Sos olandez (hollandaise)

7

Sos olandez (8)

Sos olandez (hollandaise), reteta clasica. Minunatia asta de sos olandez poate acompania oua fierte in coaja sau posate (oua Benedict), legume la abur (sparanghel, fasole verde, conopida, broccoli) sau rasoluri de peste sau pui. Fiind un sos „mama” poate fi variat in cel putin 15 moduri rezultand sosuri spectaculoase cu retete patentate. De exemplu, adaugand frisca batuta neindulcita obtinem sos Mousseline (Chantilly), inlocuind lamaia cu coaja si suc de portocala rosie obtinem sosul maltez (Maltaise), inlocuind lamaia cu o reductie din salote si vin alb si tarhon obtinem celebrul sos bernez (Bearnaise).

Deci e bine de stiut reteta de baza a acestui sos olandez! Pe Wikipedia gasiti alte cateva exemple de sosuri derivate: click aici.

5.0 from 2 reviews
Sos olandez (hollandaise)
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Portii: 4-6
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 4 galbenusuri proaspete crude (se calculeaza 1 galbenus/persoana)
  • 100g unt (cca. 25g unt/persoana)
  • 4 lingurite zeama de la 1 lamaie (1 lingurita/persoana)
  • sare, piper alb fin macinat

Mod de preparare Sos olandez (hollandaise)

Intr-o craticioara mica se topesc 100g de unt si apoi se lasa la racorit, la temperatura camerei. Se separa galbenusurile si se pun intr-un castron metalic (sau intr-o craticioara) care se potriveste deasupra alteia in care clocoteste incet apa (bain marie). Se adauga zeama de lamaie si un praf de sare si se bat la rece cu telul pana se formeaza o spuma.

Sos olandez (1)

Se trece bolul pe baie de abur. Apa care fierbe incet in oala de jos sa fie de 2-3 degete si sa nu atinga fundul castronului de deasupra. Se bate continuu la bain-marie pana se incalzeste bine compozitia insa nu se coaguleaza! Grija mare pentru ca se transforma instant in papara! Mai bine se mai da jos de pe abur si se mai verificati temperatura cu degetul (trebuie sa fie fierbinte si cremoasa, neteda, fara cocoloase).

Sos olandez (6)

Cand compozitia este calda se toarna untul topit in suvita subtire si se bate in continuare cu telul. Cam ca la maioneza.

Sos olandez (7)

Acest minunat sos olandez se asezoneaza cu sare, piper alb si eventual inca un pic de suc de lamaie. Se pastreaza pe baia de abur (cu focul stins) si cu capac pana la servire (nu mai mult de 10 minute).

Sos olandez (8)

Servire Sos olandez (hollandaise)

La acest sos olandez se pot adauga chives tocat, patrunjel verde sau alte verdeturi. Dupa cum spuneam si la inceput, acest sos olandez merge bine cu legume fierte (sparanghel, broccoli, varza de Bruxelles), oua Benedict (in varianta de mai jos asezate pe felii de toast si sunca) sau rasoluri de peste, pui sau vita. Reteta de sparanghel cu sos olandez o gasiti aici.

sparanghel cu Sos olandez (9) oua benedict cu Sos olandez (10)

Cititorii nostri au incercat reteta!

Aici gasiti mai multe retete de sosuri si dressinguri:

Sos BBQ Barbecue de casa (6)

7 COMENTARII

  1. Sarut mana pentru masa! Atat de bine explicate retetele! Mi-au iesit, in sfarsit, multe retete. Ai mei sunt atat de fericiti atunci cand vad pagina „savori” deschisa … urmeaza ceva divin…
    AM O MARE INTREBARE: cum se pastreaza galbenusurile/albusurile ramase? si pentru cat timp?
    Va multumesc pentru ca existati! (pe mine ma copleseste, cred ca si pe voi, cand aud: mai buna decat a bunicii!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.