Zacuscă cu morcovi, vinete și ardei copți – varianta rustică de rețeta de tocană de legume pentru iarnă. Cum se face cea mai bună zacuscă de legume? Rețeta de zacuscă rustică gustoasă de morcov cu vinete, ardei sau gogoșari copți, ceapă și puțin ulei. Rețete de conserve de legume pentru iarnă.
Am improvizat această rețetă de zacuscă cu morcovi pornind de la clasica rețetă de zacuscă de vinete a mamei mele (aici rețeta scrisă și la final v-o las și în format video). De departe este cea mai echilibrată și gustoasă zacuscă, ea fiind testată de milioane de cititori în cei 10 ani de când a fost publicată. Vinetele sunt coapte pe jar sau pe plită, la fel și ardeii kapia (sau gogoșarii) iar aroma lor unică dă savoarea preparatului final. Mama pune mereu o legătură de zarzavat (morcovi și rădăcini de păstârnarc, pătrunjel și țelină) în zacusca ei și acestea îi conferă o dulceață deosebită. De asemenea, de la mama am învățat să fac zacusca cu o cantitate mai mică de ulei decât pune lumea de obicei.
De data aceasta am decis să măresc cantitatea de morcovi și să renunț la albitură. Am pus 1 kg de morcovi la 1 kg de vinete (gata coapte, decojite și scurse) iar rezultatul a fost unul wow! Iată cât de faină e zacusca mea cu morcovi! E o zacuscă rustică, cu bucățele mai mari de legume, extrem de gustoasă și de aromată.
Din cantitățile de mai jos rezultă cca. 8 borcane de zacuscă cu morcovi, vinete și ardei copți. Puteți multiplica ingredientele după nevoi.
- 2 kg de vinete crude sau 1 kg vinete coapte, decojite și scurse (pot fi congelate sau la borcan)
- 1 kg ardei kapia cruzi (gogoșari) sau 500 g de ardei gata copți, decojiți și curățați de cotoare (pot fi congelați sau la borcan)
- 1 kg morcovi
- 500 g ceapă roșie sau albă
- 200 ml ulei de floarea soarelui
- 500 ml passata de roșii (suc gros) sau conserve de roșii cuburi sau bulion
- 2-3 lingurițe de sare (după gust)
- 1 linguriță rasă de piper negru proaspăt măcinat
- 1 foaie de dafin
Cum se face o zacuscă cu morcovi, vinete și ardei copți – varianta rustică de rețeta de tocană de legume pentru iarnă?
Ingrediente pentru zacusca de morcovi cu vinete coapte și ardei sau gogoșari copți
Am pregătit cele necesare: vinetele coapte pe plită, decojite și scurse, ardeii kapia copți pe plită, decojiți (dar cu tot cu zeama aromată lăsată de ei!), ceapa, morcovii, uleiul și passata groasă de roșii (producție proprie – vezi rețeta aici). Nu este greșit dacă suplimentați cantitatea de morcovi până la 1,5 kg! Eu dau o dulceață grozavă zacuștii iar aromele de fum vin de la vinete și de la ardeii copți. Puteți folosi și vinete sau ardei gata copți, puși la borcan sau congelați (rețetele aici și aici).
Avem și demonstrații video de coacere a acestor legume precum și rețeta video a passatei groase de roșii – vi le las aici. Este foarte important ca acestea să aibă aromă de fum, nu să fie doar „amețite” la cuptor.
Cum se coc corect vinetele și cum se decojesc ușor prin mai multe metode?
Cum coacem corect ardeii sau gogoșarii?
Cum se face passata de roșii (suc gros de roșii fără sare sau conservanți)?
Cum tocăm sau feliem legumele pentru zacusca cu morcovi?
Am vrut să fac o zacuscă rustică, cu textură specifică (cu bucățele mai mari de legume) așa că am decis să feliez subțire morcovii. Nu este greșit dacă alegeți să-i dați pe răzătoarea mare. Am tocat ceapa ceva mai mare, am tocat ardeii copți în cubulețe și am mărunțit vinetele din cuțit. Deci nu am trecut legumele prin mașina de tocat, așa cum se face în rețetele clasice.
