Sarmale tradiționale românești – sărmăluțe în foi de varză acră (murată) + VIDEO

23

Sarmale tradiționale românești – sărmăluțe în foi de varză acră (murată) + VIDEO. Rețeta de sarmale din varză cu carne de porc. Cum se fac cele mai bune sarmale românești cu mămăliguță și smântână? Sărmăluțe tradiționale cu afumătură fierte în oală sau la cuptor. Rețete de sarmale. Rețete tradiționale românești.

Sarmale tradiționale românești - sărmăluțe în foi de varză acră (murată) reteta pas cu pas savori urbane

Aceste sarmale tradiționale nu lipsesc de pe mesele de Sărbătoare ale românilor. Se fac sarmale de Crăciun, de Anul Nou, la celebrarea diferiților sfinți și chiar și de Paști (în unele zone). Cele mai îndrăgite sărmăluțe românești sunt cele cu carne tocată de porc (sau mix porc-vită), învelite în foi subțiri de varză murată.

Sunt foarte multe rețete de sarmale: in funcție de zonă sau de tradițiile fiecărei familii în parte. De exemplu mama mea (sibiancă) nu pune deloc suc de roșii sau bulion la sarmalele ardelenești, le asezonează cu cimbru uscat și printre ele strecoară felii crude de piept de porc (nu afumate). Rețeta ei este aici. În Ardeal și Banat mâncăm sarmalele cu smântână și cu pâine, nu cu mămăligă.

sarmale cu varza reteta cea mai buna cu piept de porc kaizer si carne tocata

Sarmalele moldovenești tradiționale se fac mici de tot, au în compoziție verdețuri tocate (mărar, pătrunjel verde) și se fierb cu bulion sau suc de roșii – vedeți aici cum am făcut sărmăluțe moldovenești micuțe cât degetul mic. Acestea se servesc împreună cu mămăligă caldă.

Multă lume pune și afumătură printre sarmale: kaiser, ciolan afumat, cârnați sau costiță. Unii le fierb în oală pe aragaz, alții le gătesc la cuptor în oale de lut sau emailate.

După caseta de ingrediente veți găsi și versiunea VIDEO a acestor sarmale tradiționale.

Am făcut și sarmale coapte în dovleac (bostan) la cuptor – vezi aici.

Sarmale în dovleac - rețeta de bostan umplut cu sarmale savori urbane

Despre sarmale tradiționale românești – o rețetă pe gustul tuturor românilor

De data aceasta am decis să fac niște sarmale tradiționale românești care să includă toate aceste elemente și care să fie pe gustul tuturor românilor. Să fie cu varză murată, carne de porc tocată în casă, cu fâșii de piept de porc crud dar și cu afumătură, cu puțin bulion. Să fie modelate la dimensiune medie (nici cât pumnul dar nici mărunțele) și să fie gătite la cuptor în vas ceramic cu capac. Rezultatul a fost unul wow! Cred că sunt cele mai bune sarmale pe care le-am făcut vreodată! Le mănânci cu privirea 🙂

cele mai bune sarmale traditionale romanesti reteta savori urbane 1

10 sfaturi pentru sarmale reușite

Vă dau câteva sfaturi utile care să ajute începătorii în procesul de preparare al acestor delicioase sarmale.

Ingrediente sarmale Savori Urbane

1. Varza murată ar fi bine să fie de casă, pusă de voi. Eu am rețeta veche de familie (ardelenească) după care pun varză la butoi în fiecare an – vezi aici. Dacă varza este prea acră sau prea sărata atunci se poate limpezi rapid cu apă rece (foaie cu foaie). Sfat: pregătiți-vă cu 2-3 verze murate ca să puteți alege foile cele mai frumoase! Frunzele mici din centru se vor toca și se vor pune la fundul și suprafața oalei , pot fi congelate sau se vor folosi la o delicioasă Varză a la Cluj (rețeta aici).

