Vinete scăzute cu usturoi și roșii rețeta de post sau de dulce. Mâncare de vinete cu roșii și usturoi. Vinete rumenite la tigaie cu usturoi, roșii și verdeață. Cum se fac vinete scăzute? Rețete cu vinete.
Tare bune sunt vinetele și nu ezit să le gătesc cât mai des în timpul verii! Aceste vinete scăzute cu usturoi și roșii fac parte din categoria de rețete vechi simple și bune, la îndemâna oricui.
Dincolo de tradiționala salată de vinete (cu sau fără maioneză – rețeta aici sau aici), de musaca sau zacuscă, la noi prea puțină lume se aventurează întru experimentarea altor rețete cu vinete. Păcat! Parcă, totuși, în ultima vreme lumea și-a mai făcut curaj și a acordat o șansă vinetelor la cuptor Imam Bayildî (rețeta aici), celor împănate tip evantai (rețeta aici) sau crestate și gratinate cu brânză și usturoi (rețeta aici). Vă las la finalul articolului mai multe rețete cu vinete și decideți voi pe care le veți testa.
Și aceste vinete scăzute cu usturoi și roșii sunt versatile, ele putând fi atât un fel de post cât și unul de dulce. Noi le-am mâncat calde împreună cu iaurt grecesc rece, presărate cu mentă verde proaspătă. O nebunie! Cine ține post nu le pune iaurt.
Ele sunt gustoase și reci, servite pe tartine de pâine. O gustare de vară excelentă! Sunt bucățele rumene de vânătă impregnate cu aroma de usturoi. Nu, nu sunt fierturi!
Dacă puneți ceva mai multe roșii (sau suc de roșii) în această rețetă veți obține sosul celebrelor paste a la Norma – vezi aici.
Pentru prepararea lor avem nevoie de o singură tigaie bine încinsă și de ingrediente ieftine, de sezon.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 4 porții de vinete scăzute cu usturoi și roșii.
- 2 vinete medii
- 2 roșii de vară
- 4-5 căței de usturoi
- 3-4 linguri de ulei (poate fi de măsline)
- sare, piper
- pătrunjel verde tocat
- iaurt grecesc
- frunze de mentă verde
Cum se fac aceste vinete scăzute cu usturoi și roșii rețeta de post sau de dulce?
Ingrediente pentru vinete scăzute
Am ales 2 vinete medii frumoase, negre, cu coajă lucioasă. Le-am spălat și le-am pus alături de roșii și de usturoi.
Nu am decojit vinetele ci le-am tăiat direct în felii groase de 3 cm și apoi în cubulețe. Ele vor scădea mult.
Îm mod normal vinetele tăiate se presară cu sare și se lasă la scurs într-o strecurătoare, apăsate cu o greutate. Eu am învățat în Turcia să scot altfel amăreala din ele: pun multă apă caldă într-un castron și dizolv 2-3 linguri de sare. Apoi cufund cuburile de vânătă în apa sărată și le las așa 30 de minute, apăsate cu o farfurie întoarsă sau un capac. Apa caldă scoate amăreala din ele și nici nu le lasă să se înnegrească.
După 30 de minute am scurs bine vinetele și le-am stors ușor în palme. Le-am mutat într-o strecurătoare pentru alte 5 minute.
La final le-am și răsturnat pe o cârpă curată de bucătărie și le-am tamponat temeinic. Ideea e să scăpăm de umiditatea dacă vrem să obținem ceva rumen.
Cum se gătesc vinetele scăzute cu usturoi și roșii?
Am ales o tigaie largă și antiaderentă. Am nevoie de suprafață mare care să accelereze evaporarea lichidelor și rumenirea vinetelor. Am pus tigaia la încins cu 4 linguri de ulei. Vinetele absorb ulei în prostie, ca niște bureți. Nu trebuie să exagerăm cu uleiul! Când uleiul a fost încins (fără să fumege) am pus la prăjit cuburile de vinete.
Am lucrat la foc mare și am amestecat cu spatula ca să întorc fiecare bucățică de vânătă pe toate părțile. După 6-7 minute arătau așa: dădeau semne de rumenire.