Mod de preparare zacuscă de morcovi cu vinete coapte, ardei sau gogoșari copți, ceapă etc
Am ales o cratiță largă (a mea are 40 cm diametru) în care am pus rondelele de morcovi, uleiul și 1 linguriță de sare. Am așezat-o pe aragaz (peste un disc metalic cu rol de uniformizare a căldurii), la foc mediu. Am sotat morcovii cca. 8 minute, amestecând ocazional în cratiță. Astfel ei se înmoaie și își eliberează în ulei culoarea superbă și aromele specifice. Apoi am adăugat ceapa tocată și am continuat sotarea (călirea), reducând la minimum focul de sub cratiță. Nu dorim să prăjim nimic, ci doar să obținem o ceapă sticloasă! Această etapă a durat cam 10 minute.
Au urmat ardeii copți pe care i-am călit 5 minute, după care am adăugat vinetele tocate și am completat cu sare (a doua linguriță) și cu piper negru proaspăt măcinat. Imediat am turnat și passata de roșii (sau bulionul). De-acum trebuie să avem grijă pentru că zacusca cu morcovi poate începe să împroaște!
Tot acum am adăugat foaia de dafin (plus câteva boabe de piper întregi – că așa îi place mamei mele, voi nu-i musai să le puneți). De-acum nu mai e mult: în 15-17 minute de fierbere la foc mic zacusca cu morcovi va fi gata!
Ce arome faine am în bucătărie! Cât de frumoasă e culoarea oranj a zacuștii!! Am stins focul de sub cratiță și am lăsat-o 10 minute la răcorit. Între timp am sterilizat borcanele și capacele și am pus cuptorul la preîncins la 115 C.
Cum se ambalează (îmbuteliază) în borcane zacusca sau tocana de legume pentru iarnă și cum se supra sterilizează borcanele?
Mi-am pregătit borcane și capace sterilizate la cuptor (aici este metoda scrisă și mai jos video).
Am așezat borcanele goale pe o tavă metalică (care să preia șocul termic) și le-am umplut cu zacusca cu morcovi fierbinte. Ce spuneți? Arată grozav, nu-i așa? Am lăsat o porție bună de zacuscă separat, pentru degustare.
Cum se supra sterilizează borcanele cu zacuscă la cuptor?
Imediat am strâns bine capacele borcanelor (sterilizate și ele!) și am introdus tava în cuptorul preîncins la 115 C. Am lăsat zacusca la supra sterilizat 30 de minute la 115 C după care am decuplat cuptorul (fără a deschide ușa lui!) și am lăsat borcanele cu zacuscă să se răcorească lent, câteva ore.
Păstrare și servire zacuscă cu morcovi, vinete și ardei copți – rețeta de tocană de legume pentru iarnă
Cum vă ziceam mai sus, am păstrat o parte din zacusca cu morcovi pentru a o degusta imediat! E foarte bună caldă (ca o tocană de legume) dar și rece, întinsă pe felii de pită proaspătă sau prăjită.
Ce bunătate de zacuscă rustică am știut face! Este echilibrată, dulceagă de la morcovi, aromată de la vinetele și ardeii copți, deloc grasă. O minunăție pe care vă îndemn să o faceți și voi!
Mai multe rețete de zacuscă pentru iarnă – Colecția Savori Urbane
Daca sunteti amatori de zacusca sau ghiveci de legume la borcan atunci va recomand si:
- zacusca dietetică (fără prăjire) – rețeta aici
- zacusca economică de vinete – rețeta aici
- zacusca de dovlecei – reteta aici
- zacusca de fasole boabe, uscata (ghiveci) – reteta aici
- zacusca de fasole verde pastai (teci) – reteta aici
- zacusca de ciuperci – reteta aici
- zacusca de peste – reteta aici
- ghiveci de legume la borcan cu sau fara orez – reteta aici
- zacusca bulgareasca (lutenita) cu ardei copt și usturoi – reteta aici
Vă las aici rețeta mamei mele (în format video) de zacuscă de vinete cu ardei copți.
Cel mai bine ar fi să parcurgeți Colecția de Rețete de Zacuscă (de ciuperci, de pește, dietetică, de fasole păstăi sau boabe etc) – aici sunt toate aceste rețete!