2. Carnea pentru sarmale ar fi bine să fie una mai grasă deoarece grăsimea face sarmaua fragedă. Eu folosesc pulpă cu grăsime, spată și piept de porc pe  care le macin (toc) acasă. Unii pun și vită în compoziția de sarmale însă la noi în casă nu se obișnuiește.

3. Orezul și ceapa din compoziție conferă și ele frăgezime sarmalelor. Nu trebuie exagerat cu orezul întru „înmulțirea” umpluturii! Eu pun 10% orez față de cantitatea de carne – adică 100 g orez la 1 kg de carne tocată. Unii pun orezul și ceapa crude însă eu le călesc câteva minute cu puțin ulei. Mi se par mult mai savuroase sarmalele cu orez și ceapă călite. În niciun caz NU se pun ouă crude în compoziția de sarmale deoarece o vor întări!

4. Asezonarea (condimentarea) sarmalelor se face după gust. Eu pun sare, piper, cimbru uscat și boia dulce (paprikă). Nu exagerați cu sarea deoarece și varza murată este sărată! În schimb fiți generoși cu piperul pentru ca sarmalele nu trebuie sa fie fade. Cine dorește poate adăuga și mărar, pătrunjel verde sau chiar suc de roșii sau bulion.

5. Modelarea sarmalelor se face și ea după preferințe – mai mari sau mici. De multe ori foile de varză dictează dimensiunea sarmalelor. Acestora li se îndepărtează cotoarele și se folosesc doar porțiunile subțiri. Important este procesul de învelire (răsucire, înfășurare) astfel încât umplutura să fie bine închisă.

6. Clădirea sarmalelor în oală nu se face după o regulă fixă. La fundul oalei se pune un strat de varză acră tocată (merg acolo și cotoarele decupate de la frunze), câteva rămurele de cimbru uscat și un ceva ceapă tocată (așa pun eu). Apoi se aranjează sarmalele în straturi și se intercalează cu bucățele de afumătură sau de carne crudă. Se pot dispune concentric sau în șiruri drepte. Nu trebuie îngrămădite deoarece orezul din ele își va mări volumul la fiert! Se continuă stratificarea până la umplerea vaselor. Trebuie totuși lăsați liberi 3-4 cm ca să aibă loc și zeama în care fierb sarmalele.

7. Deasupra sarmalelor astfel clădite pun din nou un strat de varză tocată și crenguțe de cimbru. Cele mai bune sarmale se fierb în moare de varză diluată cu apă. Lichidul trebuie să cuprindă bine sarmalele. Orezul din ele va absorbi mullt lichid așa că acesta trebuie completat din când în când. De data aceasta am pus și 2 cești bune de suc gros de roșii. Acesta le dă o culoare plăcută gălbuie-roșiatică și o aromă specifică. Eu nu pun foi de dafin în sosul sarmalelor însă mulți o fac.

8. Fierberea propriu zisă a sarmalelor are loc fie în oală metalică așezată pe foc direct (pe aragaz) fie la cuptor (în oale metalice sau ceramice). În ambele cazuri sarmalele se fierb sub capac și la foc mic. Fierberea sarmalelor (la foc mic) durează cca. 1,5 – 2 ore calculate din momentul în care acestea fierb în masă. Cele mai gustoase sarmale se fac la cuptor, la temperatură mică (150 C) iar gătirea lor dureaza 3-4 ore. Și în cazul lor trebuie completat lichidul din când în când. La final se îndepărtează capacul de vasul ceramic și se lasă sarmalele la rumenit vreo 30 de minute la 180 C. Aveți grijă să nu le ardeți! Varza asta rumenită nu este pe placul tuturor așa că voi alegeți dacă să procedați așa sau nu.

9. Ar mai fi de zis că sarmalele sunt mai gustoase dacă sunt lăsate la odihnit 1-2 ore în vasul sau oala în care s-au gătit și că sunt parcă și mai bune în zilele următoare, reîncălzite.