Le-am mai prăjit 3 minute. Între timp am tăiat roșiile în cubulețe mici și le-am pus peste vinete.
Am asezonat cu sare și piper și am continuat sotarea, amestecând mereu cu spatula. Dupa vreo alte 5 minute au început să scadă și roșiile.
Fiind vorba de o rețetă de vinete scăzute chiar nu avem nevoie de zeamă în tigaie. Am continuat gătirea lor încă vreo 5 minute. Gata! Am stins focul.
Priviți cât sunt de faine și de rumene! Acum vine și rândul usturoiului zdrobit, pus după ce-am tras tigaia de pe foc. Ce arome!!
Am tocat și pătrunjel verde și l-am presărat deasupra vinetelor. Sunt gata de servire!
Servire vinete scăzute cu usturoi și roșii
Credeți-mă că poți mânca o jumătate de tigaie de vinete scăzute direct din ea, stând în picioare. Sunt fabuloase! Crusta rumenă, miezul moale, cremos și aromele de usturoi și roșii nu au pereche!
Cum v-am zis și la început, noi le-am mâncat calde cu iaurt grecesc amestecat cu mentă tocată. Merg bine cu pâine proaspătă, cu paste simple, orez simplu fiert în apă cu sare sau chiar cu o mămăliguță caldă (rețeta aici).
Seara ne-am făcut tartine cu vinetele reci rămase în tigaie. Ce bunătate!!
Puteți conserva aceste vinete scăzute pentru iarnă punându-le în borcane și sterilizându-le – vezi cum am făcut la ghiveciul de legume.
O rețetă la fel de simplă și de gustoasă este cea de vinete caramelizate la cuptor cu mujdei – vezi aici.
Sau cea de vinete pane în crustă crocantă – vezi aici.
Cred că v-am făcut poftă cu aceste vinete scăzute cu usturoi și roșii și că le veți face și voi în curând 🙂
Așa cum v-am promis în introducere, vă las aici toate rețele noastre cu vinete
[…] O alta reteta faina vegetariana este cea de vinete scazute cu usturoi si rosii (la tigaie) – vezi aici. […]
[…] Daca punem mai putine rosii (sau suc de rosii) obtinem niste delicioase vinete scazute cu usturoi si rosii (la tigaie) – vezi aici. […]
[…] O alta reteta faina vegetariana este cea de vinete scazute cu usturoi si rosii (la tigaie) – vezi aici. […]
Am făcut azi vinete scăzute cu usturoi şi roşii. Au fost delicioase. Un singur regret: nu mai avem cum să aflăm cum ar fi tartinele cu vinete reci, fiindcă n-a mai rămas nimic în tigaie 🙂
Rămâne să ne lămurim data viitoare…
Vă mulţumim!
🙂 Sa stii ca si eu de-abia am ramas cu 2 linguri de vinete reci si asa mi-am dat seama cat de bune sunt pe paine.
[…] Sau vinete scăzute (la tigaie) cu usturoi și roșii – vezi aici. […]
[…] lângă un pește la grătar (aici sau aici) sau lângă niște vinete scăzute sau dovlecei pane (aici și […]
Într-adevăr foarte bune sunt aceste vinete. Chiar căutăm o alta variantă in afara de binecunoscuta salata. Mai mult durează până iese amăreala din vinete, decât gătirea propriu zisa. Sunt foarte bune și rapide.
Este minunat de buna!!!!! Yummy!!! Multumim! As trimite si poze cu acest comentariu dar din pacate nu vad nicaeri unde sa o atasez.
Pozele de poti trimite pe email la [email protected]
Acum le-am terminat de facut. Asa de gustoase. Gata, ma asez la masa. Merci pt reteta 🙂
[…] gustoasă coaptă sau carbonizată pe jar sau plită (rețeta aici), rumenită în ulei în tigaie (rețeta aici), caramelizată la cuptor (rețeta aici) sau prăjită în crustă crocantă tip pane (rețeta […]
wow o reteta super buna am gutat-o si regustat-o pina nu am mai ramas nimic si cum aveam deja niste mamaliguta rece wow combinatia a fost deliciu culinar
merci pentru aceasta reteta