 la cuptor, 2 salată, fiindcă salata de vinete pare a fi ceva nou pentru prietenii mei din PL și UK, care au rămas impresionați data trecută. Îți spun de pe acum că vor ieși superbe și acestea la tavă, vor fi elementul de noutate și îți mulțumesc mult pentru această postare. De multe ori reușesc și ceea ce fac din prima. :)) Sărbători fericite!
Ulei de masline pt gatit sau pt salate??
Evident ca pentru gatit.
Pot sa folosesc cas dulce? Cum sa procedez cu el?
Pai il tai ca in imagini.
Festin de vinete!
Dragă Oana,
Astăzi am avut 3 probleme:
1. O poftă teribilă de vinete
2. Câteva vinete frumoase
3. Un aragaz prea curat ca să coc vinete pe el…
Așa că am căutat pe blogul vostru „vinete la cuptor”. Și atunci a apărut cea de-a patra problemă… ce rețetă să fac?!
Mi-a plăcut foarte mult ideea pastei de feta cu ardei copți și am constatat că faza inițială de pregătire pentru vinetele împănate cu brânză și usturoi și cele cu pastă de feta este aceeași – așa că m-am hotărât să le fac pe amândouă!
Am reușit și rezultatul a fost excepțional! Am făcut 2 vinete împănate cu brânză și usturoi: 1/2 cu mozzarella, 1/2 cu cedar, 1/2 cu parmezan (feliuțe pentru împănat și ras deasupra mmm…); 1/2 cu cedar și parmezan că n-am mai avut alt tip de brânză 😀 Am pregătit pasta de feta cu ardei copți (este super bună și pe pâine) și am folosit-o pentru cea de-a treia vânătă. Sincer, nu ne-am putut hotărâ care este mai bună 🙂 Nu știu cum să adaug poze la mesajul meu ca să vedeți ce lotru am fost 😀
Nu știu dacă am voie sau nu să scriu rețete aici, dar dacă este permis aș trimite o rețetă foarte bună de vinete reci (noi le spunem „vinete turcești” pentru că așa le-am învățat numele de la un prieten de-al meu) și una de vinete coapte pe aragaz cu feta (la care le spunem „grecești” pentru că ne-a dat rețeta un chelner în Grecia :)).
Am vrut de mai mult timp să vă mulțumesc pentru rețetele de pe blogul vostru. Toate cele pe care le-am încercat până acum au ieșit excelent și îmi place că rețetele sunt adevărate și foarte, foarte clare (inclusiv pentru bărbații care știu unde este bucătăria numai pentru că este acolo cutia care are tot timpul lumina aprinsă în ea și conține bere :). Pe lângă rețete, vorba bănățeană-ardelenească pe care o folosiți (eu sunt din Sibiu) mă „unje” la suflet 🙂
Mulțumesc și un 5* fără rezerve!
Gabriel
Tare bine mi-au picat rândurile tale 🙂 Mă bucur că ai găsit atâtea chestii interesante pe blogul nostru și că ți-ai și făcut curaj să le încerci. Pozele ni le poți trimite pe email la [email protected]
Rețeta de care spuneai, cea de vinete reci, ne-o poți scrie tot pe email. Chiar m-ai făcut curioasă 🙂
[…] celor împănate tip evantai (rețeta aici) sau crestate și gratinate cu brânză și usturoi (rețeta aici). Vă las la finalul articolului mai multe rețete cu vinete și decideți voi pe care le veți […]
multumesc dragele mele, sunteti salvarea mea cand intru in pana de inspiratie !toate cele bune si multa bafta in continuare.
Multumim frumos 🙂
Am făcut vinetele conform rețetei și sunt extraordinare. Fenomenale. Delicioase, mai ales acum când este ger și zăpada afara, gustul lor împreuna cu mirodeniile încânta pe oricine.
Le voi repeta și pentru musafiri.
Felicitări,
[…] asta am văzut-o și la fetele de la Savori Urbane, în varianta cu usturoi și cu brânză. Eu încă nu am încercat-o, dar dacă nu țineți post, cred că e o idee nemaipomenită să […]
Bună, daca am tăiat vinetele in doua pot sa le pastrez la frigider pana dimineața si sa le coc atunci la cuptor?
Le ungi cu ulei pe partea tăiată și se invelesti in folie alimentara de plastic. Le tii la frigider max. 24 de ore.
[…] Alta variatiune pe tema: vinete crestate si impanate cu branza si usturoi – reteta aici. […]
Super bună rețeta. Va mulțumesc!
Va ador. 99% gatesc dupa retetele voastre si ies minuni, desi am doua maini stangi si sunt mai mult genul corporatist fast-food. Vinetele gatite in acest fel sunt de pus in rama..am devorat 2 persoane 3 bucati generoase. Am folosit branza de burduf si busuioc. M-ati facut sa fiu mandra de mine❤️🤗 am invatat foarte multe si am descoperit placerea de a face bunatati autentice. Plus ca m-ati convins sa cumpar cantar si musai termometru carne. Muschiuletul de porc gatit in toate felurile indicate, marinarea carnii, salata cu branza cu mucegai si portocale. Delicatesa de muschiulet de Sarbatori cu coniac si prune…daca ajung sa fac si dulciurile dupa retetele clasice de cofetarie, ma duc direct la Masterchef! Cu drag, numai bine
Pur și simplu….delicioasa!
Mulțumesc pentru rețetă!💕