10. Servirea sarmalelor se face conform tradițiilor de familie ale fiecăruia: cu pâine de casă, cu mămăliguță vârtoasă răsturnată și tăiată cu ața (rețeta aici), cu smântână și ardei iuți proaspeți sau murați etc. În Moldova sau Oltenia am auzit că se mănâncă sarmalele fierbinți cu răcituri (piftie de porc – rețeta aici). Nu am încercat combinația.

Cum se face mamaliga rasturnata si taiata cu ata reteta savori urbane

Să trecem la treabă și să facem niște sarmale tradiționale românești! Din 1 kg de carne tocată ies 50 de sarmale. Eu am folosit 500 g carne tocată am obținut 25 de sarmale medii.

5.0 from 9 reviews
Sarmale tradiționale românești - sărmăluțe în foi de varză acră (murată) + VIDEO
 
Timp de preparare
Timp de gatire
Timp Total
 
Autor:
Portii: 25 de sarmale tradiționale românești
Ingrediente - savoriurbane.com
  • 500 g carne tocată de porc (mai grasă)
  • 1 ceapă medie tocată
  • 50 g orez
  • 1 lingură de ulei
  • sare, piper
  • cimbru uscat, puțină boia dulce (paprika)
  • 2 verze murate medii (ca să avem de unde alege foile frumoase)
În plus:
  • 2 linguri de ulei
  • 1 ceapă tocată
  • crenguțe de cimbru uscat
  • 1 foaie de dafin (opțional)
  • 250 g piept crud de porc (cu șoric)
  • 250 g afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau chiar cârnați proaspeți afumați)
  • 500 ml suc gros de roșii (passata sau bulion gros)
  • 500 ml moare de varză
Pentru servire:
  • smântână
  • ardei iuți
  • mămăligă sau pâine

 

Cum se face rețeta de Sarmale tradiționale românești – sărmăluțe în foi de varză acră (murată) + VIDEO?

Aici aveți și varianta video a acestor minunate sarmale, coapte în vas de lut. Vă invit să vă abonați gratuit la canalul nostru de Youtube – !

Ingrediente pentru sarmale tradiționale

Am ales 2 verze faine murate din butoi. Trebuie să aibă foi subțiri care să se ruleze ușor. Le-am gustat și erau ok. Nici prea acre și nici prea sărate.

varza murata de casa pentru cele mai bune sarmale romanesti

Mi-am pregătit carnea tocată de porc, afumătura (kaiser) și pieptul crud de porc.

ingrediente pentru sarmale traditionale romanesti

Acesta este pieptul crud de porc despre care vorbeam. L-am tăiat mai întâi în felii și apoi în bucățele mai mici. La fel și pe kaiserul afumat de lângă el.

piept de porc pentru sarmale gustoase

Cum se călește orezul cu ceapă pentru sarmale?

Am tocat mărunt o ceapă și am pus-o la călit într-o crăticioară cu o lingură de ulei și un fir de sare. Nu am lăsat-o să se rumenească ci doar să devină sticloasă. Am pus și orezul crud (uscat) peste ea și l-am călit și  pe aceste 2 minute la foc mic, amestecând constant ca să nu se prindă. Am stins focul și am tras crăticioara deoparte ca să se răcorească.

orez calit cu ceapa si ulei pentru sarmale

Cum se face compoziția de sarmale tradiționale?

Am așezat carnea tocată într-un castron adânc și am răsturnat orezul cu ceapa (răcorite) peste ea. Am asezonat bine cu sare, piper negru proaspăt măcinat și cimbru uscat. Eu pun și 2 lingurițe bune de boia dulce care dă aromă și culoare.

cum se face compozitia de sarmale romanesti traditionale cu cimbru orez ceapa (1)

Am frământat totul bine cu mâinile ca să fiu sigură că am o compoziție omogenă. Unii pun acum și apă sau suc de roșii însă eu nu fac asta. În niciun caz NU se pune ou pentru că nu facem chiftele sau perișoare care să trebuiască „legate”. Umplutura nu fuge din sarmale!

cum se face compozitia de sarmale romanesti traditionale cu cimbru orez ceapa (2)

Cum se umplu sarmalele? Cum se înfășoară, învelesc sau răsucesc sărmăluțele?

V-am zis mai sus că foile de varză se croiesc cu cuțitul prin îndepărtarea porțiunilor îngroșate. Am pus câte o lingură de umplutură pe fiecare bucată de foaie de varză și am rulat sarmaua. Apoi, cu degetul, am împins capetele acesteia spre interior. Și gata sărmăluța! Sarmalele mele au avut cam 7-8 cm lungime și vreo 3,5 cm diametru.

cum se umplu si invelesc infasoara rasucesc sarmalele

Din compoziția mea au rezultat 25 de sarmale faine.

preparare sarmale romanesti traditionale reteta pas cu pas

Cum se fierb sarmalele în oală sau la cuptor?

Mi-am pregătit sucul gros de roșii, varza tocată și cărnurile (pieptul crud de porc și afumătura).

cum se pun sarmalele la fiert cu suc de rosii bulion afumatura si varza tocata

O parte din aceste sarmale tradiționale le-am fiert în oală pe aragaz iar pe restul la cuptor, în formă ceramică cu capac. Vi le arăt pe cele din urmă. Pe fundul formei am pus o ceapă tocată (crudă, necălită), 2 linguri de ulei, 2 crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată (cotoarele de la frunze). A urmat un strat de afumătură și piept crud de porc și unul de sarmale. Printre ele am mai umplut spațiile cu carne și kaiser. Am continuat așa cu sarmalele până la 3 cm sub buza vasului ceramic.

cum se cladesc sarmalele pentru fiert sau copt

Deasupra am închieat cu un strat de varză tocată și 2 creguțe de cimbru. Cine dorește poate pune și o foaie de dafin. Am turnat sucul gros de roșii și  moarea de varză diluată cu puțină apă  (zeama de la varza murată). Sarmalelele trebuie să fie acoperite de lichid.

Am pus capacul peste vas și l-am dat la cuptor la 180 C pentru 30 de minute apoi la 150 C pentru urmatoarele 2,5 ore. În total am gătit aceste sarmale tradiționale timp de 3 ore cu capac. Le-am completat sosul cu câte o ceașcă de apă caldă la fiecare oră (după nevoie). La final trebuie să fie sos până la jumătatea vasului.

Sfat: așezați vasul cu sarmale tradiționale pe o tavă mai adâncă în care ați pus un strat de 2 degete de apă deoarece va curge zeamă în timpul coacereii iar aceasta vă va murdări cuptorul! Dacă nu puneți apă în tavă atunci grăsimea scursă se va arde și va face fum. Completați apa din tavă ori de câte ori este nevoie!

sarmale coapte in vas ceramic la cuptor

Am stins focul și am lăsat sarmalele la odihnit 1 oră în cuptor.

Dacă fierbeți sarmalele pe aragaz atunci le clădiți similar într-o oala normală (metalică), le puneți lichid (suc de roșii, moare, apă) și le fierbeți la foc mediu-mic 2 ore, cu completarea lichidului la nevoie.

Servire sarmale tradiționale românești – sărmăluțe în foi de varză acră (murată)

Aceste sarmale tradiționale românești se servesc pe un platou mai adânc sau într-un castron curat. Nu se pot prezenta la masă cu vasul în care s-au copt deoarece acesta nu arată grozav… Varza tocată de la suprafață ajunge acum la fundul platoului de servire iar sarmalele sunt aliniate frumos, în toată splendoarea lor. Lângă ele am pus bucăți de mămăligă fierbinte și am aranjat și bucățele de afumătură și piept de porc. Deasupra am turnat cu generozitate din sosul roșiatic foarte gustos.

servire sarmalute din varza murata cu mamaliguta

Și cum sarmalelor le șade bine cu smântână și ardei iute murat, iată-le și garnisite. Le-am presărat și cu un pic de pătrunjel verde tocat.

reteta sarmale pas cu pas

Nu-i așa că vă e poftă de o sarma fragedă?

servire sarmale traditionale cu smantana ardei iute si mamaliguta

Se topesc în gură! Varza este delicată și foarte bine făcută iar umplutura este aerată și moale. Totul este super gustos!

sarmale fragede si pufoase cu carne de porc si varza murata reteta explicata

Nu mai zic de sosul aromat și de bucățelele faine de afumătură și carne din jur!

sarmale ardelenesti cu afumatura de porc si varza acra murata

Am făcut niște sarmale tradiționale românești extraordinar de gustoase! Așa au spus cei care le-au mâncat cu mare poftă 🙂

cum se fac cele mai bune sarmale de craciun cu carne de porc si varza murata reteta

Pentru cei care țin post sau sunt vegani avem 2 rețete delicioase de sarmale de post: cu orez și ciuperci (aici) sau cu păsat – crupe de porumb (aici).

Vara fac sarmale cu varza dulce (acrite cu roșii proaspete) – rețeta aici – sau sărmăluțe în foi de viță cu sos alb cu lămâie și mărar – rețeta aici.

Sper să vă placă această rețetă de sarmale tradiționale românești și să fie pe gustul cât mai multor români, din toate zonele țării. Sărbători Fericite să aveți!

Aici găsiți mai multe rețete de Sărbătoare (Crăciun, Anul Nou, Paști).

Cozonac pufos cu nuca reteta traditionala pas cu pas savori urbane

23 COMENTARII

  1. Clădirea sarmalelor se poate face circular, lăsând un gol la mijlocul oalei in care se pune afumătură, carnati afumati, tăiați la 8-10 cm, felii de piept de porc crude și afumate. Ultimul strat de sarmale trebuie sa acoperă golul in care s-au pus “specialitățile”, iar la urma se acoperă sarmalele cu “inima” de varza tăiată mărunt sau cu o frunza mare de varza murata.

  2. Am o întrebare. L
    In vas de fonta cu capac tip Le Creuset oare la câte grade si cât timp se gătesc sarmalele in cuptor? Mulțumesc mult pentru Rețetele Voastre minunate !! Oricare am făcut-o mi-a reușit totul întotdeauna!

  3. Chiar acum incerc rețeta! Sper sa îmi iasă la fel de gustoase și delicioase ca ale dvs.
    Mulțumesc pentru trucuri și rețetele minunate!
    Sărbători fericite să aveți!

  4. Buna ziua! Numele meu este Cristian si de ceva ani traiesc in Germania, la Köln. Sunt nascut la Sibiu si am trait la Timisoara. Asa ca ma regasesc culinar in ambele regiuni. Savori urbane este principala mea sursa de inspiratie pentru mancare romaneasca si pentru asta va apreciez si va multumesc. Nu stiu daca aveti deja o carte de bucate, dar daca nu, va incurajez sa o editati. Si de preferat in germana. Ar fi un cadou minunat pentru multi oameni interesati de Romania. Maine gatesc pentru mai multi prieteni bastinasi de aici reteta dvs. de sarmale ca in Ardeal. Poate fac ceva poze. Numai bine si va multumesc!

  5. Doamne, superb!!
    Cel mai bun site rețete-secrete culinare!
    Sărbători fericite si multumim pentru toate minunățiile pe care ni le așterneți aici♥️🌞😘

  6. Reteta este perfecta, doar ca „mananca” foarte mult timp. Ca bucătar în familie pt mâncăruri tradiționale, pun sarmalele după reteta dvs într-o oala cu presiune pt 45 minute și apoi le transfer într-o tava la cuptor unde le las 30 minute sa se rumenească. Oricum, de la varza scoasa din butoi și pana la a fi servite durează cel mult 3 ore. Va rog sa înțelegeți ca este o modalitate gândită de un bărbat și nu recomand, dar totuși au ești perfecte.
    Mulțumesc și scuze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Evalueaza reteta: